Kuinka kauan kotiäiteyttä voi vielä jatkaa?

Joskus on ihan hyvä pysähtyä miettimään elämäänsä ja sen suuntaa. Itseäni mietityttää kovasti ennemmin tai myöhemmin, väistämättä kuitenkin pakollinen, työhönpaluu. Lähinnä se, miten työn ja perheen saa yhdistettyä?

maaliskuun_16.2012_004.jpg

maaliskuun_16.2012_005.jpg

maaliskuun_16.2012_007.jpg

Olen joko-tai- tyyppinen henkilö. Mihin ikinä ryhdynkin, teen sen täysillä. Siksi mietinkin, pystynkö antamaan enää samanlaista työpanosta vai harhailevatko ajatukset kokoajan hoidossa olevassa lapsessa? Pystynkö edes viemään lastani hoitoon? Nyt jo hengitys salpaantuu, pelkästä ajatuksesta.

Kysymys on ajankohtainen, sillä äitiyslomaani on jäljellä enää 1,5kk. Olen ilmoittanut jääväni hoitovapaalle, mutta taloudellisesti se ei tule olemaan pitkäaikainen ratkaisu.

Kertokaa ystävät, kuinka itse olette hoitaneet työelämään paluun tai kuinka aiotte sen tehdä, sitten aikanaan?

Kommentit (10)
 1. Aivan totta Vieralija (14:56). Ja myöskin jokainen lapsi on oma persoonansa, joten yleistää ei voi. (Vaikka se joskus helpottaisikin 😉

  Olen ilmoittanut hoitovapaata (ensimmäisen kerran) nyt vuodenvaihteeseen asti, jolloin poika on 1,5v. Olemme kuitenkin päättäneet, että hoitovapaata jatketaan seuraavaan kesään asti, mikäli talous toimii hyvin, huomattavasti pienemmilläkin tuloilla.

   

   ”Jos sinulla on hyvä mies ja/tai turvaverkko, jonka avulla pääset joskus viettämään sitä vapaailtaa, älä ahdistu, vaan iloitse siitä, että lapsellasi on muitakin turvallisia ihmisiä, joiden kanssa olla. :)”

   

  Ja meillähän on. Viemme pojan ylihuomenna mummolaan yökylään, ensimmäistä kertaa, joten jännittäähän se, mutta mummin silminnähden ylitsepursuava innostus helpottaa vähän äidinkin ahdistusta. Vaikka olenkin kauhuissani. Järjellä ajatellen, olen ihan naurettava, mutta sydämellä kai näitä asioita arvotaankin 🙂

  Kiitos vielä kaikille kommentoijille!

 2. Mitään absoluuttisen oikeita ratkaisujahan tässäkään asiassa ei ole, vaan mielipiteitä on monia, ja viime kädessä jokainen toimii oman elämäntilanteensa ja arvomaailmansa pohjalta.

  Itse olen sitä mieltä, että parasta lapselle olisi aloittaa päivähoito vasta sitten, kun hän osaa ilmaista itseään puhumalla, edes hiukan. Omat lapseni ovat kuitenkin molemmat aloittaneet päivähoidon pienessä päiväkodissa noin vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Esikoinen oli ensimmäisen vuoden hoidossa vain 2-3 päivää viikossa, kuopus on alusta saakka ollut kokopäivä ja -viikkohoidossa. Vaikeampaa päivähoidon aloittaminen oli esikoiselle, kun neljän tai viiden päivän loman aikana päiväkodin rutiinit ja ihmiset olivat jo ehtineet unohtua, ja välillä hoitoon jääminen oli vaikeaa. Kuopus sen sijaan on sujahtanut päväkotiryhmään kuin kala veteen; asiaa on toki auttanut se, että isoveli (3,5 vuotta vanhempi) on samassa ryhmässä.

  Muita neuvoja, ihan omaan kokemukseeni perustuen:
  – Työntekijällä on oikein tehdä 80-prosenttista työaikaa, kun lapset ovat pieniä – jos talous kestää, tämä on hyvä vaihtoehto.
  – Oma fiilis riippuu todella paljon siitä, millaisia ihmisiä päiväkodissa on töissä – niissä todella on eroja, eli jos mahdollista, kannattaa tutustua ainakin pariin paikkaan.
  – Lapsella on huomattavasti helpompaa, jos hän osaa vähintään kävellä päiväkotiin mennessä – tietysti olisi hyvä osata vähän puhuakin. Jos kestät olla hoitovapaalla edes puoli vuotta, lapsen valmiudet ovat jo kasvaneet huimasti.
  – Millä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi viedä lapsi päiväkotiin jo aamupalalle eli mahdollisimman aikaisin. Aamuisin ei juuri kuitenkaan ehtisi yhdessä touhuta, ja toinen vanhempi menee aikaisin töihin, pääsee myös kotiin aikaisemmin, niin että ehtii illalla puuhailla edes vähän yhdessä.
  – Jos sinulla on hyvä mies ja/tai turvaverkko, jonka avulla pääset joskus viettämään sitä vapaailtaa, älä ahdistu, vaan iloitse siitä, että lapsellasi on muitakin turvallisia ihmisiä, joiden kanssa olla. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *