Imetyksen lopettaminen

Ma-material Girl

Poika on ollut nyt kuukauden ilman tissiä! Aloitimme vauvantahtisen imetyksen, Lansinoh-voiteen, rintapumpun ja -kumien avulla, emmekä olisi uskoneet alkuvaikeuksien aikaan, kuinka helposti shown saa päätökseen.

Olin kuullut ja lukenut monista vaikeuksista, joita imetystä lopetteleva saattaisi kohdata: lapsen vieroituksesta johtuvat raivarit, ylipursuavat maitovarastot sekä koko perheen jaksamista koetteleva jännitys. Emme olleet ennalta miettineet imetyksen kestoa, koska luotimme siihen, että kaikki sujuisi suht luonnostaan ja niinhän siinä kävikin! Aloimme totuttelemaan kiinteisiin ruokiin, imetyksen ohella, 5-6kk:n iässä. Koska kaikki sujui hienosti ja ruoka maistui, siirryimme neuvolasta annettujen ohjeiden mukaisesti pikkuhiljaa selkeään viiden aterian ruokailurytmiin (per päivä), lisäsimme jogurttia, viiliä ja uusia ruoka-aineita maltillisesti Gabrielin ruokalistalle ja noin 10kk:n iässä huomasimme, että imetän enää vain aamuisin ja joskus päiväunien jälkeen. (Sitä ennen se taisi liittyä jokaiseen ruokailuun.)

Alussa imetys liittyi myös vahvasti nukkumaanmenoon, mutta joskus puolen vuoden paikkeilla, aloimme siirtymään siitä pois, ettei poika yhdistäisi sitä varsinaisiin nukkumaanmenorutiineihin. Otimme tilalle iltakylvyn, unilaulun ja rauhoittumisen, joiden avulla poika oppi pian nukahtamaan pinnasänkyynsä yksin. Imetys hoidettiin sitten unien jälkeen.

Kesälomalla reissasimme jonkin verran ja jossain siellä Sydän-Savon kohdilla huomasin, ettei imetys ollutkaan enää edes jokapäiväistä. Ihan kuin Gabriel unohtaisi sen silloin tällöin. Jes! Jatkoimme kuten ennenkin, ja joskus 1-vuotissynttärien tietämillä pohdimme, että nyt se taitaa jäädä kokonaan pois: en ollut imettänyt enää kokonaiseen viikkoon. Ja sillä tiellä olemme edelleen.

Kaikki kävi siis luonnostaan ja täysin ongelmitta. Olimme toki tiedostaen lisänneet läheisyyttä iltoihin: yhteiset kylpyhetket, unilaulut, halailut ja silittelyt sekä hyvänyönsuukot kuulema takaisivat lapsen saavan hellyys- ja läheisyyskiintiönsä täyteen, jolloin sitä ei tarvitsisi enää hakea tissistä. (Siis tietenkin Gabriel saa läheisyyttä ja huomiota myös pitkin päivää, mutta iltarutiineihin sitä otettiin korostetusti vielä varmuudeksi.)

Koska kaikki tapahtui pikkuhiljaa ja tasaisesti vähentyen, ei kehonikaan yllättynyt ja yrittänyt edelleen tuottaa maitoa vanhaan tahtiin. Ei siis ongelmia enää sängynkään kastumisen kanssa (siis maidosta, kuten alussa kävi aivan jatkuvasti!), eikä liivinsuojien pyykkäämistä.

Koska olenkin kuullut vain niistä hankalista tissivieroitustapauksista, pohdin nyt, että onko muilla käynyt näin hyvä tuuri asian kanssa?

Loppuiko teillä imetys itsestään vai jouduitteko tappelemaan sen kanssa?

Tai jos se on vielä edessä, niin kuinka aiotte sen hoitaa?

Kommentit

Caelia
Caelia's

 

Meillä alkoi rintaraivarit joskus 3,5 kk kieppeillä, tähän saakka Olivia oli täysimetyksellä. Pari viikkoa jaksoin taistella ja yrittää eri keinoin saada sen tissin kelpaamaan, mutta sitten 4 kk:n iässä luovutin - ihan oman jaksamisenkin kannalta. Siitä lähtien tyttö söi tissiä kun suostui (eli yleensä yöllä ja päikkäreiltä herättyä) ja muuten mentiin korvikkeella. Yritin kovasti pumppailla että maidontuotanto ei hiipuisi, toiveissa oli edes osittaisimetys mahdollisimman pitkään. Pumpulle ei kuitenkaan ikinä herunut kuin 20 ml tissi, ja Oliviakin siirtyi tissittelemään vain öisin. Öisin tissimaitoa riitti vielä noin kuukauden verran, sitten mentiin tissi+korvike -linjalla jonkun aikaa (6 kk asti). 
 
Nyt ei tule enää maitoa, pelkällä korvikkeella (+tietty soseet ja puurot) on nyt menty reilu kuukausi. Aika luonnollinen "vieroitus" meillä siis. Pahimpien rintaraivarien aikaan olin ihan mieli maassa ja itkeskelin sitä että maito loppuu ja olen "huono äiti". Ja onhan niitä imetyshetkiä vieläkin joskus ikävä. Mutta niitä imetysliivejä ei :)

Mindeka
Ma-material Girl

Ihan totta Caelia, harvemmin kuulee kenenkään kaipaavan niitä liivejä! :)

Tää on aika mielenkiintoinen aihe. Olen keskustellut tosiaan tästä muiden äitien kanssa ja tuossa 4-5kk:n iässä tuntuu useilla lapsilla tulevan kuvailemasi kaltainen vaihe tai sitten sellainen, että vauva menettää kiinnostuksensa rintamaitoon silloin, kun aletaan maistelemaan kiinteitä. Meillä kävi ihan selkeästi niin, että kun Gabriel alkoi saada soseita, niin imetys jäi täysin unien ympärille (samoin kuin teillä). Gabriel osoitti selvästi, että ruoan hän ottaa jatkossa lusikalla -Kiitos. Ei edes raivareita, vaan tyyni pään kääntäminen tissille, niin eipä siinä tarvinnut pohdiskella, että haluaakohan se tätä ;)

Ja siis, oikeasti uskon kaikessa sellaiseen, ettei liikaa tai hampaat irvessä (väkisin)  kannata yrittää. Niin kauan kuin äiti jaksaa, se on tietenkin ok. Muussa tapauksessa, lapsen voi ruokkia muilla tavoin ja sitten antaa sen läheisyyden muilla tavoin. Tietenkin.

Kiitos kommentistasi Caelia! Ei jäänyt ihan yksinpuheluksi tämä juttu ;)

jonna1983 (Ei varmistettu)

Meillä on puolivuotias tyttö ja nyt oon selkeästi huomannut, että tissi kelpaa vain päiväunille sekä nukkumaan mennessä ja tietysti yöllä. Muulloin homma menee tissin järsimiseksi (vaikkei hampaita vielä olekaan). Tyttö pyörittelee vaan tissiä vähän aikaa suussa ja sylkäisee sen pois ja jatkaa omia juttujaan :) pitäis varmaan kohta alkaa antamaan korviketta lisänä...? Kiinteitä menee tällä hetkellä 4-5 ateriaa tällä hetkellä.

Jospa meilläkin imetys loppuisi kuin itsestään. Eniten haluaisin luopua yösyötöstä.. Mulla kyllä maitoa tulee vielä aika runsaasti ja vahinkoja saa edelleen korjailla harva se yö :(

Mammajoogi (Ei varmistettu)

Yösyötöistä luopuminen on niin ajankohtainen asia meillä, että odotankin innolla minkälaisia kokemuksia teillä on siitä! Meillä se ei siis tule tapahtumaan kovinkaan luonnollisesti ja vaivattomasti, vaan siitä tulisi nyt pikkuhiljaa vauvelimme ollessa 8 kk oppia pois ihan tietoisesti, kuten neuvolassa jo ohjeistettiin..vauvamme nukkuu alkuyön omassa sängyssään aika rauhallisesti, mutta sitten kahden-kolmen aikaan alkaa ininä,itku ja pyöriminen sängyssä, johon ei tunnu tassuttelut yms auttavan..ja silloin myös ehkä oma jaksaminen on aika nolla ja helpoin ratkaisu on antaa rintaa. Seuraavana kokeillaan miehen loman alkaessa (heh) sitä, että hän nousee rauhoittelemaan yöllä vauvaa, josko se auttais...

Mindeka
Ma-material Girl

Hei Mammajoogi ja kiva kun löysit mukaan!

Me lopetettiin yöimetys joskus 9kk:n iässä, vesipullon ja tutin avulla. Yöheräily oli jatkuva ongelma, jolloin poika saattoi heräillä 4-5 kertaakin yössä maidon perään. Täältä voit lukea juttuni siitä, kuinka yöimetys saatiin meillä loppumaan, kivuttomasti ja nopeasti, vaikka epäilymme olivatkin suuret.

Mitään taikatemppuja ei siihen tarvittu, vaan yksinkertaisesti, opetettiin vauva pois yösyötöistä vesipullon avulla, jolloin hän tajusi nopeasti, ettei kannata herätä yöllä, koska maitoa ei silloin tarjoilla :)

Paljon tsemppiä teille tulevaan ja toivottavasti jäät seurailemaan blogiamme jatkossakin!

Meillä alkaa pian tutin vieroitus (tuttipulloista jo päästy!), joka pelottaa meitä vanhempia varmaan enemmän kuin mikään muu tähän asti... 

Kommentoi