Kotiäidin voitto vaaleissa

Ma-material Girl

Käsi ylös, kuinka moni on ikinä käynyt taloyhtiönsä yhtiökokouksissa? -No, vähän oli hiljaista täälläkin, ennen eilistä. Ja kertaheitolla, minusta äänestettiin seuraavan vuoden Puheenjohtaja asukastoiminnalle yhtiössämme. Oho.

Miten tässä siis näin kävi ja miksi se olisi edes tärkeää tai mielenkiintoista? -No, lue vähän eteenpäin, niin kerron.

 

Taloyhtiömme on iso. Rappuja, kerroksia, tiloja ja asukkaita on paljon. Täällä, kuten monessa muussakin taloyhtiössä, on meneillään jonkin asteinen sukupolvenvaihdos. Ikäjakauma on suuri: iäkkäimmät ovat yli 70-vuotiaita ja vastapainoksi nuoria lapsiperheitä on tulvinut viime vuosina taloon. Karkealla arviolla, nuoria ja/tai lapsiperheitä on asunnoissa enemmän kuin iäkkäämpää, joiden lapset ovat jo aikuisia. Kuitenkin talotoimikuntamme keski-ikä oli noin 63-vuotta.

 

Tästä alkoi yhden aktiivijäsenen huikea puskaradio ja värvääminen, jossa tavoitteena oli saada edes puolet talotoimikunnan jäsenistä nuorempiin. Miten muuten pihallemme hankittaisiin leluja tai järjestettäisiin yhteisiä vappujuhlia (ihan konkreettisimmasta päästä esimerkkinä), jos kukaan ei tällaisia toiveita ole siellä esittämässä? Kuulema osa jäsenistä istui siellä vain velvollisuudentunteesta odottaen, että tilalle saataisiin uusia halukkaita. Sanomattakin selvää, että silloin ei tarvittaviinkaan muutoksiin tai kehityshankkeisiin ole halukkuutta tai kiinnostusta.

 

Eilinen kokous oli elämäni ensimmäinen. Kokouskutsuja oli toki vuosien saatossa tipahdellut säännöllisesti postiluukustamme, mutten koskaan ennnen ollut ajatellutkaan, että minulla olisi heille jotain annettavaa. Kunnes lapsi tuli ja muutti kaiken. (Kliseistä, mutta totta.)

Äitiyslomalla ja hoitovapaalla on aikaa tutustua pihaan ja huomata mahdollisia epäkohtia tai kehityskohteita. Hoitovapaalla viimeistään, olet tullut tutuksi lähes kaikkien naapureiden kanssa. Alkaa väkisinkin ajattelemaan, miten asukkaista voisi tulla toisilleen vieläkin tutumpia ja miten taloyhtiön yhteisiä tiloja voisi käyttää hyväkseen niin, että kaikki voisivat tuntea olevansa osa jotakin tiiviimpää yhteisöä. Haluaisivat olla toisilleen tuttuja ja läheisempiä.

 

Ilmoitin siis halukkuudestani liittyä talotoimikunnan jäseneksi ja kun selvisi, ettei muita halukkaita ole puheenjohtajuuteen kuin jo vuosia tehtävässä toiminut rouva, asetin itseni ehdolle. On aika selvää, että jos tahtoo muutoksia, on oltava valmis myös itse tarttumaan työhön.

 

Äänestystilanne oli jännittynyt ja hieman kireä. Vanhat vastaan uudet. Iäkkäämmät vastaan nuoremmat. Ikäjakauma oli kokouksessa edelleen selvästi iäkkäämpien hyväksi, joten en odottanut ihmeitä.

 

Kunnes ihme tapahtui: Voitin äänin 11-4.

 

Vuodenvaihteesta saattaa siis olla, että tämän aihepiirin asioita käsitellään jonkin verran myös blogissa. Noin niinkuin yleisesti: Mihin kaikkeen talotoimikunta voi vaikuttaa ja miten onnistuu tavoitteeni, saada asukkaistamme kokoon tiivis ryhmä, jotka myös haluavat tehdä asioita yhdessä?

Aika jännää.

 

 

Translation: I was chosen to our condominiums administration and to its' chairwoman. Pretty good from someone who's never been in those meetings before.

Kommentit

Ella F.
Siperian Ella

Jipii! Hienoa! Itsekin juuri taloyhtiön pahamaineiseksi puuhanaiseksi ryhtymässä :) Onnea ja menestystä!

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Ella F.!

Onnea ja menestystä sinullekin!

HelloAochi

Onnea!

Ja iiihanat kengät ja housut!!!!!! Tahtoo!

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos HelloAochi! Kengät on vuosia sitten kaverin kirppiskasasta noukitut (Vagabond) ja kimallepökät Filippa K:n tämän talven mallistosta :) Ihanaa, löysää ja valuvaa trikoomaista kangasta. Oikein mukavat siis :)

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kaunis, miakuusisto! Tsemppiä tarvitaankin -Aina!

Mindeka
Ma-material Girl

Ok, Mia :)

Caelia
Caelia's

Pakko myöntää etten ole ollut yhdessäkään yhtiökokouksessa ikinä. Samoin olen lintsannut aina kaikki talkoot.

Onnea ja tsemppiä uuteen tehtävään! Ehkä minäkin nyt tämän innoittamana voisin seuraavaan kokoukseen osallistua :)

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Caelia!

Pakko myöntää, että kirjoituksen tarkoitus olikin hieman herätellä ajatuksia siitä, että kannattaisiko niissä kokouksissa kuitenkin käydä ;) Ja talkoisiin meidänkin on seuravaksi varmaan osallistuttava. Heh.

phocahispida

Hei onnea!
Olen itse taloyhtiömme hallituksen jäsen ja mies on puheenjohtaja. 30 asunnon taloyhtiössä hallitus  voi aika notkeasti myös vaikuttaa asioihin. :)

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Phocahispida!

Meillä on melkein kymmenen kertaa suurempi taloyhtiö, joten katsotaan, mitkä ovat meidän mahdollisuutemme vaikuttaa muihin kuin hiekkalelujen hankintaan ;) Tulevaisuus näyttää ja ainakaan tahtoa (vaikuttaa asioihin) ei täältä päästä puutu.

Onko miehelläsi joitain sisäpiirin vinkkejä minulle, aloittelevalle puheenjohtajalle? ;)

phocahispida

Lähinnä kuulemma vaan se, ettei saa ottaa asioita henkilökohtaisesti. :)

Mindeka
Ma-material Girl

No, se on esimiehelle jo tuttua kauraa :D

phocahispida

Hyvä hyvä. Kun meidän taloyhtiön edellisessä hallituksessa kärsi naapurisopu ja aiemmat ystävyyssuhteet naapureihin kun ruvettiin kiistelemään remonteista sun muista...

Eerika
Bättre liv

Täällä myös yksi aktiivi, taloyhtiön hallituksessa siis ;) Harmi vaan, että suurin osa ajasta menee kaikkeen muuhun kuin sen yhteisöllisyyden luomiseen, kun käytännön asioita on niin paljon jonkun kylppäriremontista ulko-ovien hiomiseen ja lakkaukseen sekä huoltoyhtiöiden kilpailutukseen. Meilläkin onneksi hallitus sai juuri nuorennusleikkauksen! Kivaa vaikuttamista ja tsemppiä haasteisiin!

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Eerika!

Meillä on suurremontti (mm. julkisivut) alkamassa taloyhtiössä 2015, joten voi olla, että (heh) hieman menee aikaa myös sen tiimoilla... Ihan hyvä pointti.

-Mutten voi sille mitään, että jo leikittelen ajatusta pihan yhteisillä vappukemuilla ;)

Piipo79

Mä olen vissiin tämän jutun kommentoijien vähemmistöä, sillä olen käynyt orjallisesti yhtiökokoukset, luen tarkkaan tilinpäätökset, budjetit ja suunnitelmat. Suosittelen kaikille että oikeasti tutustuu missä kunnossa yhtiö on jne.

Mindeka
Ma-material Girl

Todella hyvä pointti Piipo79! 

Ostohetkellä kiinnostaa useimpia kyllä, mutta entäs sitä ennen tai sen jälkeen... ;) Tai jos tuleekin remonttia, niin kuinka moni on kiinnostunut (saati sitten vähän kartalla), että millä se maksetaan?

Meillä on yhtenä tavoitteena ensi vuodelle esimerkiksi laskea vedenkulutusta koko taloyhtiössä, niin kommentointi oli aika lailla vaan luokkaa: "Mutta kun on se sauna ja pesutupa! Ja entä vuokralaiset? Onko heidän vedenkulutuksensa mitattu?"

 

Piipo79

Heh, en minä siellä suihkussa asu vaan ne muut :-)

Piipo79

Mä olen vissiin tämän jutun kommentoijien vähemmistöä, sillä olen käynyt orjallisesti yhtiökokoukset, luen tarkkaan tilinpäätökset, budjetit ja suunnitelmat. Suosittelen kaikille että oikeasti tutustuu missä kunnossa yhtiö on jne.

Kao Kao

Jee, onnea!

Mä aion olla aktiivisesti kaikissa meidän taloyhtiön kokouksissa mukana (tää on uusi talo niin niitä on ollut vasta 1 kunnollinen. Hallitukseen mulla ei ollut asiaa, siellä oli jo syntynyt jokin hyvävelikerho jotka ehdotteli toisensa hallitukseen ihan niks-naks, mut mä aion pysyä kärryillä et mitä täällä puuhaillaan, koska mua kiinnostaa mun sijoituksen arvo jatkossakin..

Kommentoi