Murteella -haaste

Ma-material Girl

 

Coat/ Second Hand (COS), Sweater/ Second Hand (Filippa K), Silk shirt/ Second hand (H&M), Wedge sneakers/ Ellos

 

Black+White=Grey -blogin .Tiia anto mulle viime viikolla makeen haasteen, jossa tarkotuksena on postata juttu just niinku puhuisi frendeilleen, eikä miettiä mitään kielioppijutskia tai blogin yleistä linjaa.

Oon joo stadilainen, mut slangia en juurikaan käytä, mistä (ehkä osittain?) johtuu se, et mua luullaan tosi usein landeks. Mut en siis oo. Yks asiakas sanoi mulle kerran, etten voi missään tapauksessa olla Helsingistä, koska oon niin mukava. -Kai se oli kehuks tarkotettu, vaikken itse todellakaan ajattele noin. Kyllä stadilaiset(kin) on  mukavia ja kyllä mä ainakin moikkailen naapureille ja juttelen sporassa tyypeille, vaikka muut mua ihan daijuks luuliskin.

Mies -Korjaan: Kihlattu- vois kyl sujuvasti kertoo nuoruuden hillittömistä futismatkoista, steissimenoista tai vaik snägäriflaidiksista, mut en mä kyl saa niitä mitenkään tähän upotettua. Ja siis, ei se(kään) oo mikään skitso vaik se siel steissil onkin joskus hengannu. -Ihan normiteini vaan ;) Se on muuten pelannu futista ihan skidist asti, joten ei siinä paljoo kerkeiskään sekoilemaan, vaik muut niin tekiskin.

 

Ei muuten todellakaan oo tarkoitus dissata ketään, joten toivottavasti kukaan ei vetäis hernettä nenään täst. Tän ois tarkotus olla hauska ja kertoa vähän siitä, kuka mä oikeesti oon.  (Sanottakoon myöskin se, etten käyttäis "lande" sanontaa, ellei se olis just niitä harvoja slangisanoja, joita voin tähän juttuun muka- sujuvasti laittaa.)

 

 

Noin. Siinä se. Oliko yllätys? (Hirveen vaikeeta muuten, kokeile vaikka!)

 

 

Haastan mukaan jokaisen lukijan ja jättämään kommenttiboksiin jotain omalla puhekielellään! 

Kommentit

Mindeka
Ma-material Girl

Oisin tunnistanut rauman! Oikkem bali onne ja ol niigo gotonas : osaan minäkin ;)

Mindeka
Ma-material Girl

Sna snää mnuu mnuks, ni mnä snaa snuu snuks!

Ystäväsi Tampereelta (Ei varmistettu)

Olipa kyllä niin hauska kirjotus, että oli munkin pakko osallistua, vaikka ärsyttääki tällä puhelimella kirjoittelu. Sen sääkin oot varmaan jo huamannu, että vaikka sieltä landelta olenkin ja vielä Stadin läheltä, niin kyllä vaan on nääs Tampere saanut likasta yliotteen ja puheesta sen varsinki huomaa. Vaan kun en ole Nopola, niin en osaa kaikkee tähän kirjotettuun tekstiin laittaa ärrän päräytyksineen ja n: llä tai m: llä yhteen liitettyine sanoineen. Musta on ihanaa, että ihmiset puhuvat värikkäästi omalla tyylillään, seonniin elävää. Miäti vähä, että meän Ilkka on paljasjalkane tamperelainen!

Siis... (Ei varmistettu)

Siis meiän likka... Sam** rin autocorrect.

Mindeka
Ma-material Girl

Moikka muru!

Kyllä se Tampereen sulatusuuni on ehkäpä maamme tehokkain, sillä niin sujuvasti sinä ja myös muut sinne muuttaneet rakkaani on sen omaksuneet :D Ehkä snadisti vaikuttaa myös se, että puoliso on paikkakuntalainen. Silloin murre varmasti tarttuu vieläkin nopeammn, kun sitä kuulee ihan koko ajan.

.Tiia

Tosi kiva, et sie tartuit tähä haasteesee :). Ja oon Mian kaa aika paljolti samaa mieltä tosta, et alkuperäset helsinkiläiset on ystävällisempii, ku muualt muuttaneet. Tai toi on ainaki miu mielipide sen pohjalta, mitä oon ite kokenu esimerkiks asiakaspalvelun suhteen :).

Mindeka
Ma-material Girl

:) Tää olikin yllättävän vaikea toteuttaa! Tekstin joutu lukemaan monesti läpi ja poistamaan oikeinkirjoitusta lähes joka sanasta. Ehkä sitä on jo niin jumiutunut tähän blogi-kieleen? 

Oli hauska haaste! Kiitos, kun annoit sen minulle, vaikka ensin luulin, etten saa tästä mitään aikaiseksi :D

marjum
Minä, Marjukka

Miä stressaan uutta työpaikkaa eniten just mun murteen takia. Kasvatusalalla luullaa, et kaikki opet puhuu yleiskieltä ja tääl Länsi-Suomes ei paljoo mun murretta kuule. Opettajankoulutuslaitoksen opet huomautteli murteesta ja varmaan sen takii onkii niin epävarma olo. Tykkään mun murteesta, enkä haluu et se katoaa. Murteet on ihania!

Elina U.
Lentoaskeleita

Tosi hauska haaste! :D Nappasin! 

Silkkitassu

Mie olen viime aikoina miettiny paljonki sitä et miks miun mie-kieli on kadonnut puheesta. Ennen se oli ehkä ihaninta kieltä maailmassa, mut nyt se vaan on jotenki jäänyt pois sanavarastosta. Ehkä se on tän jyväskylän "sulatusuunin" vaikutusta. Kun miusta täällä ei ole sellaista kunnollista omaa murretta, vaan kaikki käy vaan opiskelemassa muutaman vuoden ja lähtee sit pois. Pidin jotenkin isona ylpeyden aiheena et mie edelleen sanon mie ja sie, vaikken muita murresanoja käyttänytkään. Nyt vuoteen en ole enää sanonut kuin satunnaisesti. Muuten mä puhun ihan vain tälleen... blogin kieli on aika pitkälle sitä millasta kieltä mä normaalistikin käytän. 

Kristaliina
Puutalobaby

Ihana haaste, mäkin osallistun! Täällä: http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/uusi-mekko-murteella

Oli muuten tosiaan yllättävän vaikeeta, piti ihan kuvitella itsensä sellaseen tilanteeseen, missä puhuu ystävälle. Mutta siitä se sitte lähti vaan jotenki rullaamaan.

Ja sitte sen lapsuusmurteen essiin kaivamine, se oli sitte vielä palio vaikeempaa. Ku sen puhumisesta alakaa olla jo senverra pitkä aika. Mutta kyllä sieltä kai sitte jottain löyty sieltäki :)

Mindeka
Ma-material Girl

Ja vaikka ensin luulee kirjoittavansa täysin niinkuin puhuisi, niin sitä korjailee kirjo(i)tusasua siltikin vielä kaksi-kolme kertaa jälkeenpäin ;)

 

Mun mummi on asunut Savossa jo parikymmentä vuotta ja tietty se kiäntää ja viäntää puhettaan aika paljonkin. Ehkä sieltä on tarttunut myös mun äidilleni sanaa pimiää, jota Gabrielkin jo käyttää! Kelatkaa, stadilainen skidi pelkää pimiää :D

Kristaliina
Puutalobaby

Ai pimmeetä? :)

Hih joo mäkin kävin omaa tekstiäni korjailemassa useampaan kertaan - tuntuu että aina voisi löytää jotain hiottavaa, että äh en mä nyt noin sanoisi vaan noin-ja-noin :)

 

Ja syntyperäne helsinkiläine puhhuu hesasta tai o hesalaine, ei stadist tai oo stadilaine..näi miulle o miun Helsingis syntynt mies (kolmannes polves) ja miehe suku kertont. Ehkä hyö tietäät, mie en ruppee heiä kanssaa väittelemmää.

Adiina
Helmiä ja vadelmia

Hei tää o hyvä! Mä kirjoti kans muutama rivi. :)
http://www.lily.fi/blogit/helmia-ja-vadelmia/murre-haaste 

Leluteekin Emilia (Ei varmistettu) http://leluteekki.wordpress.com/

Tosi hauska idea ja hauskoi kirjoituksii! Mä vähän luulen, että mult ei onnistuis; mä kirjoitan nytkin aika läheltä mun puhekieltä, ainut ero olis et joka toinen sana olis siis, niinku tai tota eikä kyl ehkä ketään vois kiinnostaa. Mäkin oon helsinkiläinen syntyjäni, mut mun on vaikea sanoo ees "spora" luontevasti - kun mä olin pieni ja äiti sanoi et haetaan fillarit klitsusta niin mä en ees tajunnut mitä se tarkottaa, mä puhuin jostain syystä ite kouluikäseks saakka aika täydellistä kirjakieltä. Eli ehkä se minun tekstini pitäisikin kirjoittaa nimenomaan asiallisella kirjakielellä. ;)

Mimosa

Osallistuin. Huippu haaste, mutt älyttömä vaikee. Pitäs varmaa käyrä viä hiioo omaaki tekstii. O se vaa nii vaikeeta.  Eikä se oma puhetyyli si kummiskaa iha semmosenaa taitu kirjotettuu muatoon.

http://www.lily.fi/blogit/mimosa/nyt-ne-taalla

Amma
Why you little!!

Ei tuu oikiat painotukset millään ja varmana levenee kieli loppua kohen, mutta tässä meikän välläys tähän haasteeseen! Oulua on tosi vaikia saaha kunnolla kirijotettua, ainaki omasta mielestä.

http://www.lily.fi/blogit/why-you-little/vuoje-viimene-aamu

Kommentoi