Opiskelu-gallup

Ma-material Girl

 

Tämän päivän pohdintoja: Milloin koulutusta on tarpeeksi? Onko ammattitaitoa tai koulutusta ikinä liikaa? Onko opiskelu aina kannattava sijoitus?

 

Ilmoittauduin avoimeen ammattikorkeakouluun. Olen viimeksi opiskellut yli viisi vuotta sitten. Kokopäiväisessä työssä ja esimiestehtävissä olen ollut vuosia, mutta nyt hoitovapaan jälkeen tuntui, että aika on taas kypsä. Opiskeluun nimittäin. Liiketalouden ja markkinoinnin alalla (that's what I do) ei mielestäni voi ikinä oikein olla valmis, sillä ala ja sen työvälineet kehittyvät ja muuttuvat huimaa vauhtia.

 

Olisinkin kiinnostunut tietämään, miten sinä kehität omaa osaamistasi vai onko opiskeltu jo riittävästi?

Oletko löytänyt jo unelmiesi työn vai onko se vielä haaveissa?

 

 

Translation: I signed up for a open university of applied scienses. Education is always a good investment, isn't it?

Kommentit

HelloAochi

Olen itse humanisti ja taiteen moniosaaja (Tsih). Se tarkoittaa sitä, että en tietenkään ole iki valmis, vaan aina on lisää opittavaa.

Olen opiskellut englantilaista filologiaa, estetiikka, naistutkimusta, yleistä kirjallisuustiedettä, museologiaa, historiaa, taidehistoriaa, taidekasvatusta ja taidegrafiikkaa. Minulla on kolme tutkintoa (neljä, jos taidehissan kandi ja maisteri lasketaan eri tutkinnoiksi, kuusi, jos ammattikorkeaopinnot lasketaan mukaan), mutta onhan noita vielä jäljellä. 

Väitöskirja pitäisi ehdottomasti tehdä loppuun asap - ennen kuin joku pöllii aiheen.

Kieliä ei voi koskaan osata liikaa, tällä hetkellä opiskelen italiaa, mutta haluaisin aloittaa myös Ruotsin ja Japanin kielien opinnot.

Omassa työssäni haluaisin kehittyä ainakin sen verran, ettei minun tarvitsisi tehdä muita töitä - yhden askeleen unelmaa kohti otin viime viikolla, kun minut hyväksyttiin Suomen Taidegraafikoiden liiton jäseneksi - olen siis nyt kahdensadan parhaan Taidegraafikon joukossa, hip hei.

HelloAochi

Ikinä! Noin monta tutkintoa eikä silti osaa kirjoittaa, hmph.

Mindeka
Ma-material Girl

Hyvä HelloAochi! Onnittelut!

Tuossa riittääkin pureskeltavaa (ja opiskeltavaa), vaikka täytyy myöntää, etten siltikään ymmärrä, mitä taidealan opiskelut pitää sisällään tai mitä ihmettä sinä (tai joku muu taiteilija) tekee ihan konkreettisesti työkseen ;)

HelloAochi

Konkreettisia tauluja.

Mindeka
Ma-material Girl

Oho. Yllättävää.

HelloAochi

Ihanko oikeasti olet yllättynyt? Jännää, että näinkin perinteinen ammatti voi aiheuttaa hämmennystä. Voin toki kertoa sinulle grafiikasta enemmänkin, jos haluat. Vaikka oman blogin puolella.

Mindeka
Ma-material Girl

Olen vähän hämmentynyt. Nimittäin vastaustesi tyylistä.

Ymmärrykseni mukaan taiteilija voi tehdä konkreettisesti monia muitakin asioita kuin tauluja, mutta pointtini oli se, että mihin kaikkeen muuhun työhön (taiteen tutkija? opettaja? joku professori tai Da Vinci koodi- leffan tyyppinen jännittävä ratkaisu oli takaraivossani) voisi noilla tutkinnoilla tähdätä. Ikävää, jos joku nyppi sinua jutussani tai kommenteissani. Se ei ollut tarkoitus.

HelloAochi

Kyllä minä ihan vaan tylsästi taiteilijaksi tähtäsin alaa valitessani. Ei minua mikään nyppinyt, olin vain yllättynyt siitä, että et tiennyt, mitä taiteilijat tekevät - pahoittelen, jos vastaukseni ei tyydyttänyt sinua. Kyllähän varsinkin nykytaiteen kenttää on monen vaikea hahmottaa. Siksi tarjouduin sitä parhaani mukaan avaamaan, jos se kiinnostaa. Kiinnostaako, vai oliko kysymys retorinen? Minä kun tuppaan ottamaan taiteen kovin vakavasti, niin en monesti ymmärrä ironiaa sen suhteen.

Tällä hetkellä toimin visuaalisen taiteen säätiössä ohjelma-assistenttina. Eli autan suomalaisia taiteilijoita luomaan kontakteja ulkomaalaisiin kuraattoreihin. Jännittävää, vaikka tuskin da vinci koodia kuitenkaan.

HelloAochi

Ja ehkä samalla vastasin kaikille niille sadoille kyselijöille, jotka silmiä pyörittäen kysyvät, milloin meinasin hommata oikeita töitä - koskaan eihän kukaan voi vaan piirustuksilla elää. Pyydän anteeksi sitä, että kohdistin sinuun vuosien angstit ja patoutumat, ei olisi pitänyt. Olen vaan niin kyllästynyt siihen, että ihmiset olettavat, että minä haluaisin tehdä jotain muuta. Kun tosiasiassa minä haluaisin vaan piirtää piirtää piirtää ja kaikki muu duuni on siitä pois, vaikka ihan kivaa onkin.

Saranda
Tyhjä ajatus

Opiskelen sosionomiksi, mutta teen jatkuvasti eri sivuduuneja siinä ohessa. En nauti mistään niin paljon kuin uusien asioiden oppimisesta. Tällä hetkellä opiskeluiden ohessa olen ylä-asteen opettajan sijainen, albanian kielen tulkki ja kaupan myyjä. Niin erilaisia amatteja, mutta just tota kautta selvittelen että mikä vois olla se mun juttu. :) Ainakin for now.

Onnea sulle opiskeluihin!

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kommentista Saranda.

Ihailtavaa venymistä ja aikatauluttamista, jos kolmea tytöä pystyy tekemään vielä opiskelujen ohessa! Wau. Kyllä se oma unelmaduuni sieltä pikkuhiljaa alkaa erottumaan, kun vaan etsii tarpeeksi hanakasti ;)

 

On vähintäänkin järkevää kokeilla monia erilaisia töitä, jos oma juttu tuntuu olevan hieman hakusessa vielä. Itsehän päädyin oikeasti vahinkojen kautta opiskelemaan aikoinaan vaatetusalaa, josta tulikin ammatti ja ura, ainakin kahdeksitoista vuodeksi ;) Nyt, tutkintoja on kolme, joita on tarkoitus alkaa täydentämään, päivittelemään ja laajentamaan siellä amk:n puolella.

Aika jännää!

Ella F.
Siperian Ella

Heiiii, onnea opintoihin, opiskelu on kivaa :)

Mutta huolimatta tästä toivottavasti ainakin asenteellisesta ikuisesta opiskelijuudesta huomaan, että kredentialisti sisälläni on alkanut käydä kohti kuolemaa. Teen nyt kolmatta lukion jälkeistä tutkintoa. Tarvitsen korkeakouluopintoja, koska opetusalalla pätevyys lukee laissa (mikä sinänsä on varmaan ihan hyvä asia?) ja jos tiettyä pätevyyttä ei ole, niin ei ole sitten töitäkään. No eipä niitä töitä, ainakaan järin vakituisia ole tuolla yhdellä korkeakoulututkinnolla tullut, joten en ole aivan vakuuttunut, onko järkeä päästä helpommin suorittamaan toista tutkintoa kuin vain hakea täydennyskoulutusoikeutta...

Mutta tämä nyt liittyy noihin lain kirjaimen mukaisiin pätevyysvaatimuksiin, niitä ei oikein pääse pakoon. Enkä ole ajatellut kouluttautua enää alalle, josta en ole kiinnostunut. 

Jos joskus saan vakiduunia, aion opiskella sellaisia asioita, joista ei ole suoranaista hyötyä työelämässä, mutta jotka kiinnostavat itseäni. Koska opiskelu on vaan niin... ihanaa!

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Ella F.!

Ymmärrän nii-iin sinua! Pari ystävääni on opettajana ja he ovat paljonkin avautuneet tuosta ko. alan työllistymisestä vs. opiskelusta. Mutta, vähän samaa uskoisin olevan muillakin aloilla. Joko lakipykäliin nakutettuna tai vähintäänkin rekrytoijien takaraivoon. -Ja juuri siitä tuo omakin ajatus lisäopiskelusta sitten lähti. Valittavat kurssit ovat aika verrannollisia alalla vaadittuihin osamisiin tai oman erikoistumisalan syventämistä, päivittämistä ja laajentamista varten valittuja. Toki olisi hienoa alkaa opiskelemaan uutta kieltäkin, mutta kun on realisti, eikä loputon haaveilija, niin millä perustella vaikkapa swahilin opiskelun?

-Ellei siis tulkiksi meinaa :D (mol.fi -sivustolla haettiin juuri kylläkin swahilin tulkkia...)

......

No joo, anyway. Olen todella innoissani!

FFFifi
Fitness Führer

Mä olen viestintäalan töissä, ja näissä on pakkokin opetella koko ajan uutta. Musta on ihan mieletöntä, että saa elää tämmöistä murrosaikaa, usein mietin, että onko vaikka ihmiset teollistumisen aikaan ollut yhtä jipoissaan kuin mä olen viestintäteknologian kehityksestä ja siitä, miten se on muuttanut maailmaa.

Ohjelmia ja vastaavia saatan opiskella kursseilla, mutta muuten aika paljon tulee opeteltua itsenäisesti. Jos mulla olisi enemmän aikaa, niin tekisin enemmän kurssejakin. Usein vaan tuskastun luennoilla, kun homma menee niin hitaasti eteenpäin ja on monesti sellaista itsestäänselvyyksien jankkaamista. Toista tutkintoa tuskin teen, vaikka se välillä houkuttaakin.

Mä haluan kyllä pysyä tällä alalla, mutta aika paljon mietin sellaista opiskelua, että saisi tehtyä enemmän liikuntapainotteisia töitä. Ei ole oikein täsmentynyt, että mitä se voisi olla, mutta en pysty vain istumaan toimistossa loppuelämääni.

Hertta
Lilou's Crush

Meidän alalla opiskelu kannattaa aina :) Opin iloa ja intoa teikälle! Ja sitten tauolla, voisit vaikkapa vastata haasteeseen, jonka sulle just heitin: http://www.lily.fi/blogit/lilous-crush/syksyn-seiska Kivaa iltaa kaunokainen!

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos ihanuus! Olen muuten miettinyt, että sinun pitäisi hieman mentoroida minua ;)

Tässä vastaukseni, heittämääsi haasteeseen: http://www.lily.fi/blogit/ma-material-girl/syksyn-septetti

Kommentoi