"Oletko käynyt lenkillä?" -Kootut selitykset kieltävään vastaukseen

Ma-material Girl

Koska edellisestä lenkistä oli kulunut jo kolmatta kuukautta, päätin koota parhaimmat selitykseni, jos vaikka joku muukin saisi niistä apua.

Kesällä 2013 ja vielä syksylläkin tilannehan oli aivan toinen: Pääsin mukaan Adidasheimoon, joten kävin lenkillä 3-4 kertaa viikossa, juoksin coopereita, kirjoitin Kympin joukko-blogiin, sovin kimppalenkkejä ja elin muutenkin, no, terveellisesti.

Sitten tapahtui jotain, jonka seurauksena tajusin 5.3.2014, että edellinen lenkkini on marras-joulukuulta. No, miten sitten aloin edes miettimään sitä? Polvi alkoi vihoittelemaan pelkästään tarhamatkaa kävellessäni. Koska kivun syy aikoinaan selvisi: pakara ja reisilihas menee jumiin, joka kiristyessään kääntää polvea väärään asentoon, pelkkä käveleminenkin sattuu. Huolto: Jatkuva venytteleminen ja oikea kehonhuolto.

(Päätelkää itse, oliko tätä noudatettu hetkeen.)

 

Heti sain ensimmäisen (teko-) syyn juoksutauolleni: No, kun on ollut vähän kiireitä.

No, kun oli tää muutto ja kaikkea.

No, kun alkoi tämä tarhaelämä.

No, kun olemme olleet On-Off- flunssassa, joulukuusta lähtien.

 

 

Kaiken edellämainitun lisäksi, olen myös ollut aina kimppalenkkien aikaan töissä, katsomassa kaverin uutta vauvaa, ollut flunssainen, ollut taas vähän eri tavalla flunssainen ja sitten vielä väsynytkin.

 

Johan pelkkä noiden  syiden valitusten miettiminenkin alkaa väsyttämään!

 

 

Eilen päätin tarttua itseäni niskasta kiinni ja vetää Boostit taas jalkaan. Pientä yskää on edelleenkin, mutta eikai alle viiden kilometrin lenkki nyt pahaa voi tehdä. Eihän?

-Ei.

 

Puin juoksuvaatteet päälle, vein lapsen tarhaan ja suuntasin Keskuspuistoon lenkille.

"Oho, tämähän menee kevyesti. Lisäänpä vähän vauhtia. -Oho, nyt on kyllä jäinen kohta, parempi hidastaa hieman."

---

 

-Ja näin oli peikko selätetty. Tästä pääsee vain ylöspäin. Varmistaakseni lenkkien jatkuvuuden, kirjoittelen niistä tänne blogiinkin, koska se näyttäisi olevan paras juoksumotivaattori: Ryhmäpaine.

Nyt kun sanoin sen ääneen, en voi enää sluibailla

-Ilman hyvää syytä.

 

Pictures: Adidasheimo 2013 ©Pasi Salminen

 

Mitenkäs muiden talviyrheilut on sujuneet? Löytyykö joltain kenties vieläkin huonompaa syytä kuin minulta, jos lenkkimäärä on ollut lähes koko talven nollassa?

 

Translation: After two or three months I finally got myself into a mood for a run. This was clearly the best decision I've made during passed few months. Stay tuned, because more running stuff is coming up soon (I hope).

 

Kommentit

ElinaPK
Sataman valot

Väsymys on ollut täälläkin syynä, mutta onneksi koko ajan valoisammaksi muuttuneet päivät tuovat energiaa myös liikuntaa ajatellen. Lisäksi innostuin Facebookissa kiertävästä lankkuhaasteesta niin paljon, että vatsalihaksissa tuntuu nyt viikon jälkeen, että jotain on todella tullut tehtyä. Jo pelkästään se tuo reippaan olon. ;)

Mindeka
Ma-material Girl

Lankkuhaaste, lenkkihaaste... Selvää on siis se, että some saa meidät liikkumaan ;)

Ja miten jännä on se, että valoisuus tietty, mutta liikunta itsessään tuo sitä energiaa! Eli jos vaan raahautuisi väkisin liikkumaan, niin jo helpottaisi väsymys laiskuus (puhun siis itsestäni).

ElinaPK
Sataman valot

Juu, some ja sitä kautta varmasti se sosiaalinen paine saa meidät liikkumaan!

Niin, lenkiltähän ei palaa lainkaan väsähtäneenä, vaikka sohvalta nousu ja ulos lähteminen olisi ollut isokin ponnistus. Miksi se on niin vaikeaa silti muistaa ja sisäistää? :)

Tyyne
Sukat makkaralla

Kylmä ja pimeä? Ja nyt kun alkaa näyttää aurinkoiselta ja plussakeleiltä, niin on aika kiskoa tossut jalkaan ja suunnata Töölönlahdelle :)

Mindeka
Ma-material Girl

Kylmä ja pimeä toimii aina!

Pitäisikö taas suunnitella kimppalenkkejä Töölönlahdelle? Eikös täällä aika samaan aikaan viime vuonnakin innostuttu niistä?

Laura P...

Hah! Kuulostaa todella tutulta!

Sain oman lenkkirutiinini talvitauon jälkeen viime viikolla hyvin rullaamaan (kävin jopa kolmesti), mutta eilen iski TAAS kaktus kurkkuun! Ei oo helppoo! :D

Mindeka
Ma-material Girl

Ei oo todellakaan. Unohdin listastani ehdottomasti yhden pahimman syyn: "Kun on nämä koulutehtävät tekemättä ja tenttikirjakin vielä (maanantaiksi) lukematta", jonka vuoksi tänään jäi aamulenkki tekemättä. Nooo, täällähän minä Lilyssä roikun, enkä todellakaan tee niitä rästitehtäviä!?!

Tää on niin tätä.

Sensei
Puuhevonen

Liian vähän urheilua, liikaa lapsen kanssa oloa. Lenkillä tai jumpalla käyminen tuulettaisi mukavasti myös aivoja, mutta tahtoo olla että illalla olisi sitä kaikkea muutakin tekemistä. Eilen olisin päässyt jumpalle, mutta naperon ryömimisopettelun tuloksena meillä ryömitään all-night-long ja yöunet ovat sellaista 4-5 tunnin luokkaa. Ei oikein lenkillelähtö väsyneenä innosta. Ja kun on märkää ja tuulee ja plaah. Ala aurinko paistamaan!

Heii, miten tuo sun polvi sattui?  Juoksin viikko sitten sellaiset 6km ja vieläkin sattuu molemmat polvet polvilumpion alapuolelta jo kun kävelee. Ihan puskista tuli tällainen vaiva. Mistä sulle selvisi että kyse oli noista lihasjumeista? Ja millainen venyttely ja kehonhuolto siihen auttoi? Hurja kysymystulva, mutta olen ihan ihmeissäni että koskahan tässä voisi edes alkaa edes käymään kaupassa normaalisti...

miinus yksi "edes" ;) 

Mindeka
Ma-material Girl

Moikka Tuulie!

Kiperiä kysymyksiä, joihin en ole pätevä täysin vastaamaan ja neuvomaan, mutta voin kertoa oman tapahtumani toki. Suosittelen ehdottomasti ottamaan yhteyttä fysioterapeuttiin (Ville Rapeli, Helsinki Core Trainers) ja/tai taitavaan urheiluhierojaan (Tuukka Häkkinen, Helsingin Urheiluhieronta). (Suluissa olevat ovat auttaneet minua taidokkaasti mm. tämän vaivan kanssa.)

Oma kipuni alkoi aivan yhtäkkiä, noin 5-7km jälkeen, jonka jälkeen en pystynyt kävelemäänkään ilman itkua. Kipu tuntui polvilumpion alla ja hieman ulkosyrjässä. Turvotusta ei tullut, eikä polvi vääntynyt tai muutakaan sellaista. Ihan kesken lenkin, yllättäen, ja todella voimakkaana.

Juoksuvalmentajan (Joonas Laurila) kehoittamana otin yhteyttä Tuukkaan, joka väänteli, rutisteli ja paikansi kivun lähdettä. Selvisi parikin syytä kivulle: väärä juoksuasento, lihasjumi pakarassa ja pitkässä reisilihaksessa, jonka seurauksena löysä polvi vääntyi pakotettuna väärään asentoon. (Tai jotain sinne päin.) Joonas opetti minua juoksemaan oikein.

Hoito:

  • Säännöllinen hieronta ammattilaisella
  • Oikeanlainen venyttely ja kehonhuolto
  • Juoksuasennon korjaaminen
  • Monipuolinen lihaskunnon parantaminen (en edes tiennyt olevan joitain lonkankoukistajanjaojentajan-tai-mitä-ne-nyt-olikaan- lihaksia), jolla on iso merkitys kropan kulumiseen/ taloudelliseen juoksuun.

 

Ne venyttelyohjeet on niin monimutkaisia, etten osaisi mitenkään selittää. Kannattaa ihan oikeasti mennä jonkun asialleen omistautuneen henkilön luokse, joka osaa kertoa varmasti oikeat kehonhuoltovinkit 
-Eihän niistä muuten ole hyötyä.

Sen olen kyllä oppinut, että jos joku lihas on jumissa, se ei todellakaan kipuile juuri siihen kohtaan, vaan aivan jonnekin muualle :D Tsemppiä, toivottavasti tästä oli apua!

Hei, 

Kiitos tosi paljon näistä! Ihan oli jäänyt huomaamatta että olit kommentoinut tätä kun ei tullut lainkaan ilmoitusta.  Aloin juuri itse miettiä fyssarilla käyntiä ja tulin kurkkaamaan että josko se Mindeka olisi sittenkin vastannut jotain. Tämä vahvistaa kyllä sen että varaan ajan. Millään en jaksaisi moista ruljanssia, mutta minkäs teet! :D 

Aika samantyyppiseltä kuulostaa kivut. Itselläni sijoittuvat vaan polven sisäsyrjään. Minulla kipu voimistui lenkin aikana ja juoksin sen kyllä urhoollisesti loppuun, mutta kun siirryin kävelyyn niin paljastui minkä luokan kivuista oli kyse. 

Että lakkaanpa ihmettelyn. Ei taida ihan vaan odottelemalla parantua tämä vaiva (vaikka lepo helpottaakin) ja alan selvittää asiaa. 

Kiitos sulle vielä tyhjentävästä vastauksesta! :) 

 

 

Hetkiä arjesta

No mutta tästä se juoksu taas lähtee!:) mä oon taukoillut ylikunnon takia ja ha-jot-taa!nyt onneksi reilu viikko lenkkipoluille paluuta takana ja tästä se lähtee taas pikkuhiljaa askel kerrallaan.. Ajattelin tänään uskaltautua avoimiin heimotrerneihin ja hyi kun jännittää ;)

Mindeka
Ma-material Girl

Askel kerrallaa, juurikin niin Jaimes. Ja huippukivaa päästä itsekin tänään avoimiin treeneihin! Siellä nähdään siis!

FFFifi
Fitness Führer

Mmmhh mä en ole juossut kuukauteen. Mutta en kyllä laiskuuttani vaan ton jalan takia. Enkä flunssan takia ole päässyt muuten treenaamaan, kyllä tässä jo blogikin kärsii kun joutuu vaan lähestymään joka asiaa teoreettisesti :P

Mut joo en mäkään saanu tossa syksyllä juostua. Se pimeys ja kylmyys vaan lamaa niin. Laskin että Berliinin maran (syyskuussa) ja Las Palmasin (tammikuussa) välissä kävin 22 kertaa juoksemassa :O No eipä se haitannut.

Kommentoi