Imetyksen ja lapsen sairastelun välinen yhteys

Ma-material Girl

Huoh. Ja niinhän siinä kävi, että kun palasimme levänneenä risteilyltä, odotti kotona pikkupotilas. Nuha, limainen yskä ja hengityksen hirveä rohina olivat niin voimakkaita, että päätimme kurvata iltapuuhiin Lastenklinikan kautta.

Onneksi tuomio oli suht hellä: rohina on keuhkoputkessa (ei keuhkoissa), räkä on valuvaa ja korvat ovat siistit. Eli siis selkokielellä: emme saaneet lääkettä mihinkään. Tuhannennen kerran:" Suolalioustippoja ja niistämistä. --Tiedän, se on taitolaji. Noin 1/10 niistokerroista onnistuu, mutta olkaa kärsivällisiä. Kyllä se helpottaa.

-No, kiitos, mutta tämä tieto ei helpota.

Blaah. On aika riipivää katsoa kärsivää lastaan, joka meinaa tukehtua limaoksennukseen monta kertaa illan aikana, mutta totellaan kuitenkin maamme parhaimpia lastenlääkäreitä (joita ne kuulema Lastenklinikalla on). Väittäisin, että jos yleensä itsekseen pinnasänkyyn nukahtava lapsemme nukahtaa nyt vain itkuunsa ja meidän jommankumman syliiin, niin hän on aika kipeä. Väittäisin myöskin, että jos poikamme, joka on syönyt hyvällä ruokahalulla kaikkea, ei nyt suostu ottamaan suuhunsa edes tuttipulloa, niin hän on aika kipeä. Väittäisin myöskin, että poikamme, joka ei lähes koskaan itke, huutaa koliikkimaista, hysteeristä itkua, kunnes kipulääke alkaa vaikuttamaan tai itkee tajun kankaalle, niin on aika kipeä. Mutta, päivä kerrallaan. Tunti kerrallaan.

Muistan kuulleeni, että täysimetyksessä oleva lapsi ei sairastu näihin kiertäviin tauteihin. Onko muilla kokemusta? Olemme nyt imetyksen ohella syöneet reilut pari kuukautta kiinteitä ja koettu on jo oksennustauti sekä tämä raju flunssa. Aika helmeä, eikö?

Tässä kuva normaaliarjestamme. Sitä odotellessa...

Kommentit

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Sinnittele sinnittele. meillä siarastettiin kurkunpään tulehdus ja se on ollut pahin tähän mennessä. Oisko miellä sairastettu muutaman kerran sen lisäks, jotain nuhaa ja tommosta.

Se on hienoa jos täysimettää, mutta uskon, että tuo alkaa olla jo aika myytti, että pullolapset sairastelee enemmän. pikku-Milla syönyt pulloa viisi viikkoisesta asti ja mitään kamalaa ei oo ollu, paitsi se kurkunpääntulehdus.

Meilläkin niistäjä on ihan kamala saati sitten, että pitäis pyyhkii räkää pois nenän alta. Kumma kyllä nyt anto mun sorkkia sormella samalla kun nukahti syliin, siis niitä räkäjarruja :D

Toivottavasti pikkunen paranee pian ja pääsette tavalliseen arkeen.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

en ole äiti, että kokemusta ei ole, mutta luin kerran jonkun tutkimuksen jossa oli lasten sairasteluista. He kuuleman sairastavat suunnileen saman verran eli jos vauvana sairastaa paljon niin sairastelu vähän vanhempana jää vähemmälle ja tietysti toisten päin...

Mindeka
Ma-material Girl

Joo, Mamma, sama täällä. Naamaan EI saa koskea, oli se räässä tai ei. Huuto tulee, jos menee lähellekään poikaa nenäsuihkeen tai niistäjän kanssa.. Äsken nukahti taas syliin, mutta iltapäiväunet nukutin parvekkeella. Ei yskinyt kertaakaan ulkona. Saako mielestänne flunssaista lasta nukuttaa ulkona, tollasessa lempeässä talvisäässä? Lääkäri puhui vaan ensimmäisestä päivästä, mutten käsitä, mikä ero niillä on? Enkä puhu nyt mistään paukkupakkasista, tietenkään. Mun mielestä se saattoi jopa tehdä hyvää noille räkäsille rööreille.

Ja Vierailija (19:38), tuo on ainakin helpottavaa tietoa. Jos on siis totta. Vaikka veikkaan (eli toivon), ettei poika enää parikymppisenä tai vanhempana tulisi enää äitille sairastamaan ;)

Mamma
Mamman Sähkövatkain

No ite oon kyllä sen kannalla, et jos on hyvä ilma, eikä liian kylmä, niin voi mennä pihalle hetkeks ainaki. itellä ainaki helpottaa jos on ihan tukossa ja ei tartte koko ajan istuu sisällä tunkkasessa. Mies on toista mieltä. JYRKKÄ EI ULKOILULLE nuhassa, kuumeessa en kyllä ite vie ulos. 

 

Mindeka
Ma-material Girl

Niin... Eiliset päiväunet kesti yli 2h ja just äsken pistin taas partsille nukkumaan, kun koko yö valvottiin huutaessa ja muuten en saa sitä rauhoittumaan. Siellä se tuhisee, erittäin rauhallisessa tilassa. Ei siis voi olla pahaksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minun pikkumieheni, joka on siis 6 kk, sairastui ensimmäiseen flunssaansa viikko sitten. Pullolla hän on ollut 5 viikkoisesta lähtien, ja tätä ennen ei meillä olla mitään sairasteltu. Tiedä sitten, olisiko tartunta jäänyt saamatta, jos olisi rintaruokinnalla. Uskon kyllä, että rintamaidolla on jonkinlaista ehkäisevää vaikutusta infektioihin sen sisältämien vasta-aineiden vuoksi, mutta lähipiirissäni toiset rintaruokitut lapset ovat kuitenkin sairastelleet enemmän, kuin pulloruokitut. Ja me olemme siskoni kanssa tästä hyvä esimerkki. Itse olen pitkään äidinmaitoa saanut ja sairastelin tosi paljon korvatulehduksia ja muuta. Siskoni taas eli pullomaidolla ja oli terve. Ja tosiaan, eihän se immuniteetti oikein muuten kehity kunnolla, kuin sairastelemalla. Siitä ne muistijäljet jää ja puolustussolut tunnistaa sit seuraavan kerran tunkeutujan ja tuhoaa sen.

Itse olen kyllä tuota pikkumiestä nukuttanut parvekkeella, paitsi en niinä parina päivänä, kun oli kuumetta. Nukkuu siellä niin paljon paremmin, mitä sisällä, joten olen katsonut sen paremmaksi vaihtoehdoksi, kuin itkettää toista sisällä.

Paranemisia sinne! :)

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos tsempistä ja hyvästä kommentistasi Vierailija klo 11:49.

Tilanteestamme sen verran, että ruoka on alkanut jo vähän maittamaan, lima ja räkä on edelleen helvetillisen sitkeetä ja yöt edelleen valvotaan. Mutta. Tänään käytiin lääkärillä ja saatiin reseptillä yskänlääkettä! Ihmeellistä tässä on se, että kaikki on sanoneet, ettei vauvalle saa antaa mitään yskänlääkettä, mutta tänään lääkäri kertoikin sen kiellon olevan vain alle 6kk:lle. Paras uutinen pitkään aikaan.

Nyt uskallan siis itsekin nostaa peukut pystyyn!

 

 

Kommentoi