Imetyksen lopettaminen

Poika on ollut nyt kuukauden ilman tissiä! Aloitimme vauvantahtisen imetyksen, Lansinoh-voiteen, rintapumpun ja -kumien avulla, emmekä olisi uskoneet alkuvaikeuksien aikaan, kuinka helposti shown saa päätökseen.

Olin kuullut ja lukenut monista vaikeuksista, joita imetystä lopetteleva saattaisi kohdata: lapsen vieroituksesta johtuvat raivarit, ylipursuavat maitovarastot sekä koko perheen jaksamista koetteleva jännitys. Emme olleet ennalta miettineet imetyksen kestoa, koska luotimme siihen, että kaikki sujuisi suht luonnostaan ja niinhän siinä kävikin! Aloimme totuttelemaan kiinteisiin ruokiin, imetyksen ohella, 5-6kk:n iässä. Koska kaikki sujui hienosti ja ruoka maistui, siirryimme neuvolasta annettujen ohjeiden mukaisesti pikkuhiljaa selkeään viiden aterian ruokailurytmiin (per päivä), lisäsimme jogurttia, viiliä ja uusia ruoka-aineita maltillisesti Gabrielin ruokalistalle ja noin 10kk:n iässä huomasimme, että imetän enää vain aamuisin ja joskus päiväunien jälkeen. (Sitä ennen se taisi liittyä jokaiseen ruokailuun.)

Alussa imetys liittyi myös vahvasti nukkumaanmenoon, mutta joskus puolen vuoden paikkeilla, aloimme siirtymään siitä pois, ettei poika yhdistäisi sitä varsinaisiin nukkumaanmenorutiineihin. Otimme tilalle iltakylvyn, unilaulun ja rauhoittumisen, joiden avulla poika oppi pian nukahtamaan pinnasänkyynsä yksin. Imetys hoidettiin sitten unien jälkeen.

Kesälomalla reissasimme jonkin verran ja jossain siellä Sydän-Savon kohdilla huomasin, ettei imetys ollutkaan enää edes jokapäiväistä. Ihan kuin Gabriel unohtaisi sen silloin tällöin. Jes! Jatkoimme kuten ennenkin, ja joskus 1-vuotissynttärien tietämillä pohdimme, että nyt se taitaa jäädä kokonaan pois: en ollut imettänyt enää kokonaiseen viikkoon. Ja sillä tiellä olemme edelleen.

Kaikki kävi siis luonnostaan ja täysin ongelmitta. Olimme toki tiedostaen lisänneet läheisyyttä iltoihin: yhteiset kylpyhetket, unilaulut, halailut ja silittelyt sekä hyvänyönsuukot kuulema takaisivat lapsen saavan hellyys- ja läheisyyskiintiönsä täyteen, jolloin sitä ei tarvitsisi enää hakea tissistä. (Siis tietenkin Gabriel saa läheisyyttä ja huomiota myös pitkin päivää, mutta iltarutiineihin sitä otettiin korostetusti vielä varmuudeksi.)

Koska kaikki tapahtui pikkuhiljaa ja tasaisesti vähentyen, ei kehonikaan yllättynyt ja yrittänyt edelleen tuottaa maitoa vanhaan tahtiin. Ei siis ongelmia enää sängynkään kastumisen kanssa (siis maidosta, kuten alussa kävi aivan jatkuvasti!), eikä liivinsuojien pyykkäämistä.

Koska olenkin kuullut vain niistä hankalista tissivieroitustapauksista, pohdin nyt, että onko muilla käynyt näin hyvä tuuri asian kanssa?

Loppuiko teillä imetys itsestään vai jouduitteko tappelemaan sen kanssa?

Tai jos se on vielä edessä, niin kuinka aiotte sen hoitaa?

Kommentit (5)
 1. Yösyötöistä luopuminen on niin ajankohtainen asia meillä, että odotankin innolla minkälaisia kokemuksia teillä on siitä! Meillä se ei siis tule tapahtumaan kovinkaan luonnollisesti ja vaivattomasti, vaan siitä tulisi nyt pikkuhiljaa vauvelimme ollessa 8 kk oppia pois ihan tietoisesti, kuten neuvolassa jo ohjeistettiin..vauvamme nukkuu alkuyön omassa sängyssään aika rauhallisesti, mutta sitten kahden-kolmen aikaan alkaa ininä,itku ja pyöriminen sängyssä, johon ei tunnu tassuttelut yms auttavan..ja silloin myös ehkä oma jaksaminen on aika nolla ja helpoin ratkaisu on antaa rintaa. Seuraavana kokeillaan miehen loman alkaessa (heh) sitä, että hän nousee rauhoittelemaan yöllä vauvaa, josko se auttais…

  1. Hei Mammajoogi ja kiva kun löysit mukaan!

   Me lopetettiin yöimetys joskus 9kk:n iässä, vesipullon ja tutin avulla. Yöheräily oli jatkuva ongelma, jolloin poika saattoi heräillä 4-5 kertaakin yössä maidon perään. Täältä voit lukea juttuni siitä, kuinka yöimetys saatiin meillä loppumaan, kivuttomasti ja nopeasti, vaikka epäilymme olivatkin suuret.

   Mitään taikatemppuja ei siihen tarvittu, vaan yksinkertaisesti, opetettiin vauva pois yösyötöistä vesipullon avulla, jolloin hän tajusi nopeasti, ettei kannata herätä yöllä, koska maitoa ei silloin tarjoilla 🙂

   Paljon tsemppiä teille tulevaan ja toivottavasti jäät seurailemaan blogiamme jatkossakin!

   Meillä alkaa pian tutin vieroitus (tuttipulloista jo päästy!), joka pelottaa meitä vanhempia varmaan enemmän kuin mikään muu tähän asti… 

 2. Meillä on puolivuotias tyttö ja nyt oon selkeästi huomannut, että tissi kelpaa vain päiväunille sekä nukkumaan mennessä ja tietysti yöllä. Muulloin homma menee tissin järsimiseksi (vaikkei hampaita vielä olekaan). Tyttö pyörittelee vaan tissiä vähän aikaa suussa ja sylkäisee sen pois ja jatkaa omia juttujaan 🙂 pitäis varmaan kohta alkaa antamaan korviketta lisänä…? Kiinteitä menee tällä hetkellä 4-5 ateriaa tällä hetkellä.

  Jospa meilläkin imetys loppuisi kuin itsestään. Eniten haluaisin luopua yösyötöstä.. Mulla kyllä maitoa tulee vielä aika runsaasti ja vahinkoja saa edelleen korjailla harva se yö 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *