Kun päivähoitopaikkaa ei kuulu, ei näy

Ma-material Girl

Muutama kuukausi sitten sen teimme. Täytimme luottavaisina, joskin jännityneinä, päivähoitohakemuksen pojalle. Paikallisessa asukaskokouksessa oli varhaiskasvatuksen ilta, jossa tapasimme monien eri päiväkotien johtajia ja muista perheitä samoista elämänvaiheista. Päiväkodinjohtajien sanoma oli selkeä: Tällä alueella on niin hyvä tilanne, ettei tarvitse pelätä. "Hoitopaikan kyllä saa."

Laitoimme aloituspäivämäärän neljän kuukauden päähän (kuten minimi on) ja jäimme odottelemaan. Viime viikolla aloin jo laskeskelemaan: Nyt on kuukausi siihen hakemukseen laittamaamme aloituspäivämääräämme. Eikös silloin pitäisi jo joku päätös asiasta saada?

Soitin päiväkodinjohtajalle, joka käsittelee hakemustamme. Kyselin tilannetta ja kerroin, että olemme valmiita ottamaan myös osa-aikaisen hoitopaikan vastaan, jos se helpottaa tilannetta. Ei kuulema helpota. On täyttä. Ihan täyttä.

Vähäsanaisesta ja vaivautuneesta puhelusta jäi tyhmä ja outo olo. Kutsun tuota oloa "Emme tule saamaan hoitopaikkaa hakemistamme päiväkodeista" -tunteeksi. Aivan kuin hänkin olisi ollut neuvoton? Puhelu ei sisältänyt yhtään kannustavaa tai edes puolirohkaisevaa klisettä. Ei mitään.

Päiväkodinjohtaja kuitenkin lisäsi, että päätöshän on tehtävä nyt aivan pian, joten palaamme palaverin jälkeen teille heti asiaan. Tuosta puhelusta on nyt toista viikkoa, eikä puhelua ole edelleenkään tullut.

Tässähän siis kävi juuri niinkuin en olisi halunnut. Roikumme byrokraattisen organisaation jonossa, emmekä yhtään tiedä, miten (ja koska) tässä tulee käymään. Tämä on juuri se, mitä en toivonut. Vaikka olenkin kuullut kaikenlaisia kokemuksia ja niksejä, kuinka päivähoitopaikka saadaan -Vaikka ensin ei-muka-saadakaan. Olen niin kypsä kaikenlaiseen kikkailuun, etten todellakaan haluaisi uskoa, että myös lapsen päivähoitopaikkaa hakiessaan, pitäisi olla jonkinlainen toimintastrategia mietittynä valmiiksi.

Aaargh!

 

"Äidit töihin aikaisemmin"

 

Translation: It is relly important that all mothers could get back in business after children as soon as possible, but isn't it a bit ironic that even these days (when we have the opportunity to stay home until child is 3years) you can't get the day care place for them. Just wondering.

Kommentit

Luru
Changes

Yhh, mä melkein tiedän ton tunteen. Melkein sanon siksi, että pojan hoitopaikkaa hakiessa se paikka loppujen lopulta kuitenkin löytyi, mutta tiedon siitä saimme vain aivan paria päivää aikaisemmin. Sitä ennen sain menettää hermoni vaikka kuinka monta kertaa soitellessani tyhjiä "ei vielä mitään tietoa"-puheluita.

Voisikohan joku päättäjä vihdoin ja viimein saada jotain tolkkua esim. perhepäivähoitajien palkkoihin? Ei se ole ihme ettei nykyisillä palkoilla uutta väkeä tule ja nykyiset hoitajat ovat ihan pian kaikki eläkkeellä. Mun ymmärrykseen ei jotenkin mitenkään mahdu se, että monessa kunnassa on kyllä varaa esim. rakennuttaa kalliita toriparkkeja kuoleviin keskustoihin (esim. juurikin täällä Lahdessa), mutta tulevaisuuteen - eli lapsiin ja nuoriin ei panosteta.

Hommat menee pieleen ja kovaa vauhtia.

