Näin pidät mustat farkut mustina

Ma-material Girl

Ikuisuuskysymys: Miten mustan farkun (tai minkä tahansa vaatteen) saa pysymään mustana?

Nämä saattaa olla toiselle aivan itsestäänselvyyksiä, mutta parempi kai lähteä matkaan aivan perusasioista:

 

Noudata pesuohjetta.
Jos (kun, useimmiten) pesulapussa sanotaan 30 astetta tai jopa alleviivattuna versiona (joka tarkoittaa hienopesuohjelmaa, matalaa linkousta, pesupussia tai muuta tuotteen vaatimaa erityisen hellävaraista kohtelua), niin noudata sitä. Neljäkymmentä astetta ei ole sama kuin kolmekymmentä astetta. Mustia puuvillavaatteita ei ikinä kannata pestä yli neljässäkymmenessä asteessa, koska väri tulee haalistumaan ja elastaani hajoamaan liian korkeassa lämpötilassa.

 

Käännä housut nurinpäin.
Sillä, kumpi puoli hinkkaa pesukoneen rumpua ja muita vaatteita, on merkitystä. Se puoli kuluu enemmän, joten käännä varsinkin farkut pesussa väärinpäin.

 

Täytä harkiten.
Älä tunge pesukonetta aivan täyteen. Jos musta farkku (tai muu vaate) menee pinnasta raidalliseksi, eli siihen tulee valkoisia taiteraitoja, olet pessyt liian täydessä koneessa ne. Ne ovat pesuryppyjä, joita ei ole helppo saada edes uudelleenvärjäämällä piiloon. (Kokeiltu on!)

 

Ensimmäisessä pesussa, voi pesuaineen lisään laittaa 1dl valkoviinietikkaa, joka parantaa värinpitävyyttä. Tämä on ikivanha (Marttojen?) niksi, jonka itse kuulin vasta äskettäin. Mutta, mikä tärkeintä, kuulin sen henkilöltä, jonka vaatekaappi muodostuu vain mustista vaatteista, ja hän sanoi sen toimivan. Tärkeää on se, että valkoviinietikka pitää käyttää ensimmäisessä ja parissa seuraavassa kerrassa, eikä siitä ole hyötyä vanhemmissa vaatteissa. Valkoviinietikkaa ei ole pakko lisätä pesupalloon, vaan housun voi myös liottaa (jos pesuohje sallii liotuksen) ennen pesua ja laittaa sitten pesuun, "etikkaisena".

 

Jos peli on jo menetetty,
Värjää housut uudelleen, Dylonilla tai vastaavalla. Mitä enemmän luonnonkuitua tuotteessa on, sitä paremmin se värjäytyy mustaksi tai ihan minkä väriseksi tahansa. Lanka on kestävyytensä takia lähes aina polyesteriä, joten tikkauksia sillä ei saa värjättyä. Olen itse värjännyt yhdellä Dylon-paketilla (5kg kone tuolloin) yhdet mustat Twill-farkut, neljä-viisi teepparia ja ohuen puuvillatrikoohameen. Lopputulos oli musta.

 

 

Muita pesuohjeita:
Huuhteluainetta ei vaatteisiin tarvitse. Vielä vuosia sitten, kun kävin tätä tekstiilikemian kurssia, opettajamme kielsi käyttämästä huuhteluainetta, sillä se sisältää (tai ainakin sisälsi) sellaista ainetta, joka haurastuttaa elastaania. Eli, jos housut "venyvät" tai alushousuista hapsottaa pienen pientä kumilankaa, on käynyt juuri näin. Elastaani on kuminauhamaista kuitua, joka haurastuessaan katkeaa ja vaate menettää muotonsa.
Pesulämpötila on oikeasti tärkeä. Jos peset puuvillaisen raitaneuleen 30 asteessa, vaikka ohje sanoo 40 astetta, saattaa värit levitä. Noudata aina tuotteen omaa ohjetta, koska vain siten voit reklamoida liikkeeseen, jos käy huonosti.
Älä liota silkkiä, viskoosia tai muita kuituja, joissa on huono värinkesto (väri haalistuu helposti).
Kuivatus. Tarkista aina neuleissa, ohuissa pellavapaidoissa tai muissa valuvissa materiaaleissa, miten tuote pitää kuivattaa. Vaihtoehtoina on joko tasokuivatus (tuote makaamassa pyykkitelineen päällä tai normaalisti narulla) tai henkarissa roikkumassa. Muista, että kuivausrumpu ja kuivauskaappi käyttävät korkeaa lämpötilaa tehonaan, joten tarkista tuotteesta, kestääkö se tehostetun kuivaamisen.

 

 

Miltä vaikutti? Jäikö jotain tärkeää mainitsematta?

Lisää mielellään kommenttiboksiin omat vinkkisi ja rakennetaan tästä yhdessä kattava pesuohje kaikille sitä tarvitseville!

 

Kommentit

Mindeka
Ma-material Girl

Erittäin hyvä pointti, joskin mustissa vaatteissa väri tuntuu nimenomaan kärsivän korkeammasta lämpötilasta. MUTTA: Lapsen myötä pesen omianikin vaatteita usein 50 ja 60 asteessa, sillä vaaleisiin tuntuu tehoavan paremmin juuri korkea lämpötila.

Kuten seuraavissa kommenteissa mainitaankin, tahran laatu vaikuttaa omiin pesutottumuksiini eniten, enkä ikimaailmassa pesisi esim. oksennuspyykkiä tai alusvaatteita käsin tai matalassa lämpötilassa, vaikka pesuaineet muka (?) Niissä toimisivatkin samalla tavalla.
Tämä on siis nimenomaan pähkäilyä vaatteen, käyttötarkoituksen ja värinsäiöyvyyden välillä. Ota tästä nyt siis selvää ;)

Kiitos hyvästä kommentistasi! Palaan pian kommentoimaan lisää, kunhan pääsen töistä.

Pitäkää keskustelua yllä :)

Huomenna on paremmin..

Minäkin olen kuullut, että puuvillan kuidut eivät aukea alle 60 asteessa ja juurihan julkaistiin joku tutkimus, että 40 asteessa pestyistä vaatteista löytyy jopa ulostejämiä. Ongelma kai on juuri siinä, että nämä nykyaikaiset ympäristöystävällisemmät ja myrkyttömämmät (itsessään toki hieno asia että tähän suuntaan on menty!) eivät kestä kovia pesulämpötiloja ja pesulämpötilat merkitään alhaisiksi värisäilyvyyden takia. Kuluttaja joutuu sitten puntaroimaan prioriteettejaan vaatteen puhtauden ja värisäilyvyyden välillä. Tough call. Olen itse pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa tuulettamalla vaatteita mahdollisimman paljon ja siten harventamaan pesukertoja. Tämän tavan ystävän suosituksesta aloittaessani yllätyin siitä, miten puhtaan ja raikkaan tuntuisiksi pari kertaa pidetyt paidatkin saa tuulettamallla etenkin pakkasessa. Ja olihan tässä jokin aika sitten se ohje farkkujen pakastamisesta pesemisen sijaan. Tämä on jäänyt itseltä kokeilematta kun farkkuja käytän niin vähän.

Huomenna on paremmin..

* ympäristöystävällisemmät ja myrkyttömämmät väriaineet

Huomenna on paremmin..

Tässä muuten mielenkiintoinen, aivan täysin päinvastainen ohje: http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/miksi_vaatteet_paastavat_varia. Artikkelin mukaan "...puuvillalle suositellaan 60 asteen pesua. Värinpäästön ehkäisemiseksi vielä korkeampi lämpötila olisi parempi, mutta kuumemmassa vaate saattaa esimerkiksi kutistua." Värien haalistumista kehoitetaan ehkäisemään kuivattamalla puuvilla aina muualla kuin auringossa, koska puuvillaan värjätyt värit kestävät märkänä valoa heikosti.

Tässä nyt nopealla googlauksella niistä ulostejämistä. Lisää etsimällä pääsee varmaan vähän laadukkaammille lähteillekin kuin Iltalehti. http://www.iltalehti.fi/asuminen/2013100917583179_an.shtml

Mindeka
Ma-material Girl

Hyvä lisäys, sillä tässä päästäänkin juuri ongelman ytimeen: miten on mahdollista lajitella pyykkiä ja pestä täysiä koneellisia (energian säästöä), mutta kuitenkin huolehtia, ettei pesisi liian harvoin tai liian usein.
Itse tuuletan neuleita ja paitoja paljon, mutta housuista ei näkymätön lika kyllä pakastamalla tai tuulettamalla katoa. Yyh. Inhottaa ajatuskin ulostejäämistä tai vaikka juuri oksennustaudista selvinneenä, oksennuksen bakteerien jääminen vaatteeseen.

Todella kiperä aihe, josta keskustelua varmaankin riittää. Hienoa!

Piipo79

Tuota etikkakikkaa pitääkin kokeilla! Viskoosissako huono värinkesto? Mun oma kokemus sanoo, et viskoosivaatteissa nimenomaan pysyy musta mustana paremmin kuin puuvillassa. Mulla värjättyjen tummansinisten farkkkujen kanssa ongelmana se, että ne värjäävät lapsen vaatteet, omat jalat jne. Eli oli pakko pestä useampi kerta 40 asteessa, että ongelma katosi (samalla katosi farkkujen magee väri). Kyseessä paremmat farkut (halppisfarkuissakin väri pysyy paremmin) ja olin ehkä hiukan pettynyt kun kävin pikkuisessa kivijalkaputiikissa mainitsemassa ongelmasta, enkä saanut siihen muuta vastausta kuin olankohautteluja ja kehotuksen pestä useasti...

Mindeka
Ma-material Girl

Ja taas, hyvä kommentti, sillä viskoosissa pysyy musta paremmin kuin puuvillassa, mutta niissä on melken aina vain 30 asteen pesu sallittu, josta päästäänkin taas tuohon omaan tapaani pestä lämpimämmässä pyykit ;) Ja jos tarkkoja ollaan, niin se taitaakin olla tencel (vai lyocell?), joka mulla ainakin haalistuu jo 40 asteessa. Eli yleistin virheellisesti kaikki selluloosapohjaiset kuidut samaan, sori.

Parhaiten värinsä on pitäneet yhdet mustat housut, jotka ovat polyester-viskoosi-elastaania. Ne ovat ainakin kaksi vuotta vanhat ja edelleen kuin uudet väriltänsä.

Mymbles (Ei varmistettu)

Tuli mieleen oma kokemukseni tummien farkkujen väripäästävyydestä. Erään ketjuliikkeen tummat farkut päästivät väriä koko niiden olemassaolon aikana (n. 5kk) kenkiin, alusvaatteisiin, sukkiin, sukkahousuihin, paidan helmoihin, takkiin etc. Juttelin asiasta liikkeen myyjien kanssa, ja sain heti hyvää palvelua asian johdosta. Minulle tarjottiin välittömästi reklamointioikeutta, mutta en tätä halunnut, kun farkut istuivat niin jumalallisen hyvin. Otin yhteyttä myös pääkonttoriin, ja kuulin, että myös muut olivat farkkujen väripäästävyydestä valittaneet ja farkut olivat tutkittavana pääkonttorilla. Pääkonttorilta todettiin, että farkut vastaavat heidän standardejaan, mutta hekin tarjosivat täyttä oikeutta palauttaa jo useamman kuukauden käytössä olleet farkut ja rahojen täyttä palautusta. Kysyessäni apuja kuinka väriä kannattaisi yrittää kiinnittää kotikonstein (pesu kuumassa, pesu kuumassa suolaliemen kera) niin sain vain epätietoisia arvailuja niin myyjiltä kuin pääkonttorista. Asiakaspalvelutilanne hoidettiin minusta siis tässä loistavasti, mutta minua jäi vaivaamaan se, että vaikka farkut olivat standardien mukaiset minulle tarjottiin palautusoikeutta useaan kertaan ja kukaan ei osannut auttaa minua kun mietin materiaalin (98% puuvilla, 2% elastaani) kestävyyttä värin kiinnitysyrityksiin. Noh, farkkujen ostosta on nyt 1,5 vuotta aikaa ja edelleen vierailessani kyseisessä farkkuliikkeessä ennen sovittamista hinkkaan (kuivaa) kämmenselkääni farkkuja vasten. Jos väriä lähtee niin en käy edes sovittamassa housuja.

empuska

Jäi mietityttämään, mitä ihmeen varten huuhteluaine on sitten olemassa, jos vaatteita eikä pyyhe/liinavaatteisiin mokomaa suositella?

Mindeka
Ma-material Girl

Erittäin hyvä kysymys!

Mä olen käsittänyt, että se on kehitetty aikoinaan silittämisen ja mankeloinnin välttämiseksi, jolloin kaikki vaatteet eivät olleet puuvilla-elastaanisekoitetta -Jota ne nyt melkeinpä on. Tiedän monia (kröhöm), jotka sitä kuitenkin käyttävät myös vaatteisiin. Itse pyrin käyttämään vaan lakanapyykkiin ja lapsen vaatteisiin, mutta saattaa siellä seassa sitten joskus olla meidän aikuistenkin vaatteita. On myös mahdollista, että huuhteluainebisneskin on sen verran kehittynyttä, ettei se enää välttämättä tuhoa kaikkea joustollista? (Tai sitten mulla on ollut vaan hyvä tuuri...)

Jos tämän empuska selvität, niin luen mielelläni vastauksen!

Kissankieli
Hello Dolly!

Olen käsittänyt että huuhteluaineet edelleen toimivat siten, että sitä jää kankaaseen ja nimenomaan se tekisi vaatteesta pehmeämmän tuntuisen. Allergikoille suositellaan huuhteluaineen jättämistä pois, sillä herkkä iho saattaa reagoida nimenomaan niihin jäämiin. Vanhan legendan mukaan huuhteluaineet ovat "turhake", jolla saadaan ihmiset raottamaan kukkaronnyörejä, tiedä sitten :D Olin joskus nuorna tyttönä pesulassa töissä ja siellä ei käytetty mitään huuhteluaineita. Olen itsekin niistä luopunut kun yhdet lempifarkut onnistuin pilaamaan ja lapsi sai pienempänä iho-oireita ties mistä. Enkä ole kyllä kaivannut.

empuska

Tämän perusteella mäkin olen joskus kokeillut huuhteluainetta, mutta ei siitä kovin hyötyä ole ollut kuivempaa talvi-ihoa vasten. Oli pikkasen huijattu olo. :|

Huomenna on paremmin..

Todennäköisesti on kehittynyt, koska itse laitan huuhteluainetta melkein joka koneelliseen (no jonkun silkin tms kyllä säästän siltä) ja toistaiseksi mikään ei ole mennyt pilalle. Tiedän riskit, mutta olen siinä mielessä neurootikko, että en siedä rypyn ryppyä vaatteissa, ja säästän oikeasti varmaan tunteja päivässä kun ei ole huuhteluaineeseen siirtymisen jälkeen enää tarvinnut joka helkatin vaatetta silittää. En tiedä vaatiiko, että joku lempivaate menee huuhteluaineesta pilalle (koputtaa puuta!), ennen kuin lopetan tämän lotraamisen.

T-100
(G)ROUND ZERO

Vuosia sitten silloisessa työpaikassani työpaitohimme käytettiin huuhteluainetta. Sain siitä ihan hullun ihoreaktion, koko yläkroppa oli kuin nokkosella piiskattu. Tapahtui muutaman kerran ennen kuin osasin olla tarpeeksi varovainen; jouduin pesemään paitani pariin otteeseen kotona aina pesulan jälkeen, ettei iho herkistynyt enää. Paidat oli kuitenkin pakko laittaa aina pesulan kautta, koska tein sellasta hommaa missä roiskui ja lensi kaikenlaista mihin kotikone ei olisi pystynyt. Ja koska ne pestiin todella korkeissa lämpötiloissa, niihin oli pakko käyttää jotain mömmöä pehmentämään tekstiilejä, muuten olisi tullut takaisin peltipaitoina.

Sen työpaikan jälkeen olen miettinyt tosissani, että mihin huuhteluainetta tarvitaan. En ole koskaan käyttänyt itse, enkä ole tähän päivään mennessä keksinyt miksi tartteisi.  Mikäli rypyt häiritsee, tartun silitysrautaan. Ei ole iso homma verrattuna mahdollisiin yliherkkyyksiin. Joskus olen kuullut, että huuhteluainetta käytetäään että "pyykki tuoksuisi puhtaalta". Apua, säästäkää kanssaeläjiänne! Ei pyykin kuulu tuoksua puhtaalle, saati millekään Provencen kukkaniityille, kun eihän puhdas tuoksu miltään.

Mindeka
Ma-material Girl

Facebookin kautta sain kaksi lisävinkkiä siihen, miten mustat tekstiilit saa pysymään varmimmin mustina:

  • Käytä nestemäistä ja mustille tarkoitettua pesuainetta mieluummin kuin pulveria ja
  • käyttämällä pesukoneen lyhytohjelmaa (30min)

Kiitos Linda!

Kommentoi