Kirjahaaste -Mitä lukemasi kirja kertoo sinusta?

Ma-material Girl

 

Siperian Ella haastoi minutkin vastaamaan kirjahaasteeseen, joka on pyörinyt Lilyssä viime päivinä. Näiden vastausten myötä, luulen, että saatte hieman syvällisemmän kuvan siitä, millainen olen, koska ainakin omasta mielestäni, kirjahyllyn sisältö kertoo ihmisestä paljon.

 

Tässä ovat Ella F.:n kysymykset minulle:

1. Kirja, joka on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen?

Löysin teini-iässä ukkini kirjahyllystä Anne Frankin Päiväkirjan. Ukkini oli kuollut, joten halusin hänestä jonkun muiston itselleni ja valitsin tuon kirjan, tietämättä lainkaan, millainen vaikutus sillä tulee minuun olemaan. Luin kirjan ja itkin, itkin ja itkin. En voinut ymmärtää, että tuollaista (natsismia) on voinut ikinä tapahtua, joten aloin haalimaan aiheesta kirjoja, joita sitten luin ja itkin vielä paljon lisää. En ymmärrä edelleenkään. Olen lukenut Anne Frankin Päiväkirjan varmaankin kymmenen kertaa, ja vielä viime viikollakin kun katsoimme Yleltä elokuvaversion, en säästynyt itkuilta ja ahdistukselta. Miten maailmassa onkaan voinut tapahtua tuollaista?

 

2. Sanotko koskaan, että olet lukenut jonkun kirjan, vaikket olekaan, koska kirjan katsotaan kuuluvan nk. yleissivistykseen?

En. Kyllä tässä iässä uskaltaa jo olla täysin oma itsensä.

 

 

3. Omat klassikkosi ja lyhyet perustelut?

Anne Franckin Päiväkirja (perustelut yllä)

Eric, Doris Lund: Tarina 17- vuotiaasta Eric- pojasta, joka sairastuu leukemiaan. Kirjan on kirjoittanut hänen äitinsä, joka kuvaa elämää diagnoosin jälkeen, aivan nuoren urheilijalupauksen viimeiseen hengenvetoon asti. Raastava, surullinen, mutta myös herättävä kirja, jonka suosittelen lukemaan.

Vadelmavenepakolainen, Miika Nousiainen: Olen aina ollut jonkin asteinen Ruotsi-fani, joten tämä kirja kolahti huumorintajuuni täysin. Olen lukenut kirjan monesti, enkä usko, että ikinä kyllästyn siihen.

Yösyöttö, Eve Hietamies: Kirja, jonka jokaisen vastasyntyneen vanhempien pitäisi lukea. Kerrassaan mahtava kerronta ja loputon sarkasmi, jonka jälkeen jokainen tuntee olevansa aivan tarpeeksi hyvä äiti/isä.

 

4. Oletko lukenut näytelmiä?

En. Tai en ainakaan muista lukeneeni. Luullakseni koulussa piti kyllä lukea ainakin katkelmia Shakespearea, joten ehkä sittenkin olen. Tai sitten vain kuvittelen.

 

5. Onko mikään kirja tuottanut sinulle tuskaa, ja jos on, niin miten?

Koska olen kiinnostunut keskitysleireillä tapahtuneista hirvityksistä, niin monikin kirja on tuottanut minulle tuskaa ja jopa ihan fyysistä pahaa oloa. Huonot tai ei kiinnostavat kirjat jätän kesken välittömästi, joten sellaista lievempää tuskaa en ole kokenut. Myös kaikki opiskelukirjat ovat olleet edes hieman kiinnostavia.

 

 

6. Kirjahylly kotona: Joo. Valkoinen iso Expedit.

 

7. Paperia vai e-kirja?

Ehdottomasti paperinen, ihkaoikea kirja. Mieluiten vanha, kirppikseltä tai kirjastosta, jolloin sivujen tummentumista ja aiempien lukijoiden alleviivauksista voi keksiä omia päätelmiä tai tarinoita. Kuka tätä luki viimeksi?

 

 

8. Kannattaako lukeminen aina?

Kyllä kannattaa. Hyvä kirja kehittää aina lukijaansa, jos ei ihan suoranaisten oppien tai yleisisvistyksen kautta, niin sitten henkisesti tai mielikuvituksellisesti ainakin. Älyttömän hyvä kirja tempaa mukaansa, eikä sitä malta millään laskea käsistään. Parhaimmillaan 200- sivuisen kirjan ehtii perheellinenkin lukea parissa päivässä (todistettavasti).

 

 

9. Mitä sinulla on nyt luvussa tai seuraavana listalla?

Heh... Tällä hetkellä kesken:

Saku Tuominen: Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat

Märtha Tikkanen: Sofias egen bok

Sami Salmenkivi: Digitaalitodellisuus

 

Seuraavana listalla: Muutama kurssikirja opintoihin liittyen.

 

 

10. Ensimmäinen mieleesi tuleva runoilijan nimi?

Tommy Tabermann

 

 

Kuten aina näissä haasteissa, päätän suoristaa sääntöjä hieman, ja omien kymmenen kysymyksen sijaan, pyydän

Bättre livin Erikaa,

Lilou's Crushin Herttaa,

Aika kypsä äidiksi Katieta,

Caeliaa ja

Lurua

vastaamaan haasteeseen, näillä loistavilla Ella F.:n kysymyksillä.

 

Linkkaathan vastauksesi tänne sitten kommenttiosioon.

 

 

 

No, miltä kirjahaasteen vastaukseni näyttivät? Paljastivatko ne minusta jotain uutta tai outoa? 

 

 

 

 

Translation: My answers about the blog-dare of books, ten questions from Ella F. from "Siperian Ella" -blog.

 

Kommentit

Ella F.
Siperian Ella

Heiii, kiva kun tartuit haasteeseen :) 

Meillä näyttää olevan yhteinen kiinnostuksen kohde, toisen maailmansodan kauheudet. Tätä en ollut tiennut susta. Ja toinen jännä yhteensattuma on tuo Eric, teki muhun myös lähtemättömän vaikutuksen, meidän piti lukea se seiska- tai kasiluokkalaisina.

Mitä pidät Oksasen Kyyhkysistä? Mä kyllä tykkäsin, kaikista kritiikeistä huolimatta. 

 

Mindeka
Ma-material Girl

Aloin miettimään, että pitiköhän meidänkin lukea se Eric koulussa, koska seiskalla tai kasilla minäkin olen sen ensimmäistä kertaa lukenut. Koira tosin söi sen, enkä muista, että olisimme joutuneet sitä korvaamaan kenellekään, joten siksi muistelen, että se oli oma kirja. Hah.

Nuo toisen maailmansodan kauheudet ja keskityseirien tapahtumat on kyllä niin raadollista tietoa, että moni on nimenomaa kauhistellut kirjahyllyäni, että miksi ihmeessä luet tuollaisia? Tieto lisää tuskaa tässä tapauksessa, mutten osaa päästää irti. Aivan kuin koskaan tulisin löytämään sieltä mitään sellaista tietoa, että ymmärtäisin, miksi näin on tehty. Luulin jo aikoja sitten kahlanneeni kaikki elokuvatkin asiaan liittyen, kunnes juutalainen kaverini vinkkasi leffasta nimeltä Poika raidallisessa pyjamassa. Oletko nähnyt? 
-Pakko nähdä!

Vau mikä vauva!

Anne Frankin jutut on kyllä pysäyttäviä. Sitä jotenkin ei pysty tajuaan miten ne asiat on ollu mahdollisia. Oon myös lukenut päiväkirjan ja nähnyt muutaman telkkarijutun, ja niissä se itku on vielä jotenkin epätoivosempaa kun vaan suru. Kaikki mahdolliset negatiiviset tunteet samassa.

Olin kommentoimassa, että oon lukenut myös kirjan Poika raidallisessa pyjamassa (elokuvaa en oo nähnyt), ja se on aika mielenkiintonen. Jos tollasta ilmasua sinänsä voi aiheesta käyttää... mutta toisaalta siinä kirjassa oon kokenut myös pahimmat räjähtävät itkut ikinä, ja vieläkin oikeestaan tekee pahaa vaan ajatella sitä (epätoivon?) tunnetta jota tunsin. Että tota...

Ella F.
Siperian Ella

Joo, olen! Se on todella hyvä, suosittelen.

Mindeka
Ma-material Girl

Kuulostaa epätoivoisen hirveälle ja raadolliselle, joten pakko lukea tai katsoa leffa. Hullua, mutta totta.

Ella F.
Siperian Ella

Oot varmaan lukenut Tadeuzs Borowskin Kotimme Auschwiztin mutta entä Shlomo Venezian Sonderkommandon? Siinä oli mullakin, paatuneella hissafriikillä kyllä pitelemistä, kun sen sai luettua.

Näitä "hilpeitä" suosituksia... Mä oon sitä mieltä, että mitä enemmän kamalista asioista lukee, sitä helpommin näkee, että niitä tapahtuu maailmassa edelleen. Ettei sitten meidän lapsien tarvitsisi kirjoitella vanhempiensa ajasta samanlaista.

Caelia
Caelia's

Hei jee, tämä olikin mennyt multa ihan ohi! Vastaan tietty haasteeseen :)

Linda W (Ei varmistettu)

Pinkeistä kirjoista puuttuu yksi, se on mulla edelleen lainassa :)

Kommentoi