Mindeka
Ma-material Girl

Tässä kommenttien näkyvyydessä on jotain ongelmia, koska tätä ja seuraavaa FFFifin kommenttia ei ollut täällä viimeksi, kun kävin katsomassa?! -Eli sori, en tahalleen jättänyt kommentoimatta takaisin ;)

 

Mua stressaa asia aika paljon, koska tykkään vaadin saada suunnitella arkea hieman pidemmälle kuin viikon eteenpäin. Kuka ikinä pystyy elämään niin, että tieto tarhapaikasta tulee muutaman päivän tai edes kahden viikon varoitusajalla?? Se on kuitenkin aika iso elämänmuutos koko perheelle, joten olisi hienoa, jos sitä pystyisi hieman suunnittelemaan ja harjoittelemaankin, ennenkuin lapsi jää sinne koko päiväksi hoitoon.

Aaargh! 

FFFifi
Fitness Führer

Tämä on kyllä uskomaton systeemi. Mä lähdin töihin kesken vanhempainvapaan, ja silloinhan se paikka pitää järjestää tyyliin kahdessa viikossa (en nyt enää muista tarkalleen). Kun soittelin hakemuksen perään, alkoi hirveä tenttaus siitä, että kauanko mulla on ollut tämä työpaikka tiedossa. Siinä sai sitten vängätä että ihan yllättäen tuli, en aktiivisesti hakenut, ei ollut aiemmin tiedossa ym., koska muutoin tämä kahden viikon aika olisi rauennut ja mennyt siihen neljään kuukauteen. 

Meille myös sanottiin, että paikkoja ei ole ollenkaan. Sitten aluksi tarjottiin ihan mahdotonta paikkaa, mihin sanoin että ei käy. Sen jälkeen tuli vielä samana päivänä soitto, että nyt olisi. Otimme sen vastaan ja soitin päiväkotiin, missä he sanoivat että tilaa on vielä meidänkin lapsemme jälkeen ja on ollut jo jonkin aikaa...että sillee. En ymmärrä miksi sitä ei voitu tarjota heti.

Mindeka
Ma-material Girl

Mitenkäs tuon työasian muuten voi todistaa, jos työsopimus allekirjoitetaan (vasta) silloin, kun tarha oli suunniteltu aloitettavaksi? Se työ on nyt kyllä jo tiedossa, mutta miten sen heille todistaa? -Vaikka emme vaadikaan mitään pikaista tarhapaikkaa, vaan tilanteiden oletettiin (Virhe nro.1) asettuvan ja juuri sopivasti ajoittuvan peräkkäisiksi. Ensin alkaa tarha ja siitä parin viikon päästä työ. Mutta nyt tuo normaali hakuaika ei tunnukaan toteutuvan.

Netissä luki siis, että työllistyminen (äkillinen) pitää todistaa kirjallisesti, mutta entäs jos olemme hakeneet täysin byrokratian vaatimalla tavalla (ja työ on), mutta emme silti saa paikkaa.

Vitsit sentään, mua alkaa sapettamaan jo ihan tosissaan tämä aihe..

Mindeka
Ma-material Girl

Meillä oli sama ajatus, kunnes realiteetit pudottivat meidät yksityisen jonosta: Yksityinen hoito on täällä vain 3-5-vuotiaille, eli ei auta kaksivuotiaan poikamme tapauksessa, joka ei itsenäisesti käy potalla/ vessassa tai esimerkiksi pue ja syö auttamatta.

Minkäs teet.

FFFifi
Fitness Führer

Kyllä yksityistä hoitoa on jo 1-vuotiaista alkaen. Täältä näkee palveluntarjoajat postinumeroittain Helsingissä http://www.hel.fi/hki/Vaka/fi/Yksityinen+p_iv_hoito/pky_postinumeronmukaan

Vai tarkoitko että teidän lähipk:ssa ei ole?

Mindeka
Ma-material Girl

Kyllä, tarkoitan siis, että meidän lähialueilla tai järkevien työmatkojen varrella ei ole sellaista tarjolla. Perhepäivähoitajiakin olisi, mutta niihin(kin) on aivan turha edes yrittää.

Ella F.
Siperian Ella

Ihan sekopäistähän tuo päivähoitopaikan pyydystäminen täällä pk-seudulla on. Nimenomaan pyydystäminen, koskaa mitään jonoahan ei ole, vaan paikat menee sitä mukaa, kun joku niitä keksii kysellä. Sen takia onkin tärkeää piinata (vastoin kaikkea järkeä. Kuka ihme haluaa PIINAAVAN vanhemman lapsen omaan päiväkotiinsa?) ja soitella päikkyyn jonne haluaa ja kysellä kyselemistään. 

Kuitenkin Helsingissä varhaiskasvatusviraston mukaan yli 90% päivähoitopaikkahakemuksen joka kohdan täyttäneistä pääsee johonkin hakemaansa päivähoitopaikkaan, joten ihan kirvestä kaivoon en vielä heittäisi. Me saimme paikan muistaakseni kolmea viikkoa ennen päivähoidon alkamista. 

Tsemppiä! Ja soittele sille pk:n johtajalle, joka teidän asiaa hoitelee. Vaikka se hölmön hommalta tuntuisikin.

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Ella F. Mä alan ensi viikolla pommittamaan sitä PK-johtajaa ;)

(Selvennetään vielä, että siis puhelimitse.)

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Meillä ollaan ihan samassa tilanteessa täällä Vantaalla. Päivähoitopaikan pitäis löytyä tammikuussa, hakijoita on paaaljon ja paikkoja ei oikeastaan yhtään. Oltais haluttu meidän naapuritalossa olevaan päiväkotiin, vaikuttaa kivalle paikalle ja matkaa kotoa ehkä 50 metriä! Mutta soittivat sieltä eilen ja sanoivat että turha odottaa pääsevänsä siihen... Tänään soitti toinen nainen, joka kyseli kävisikö perhepäivähoitaja. No ei valitettavasti käy, koska en ehtisi hakea lasta ajoissa, ainakaan joka päivä. Että nyt sit taas odotellaan, ja toivotaan ettei tarvitse alkaa raahata lasta bussilla monen kilometrin päähän kun lähinurkilla on kymmeniä päiväkoteja. Todella typerää! Ja stressaavaa!

Mindeka
Ma-material Girl

Ymmärrän niin tuskasi. JA, huomatkaa, teillä on haettu tammikuusta alkavaksi, joten kuvittele kuukausi vielä eteenpäin (meidän aikataulumme nyt), että ette silloinkaan vielä saisi varmistusta mistään hoitopaikasta ja kuitenkin töiden on sovittu alkavan tuolloin.. Hohhoijaa.

Tämä alkaa menemään jo ihan naurettavaksi. Enemmistöllä kun tuntuu olevan (tai olleen) sama ongelma.

 

Kuvitelkaa ihan tosissanne vuosi, pari eteenpäin, jos äitien on palattava töihin jo 1,5v aikaisemmin kuin nyt (viimeistään). Mitäs se "positiivinen" muutos tekee tälle hoitoasialle?

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Myönnän että meillä ei (vielä) oo tilanne yhtä paha kuin teillä. Luojan kiitos olen jo aloittanut työt, sillä jos aloittaisin vasta tammikuussa työt uudessa toimipisteessä, olisi jännitettävää ja stressattavaa monikertaisesti! Olisin varmaan kieltäytynyt töihinpaluusta :D Ja itkenyt verta sitten kun olisi palkkapäivä...

Mutta meidän valmistautumisaikaa lyhentää se, että kaikki alueen päiväkodit on kiinni joulusta loppiaiseen! Eli milloin se tutustumisaika? Mä en pysty olemaan pois töistä enää loppiaisen jälkeen (ei riitä lomapäivät), eli mies saa puskea nyt ylitöitä, jotta voi olla tammikuun alusta pois. Saan siis viettää koko joulukuunkin kahdestaan tytön kanssa kun mies on töissä aamusta iltaan ja vkloput. Tämä kaikki järjestely ja sumplaaminen olisi henkisesti paljon helpompaa, jos tietäisi missä ja milloin hoito alkaa.

Todellakin, tämä sumpliminen ja pihistely on naurettavaa.

Leluteekin Emilia (Ei varmistettu) http://leluteekki.wordpress.com

Voi ei, on kyllä tosi piinaava tilanne! Eikö kaupungin ole se paikka pakko järjestää kun sulla kerran on työpaikkakin tiedossa? Mutta siitähän ei sitten ole takuuta, että mistä se järjestyy... Mun mielenrauhalle teki kyllä ihmeitä se, että tiedettiin, että lapset pääsee tonne ranskalaiseen "kouluun" kansallisuutensa perusteella, vaikka kuskaamisessa sitten onkin oma hommansa.

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kommentistasi Emilia. Mitenkäs teidän päiväkodinaloitusrumba muuten meni? (Täytyykin tulla lukemaan taas blogiasi)

 

Kyllä. Kaupungin pitää järjestää hoitopaikka, koska työ on alkamassa. Odottelen vielä ensi viikon ja sitten panikoidun ja soitan sinne, että pakko ottaa mikä paikka tahansa. En ole halunnut tarttua siihen, koska olen naiivisti luottanut siihen, että hakemastamme päiväkodista se paikka saadaan, mutta nyt näyttää tosiaan siltä, että työkortti on lyötävä tiskiin ja jännitettävä sitten, mistä se paikka tulee.

Tänään olen taas selvästi rauhallisempi asian suhteen, sillä ajattelen jo tyyliin:

"No, se 'mikä-tahansa' tarhahan voikin olla ihan tosi kiva, emmekä olisi vaan osannut ikinä itse hakea paikkaa sinne."

:D

TiinaMariN.

Mulla on aivan erilainen kokemus Helsingin päivähoitotilanteesta. Kun sain heinäkuussa tietää päässeeni tänne opiskelemaan, laitoin hakemuksen ja tarkoitus oli tyttärellä aloittaa jo elokuun alussa harkoittelujakso ja 7.8 jäädä yksin hoitoon. Paikka irtosi tasan kahdessa viikossa, vaikka jengi virastoissa oli pääsääntöisesti lomalla. Pari puhelua soittelin, ja kerroin ottavani paikan vastaan asuinpaikan (Pihlajisto) ja koulun (Arabia)  välimaastosta. No, se ei ihan toteutunut mutta mesta (Pihlajamäki)  on lähellä kumminkin, vain vähän väärään suuntaan. Olen ollut varsin tyytyväinen palveluun enkä aio vaihtaa hoitopaikkaa vaikka sellainen mahdollisuus olisikin, nyt kun kodin vieressä sijaitsevasta paikasta saattaisi vapautua paikka. Ehkäpä täällä, vanhassa lähiössä, on lähinnä vanhuspalveluista pulaa, mutta lapsia suhteessa vähemmän. Toisaalta, Viikki ja Viikinmäki täyttävät täälläkin päiväkoteja. Ymmärsin kyllä olevani varsin onnekas, koska monessa paikassa sitä toisteltiin että Helsingissä lapset saattavat joutua hoitoon lähestulkoon toiselle puolelle kaupunkia.

On tietysti stressaavaa sekä lapselle että vanhemmalle jos joutuu ensin ottamaan väliaikaisen paikan vastaan, mutta ehkä niin on pakko tehdä jos muuta ei heru? Joku paikkahan sieltä on pakko tarjota ennen töiden alkua.

Tsemppiä sinne ja toivotaan parasta! 

Maria87 (Ei varmistettu)

Meidän 1 -vuotiaan piti aloittaa perhepäivähoidossa lokakuun alussa. Hoitohakemuksen laitoimme jo maalis-huhtikuussa, syyskuun alussa soitettiin ettei ainuttakaan paikkaa noin pienelle ole vielä tiedossa. Viikko ennen aloituspäivää saatiin hoitopaikka joka meiltä peruttiin parin päivän päästä koska emme voineet tarjota omaa kotia varahoitopaikaksi. Samalla tarjottiin uusi paikka jossa kävimme tutustumassa perjantaina, maanantaina oli tarkoitus aloittaa hoito. Paikka vaikutti ihanalta ja perhepäivähoitajan kanssa kemiat tuntui pelaavan hyvin. Viikonloppuna saatiin ilmoitus että perhepäivähoitaja oli telonut jalkansa ja joutu jäämään muutaman viikon saikulle. Päätimme hoitaa sukulaisten ja kavereiden avulla ipanan kotona saikun ajan ettei tarvinnut vieraassa paikassa hoitouraa aloitella. Saikku venyi viideksi viikoksi.. Lopulta saimme päiväkodista paikan (toiselta puolelta kaupunkia tietenkin) ja yhä odotellaan perhepäivähoitajan jalan paranemista. Päiväkoti on toki mukavan pieni ja poika on viihtynyt siellä hyvin.. mutta kyllä noin pienelle mieluummin soisin perhepäivähoidon.

Meillä hoidon aloitus on siis ollut sekoitus toimimatonta päivähoitojärjestelmää ja melkoisen huonoa tuuria. Melkoinen romaani tästä tuli mutta ihanaa avautua edes jonnekin :D

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Meidän päivähoito-tarina päättyi onnellisesti! :) Mites teillä? Kai teillä nyt jo on joku hoitopaikka tiedoksi?

Kommentoi