Kesämenoja vauvan kanssa

Ma-material Girl

Olemme pohtineet viime aikoina kovasti sitä, minkälaisia suunnitelmia ja menoja kesälle voi tehdä, kun mukana kulkee noin vuoden ikäinen poika. Road trip on epäilemättä liikaa aktiivisesti liikkuvalle pojalle, kun aikuisenkin on joskus hankalaa malttaa istua autossa tunteja, mutta entäs mökkireissu, jos kyseessä on 400km päässä sijaitseva alkeellinen tupa, ilman mitään nykyaikaisuuksia? Taitaa olla sekin liian haastavaa?

Puolisolla on 6 viikkoa lomaa, jonka aikana olisi kiva tehdä jotain arjesta poikkeavaa, mutta mitä se olisi?

Huvipuistot, vesipuistot ja elämyspuistot taitavat jäädä aika pienelle arvostukselle vielä tänä vuonna ja onhan se niin, että lapsi arvostaa kuitenkin aina eniten yhteistä aikaa perheen kesken, eikä varmaankaan olennaista ole lainkaan ympäristö. Vai mitä luulet?

En malta odottaa oikeasti lämpimiä säitä, jolloin voimme viettää rentoa perhepäivää vaikka Stadikalla, mutta olisiko aikuiselle hyväksi maisemanvaihdos, edes pariksi päiväksi....? Iskeekö parisuhdekriisi ja mökkihöperyys?

Auttakaa kokeneemmat! 

 

Kommentit

Da-da (Ei varmistettu)

Mites ruotsinristeily? Siinä olisi maisemanvaihdosta ja ulkomaanmatkaakin!

Mindeka
Ma-material Girl

Toi on loistava idea! Me oltiin keväällä Tallinnan päiväristeilylläkin, joten sen tietää, että laivamatka sujuu ongelmitta. Plus että rakastan Tukholmaa! Ajoitus vielä heinäkuulle, niin alennusmyynnit on käynnissä ;) Eikun siis, ainiin, perhematka.. :)

 

Kiitos Da-da!

Dalmi
Arkisokka

Vuosikkaan kanssa menee minusta paikka kuin paikka, myös se 400km päässä sijaitseva alkeellinen tupa. :) Huvipuistot sun muut ehditte kiertämään parin vuoden päästä, nyt kannattaa nauttia siitä että te saattee ihan vapaasti päättää, ilman että kukaan nurisee asiasta. :D

LinaS
iivents

Kuten Dalmi kirjoitti, lähtekää mökille koko perheen kanssa. Ilman kiirettä, tehkää reissusta elämys ja pysähdelkää usein esim. uimassa, jäätelöllä tai vaikka yöpykää jossain kivassa B&B paikassa. Meillä on mökki 750km päässä ja sitä matkaa on taitettu pienestä pitäen. Sekä autolla (isäni yhden pysäytyksen taktiikalla), settä junalla. Vanhemmiten vanhempani ovat ottaneet matkan lomaillen, yöpyneet ja jatkaneet levänneenä loppumatkan. Näin teimme mekin viime kesänä, vaikka oma lapseni on jo 9v. Perillä mukavuuksia ei juurikaan ole (sähkö on, jota ei suvun lähimökissä ole), mutta ihmisen sopeutuu kun ottaa sen asenteen. Ei tartte suorittaa. :)

Suomenlinna ja muut saaret, Nuuksio ja muut lähialueen luonnonläheiset paikat ovat myös kivoja päivävisiittejä ajatellen.

Pääasia on yhdessäolo, hurlumheit ehtii sitten myöhemmin. Oman pojan kanssa on käyty kerran Muumimaailmassa ja Puuhamaassa. Meillä on puuhailua ihan tarpeeksi muutoinkin ja en oikein pidä niiden rahastavasta (ja tahmaisesta) meiningistä. Eikä poika ole niitä itse vaatinutkaan - taitaa olla aikuisten hössötystä suurimmaksi osaksi.

Ommoo lommoo ihan kahden kesken miehen kanssa, jos on ystäviä/ isovanhempia/ kummeja lähellä lapsenhoitoapuna.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vuoden ikäisen kersnaakkelin kansa kelpaa mennä vaikka missä. Itse olimme hieman yli puolivuotiaan lapsemme kanssa Kolilla viikon, mökki tosin oli hyvin moderni, mutta luonnonhelmassa pörrättiin muuten ja hyvin meni ilman suurempia kommelluksia. Ajokilometrejä saattoi tulla kerralla 300-400 km ja hyvin jaksoi poju, kun vain ajomatkan ajoitti siihen aikaan kun lapselle uni maittoi ja pysähteli välillä. Eli rohkeasti vain matkaan!

Myös tuo Ruotsin matka on hyvä idea, laivalla rapakon yli ja hotelli Södermalmista pariksi päiväksi, rentoa hengailua ja Tukholmasta nauttimista, ai jai! Kun matkan ottaa rennosti, niin lapsikin nauttii. Meillä toimi hyvin viime vuonna ja lapsi oli silloin himena yli vuoden.

p.s. Tukholmasta vinkkin valokuvamuseo Fotografiska, tautisen hyviä näyttelyitä.

Ananas
Ananas ja Kookos

Meillä viime kesänä poika oli just 8-10 kk, kun kesän aikana mökkeiltiin alkeellisissa olosuhteissa ja matkustettiin Dubaihin. Ihan hyvin onnistui! (Lisäksi remontoitiin yksi asunto ja muutettiin kaksi kertaa.)

Mökille mennessä automatkat yritettiin ajoittaa päiväunien aikaan ja pysähdeltiin syömään tarvittaessa. Jostain syystä Kookos pelkäsi mökin pimeää saunaa ja pesut hoidettiin sitten ulkona nurmikolla kaataen lämmintä vettä ämpäristä, kun poika seisoskeli ja leikki. Ruokailut hoitui myös hyvin, aika paljon purkkiruualla ja äidinmaidolla mentiin.

Myös Dubaissa lomailu oli aika helppoa, kun oltiin ystäväperheen kotona. Ehkä hotellihuoneessa ei olisi ollut niin mukavaa pienen kanssa. Toisaalta oltiin myös tosi helteiseen aikaan, jolloin ulkona pystyi vauvaa pitämään lähinnä aikaisin aamulla. Joku kivempi ilmasto pienelle varmaan olisi mukavampi, niin voisi viettää enemmän aikaa ulkona.

Ihan kotonakin lomailu sen ikäisen kanssa oli kyllä ihanaa, kun juuri opetteli hiekkalaatikon ja ulkoilun iloja. Mutta vanhemmille oli kyllä kiva päästä lomalla muuallekin.

Meillä on suuret suunnitelmat päästä jopa tänä kesänä mökille 1v 8kk ja kahden pikkuvauvan kanssa! Saa nähdä mitä siitä tulee vai jämähdetäänkö kerrostaloasuntoon koko kesäksi. :)

Muikku_ (Ei varmistettu)

Tukholmaa suosittelen minäkin, mutta kuten edellä jo mainittiin, paikallaan viihtyvän lapsen kanssa pärjää missä vain. Olemme itse kulkeneet tytön kanssa ihan vauvasta saakka paljon, hän täyttää kesällä kolme ja ulkomaanmatkoja on tehty tähän mennessä viisi, risteilyjä muutama ja säännölliset mummolareissut siihen päälle (toiseen mummolaan matkaa on 380 km, toiseen satakunta vähemmän).

Emme ole kertaakaan stressanneet miten lapsi pärjää, matkustamme tottakai lapsen ehdoilla, ruoka-ajoista, päiväunista jne pidetään kiinni ja illalla mennään ajoissa nukkumaan, mutta tärkeintähän on että ollaan lapsen kanssa. Missään -mäissä, -niemissä ja -maissa emme mekään ole vielä käyneet, elämyksiä ja ihmeteltävää löytyy mnuualtakin. Kannustan siis lähtemään rohkeasti liikkeelle, minne nyt päätättekin mennä (:

PäiviR (Ei varmistettu)

Minä olen tehnyt lasten kanssa reissun Sipoo-Rautavaara pari kertaa. Ajoitus on ehkä oleellista. Lapsen ikä ja vuorokauden aika, ainakin meillä. Ekan reissun tein 2 lapsen kanssa, iät olivat 3v ja 6kk. Toinen reissu oli kun kolmas oli muutaman viikon. Perillä odottivat appivanhemmat, joten aivan yksin en olisi reissuun lähtenyt. Tieto siitä että perillä on apukäsiä oli siis tärkeä. Pelkästään oman perheen kanssa reissu olisi ehkä.. no, samaa mitä kotonakin mutta eri maisemissa. Reissu oli siis lomaa itsenikin kannalta. :)
Ekalla kertaa lähdettiin joskus 6 aikaan aamulla ja matka meni tosi kivuttomasti kun lapset nukkuivat lähes koko matkan. Nuorinta syötin kerran tai pari ja vanhimmalle annoin evästä takapenkille. Isomman pissatuksetkin kävi samoilla pysähdyksillä. Toinen reissu meni vähän hitaammin, kun lapset olivat tosiaan muutaman viikon, reilu 2v. ja 4,5v. Isommat ei jaksaneet istua, keskimmäiselle ei mennyt läpi "laske rekkoja" leikki, ja vauvan parhaat uniajat oli jo aamupäivällä ja lähtö vasta iltapäivällä. Perille päästiin kuitenkin kohtuullisen kivasti.
Nyt nuorimmaisen ollessa pian 9kk en tiedä miten lähtisin. Ehkä klo 21-22, silläkin pitkällä miinuksella että itse olisi todella väsynyt pari päivää yön ajamisen jälkeen. Nuorin kun ei päivällä pitkiä pätkiä nuku ja autossa ei viihdy yhtään hereillä ollessa.
Perillä omat haasteensa toivat mökkiolot ulkovessoineen, mutta paikkakunnalla asuu sukua niin vaate ja kestovaippa pyykkäyksetkin hoituivat.

Kyllä se siis onnistuu, varsinkin jos autossa on ilmastointi ja varautuu että matka voi olla hidas. :) Elämys ja vaihtelua arkeen löytyy toki lähempääkin, ja tärkeintä on tietty yhdessä rennosti vietetty aika. Kuten sanoit. :)

Mindeka
Ma-material Girl

Hei wau!

Kiitos paljon Dalmi, LinaS, Vierailija, Ananas, Muikku_ ja PäiviR, paljon hyviä pointteja ja vinkkejä!

Mökille haluaisin itsekin, koska sinne lähtisi suurimmalla todennäköisyydellä myös apukäsiä. Vaikkakin siellä ei ole sisävessaa, juoksevaa vettä tai edes sähköä kuin aurinkokennolla (!?). Se saattaa siis oikeasti olla liian haastavaa.. Mutta harkitsemme. Yritän olla open minded.

Automatkat on viime aikoina olleet aika mielenkiintoisia, koska Gabriel ei nuku enää autossa, eikä oikeen viihdy turvakaukalossaan, mutta on edelleen liian pieni uuteen turvaistuimeensa, jossa kasvot saisi menosuuntaanpäin (rattaissa tämä kikka toimi hyvin!).

Kommentoi