Imetyksen ja lapsen sairastelun välinen yhteys

Huoh. Ja niinhän siinä kävi, että kun palasimme levänneenä risteilyltä, odotti kotona pikkupotilas. Nuha, limainen yskä ja hengityksen hirveä rohina olivat niin voimakkaita, että päätimme kurvata iltapuuhiin Lastenklinikan kautta.

Onneksi tuomio oli suht hellä: rohina on keuhkoputkessa (ei keuhkoissa), räkä on valuvaa ja korvat ovat siistit. Eli siis selkokielellä: emme saaneet lääkettä mihinkään. Tuhannennen kerran:” Suolalioustippoja ja niistämistä. –Tiedän, se on taitolaji. Noin 1/10 niistokerroista onnistuu, mutta olkaa kärsivällisiä. Kyllä se helpottaa.

-No, kiitos, mutta tämä tieto ei helpota.

Blaah. On aika riipivää katsoa kärsivää lastaan, joka meinaa tukehtua limaoksennukseen monta kertaa illan aikana, mutta totellaan kuitenkin maamme parhaimpia lastenlääkäreitä (joita ne kuulema Lastenklinikalla on). Väittäisin, että jos yleensä itsekseen pinnasänkyyn nukahtava lapsemme nukahtaa nyt vain itkuunsa ja meidän jommankumman syliiin, niin hän on aika kipeä. Väittäisin myöskin, että jos poikamme, joka on syönyt hyvällä ruokahalulla kaikkea, ei nyt suostu ottamaan suuhunsa edes tuttipulloa, niin hän on aika kipeä. Väittäisin myöskin, että poikamme, joka ei lähes koskaan itke, huutaa koliikkimaista, hysteeristä itkua, kunnes kipulääke alkaa vaikuttamaan tai itkee tajun kankaalle, niin on aika kipeä. Mutta, päivä kerrallaan. Tunti kerrallaan.

Muistan kuulleeni, että täysimetyksessä oleva lapsi ei sairastu näihin kiertäviin tauteihin. Onko muilla kokemusta? Olemme nyt imetyksen ohella syöneet reilut pari kuukautta kiinteitä ja koettu on jo oksennustauti sekä tämä raju flunssa. Aika helmeä, eikö?

maaliskuun_2._2012_017.jpg

Tässä kuva normaaliarjestamme. Sitä odotellessa…

Kommentit (7)
 1. Kiitos tsempistä ja hyvästä kommentistasi Vierailija klo 11:49.

  Tilanteestamme sen verran, että ruoka on alkanut jo vähän maittamaan, lima ja räkä on edelleen helvetillisen sitkeetä ja yöt edelleen valvotaan. Mutta. Tänään käytiin lääkärillä ja saatiin reseptillä yskänlääkettä! Ihmeellistä tässä on se, että kaikki on sanoneet, ettei vauvalle saa antaa mitään yskänlääkettä, mutta tänään lääkäri kertoikin sen kiellon olevan vain alle 6kk:lle. Paras uutinen pitkään aikaan.

  Nyt uskallan siis itsekin nostaa peukut pystyyn!

   

   

 2. Minun pikkumieheni, joka on siis 6 kk, sairastui ensimmäiseen flunssaansa viikko sitten. Pullolla hän on ollut 5 viikkoisesta lähtien, ja tätä ennen ei meillä olla mitään sairasteltu. Tiedä sitten, olisiko tartunta jäänyt saamatta, jos olisi rintaruokinnalla. Uskon kyllä, että rintamaidolla on jonkinlaista ehkäisevää vaikutusta infektioihin sen sisältämien vasta-aineiden vuoksi, mutta lähipiirissäni toiset rintaruokitut lapset ovat kuitenkin sairastelleet enemmän, kuin pulloruokitut. Ja me olemme siskoni kanssa tästä hyvä esimerkki. Itse olen pitkään äidinmaitoa saanut ja sairastelin tosi paljon korvatulehduksia ja muuta. Siskoni taas eli pullomaidolla ja oli terve. Ja tosiaan, eihän se immuniteetti oikein muuten kehity kunnolla, kuin sairastelemalla. Siitä ne muistijäljet jää ja puolustussolut tunnistaa sit seuraavan kerran tunkeutujan ja tuhoaa sen.

  Itse olen kyllä tuota pikkumiestä nukuttanut parvekkeella, paitsi en niinä parina päivänä, kun oli kuumetta. Nukkuu siellä niin paljon paremmin, mitä sisällä, joten olen katsonut sen paremmaksi vaihtoehdoksi, kuin itkettää toista sisällä.

  Paranemisia sinne! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *