Miten nahkanilkkurit saa kestämään vuosia

Ma-material Girl

Tästä piti ensin tulla aivan tavallinen päivä asu -postaus, mutta koska aloin miettimään kenkieni ikää, päätinkin kertoa teille siitä, miten nahkakengät saa ihan oikeasti kestämään monta vuotta ja jopa syksyn ja taven olosuhteita.

 

Kuvan kengät ovat Filippa K:n ja ostin ne sinä vuonna, kun jäin äitiyslomalle. Eli kaksi ja puoli vuotta sitten.

 

Aluksi:

Suojaa nahkakenkä aina, ihan ensimmäiseksi, nahkasuojalla. Suojasuihke käy siihen hyvin. Itse käytän tähän Softcaren suojasuihketta, jota laitan ensin, en pelkästään yhden, vaan jopa kaksi tai kolme kerrosta. Aineen tulee saada kuivua rauhassa, huoneen lämmössä, mieluiten pari tuntia, kunnes suihkutan uuden kerroksen. Näin kengässä on hyvä suojakerros, eikä edes yllättävä vesisade pilaa niitä välittömästi.

Jos kenkä kastuu:

Anna kenkien kuivua rauhassa, huoneen lämmössä. Jos rankkasade tai lätäkkö yllätti, laita sisään sanomalehtipaperia, joka imee myös sisältä kosteuden. Hepointa on säilyttää kenkien mukana tulleet paperitupot, jotka ajavat saman asian, eikä esimerkiksi värjää vaaleaa kenkää sisältä. Kun kenkä on täysin kuivunut, laita suojasuihke uudelleen, ensimmäisen ohjeen mukaisesti.

Tarpeen mukaan:

Kosteuta nahka voiteella. Itse suosin väritöntä mehiläisvahaa, mutta esimerkiksi musta perinteinen kenkävoide uusii myös harmaantunutta tai kolhiintunutta (mustaa) kenkää hyvin. Jos kengässä on nahkainen korko tai pohja, voitele myös ne. Kokonahkapohjiin suosittelen laitattamaan puolikumipohjat päkiän alle, joka ei hyvällä suuterilla tehtynä, vaikuta kengät lestiin mitenkään, mutta suojaa syys- ja talviolosuhteissa ja poistaa liukkauden. (Maksaa noin 15€)

Muista myös uusia korkolaput, ennen kuin ne ovat täysin kuluneet.

Jos olet samanlainen kärkiastuja kuin minä, myös kärkivahvikkeet saattavat olla järkevät laitattaa. Näin kärkeen kohdistuva askellus ei riko kengän kärkeä tai pohjan kärkiosaa, vaan kestää koko kauden hyvänä. Näitäkin joutuu joskus uusimaan, joten muista tarkkailla myös kenkien pohjia.

 

Mitään sen ihmeellisempää ei tarvitse tehdä.

 

Oliko joukossa uusia juttuja vai ihan tuttua huttua?

 

P.S. Vielä on aikaa osallistua Natura Siberican arvontaani.

 

Kommentit

tiia_

Hyviä vinkkejä! Mä voisin lisätä pari - tosin nää saattaa olla ihan itsestään selviä juttuja monelle... :) Samoja nahkakenkiä ei suositella pidettäväksi jalassa montaa päivää peräkkäin, koska kengille tekee hyvää levätä. Nahka ikäänkuin "palautuu", ja kestää sitten paremmin. Ja kun kengät pakkaa talvi- tai kesäteloille, ne kannattaa aina putsata ja kärjet täyttää tiiviisti sanomalehdillä. Pysyvät silloin varastossa muodossaan eivätkä menee länään, eikä lika pääse syöpymään. Yksi erinomainen työkalu on myös vanhanaikaiset kenkäpuut, vai miksi niitä nyt sanotaan. Itse olen hamstrannut niitä pikkurahalla kirppareilta. Ovat ihan hillittömän hyviä pitämään kengät muodossa! 

Mindeka
Ma-material Girl

Toi kenkien lepääminen on muuten hyvä vinkki, joka meinaa unohtua! Kiitos tiia_!

Minulla on aika monet käyttökengät kullekin kaudelle, joten väkisinkin ne saa välillä myös huilata ja sitenkin kestää kauemmin. Sama pätee tietty vaatteisiinkin. Jos joka päivä käyttää samoja housuja tai jakkua, niin kyllähän se kuluu helpommin kuin jos käyttäisi kahta-kolmea vuorotellen.

 

heta margareta
Viinillä

Kiitos hyvistä vinkeistä! :) Olen surkea huoltamaan kenkiä ja laukkujani, joten alakerran ihana suutarineito saa aina välillä kenkä- ja laukkukasani huollettavaksi...

Mindeka
Ma-material Girl

Toki on hienoa (ja ihalitavaa!) suosia myös yksityisyrittäjiä, mutta tulisi se varmaan halvemmaksi välillä huoltaa niitä kotonakin ;) Minä aina haastattelen suutaria, koska sieltä saa aina uusia vinkkejä ja huoltotoimenpideneuvoja, joilla omat kengät kestää entistäkin kauemmin hyvänä. Ja tietty sekin ala kehittyy koko ajan: En minäkään vielä muutama vuosi sitten tiennyt, että on olemassa suihkeita, joilla mm. värjäytymistä voi estää (sukkiin) tai nahkaa saa venymään (leveyssuuntaan)! :)

tiia_

Nyt rupes kiinnostamaan - siis onko oikeasti sukkien värjäytymistä estävää suihketta? Ihan loistokeksintö, pakko saada! :)

Mindeka
Ma-material Girl

No, on, on! Tästä linkistä näet esim. Wolyn tuotesarjaa ja täältä löytyy se Collonil  colour stop -tuote.

:)

 

Hyviä vinkkejä, vaikka aktiivisesti kenkiään huoltavalle onkin tuttua kamaa, niin silti hyvä muistutella välillä :)  Vinkkejä hyvistä asiansa osaavista suutareista Helsingin seudulla otetaan vastaan! Tuntuu olevan oikeasti vähän ongelma löytää luotettavaa ja taitavaa suutaria, kun vanha luottosuutari jäi eläkkeelle joitain vuosia sitten. 

Mindeka
Ma-material Girl

Tässä on muuten loistava juttuidea, sillä samojen asioiden äärellä olen minäkin. Olen saanut hyviä suosituksia keskusta-aluella: mm. Pinkomo, mutta taidan ensin testata itse, ennen kuin uskallan suositella.

Rebel Leather Viipurinkadulla on myös saanut kehuja, nimenomaan ammattitaidosta, joten nämä kaksi mainittua aion kokeilla ja palata sitten asiaan.

Kaiken maailman avainsuutari-Misterminitit ja vastaavat olen sulkenut pois luvuista jo vuosia sitten. Niissä voi laitattaa korkolaput, mutta siihen se sitten taitaa jäädäkin :/

Emmy-Lou (Ei varmistettu)

Hei! Muuten hyvä postaus, mutta muistuttaisin, että nuo kengänsuojaussuihkeet ovat tosi vahvoja kemikaaleja, eivätkä siis mitenkään kovin ekologisia käyttää. Luontoihmisenä jos itseään pitää, niin pysyy niistä kaukana. Helppojahan ne toki ovat, ja kenkäkaupat niitä tyrkyttyävät, kun haluavat lisätä myyntiä. Vanhat konstit eli kenkärasva ja kunnollinen plankki ovat edelleen päteviä kenkienhuollossa. Esim. täältä voi lukea, kuinka keikarimiehet kenkiään hoitavat (vinkki: perusteellisesti :) http://tyyliniekka.fi/blogi/pintanahkajalkineiden-huolto-ja-yllapito/

Mindeka
Ma-material Girl

Hyvä pointti! Jäikin mainitsematta, että:

Wolyn Natura -sarjan tuotteet ovat kasvispohjaisia, joten liuottimia tai myrkkyjä ei tarvitse nykyään enää pelätä suihkeidenkaan muodossa.

Domi (Ei varmistettu) http://bydomi.blogspot.fi/

Oli pakko kantaa kortensa kekoon tässäkin asiassa ja todeta, että nykypäivänä on niin valmistajasta kiinni miten kengät saa kestämään. Tälläkin hetkellä jalassani on jo virallisen vintageiän yli menneet nahkanilkkurit, joissa on luistinmainen nauhakiinnitys. Malli mukailee herrainkenkiä ja valmistaja on Pikolinos. Olen käyttänyt näitä äitini vanhoja kenkiä jo monta syys-ja kevätkautta, mutta "laittanut ne rauhoittumaan" talven ja kesän ajaksi. Ihan siitä syystä, etten tahdo niitä loskamoskassa pilata ja ne eivät ole talvenlämpimät kengät millään tavalla. Mutta siis asiaan. Olen huoltanut korkolaput ja pohjat, rasvannut kengät ja hoivannut niitä "normaalisti". Välillä unohtaen, välillä taas ryhdistäytyen. Se mikä on näissä mahtavaa, niin jokavuotuisesta käytöstä huolimatta niitä ei voi sanoa yli 25 vuotiaiksi millään! Eli jos oikeasti törmää hyvään laatuun (merkki ei aina sitä takaa, valitettavasti. Siitä kirjoitin aikoinaan blogissanikin http://bydomi.blogspot.fi/2012/11/voihan-korkokenka-sentaan.html), niin sitä pitää ja tulee vaalia. Harmillista ilmiötä tästä on vain havaittavissa, ettei kestävyyttä oikein tahdo saada missään vaatteessa, asusteessa tai sähöisessä laitteessa. Kulutusyhteiskuntasyndrooma on aika ikävää. Mutta onneksi on vielä positiivisesti yllättäviä kestäviä aarteita :)

Matti (Ei varmistettu) http://tyyliniekka.fi

Arabiassa sijaitsevaa MonoFixiä voin suositella lämpimästi, siellä aika moni laatukenkiään arvostava mies käy kenkänsä fiksaamassa ja pohjauttamassa. On jokaisen euron arvoinen.

Kommentoi