Miten ärrävikainen oppi puhumaan

Ma-material Girl

Kahdeksankymmentäluvulla, ollessani kuusi tai seitsemän, en osannut sanoa ärrää. Juuri ennen koulua, minut laitettiin puheterapeutille, joka todellakin opetti minulle ärrän, ihmeellisillä taikatempuillaan. Liekö samoja konsteja enää käytetäänkään? -Tuskin.

Gabriel osaa surautella ärrää todella komeasti. Muistin yllättäen oman ärräterapiani, kun poika jutteli leikkiensä ohessa, niin helposti: "Trrrrrak" (traktori), "Krrraa" (varis) "Trrrrr" (pyörä). Miten ihmeessä minä en osannut sanoa noita?

Kaivoin esille Ärrä-vihkoni ja aloin muistelemaan: Terapeuttini oli tummatukkainen, silmälasipäinen, nainen. Noin neljissäkymmenissä ja hirmuisen mukava. Sain jokaisen käynnin jälkeen valita vihkooni tarran tai kiiltokuvan, merkiksi edistymisestäni. Olin kovin ylpeä vihkostani. Ei tällaista kaikilla olekaan!

Ensin harjoittelimme korvaamalla R-kirjaimen D:llä. PoDkkana, kiDja, koiDa jne. Sitten hän esitteli vanhemmilleni ihmevekottimen, jonka nimeä en muista. (Olikohan sillä edes nimeä??) Se oli punainen, muovipäällysteisestä rautalangasta väännelty, viirin muotoinen vekotin, joka laitettiin sähköhammasharjaan kiinni. Sitten kun hammasharjan surautti käyntiin ja vekottimen laittoi ylös hampaiden taakse (kieli etuylähampaissa kiinni, kuin ärrää sanoessa), ärrä tuli kuin itsestään! (Mitä ihmettä?! Onneksi vihkossani on todistepiirrustus terapeutiltani, jotta ette luule minun keksineen tätä. Totta se on.) Ihmevekottimella, sillä suristimella, sitten harjoittelin päivittäin, jonkun tietyn ajan ja sitten kokeiltiin ilman sitä.

Terapian kestoa voin vain arvailla, sillä kaikilla sivuilla ei ole päivämäärää. Ensimmäinen merkintä on kuitenkin syyskuulta ja viimeinen kesäkuulta, joten ainakin kymmenen kuukautta siihen meni. Ärrävihko on edelleen tallessa, josta kaikki jutun kuvatkin on napattu. Hieno, eikö totta?

 

Onko sinulla ollut (tai edelleen) ärrävika? Mitä konsteja tai niksejä sinulla tähän on?

 

Kommentit

Ei r vikaa mutta kävin muistaakseni koko ala-asteen lähes kerran viikossa opettelemassa S:sää. Eli 6vuotta - Hui!

En muuten osaa vieläkään mutta ainakin avopuolisoni mukaan se on vain hellyyttävää. Eipä se ole elämässä millään lailla muutenkaan haitannut.

Opetuksesta muistan vain lorun "Sisilia sisilisko sihisi hississä." :) Ja sen, että vihasin puheopettajaani.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Vau! Minäkin kävin ärräopetuksessa koko ala-asteen - ja lopulta tosi typerästä syystä: vaikka olin oppinut suomalaisen ärrän jo muistaakseni ekaluokkalaisena, en vain kehdannut vaihtaa käyttämään sitä, ajattelin jotenkin ihan kierosti, että jos ärräni yhtäkkiä muuttuisi, kaverit kiinnittäisivät siihen huomiota ja kiusaisivat! En enää yhtään tajua tuota järjenjuoksua, koska ei minua ärräni takia koskaan kiusattu, eikä kai muitakaan meidän pikkukoulun puhevikaisia - mutta silti sain ärräni vaihdettua vasta yläasteelle siirryttäessä.

Minullakin oli ihana puheopettaja, mutta en valitettavasti enää muista, mitä metodeja hän käytti, paitsi ärrävihko oli minullakin loruja täynnä. Harmittavaa kyllä jo aikoja sitten kadonnut. :( Sen kammometodin sentään muistan, että ärrävikani epäiltiin johtuvan normaalia tiukemmasta jänteestä kielen alla, ja sitä hiton jännettä sitten leikeltiin hammaslääkärillä poikki useampaankin kertaan. Puuduttamatta... :(

Ässävikakin mulla oli, ja on edelleen. Oikeaa ässää en osaa sanoa vieläkään, mutta väärällä tavalla muodostettu ässäni on ihan kelvollinen, joten olkoon.

Englantilaisen Mieheni suomalaisen yyn yritelmä se muuten vasta hellyttävä onkin. ;) Onneksi nimeni ei ole Tyyne. 

Silkkitassu

Joo, itsellä oli sen lisäksi myös ässävika, ärrä ei tainnut olla niin pahana. Muistelisin että hankaluuksia tuotti ainakin sana spagetti (paketti), mistä aika moni muu oppilas sitten vähän kiusasi.

Tutunnäköisiä vihkoja, puheterapeutin luona tuli vierailtua vielä ala-asteiässä aika paljon. Itse tykkäsin kovasti käydä puheterapeutilla, mukava opettaja oli ja kun siellä vieraili monet muutkin oppilaat, niin se ei tuntunut niin pahalta. 

Erilaisilla kielenvääntöharjoituksilla ja sanojen toistamisella sitä opeteltiin. Huomaan kyllä vieläkin ässän kanssa olevan joskus pulassa, mutta yleensä minä taidan huomata sen eikä muut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mikä ihmeen r VIKA ? olen 51 vuotta puhunut omalla tavallani, ja nyt asuessani Ranskassa ja solkatessani ranskaa ja englantia intialaisten kollegojen kanssa, jäin edelleen miettimään, että mikä r VIKA?

Kyllä minuakin laitettiin puheterapeutille joskus muinoin, ainoa mielikuvai oli, että se nainen oli typerän näköinen väännellessään kieltään ja jätin käynnit yhteen kertaan.

Edelleen, mikä ihmeen r VIKA ?

Vierailija (Ei varmistettu)

Edelliselle Vierailijalle: Turha kai siitä on loukkaantua, jos suomessa sitä kutsutaan r VIAKSI =)

Mindeka
Ma-material Girl

:D

Anna-Reetta: Ihana toi sun pikkuveljen tapaus <3 Mä olen legendaarisesti huutanut mökin pihalla kummitädilleni: "Piljo, Piljo, tuu äkkii tänne! Siel on hilllveesti mulkkuja!"

Raks (Ei varmistettu)

Aloin lukemaan nyt vanhoja juttujasi, vaikuttaa kivalta blogilta :)
Itsellä oli ala-asteen ekoilla luokilla vielä r-vika ja sitä nuorempana myös muidenkin kirjainten kanssa haastetta...(oliko s ja joku toinen) mutta r:n kanssa tosiaan haastavinta, etenkin kun mun nimessäkin on r.
En tykännyt siitä sedästä, joka opetti sitä r:ää, se oli mun mielestä (silloin) vähän pelottava mies... ehkä se edesautti oppimista :D en muista että ois ollut mitään mainitsemasi apuvälineen tapaisia, mutta niitä harjoituksia senkin edestä.
Oon huomannut viime aikoina, että r ei joka sanassa "surahda" kunnolla...mielenkiintoista :D ja englannissa jotku sanat on vaikea ääntää.
oon kuitenkin tyytyäväinen, aina on selvä (lopulta) saatu :D
Kävi sääliksi yhtä setää, joka joutui sanomaan r:än vaikeasti, jotenkin hän aina joutui melkein änkyttämällä sanomaan sen :( ja hän oli vielä asiakaspalvetyössä...

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Raks! Tervetuloa lukijaksi!

Mulla tulee myös joskus (varsinkin sanojen keskellä) sellainen surahtamaton ärrä, mutta jos siihen keskittyy, niin sen saa kyllä tulemaan kunnollakin ;)

Kommentoi