Kaisan kasvatusmetodit

Jos kannessa on tärppi: ”En aio imettää, enkä pitää äitiyslomaa”, niin en olisi ihan heti uskonut olevani samaa mieltä kasvatusmetodeista kyseisen naisen kanssa. Vaan toisin kävi.

Kyseessä on siis Kiinteistökuningatar Kaisa (Liski) 44, joka odottaa kolmatta lastaan. Hänestä on juttu uusimmassa Me Naiset- lehdessä ja jutun loppuun on koottu laatikkoon Kaisan kasvatusmetodit (suora lainaus):

1. KUNNIOITA VANHEMPIA

Näen asuntonäytöissä usein lapsia, jotka katsovat tervehdittäessä läpi ja ryntäävät pomppimaan sohvalle kengät jalassa. Minusta lapset on opetettava tottelemaan ja kunnioittamaan vanhempia ihmisiä. Olen perinyt isoäidiltäni aika sotilaalliset ottteet: sanon kerran lempeästi ja jos se ei tepsi, tulee seuraamuksia. Olen käyttänyt samaa metodia töissä esimiehenä ja se on yllättävän tehokas. Lasten kanssa on vain varauduttava siihen, että toistoja pitää olla kymmeniä, ellei satoja.

2. KUNNIOITA LAPSIA

Yritän aina pitää mielessä, että kukaan lapsi ei ole pyytänyt päästä tähän maailmaan. Heillä ei ole osaa eikä arpaa syntymäänsä. Siksi vastuu huolenpidosta ja kasvatuksesta on meillä vanhemmilla. Emme voi olettaa, että yhteiskunta, päiväkodit ja koulut pitävät huolta lapsistamme. Meidän se on tehtävä.

3. OLE JOHDONMUKAINEN

Jos me vanhemmat asetamme määräyksiä, niiden on oltava johdomukaisia. Minun annettiin mellastaa ihan täysin ilman rajoja ja sitten kaksitoistavuotiaana kiellettiin kaikki. Siitä ei ollut mitään hyötyä: aloin vaan kapinoida ja halusin paeta kotoa. Lapsen mielestä on todella hämmentävää, jos vanhemmat muuttavat kokoajan sääntöjään. Siksi on oltava oikeudenmukainen.

4. SATSAA PERHEESEEN

Minulle oman perheen ja läheisten suojeleminen on kaikkein tärkeintä elämässä. Lapsellekin pitää pienestä pitäen osoittaa, että perhe on kaiken pohja ja perusta. Yhdesäsolo on paljon tärkeämpää kuin päätön juoksu harrastuksesta toiseen. Elämä lasten kanssa ei saa olla suorittamista.

 

Voiko tätä paremmin kiteyttää? Olen makustellut nyt viikon varsinkin tuota ”Yksikään lapsi ei ole pyytänyt päästä tähän maailmaan” -kohtaa ja kokenut todella suuren Ahaa-elämyksen. En siksi, ettenkö olisi ennen puoltanut ajatusta, vaan siksi, etten olisi ennen tajunnut jäsennellä ajatuksiani noiksi sanoiksi. Vaikka se on täysin totta, sanasta sanaan. Oikeastaan nuo kaikki muut liittyykin vahvasti juuri tähän oivallukseen.

Kiitos Kaisa Liski, että sanoit tämän ääneen. Toivottavasti mahdollisimman moni vanhempi lukee tämän ja miettii suhtautumistaan lapseensa uudelleen (mikäli tarpeen). Sillä me kaikkihan olemme jonkun lapsia ja todellakin sen arvoisia!

Kommentit (3)
  1. Muutenkin Me Naisten otsikko antoi Liskistä ja hänen ajatuksistaan aika kärjistetyn kuvan. Eilen Liski oli Pimiän ja Pääskysaaren haastateltavana ja kertoi kyllä imettävänsä, mikäli maito siis nousee. Totaalikieltäytymisen ja täysimetyksen välillä on eroja. Tylsä juttu, että Me Naiset käyttää keltaisen lehden tapaa otsikoida.

  2. Kiitos Jii,

    Olisi pitänyt pyytää kaikkia lukijoita, jotka ovat samaa mieltä, painamaan jutun alussa olevaa Sydän (Tykkään)- painiketta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *