Näin pidät mustat farkut mustina

Ikuisuuskysymys: Miten mustan farkun (tai minkä tahansa vaatteen) saa pysymään mustana?

Nämä saattaa olla toiselle aivan itsestäänselvyyksiä, mutta parempi kai lähteä matkaan aivan perusasioista:

 

Noudata pesuohjetta.
Jos (kun, useimmiten) pesulapussa sanotaan 30 astetta tai jopa alleviivattuna versiona (joka tarkoittaa hienopesuohjelmaa, matalaa linkousta, pesupussia tai muuta tuotteen vaatimaa erityisen hellävaraista kohtelua), niin noudata sitä. Neljäkymmentä astetta ei ole sama kuin kolmekymmentä astetta. Mustia puuvillavaatteita ei ikinä kannata pestä yli neljässäkymmenessä asteessa, koska väri tulee haalistumaan ja elastaani hajoamaan liian korkeassa lämpötilassa.

 

Käännä housut nurinpäin.
Sillä, kumpi puoli hinkkaa pesukoneen rumpua ja muita vaatteita, on merkitystä. Se puoli kuluu enemmän, joten käännä varsinkin farkut pesussa väärinpäin.

 

Täytä harkiten.
Älä tunge pesukonetta aivan täyteen. Jos musta farkku (tai muu vaate) menee pinnasta raidalliseksi, eli siihen tulee valkoisia taiteraitoja, olet pessyt liian täydessä koneessa ne. Ne ovat pesuryppyjä, joita ei ole helppo saada edes uudelleenvärjäämällä piiloon. (Kokeiltu on!)

 

Ensimmäisessä pesussa, voi pesuaineen lisään laittaa 1dl valkoviinietikkaa, joka parantaa värinpitävyyttä. Tämä on ikivanha (Marttojen?) niksi, jonka itse kuulin vasta äskettäin. Mutta, mikä tärkeintä, kuulin sen henkilöltä, jonka vaatekaappi muodostuu vain mustista vaatteista, ja hän sanoi sen toimivan. Tärkeää on se, että valkoviinietikka pitää käyttää ensimmäisessä ja parissa seuraavassa kerrassa, eikä siitä ole hyötyä vanhemmissa vaatteissa. Valkoviinietikkaa ei ole pakko lisätä pesupalloon, vaan housun voi myös liottaa (jos pesuohje sallii liotuksen) ennen pesua ja laittaa sitten pesuun, ”etikkaisena”.

 

Jos peli on jo menetetty,
Värjää housut uudelleen, Dylonilla tai vastaavalla. Mitä enemmän luonnonkuitua tuotteessa on, sitä paremmin se värjäytyy mustaksi tai ihan minkä väriseksi tahansa. Lanka on kestävyytensä takia lähes aina polyesteriä, joten tikkauksia sillä ei saa värjättyä. Olen itse värjännyt yhdellä Dylon-paketilla (5kg kone tuolloin) yhdet mustat Twill-farkut, neljä-viisi teepparia ja ohuen puuvillatrikoohameen. Lopputulos oli musta.

 

20140215_092433.JPG

 

Muita pesuohjeita:
Huuhteluainetta ei vaatteisiin tarvitse. Vielä vuosia sitten, kun kävin tätä tekstiilikemian kurssia, opettajamme kielsi käyttämästä huuhteluainetta, sillä se sisältää (tai ainakin sisälsi) sellaista ainetta, joka haurastuttaa elastaania. Eli, jos housut ”venyvät” tai alushousuista hapsottaa pienen pientä kumilankaa, on käynyt juuri näin. Elastaani on kuminauhamaista kuitua, joka haurastuessaan katkeaa ja vaate menettää muotonsa.
Pesulämpötila on oikeasti tärkeä. Jos peset puuvillaisen raitaneuleen 30 asteessa, vaikka ohje sanoo 40 astetta, saattaa värit levitä. Noudata aina tuotteen omaa ohjetta, koska vain siten voit reklamoida liikkeeseen, jos käy huonosti.
Älä liota silkkiä, viskoosia tai muita kuituja, joissa on huono värinkesto (väri haalistuu helposti).
Kuivatus. Tarkista aina neuleissa, ohuissa pellavapaidoissa tai muissa valuvissa materiaaleissa, miten tuote pitää kuivattaa. Vaihtoehtoina on joko tasokuivatus (tuote makaamassa pyykkitelineen päällä tai normaalisti narulla) tai henkarissa roikkumassa. Muista, että kuivausrumpu ja kuivauskaappi käyttävät korkeaa lämpötilaa tehonaan, joten tarkista tuotteesta, kestääkö se tehostetun kuivaamisen.

 

 

Miltä vaikutti? Jäikö jotain tärkeää mainitsematta?

Lisää mielellään kommenttiboksiin omat vinkkisi ja rakennetaan tästä yhdessä kattava pesuohje kaikille sitä tarvitseville!

 

Kommentit (15)
 1. Facebookin kautta sain kaksi lisävinkkiä siihen, miten mustat tekstiilit saa pysymään varmimmin mustina:

  • Käytä nestemäistä ja mustille tarkoitettua pesuainetta mieluummin kuin pulveria ja
  • käyttämällä pesukoneen lyhytohjelmaa (30min)

  Kiitos Linda!

 2. Jäi mietityttämään, mitä ihmeen varten huuhteluaine on sitten olemassa, jos vaatteita eikä pyyhe/liinavaatteisiin mokomaa suositella?

  1. Erittäin hyvä kysymys!

   Mä olen käsittänyt, että se on kehitetty aikoinaan silittämisen ja mankeloinnin välttämiseksi, jolloin kaikki vaatteet eivät olleet puuvilla-elastaanisekoitetta -Jota ne nyt melkeinpä on. Tiedän monia (kröhöm), jotka sitä kuitenkin käyttävät myös vaatteisiin. Itse pyrin käyttämään vaan lakanapyykkiin ja lapsen vaatteisiin, mutta saattaa siellä seassa sitten joskus olla meidän aikuistenkin vaatteita. On myös mahdollista, että huuhteluainebisneskin on sen verran kehittynyttä, ettei se enää välttämättä tuhoa kaikkea joustollista? (Tai sitten mulla on ollut vaan hyvä tuuri…)

   Jos tämän empuska selvität, niin luen mielelläni vastauksen!

   1. Olen käsittänyt että huuhteluaineet edelleen toimivat siten, että sitä jää kankaaseen ja nimenomaan se tekisi vaatteesta pehmeämmän tuntuisen. Allergikoille suositellaan huuhteluaineen jättämistä pois, sillä herkkä iho saattaa reagoida nimenomaan niihin jäämiin. Vanhan legendan mukaan huuhteluaineet ovat ”turhake”, jolla saadaan ihmiset raottamaan kukkaronnyörejä, tiedä sitten 😀 Olin joskus nuorna tyttönä pesulassa töissä ja siellä ei käytetty mitään huuhteluaineita. Olen itsekin niistä luopunut kun yhdet lempifarkut onnistuin pilaamaan ja lapsi sai pienempänä iho-oireita ties mistä. Enkä ole kyllä kaivannut.

    1. Tämän perusteella mäkin olen joskus kokeillut huuhteluainetta, mutta ei siitä kovin hyötyä ole ollut kuivempaa talvi-ihoa vasten. Oli pikkasen huijattu olo. 😐

   2. Todennäköisesti on kehittynyt, koska itse laitan huuhteluainetta melkein joka koneelliseen (no jonkun silkin tms kyllä säästän siltä) ja toistaiseksi mikään ei ole mennyt pilalle. Tiedän riskit, mutta olen siinä mielessä neurootikko, että en siedä rypyn ryppyä vaatteissa, ja säästän oikeasti varmaan tunteja päivässä kun ei ole huuhteluaineeseen siirtymisen jälkeen enää tarvinnut joka helkatin vaatetta silittää. En tiedä vaatiiko, että joku lempivaate menee huuhteluaineesta pilalle (koputtaa puuta!), ennen kuin lopetan tämän lotraamisen.

  2. Vuosia sitten silloisessa työpaikassani työpaitohimme käytettiin huuhteluainetta. Sain siitä ihan hullun ihoreaktion, koko yläkroppa oli kuin nokkosella piiskattu. Tapahtui muutaman kerran ennen kuin osasin olla tarpeeksi varovainen; jouduin pesemään paitani pariin otteeseen kotona aina pesulan jälkeen, ettei iho herkistynyt enää. Paidat oli kuitenkin pakko laittaa aina pesulan kautta, koska tein sellasta hommaa missä roiskui ja lensi kaikenlaista mihin kotikone ei olisi pystynyt. Ja koska ne pestiin todella korkeissa lämpötiloissa, niihin oli pakko käyttää jotain mömmöä pehmentämään tekstiilejä, muuten olisi tullut takaisin peltipaitoina.

   Sen työpaikan jälkeen olen miettinyt tosissani, että mihin huuhteluainetta tarvitaan. En ole koskaan käyttänyt itse, enkä ole tähän päivään mennessä keksinyt miksi tartteisi.  Mikäli rypyt häiritsee, tartun silitysrautaan. Ei ole iso homma verrattuna mahdollisiin yliherkkyyksiin. Joskus olen kuullut, että huuhteluainetta käytetäään että ”pyykki tuoksuisi puhtaalta”. Apua, säästäkää kanssaeläjiänne! Ei pyykin kuulu tuoksua puhtaalle, saati millekään Provencen kukkaniityille, kun eihän puhdas tuoksu miltään.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *