Pieni villaopas viikonloppuun

1024x768_bestfit – kopio (39).jpg

 

Rakastan neuleita, koska taidan olla aikamoinen vilukissa. Minulla on niitä vain kourallinen, sillä laadukkaat ja oikein hoidetut neuleet kestävät vuosia hyvänä. Tässä jutussa kerron omista käyttökokemuksistani sekä aikoinaan materiaaliopin ja tekstiilikemian tunneilta napatuista vinkeistä. En pyri yleistämään, joten mainittakoon, että omat neuleeni ovat pääsääntöisesti Acnen, Filippa K:n ja äitini itse tekemiä.

 

1024x768_bestfit – kopio (26).jpg

Villaneuleiden päivittäiseen (tai jokaisen käyttökerran jälkeen) huoltoon riittää tuuletus. Villa raitistuu ulkoilmassa ja liika peseminen saattaa jopa vahingoittaa materiaalia ja sen kestävyyttä. Yleensä pesen neuleita vain, jos niihin tulee tahra.

 

Mohairista irtoaa aluksi yleensä aina karvaa, mutta varsinaisesti pöllytä sen ei pitäisi. Kainalon seudulle saattaa ilmaantua alussa varsinkin nyppyä, joka on kuitenkin aivan normaalia suht lyhytkarvaiselle villalle. Nypyt kannattaa poistaa käsin. Ajan myötä nyppyyntyminen loppuu tai ainakin vähenee huomattavasti. Mohairia käytän vain talvisin ja ehkä osittain juuri siksi, se tuntuu aluksi kutittavalle, varsinkin kaulan alueelta.

 

1024x768_bestfit – kopio (8).jpg

1024x768_bestfit – kopio (30).jpg

 

Lampaanvilla on todella lämmintä, joten oma käyttöni sijoittuu aika lailla vain talveen, toisin kuin vaikkapa ohuen merinovillan, jota pystyy käyttämään vuoden ympäri. Villa hengittää toki hyvin, mutta itselleni lampaanvilla on siltikin usein liian kuuma, varsinkin sisätiloissa käytettäväksi. Ulkoiluun ja kovaan pakkaseen se on kuitenkin täydellinen. Isoja nyppyjä tulee usein, mutta ne on helppo poistaa käsin.

 

1024x768_bestfit – kopio (5).jpg

1024x768_bestfit – kopio (4).jpg

 

Kashmir on aivan järjettömän kallista, muttaa kuitenkin jokaisen pennin arvoinen sijoitus. Kashmir nimittäin paranee käytössä, jos sitä malttaa huoltaa oikein. Kashmirille on oma kampa olemassa, joka poistaa nypyt hellävaroen. Mohairin tavoin, alkuun nyppyä tulee, mutta kashmirissa se loppuu ajan ja käytön myötä. Oma kashmirneuleeni on Filippa K:n ja nyt arviolta viidettä vuotta käytössä. Se on edelleen kuin uusi ja mielettömän lämmin.

 

1024x768_bestfit – kopio (27).jpg

 

Ohut merinovilla sopii käyettäväksi niin talvella kuin kesälläkin. 100% merinovilla hengittää muidenkin villojen tapaan hyvin ja itse käytän sitä etenkin kerrospukeutumiseen, sillä talvella se mahtuu vaikka bleiserin alle, ja lämmittää mukavasti. Itseäni merinovilla ei kutita, joten joskus saatan käyttää puseroa ilman aluspaitaakin. Jos merinovillaisen ohuen neuleen pesee, se kannattaa silittää pesun jälkeen, jolloin siitä tulee taas siisti ja samalla pinta ikäänkuin lukkiutuu nypyyntymisen estämiseksi. Jos siis neule näyttää pörröiseltä tai nukkaiselta, suosittelen sen pesua ja silittämistä. Usein merinovillalanka on niin tiukkaan kieputettua, ettei se pääse nyppyyntymään, sillä nyppy on kuidun pää, joka pongahtaa esiin.

50% Puuvilla- 50%Merinovilla-sekoite on kaikista helpoin ja käyttökelpoisin materiaali, johon olen ikinä neuleissa törmännyt. Siinä ikäänkuin yhdistyy molempien materiaalien parhaat puolet: sopivasti lämmittävä ja helppohoitoinen. Pesen tällaiset neuleet koneessa, hienopesussa ja usein 40 asteessa, vaikka pesuohje neuvoisikin muuta. Silitys on suositeltavaa sileään neuleeseen, sillä näin sen saa siistin näköiseksi pesun jäljiltä. (Saattaa rypistyä tai jäädä pyykkipojan painaumat kuivauksesta.)

 

Kun niitä kuitenkin joskus joutuu pesemään:

Muistathan, että villan kanssa on tärkeintä varoa pesussa liian lämmintä pesulämpötilaa ja kovaa rummutusta (linkousta), sillä juuri ne kaksi pilaavat (kutistavat) neuleen takuuvarmasti.

Käsipesussa on suositeltavaa käyttää villalle tarkoitettua pesuainetta, koska ne sisältävät mm. villalle tarpeellisia rasvoja (lanoliinia muistaakseni), jonka kuluminen vaikkapa lampaanvillasta saa sen tuntumaan pisteliäältä ja kutittavalta, vaikka alkuun neule ei sitä olisikaan ollut. Tavallinen, nestemäinen pesuaine sopii myös välillä käytettäväksi, mutta sekin tulee liottaa veteen täysin, ennen neuleen upottamista sinne.

Jos on rohkea pyykkäri, niinkuin minä, voi käyttää koneen villapesuohjelmaa, kylmällä vedellä (30 astetta) ja alhaisimmalla linkouksella (itselläni vain 500).

Kuivausrumpua tai -kaappia en suosittele ikinä käytettäväksi.

Neuleet kannattaa kuivattaa vaakatasossa, sillä ne venyvät ja saattavat kärsiä henkarin muodosta, jos ne roikkuvat märkänä (painavana) sellaisessa. Kovin raskaat ja likomärät neuleet voi aluksi kääriä rullalle pyyhkeen sisään, joka imee liian veden pois. Jos haluat venyttää villapaitaa pituussuuntaan, pesun jälkeen siihen on oiva mahdollisuus 😉

 

 

 

Translation: Choose right methods to take care of your wool sweaters and they’ll last a life time.

 

 

Kommentit (8)
 1. Petivaatteiden Tuuletus Pakkasessa | Sims 4 Uutiset
  5.5.2020, 22:45

  […] Pieni villaopas viikonloppuun – Ma-material Girl | Lily – Villaneuleiden päivittäiseen (tai jokaisen käyttökerran jälkeen) huoltoon riittää tuuletus. […]

 2. Mä olen kuullut mohairin ja muun pörröisen ja nukkaavan paidan vinkiksi että pitää pari päivää pakkasessa niin nukkaaminen vähenee. Jollei ole pakkasta niin tuuletan neuleeni pakastelokerossa muovipussissa! Toimii hyvin sekin! Ps. Arelalizzan kaupasta saa vitosella loistavan kamman kashmirneuleille, ja aivan ihania neuleitakin! Samaa mieltä kanssasi siitä, että kannattaa mielummin satsata satasia yhteen ajattomaan paitaan ja ostaa niitä vaikka harvemmin. Kestävät oikein huollettuina aikaa ja kulutusta kun ovat kunnon materiaalia! Lisäksi ajatonta neuletta on helppo yhdistellä vaikka mihin!

  1. Kiitti kommentistasi Piipo79!

   Toi pakastamisvinkki on niin hämmentävä! Ei siis neuleissa, vaan yleisestikin. En ymmärrä, mihin se perustuu kemiallisesti, joten minun on hankala ”niellä” sitä 😀 Olen kuullut, että farkkujakin kehoitetaan pakastamaan pesun sijaan, mutta se menee mielestäni jo vähän överiksi. Ehkä olen tässä asiassa vähän old fashioned?

   Arelalizzan kashmiria on kehuneet niin monet muutkin, että kokeilemattakin, taidan jo uskoa niiden olevan huippulaatuisia 🙂 

   1. Toi farkkujen ja villapaitojen pakastaminen pesun sijaan on kai ihan vaan sitä raikastumista varten. Farkkujahan ei suositella pestäväksi kuin hätätilanteissa. Pakastaminen vaan jotenkin raikastaa tuotetta. Vaikutus on sama kuin mattojen (ja petivaatteiden) ulkoiluttamisessa pakkaspäivänä, se ei siis ole mikään kemiallinen konsti.. Tosin eipä ne kaikki pöpöt taida niitä pakkasasteita kestää 😉
    Niin, ja varsinkin talvella ulkona käytetyissä tekstiileissä ym. se tuoksu on vaan niin ihana! Saman toki huomaa, kun on ollut kipakkana talvipäivänä ”kokopäivän” ulkona ja sitten sisällä tuoksu ihan, no sille ei ole sanaa mutta ulolta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *