Onko elämää jälkeen tutin?

Ma-material Girl

Gabriel viettää 2-vuotispäiväänsä kuukauden päästä. Koska neuvolasta ja hammashoitolasta on saatu ukaaseja jo vuoden verran, kuinka "Tutti täytyy jättää kokonaan pois, viimeistään kahden vuoden iässä", olemme toimineet. Kymmenen päivää sitten, minun ollessani iltaa viettämässä ystävieni kanssa, puolisoni nukutti pojan ensimmäistä kertaa ilman tuttia. Ilman huutoa ja ongelmia, mutta se taisikin liittyä siihen, ettei äiti ollut paikalla. Seuraavasta päivästä lähtien, olemme nimittäin taistelleet niin tutin kinuaisen kuin nukkumattomuudenkin kanssa. Alan siis ajattelemaan, että vauvan/ taaperon VAIN unitutti, ei todellakaan ole se helpoin tapa kitkeä pois..

No, kymmenen päivää takana, ja muutoksi on toki muitakin kuin vain se, että uni ei tule helposti:

 

Lisää puhetta:

Gabriel on alkanut puhumaan enemmän ja uusia sanoja tulee lähes päivittäin. Puhe on tietenkin myös selvempää, kun ei ole äänenvaimenninta (tuttia) siinä suun edessä. Opittuja, uusia sanoja on vähintään 1/ päivä.

 

Väsykiukku:

Koska tuttia ei enää anneta, on täytynyt keksiä uusia tapoja, rauhoittaa väsynyt ja lahkeessa roikkuva taapero. Syli on otettu ykkösvaihtoehdoksi. Ja oikeastaan, muita ei ole kai keksittykään?

 

Päiväunettomuuus:

Kymmenen päivää ja ehkäpä kahdet nukutut päiväunet takana. Päivät alkavat olemaan sen verran raskaita, että olen vitsaillut etsiväni pian työn ja laittavani pojan päivähoitoon, mikäli päikkäreitä ei aleta pian taas nukkumaan päivittäin ;)

 

Iltakiukku:

Jos ei ole nukuttu päiväunia, yöunille mennään noin puoli tuntia aiemmin kuin yleensä. (Ei siis sen aikaisemmin.) Vaihtoehtoina on hillitön väsykiukku tai sitten toinen ääripää: poika simahtaa noin minuutissa, eikä kertaakaan kipitä makkarista pois tai inahdakaan iltasadun jälkeen.

 

Iltarutiinit:

Iltarutiineja on pitänyt lisätä, että pojalle olisi selvää, että seuraavaksi nukutaan. Tämä on varmaankin se osasyy, jota pitää vielä päivällä hioa että päiväunetkin olisi pojalle selvyys.

Kylpy, iltapala, -laulu ja -satu on käytössä nykyisin. Uutena listalla on satu, muut olivat käytössä jo tutinkin aikaan.

Ei enää tuttien keittämistä! Kuva: oma.

 

 

 

Kommentit

Fiilistelijä (Ei varmistettu) http://fiilistelija.blogspot.fi/

O-ou. Mä en kestä, meillä on toi sama edessä.. Poika täyttää syyskuussa 2 vuotta. Päiväkodissa jo yrittävät hiillostaa tuttivierotusta (nyt kesälomalle), mutta poika-raukka on niin väsynyt ja loman tarpeessa, että eikö olisi kohtuutonta ottaa siltä nyt tutti pois ja se ei sais nukuttua? Mä mietin vaihtoehtona jotain n. 2,5 vuoden ikää.. Jos vaikka silloin olisi jo ymmärrystä vähän enemmän ja tutit menisi rikki / roskiin / lelukaupan tädille :)

Mindeka
Ma-material Girl

Pahintahan tässä on se, että tutittomuus, kuten muutkin muutokset lapsen elämässä -Tai siis se, miten lapsi siihen suhtautuu- riippuu useimmiten siitä, miten vanhemmat siihen suhtautuu. Tai siis ainakin suurimmaksi osaksi. Lapsihan ei osaa epäillä äidin tai/ja isän motiiveita, vaan uskoo aina, että kaikki muutokset ja tavat ovat niitä parhaimpia ja välttämättömiä. Ei Gabrielkaan selvästikään tajua, että tämä kaikki johtuu siitä tutittomuudesta, koska ei ole sitä tosiaan pyydellyt tai kaipaillut. Mutta ei se tee tästä yhtään sen helpompaa...

Mä alan uskomaan jo siihen, että olisi pitänyt vieroittaa poika joskus 1-1,5v tietämillä, jolloin sen olisi saanut helpommin (??) -Tai ainakin ilman selvää omaa tahtoa- vieroitettua unitutista ja kenties päiväunillekin olisi nukahdettu ilman tuttia helpommin, koska niin pienellä se unen tarve on usein kovempi kuin parivuotiaalla taaperolla. (Tämä ei siis todellakaan ole mitään testituloksia, vaan ihan omaa pohdiskeluani.)

Pahoin pelkään, että se ei ole puolen vuoden päästä yhtään sen helpompaa kuin nytkään. Toki se, ettei liian monia muutoksia tulisi samaa aikaa, helpottaa varmasti lapsen elämää. Ja vaikka tuttivieroitus saattaa kuulostaa pieneltä jutulta, niin toisille lapsille se on paljon isompi juttu kuin toisille. Yksilöllisyys täytyy muistaa myös tässä asiassa :)

Jos siis olette nyt aloittamassa kesälomaa, niin ehkä kokeilisin jollain lomamatkalla (mökillä, mummilla tms.) jättää tuttia pois, koska muutenkin ympäristö on erilainen TAI sitten nimenomaan vasta lomien jälkeen, kun olette "asettuneet" tuttuun arkeen ja rutiineihin taas uudelleen.

Paljon tsemppiä teille, koska tahansa tähän ryhdyttekään ja kiva, kun olet löytänyt (ja kommentoinut useasti)  tänne blogiin!

 

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitti!

Toi on munkin asenne: Pakkohan sen on pian helpottaa. Siis pakko.

 

JA pieni rohkaisun sananen:

Poika nukahti päiväunilleen äsken, lähes normaaliin päikkäriaikaansa, joten ehkä tässä ollaankin jo voiton puolella! Meillä siis piti näköjään päästä takaisin normaaliin arkeen ja kotiympäristöön, jolloin päiväunet (ehkä! *kop kop*) palaavat. (Pliis, onnistu nyt!)

Vierailija (Ei varmistettu)

Aiotko ikinä antaa tuttia mahdolliselle kakkoselle ;)

Mindeka
Ma-material Girl

HAHAA! Tätä on kuule pohdittu viime aikoina tarkasti. -Mutta koska kakkonenkin on vielä niin suuri "ehkä", niin turha spekuloida sitä  ;)

Mutta sanotaanko vaikka näin, että jos saisimme elää Gabrielin vauvavuoden näillä tiedoilla ja taidoilla uudelleen, niin todennäköisesti tuttia emme olisi ikinä antaneet. Gabriel pärjäsi kokonaan ilman tuttia siis noin viisi kuukautta.

Hyvin kyllä muotoiltu kysymys!

Caelia
Caelia's

Kovasti tsemppiä sinne teille, kauhulla odotan omaa tuttivieroitustamme...

reborntutti (Ei varmistettu)

Hei,

Meillä keräillään reborn-nukkeja ja tehdään tuteista ja tuttinauhoista niille sopivia :) mikäli teillä ollaan luopumassa tutista niin meille saa lahjoittaa :)

Kommentoi