Miten nahkanilkkurit saa kestämään vuosia

20130928_105339.JPG

Tästä piti ensin tulla aivan tavallinen päivä asu -postaus, mutta koska aloin miettimään kenkieni ikää, päätinkin kertoa teille siitä, miten nahkakengät saa ihan oikeasti kestämään monta vuotta ja jopa syksyn ja taven olosuhteita.

 

20130928_105304.JPG

20130928_105247.JPG

Kuvan kengät ovat Filippa K:n ja ostin ne sinä vuonna, kun jäin äitiyslomalle. Eli kaksi ja puoli vuotta sitten.

 

Aluksi:

Suojaa nahkakenkä aina, ihan ensimmäiseksi, nahkasuojalla. Suojasuihke käy siihen hyvin. Itse käytän tähän Softcaren suojasuihketta, jota laitan ensin, en pelkästään yhden, vaan jopa kaksi tai kolme kerrosta. Aineen tulee saada kuivua rauhassa, huoneen lämmössä, mieluiten pari tuntia, kunnes suihkutan uuden kerroksen. Näin kengässä on hyvä suojakerros, eikä edes yllättävä vesisade pilaa niitä välittömästi.

Jos kenkä kastuu:

Anna kenkien kuivua rauhassa, huoneen lämmössä. Jos rankkasade tai lätäkkö yllätti, laita sisään sanomalehtipaperia, joka imee myös sisältä kosteuden. Hepointa on säilyttää kenkien mukana tulleet paperitupot, jotka ajavat saman asian, eikä esimerkiksi värjää vaaleaa kenkää sisältä. Kun kenkä on täysin kuivunut, laita suojasuihke uudelleen, ensimmäisen ohjeen mukaisesti.

Tarpeen mukaan:

Kosteuta nahka voiteella. Itse suosin väritöntä mehiläisvahaa, mutta esimerkiksi musta perinteinen kenkävoide uusii myös harmaantunutta tai kolhiintunutta (mustaa) kenkää hyvin. Jos kengässä on nahkainen korko tai pohja, voitele myös ne. Kokonahkapohjiin suosittelen laitattamaan puolikumipohjat päkiän alle, joka ei hyvällä suuterilla tehtynä, vaikuta kengät lestiin mitenkään, mutta suojaa syys- ja talviolosuhteissa ja poistaa liukkauden. (Maksaa noin 15€)

20130928_105320.JPG

Muista myös uusia korkolaput, ennen kuin ne ovat täysin kuluneet.

Jos olet samanlainen kärkiastuja kuin minä, myös kärkivahvikkeet saattavat olla järkevät laitattaa. Näin kärkeen kohdistuva askellus ei riko kengän kärkeä tai pohjan kärkiosaa, vaan kestää koko kauden hyvänä. Näitäkin joutuu joskus uusimaan, joten muista tarkkailla myös kenkien pohjia.

 

Mitään sen ihmeellisempää ei tarvitse tehdä.

 

Oliko joukossa uusia juttuja vai ihan tuttua huttua?

 

P.S. Vielä on aikaa osallistua Natura Siberican arvontaani.

 

Kommentit (12)
  1. Arabiassa sijaitsevaa MonoFixiä voin suositella lämpimästi, siellä aika moni laatukenkiään arvostava mies käy kenkänsä fiksaamassa ja pohjauttamassa. On jokaisen euron arvoinen.

  2. Oli pakko kantaa kortensa kekoon tässäkin asiassa ja todeta, että nykypäivänä on niin valmistajasta kiinni miten kengät saa kestämään. Tälläkin hetkellä jalassani on jo virallisen vintageiän yli menneet nahkanilkkurit, joissa on luistinmainen nauhakiinnitys. Malli mukailee herrainkenkiä ja valmistaja on Pikolinos. Olen käyttänyt näitä äitini vanhoja kenkiä jo monta syys-ja kevätkautta, mutta ”laittanut ne rauhoittumaan” talven ja kesän ajaksi. Ihan siitä syystä, etten tahdo niitä loskamoskassa pilata ja ne eivät ole talvenlämpimät kengät millään tavalla. Mutta siis asiaan. Olen huoltanut korkolaput ja pohjat, rasvannut kengät ja hoivannut niitä ”normaalisti”. Välillä unohtaen, välillä taas ryhdistäytyen. Se mikä on näissä mahtavaa, niin jokavuotuisesta käytöstä huolimatta niitä ei voi sanoa yli 25 vuotiaiksi millään! Eli jos oikeasti törmää hyvään laatuun (merkki ei aina sitä takaa, valitettavasti. Siitä kirjoitin aikoinaan blogissanikin http://bydomi.blogspot.fi/2012/11/voihan-korkokenka-sentaan.html), niin sitä pitää ja tulee vaalia. Harmillista ilmiötä tästä on vain havaittavissa, ettei kestävyyttä oikein tahdo saada missään vaatteessa, asusteessa tai sähöisessä laitteessa. Kulutusyhteiskuntasyndrooma on aika ikävää. Mutta onneksi on vielä positiivisesti yllättäviä kestäviä aarteita 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *