Pillereitä vastaan, eli yksi kivulias tarina hormonaalisesta aknesta

Ma-material Girl

 

Tämä juttu sain inspiraationsa Toimituksen ja Trendin viime aikaisista jutuista, joissa pohditaan hormonaalisen ehkäisyn hyviä ja huonoja puolia. Itselläni on vain yksi kokemus asiasta, mutta koska tiedän monen muunkin kamppailleen saman asian kanssa, tahdon tuoda tarinani esiin.

Olen 80-luvun alkupuolen lapsi. Kuulun heihin, jotka jännittivät rippikoulua lähinnä sitä, osuuko ne (kuukautiset) juuri sille tulevalle leiriviikolle. Murrosiässä kuukautisiin ja ehkäisyyn kuuluu paljon häpeää ja epätietoisuutta, mutta myös iloa ja ylpeyttä. Muistan monen yläasteella vertailleen, koska ne alkoivat ja kuinka niiden alkamisen jälkeen on paljon naisellisempi olo. (Kaikki tunteet liittyen kuukautisiin ovat tietenkin sallittuja ja oikeita.)

 

 

Murrosikäisenä, ennen edes varsinaista ehkäisyn tarvetta , marssin lääkärille ja pyysin saada kokeilupakkauksen pilereitä, joilla voi tarvittaessa siirtää kuukautiset pois rippikoululeirin ajalta. Muistan edelleen, kuinka helpottunut olin. Kotona olimme etukäteen keskustelleet asiasta ja äitini antoi asiaan luvan.

90-luvulla (en tiedä, onko edelleenkin näin) sai siis lääkäriltä ilmaiseksi kolme ensimmäistä kuukautta ehkäisypillereitä. Sen jälkeen, resepti uusittiin vuosittain ja tehtiin asiaankuuluvat tarkastukset ja papa-kokeet. Kaikki hyvin. Meni vuosia, jopa vuosikymmen, ennen kuin aloin miettimään asiaa uudelleen.

Lähestyessäni kolmeakymmentä ja pitkän seurustelusuhteeni päätyttyä, päätin, että nyt riittää. Pillereiden vastaiset puheet alkoivat lisääntymään ja halusin kokeilla, onko mahdollista, että jatkuva hormonien syöminen olisi vaikuttanut minuun jollain tavalla. (Mielialanvaihtelut, paino, iho jne.) Ikinä ennen, en edes murrosiässä, ollut taistellut finnejä saati sitten aknea vastaan. Yllätys olikin siis melkoinen, kun noin puoli vuotta pillerien lopettamisesta, alkoi iho huononemaan ja huononemaan. Reilun vuoden jälkeen lopettamisesta, kuka tahansa vastaantuleva näki, että kyseessä oli hankala ja kivulias akne.

En halunnut ottaa lääkekuuria, koska en usko ihan kaikkeen vaivaan helpotusta saatavan, pelkästään lääketieteen avulla. Koska olin lopettanut pillerien syömisen, ajattelin, että kehoni vielä hakee uutta tasapainoaan ja tilanne pian helpottuu. En kaivannut lisää lääkkeitä kroppaani, sillä jokainen tapaamani asiantuntija yhdisti akneni vain ja yksinomaan tuohon pillerien lopettamiseen.

Aloin käymään kuukausittain luontaistuotteisiin erikoistuneella kosmetologilla. Perinteisen kasvojenpuhdistuksen lisäksi, minulle kokeiltiin mm. happoja, erilaisia kuorintoja ja naamioita, vitamiinivoiteita ja muita luonnonmukaisia hoitotuotteita, jotka eivät kuitenkaan selkeästi helpottaneet. Söin sinkki- ja kalanmaksaöljytabletteja ja vitamiineja, eli yritin syödä kaikkea, jota iho tarvitsee sisäisesti (myös sitä vettä!), voidakseen hyvin. Tilanne vaan ei tuntunut helpottavan millään.

Pari vuotta myöhemmin, sain tarpeekseni. Marssin lääkärille ja pyysin lääkekuuria naamaani. Akne oli niin kivulias, etten pystynyt laittamaan tiettyä puolta kasvoistani edes tyynyä vasten. Voitte vaan kuvitella, miltä se näytti. Ja miltä tuntui olla asiakaspalvelutyössä, kun luulin, että jokainen asiakas näkee vain akneni. Häpesin itseäni. Sain erään antibioottikuurin, jolloin lääkäri painotti, että lapsiasiat täytyy laittaa jäihin tämän kuurin ajaksi. Selvä, mitä vaan, kunhan saan naamani kuntoon, ajattelin. Lääkekuuri määrättiin kolmeksi kuukaudeksi ja ensimmäisen kuukauden jälkeen, lopetin sen. Tulin kai toisiin ajatuksiin.

Sitten raskaustesti näytti plussaa.

 

 

Noin kolmannen raskuskuukauden kohdalla huomasin sen ensimmäisen kerran: Ihoni oli selvästi paremmassa kunnossa kuin kertaakaan pillereiden lopettamisen jälkeen. Aloin pikkuhiljaa toivoa varovaisesti, josko taistelu olisi nyt käyty, mutten vielä uskaltanut iloita. Kokemus oli ollut sen verran lamaannuttava ja itsetuntoa nakertava.

Kevätauringon myötä, aloin huomaamattani kulkemaan ilman meikkiä. Otin ripsenpidennykset, eikä ripsienlaittajani voinut millään uskoa, että olisin ikinä voinut muka kärsiä aknesta. Niin hyvältä ihoni tuolloin näytti.

Olin taivaissa.

Koko raskaus-, vauva- ja imetysajan, olin finnitön. Täysin. Toinen ääripää hormoneissa, eli raskaus- ja imetyshormonit siis saivat ilmeisesti siis nujerrettua aknen.

 

-Kunnes imetys loppui...

Näppylät alkoivat pikkuhiljaa ilmestymään takaisin. Ei lainkaan samoissa mittakaavoissa kuin ennen, mutta henkisesti sillä ei ollut oikeastaan merkitystä. Vuosien epätoivo ja pettymys nousivat hetkessä taas pintaan.

Ei ju*****a! Ei taas tätä!

 

 

Sitten kului epämääräisen monta kuukautta (ehkä vuosikin?) ja useita kosmetologikäyntiä (luottokosmetologini oli tällä välin lopettanut), kunnes sain yhteistyötarjouksen Organic Storelta. Haluaisinko kokeilla heidän luonnonkosmetiikkaansa ja ihonhoitosarjaa?

Hetken asiaa pohdittuani, kirjoitin vastaukseksi pitkän meilin siitä, kuinka en uskalla taas vaihtaa ihonhoitotuotteitani, koska taustalla on aknea, pettymystä ja paljon itkua. Organic Storen edustaja kuitenkin vastasi meiliini nopeasti ja rohkaisevasti: "Ymmärrän, mitä käyt läpi, sillä olen itse kokenut täysin saman, hormonaalisen ehkäisyn lopetettuani." Vaihdoimme kymmenittäin meilejä, jonka lopputuloksena hain postista kokeiluun Natura Siberican tuotteita ja aloitin varovaisena testauksen.

Onnekseni, minulle tämä tuotesarja toimi.

En osaa valitettavasti neuvoa, mikä oli se tärkein hoitomuoto, jolla aknen sai kuriin, mutta sen voin kertoa, että kaikkea paitsi Roaccutan- lääkekuuria kokeilin. Ja luonnonkosmetiikka tuntui vain parantavan kaikkea sitä, mikä sisäisillä hoitomuodoilla (mm. puhtaampi ravinto) oli saatu aikaan. Nyt, neljä-viisi vuotta pillerit lopetettuani, uskallan jo hieman hymyillä. Ja postata blogiin meikittömiä kuvia.

 

 

Jutun tarkoituksena ei ole täysin lytätä pillereitä, mutta aikaansaada keskustelua, sillä valitettavasti minä en ole tarinani kanssa yksin. Kolme-neljäkymppisten kavereideni kanssa keskustellessa käy nopeasti ilmi, että iho-ongelmat ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus, pillereiden lopettamisen jälkeen.

 

-Ja kyllä minä tiedän, että pillereitä määrätään myös nimenomaan aknen hoitoon, mutta onko sekään lopullinen ratkaisu ongelmaan? Miksei kukaan tunnu kyseenalaistavan sitä faktaa, että ne ovat nimeltään raskauden ehkäisypillereitä, eikä aknen hoitopillereitä? Tässä tapauksessa eli vain aknen hoitaaksesi, saat kaupan päälle myös paljon muuta hormonaalista. Onko sekään nyt ihan ideaalitilanne?

Haluaisin kuulla myös sellaisia kokemuksia, joissa pillereitä on alettu syömään aknen takia, että kuinka kävi, kun pillerit joskus lopetti?

 

Minä haluaisin, että aiheesta ei vaieta. Ei, vaikka pillerit ovat jokaisen henkilökohtainen (tai henkilökohtaisin mahdollinen?) asia. Halusin tuoda keskusteluun oman kokemukseni ja antaa kasvot aknelle ja sen selättämiselle (tai ainakin hetkelliselle sellaiselle). 

 

Olen myös tehnyt päätöksen, että hormonaalista ehkäisyä en enää ikinä käytä, vaikka se olisi kuinka helppoa tahansa.

 

Toivon, ettei kukaan joutuisi kokemaan samaa taistelua, jonka minä kävin oman naamani kanssa. Siksi kirjoitin tämän: Ollakseni varoittava esimerkki.

Ja että jos ei ole painavaa syytä aloittaa hormonaalista ehkäisyä, miettisitkö kuitenkin vielä toisen kerran..?

 

 

Löytyykö ruudun siltä puolen ketään kohtalontoveria tai jopa henkilöä, jolla on täysin toisenlaiset kokemukset?

Tai mitä muita ajatuksia kirjoitus sinussa herätti? 

 

 

 

Translation: I suffered quite difficult post-pill acne and it took years and hundreds of euros to get rid of it. I want to remind all that acne is so much more than just skin problem. It's also a inner shout from your body, so my advice is to live and eat healthy and try to avoid all non-organic (and hormonal birth-control) things as much as you can.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi rohkea teksti! Ja ihosi näyttää upealta!

Positiivista

Aknesta ei ole kokemusta, mutta pillereiden lopettamisesta kuitenkin. Miten nopeasti sitä unohtaakaan miltä tuntuu "oikeasti" ja painaa vaan eteenpäin itku kurkussa kun tuntuu ihan väärältä.

Jätin pillerit pois ja vaikka nyt joudunkin taas kärsimään yhden sortin helvetistä joka kuukausi sen viikon verran, niin voi vitsi miten HYVÄ olo mulla on! :D Tunnen itseni taas itsekseni ja ymmärrän tunteitani ja tekemisiäni taas. Mun pikkusisko on syönyt pillereitä vuosia ja sanoi juuri, että haluaisi lopettaa ne koska ei enää muista/tiedä onko hän "oikeasti näin kamala ihminen" vai johtuuko tunne-elämän heilahtelut tosi nuorena aloitetuista e-pillereistä.

Mun poikaystävä ei nyt varsinaisesti riemastunut tästä tempauksesta, mutta on niitä ehkäisykeinoja olemassa muitakin, sellaisia jotka ei muuta minun persoonallisuutta. Myös ihmeelliset viiltävät päänsäryt ja sydämen ottamat parin sekunnin mittaiset spurtit ovat loppuneet, jote taisi olla ihan oikea ratkaisu tämä :)

Marsublog

Sama ongelma ja sama ratkaisu (tosin Dr Hauschkan tuotteet, jotka perustuvat lähinnä siihen, että ihoa ei hoideta eikä näplätä liikaa). Finnien lisäksi ihoni oli hyvin rasvainen, ja nämä molemmat oireet tasapainottuivat hormonien tasapainottumisen myötä. Suosittelen myös Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti -tyylistä syömistä.

T100 (Ei varmistettu)

Lopetin pillerit niiden kertakaikkisen sopimattomuuden vuoksi, jälkikäteen olen miettinyt miksi edes pysyin pilleripyörässä mukana vuosikausia. Jouduin kokeilemaan useita merkkejä ihan vaan todetakseni, ettei yksikään hormonivalmiste sovi minulle. Kehoni tiesi asian paremmin kuin modernisti ajatteleva, lääketieteeseen nojava minä.

Hain ensimmäiset pillerini vasta 18-vuotiaana, koska ehkäisy nyt vaan kuului hoitaa niin. Tiputteluvuotoa oli koko ensimmäisen "kokeilukerran" ajan, pari vuotta. Lopetin pillerit parisuhteen päättymisen myötä ja aloitin aina uudella merkillä uuden parisuhteen myötä. Tätä kesti reilut seitsemän vuotta (huomautettakoon tässä, että en käynyt seitsemässä vuodessa läpi seitsemää eri parisuhdetta ;)) ja kokeilin varmaan sen saman seitsemän kertaa eri merkkejä, yhteistä kaikille pillerikokeiluille oli todella rasittava, jatkuva tiputteluvuoto. Lopen väsähtäneenä jatkuviin vuotoihin laitoin tauolle taas yhden merkin, jonka jälkeen olinkin yks-kaks-yllättäen raskaana todella nopsaan.

Esikoisen synnyttyä sain jälkitarkastuksesta mukaani reseptin Cerazette-pillereitä varten, muistaakseni niistä sai jonkun aloitussetin maksutta. Aloitin pillereiden käytön imettämisen loputtua, noin puoli vuotta synnytyksestä. Noh, ei ollenkaan yllättäen, kaikenlainen tiputtelumeininki jatkui taas ja sain päälle vielä oikein kiusallisia tulehduksia. Puolen vuoden aikana söin kolme antibioottikuuria emättimen epäspesifeihin tulehduksiin, suomeksi sanottuna tussu haisi kuin kilo mädäntynyttä turskaa kesähelteillä. Kolmatta reseptiä kirjoittaessaan tohtori kysyi, että ootko ikinä harkinnut pillereiden lopettamista. ENSIMMÄINEN lääkäri, joka rohkaisi kokeilemaan hormonitonta menetelmää. Siihen mennessä koko terveydenhoitorintama oli yksimielisesti torpannut kondomin käytön avioliitossa, kun on kuulemma niin epävarma ja hankala ja mitä vielä.

Pillereiden ja toisen lapsen pelossa kokeilin vielä vuoden ajan hormonikierukkaa, joka uhkasi viedä järjen minulta ja puolisoltani. Vuoden menkat, alavatsa-ja yhdyntäkivut ja mielialanvaihtelut, kaikki samassa kierukassa, vaikka se kahden uä-tarkastuksen mukaan oli oikein kivasti paikallaan. Oli muuten tasan viimeinen kerta kun käytin mitään hormonaalista ehkäisyä.

Ihoni tykkäsi kyttyrää ihan kirjaimellisesti hormonikierukan poiston jälkeen; näppyjä ja paukamia siellä täällä. Pääsin kuitenkin todella vähällä, käytin apteekin puhdistusaineita ja perusrasvoja ja iho oli muutaman kuukauden päästä ennallaan.

Tuntuu todella freesiltä olla ilman "lääkitystä", käytämme ehkäisynä kondomia. On todella hankalaa joo. Ihan kamalaa räpeltämistä. Pyh ja pah! Kiertoni on ihanan säännöllinen, eikä ole mitään välivuotoja tai parhaimmillaan jatkuvaa sohjoa. Todella lämpimästi suosittelen kaikkia pillereitä popsineita olemaan "kuivilla" edes hetken aikaa, mikäli elämäntilanne sen sallii ja kyseenalaistamaan ylipäänsä hormonaalisen ehkäisyn ainoana vaihtoehtona. Pillereiden lopettaminen voi laukaista iho-ongelmat, mutta on syytä muistaa, että naama saattaa puhjeta kukkaan mistä syystä tahansa.

Huh, olen puhunut.

kizun elämää

Minä en käyttänyt pillereitä kuin n.8kk 22-23 vuotiaana. Olivat muuten kaikkein ankeimmat 8 kuukautta. Hormonaalinen ehkäisy ei sovellu minulle, koska vaikka se sai ihoni paremmaksi (minulla ei siis ollut ennestäänkään aknea, vain ärsyttävä taipumus finneihin). Minulla oli henkisesti koko ajan huono olla ja verenpaineet nousi nopeasti 138/90 tms aina muulloin on ollut 120/80 niinkuin pitääkin. Minua huippasi ja oli kaiken maailman pahoinvoinnit ja menkat katosi loppu vaiheessa 5 kuukauden ajaksi. Lääkärissä minun epäiltiin tulleen raskaaksi ja aloin jo itsekkin epäillä sitä joten suostuin testiin, joka oli kuitenkin nega.

Kävin sitten neuvolassa juttelemassa ehkäisystä ja loppujen lopuksi päädyin jättämään pillerit naulaan, koska terkkari epäili, etten tulisi muitakaan merkkejä sietämään sen paremmin.  Lopettamisen jälkeen miulla oli ihan kauheat "vieroitusoireet". Itketti, vitutti joka asia ja kiukkuilin kaikille varmaan ekoihin menkkoihin asti. Ekojen menkkojen jälkeen naama "räjähti" ja oli varmasti pahin mitä vuosiin! Se ei onneksi jäänyt päälle ja nyt melkein vuosi pillereiden lopettamisen jälkeen finnien määrä on vähentynyt entiseen pariin kolmeen finniin kuukautisia ennen tai jälkeen. Minulla on ollut nyt paljon enemmän energiaa ja tahtoa saada asiat tehdyiksi kuin silloin pillereitä syödessäni.

Vaikka mikä tulisi en aio todellakaan koskea enää mihinkään hormonaalisiin ehkäisyihin, kun olen kuitenkin kihloissa ja aikeena on pysyä hamaan tulevaisuuteen tämän mieheni kanssa. :) 

 

phocahispida

Onpa ihanan kuulaassa kunnossa ihosi! :)

Minulla on naama ollut imetyksen lopettamisen jälkeen täynnä näppyä, mutta toivon tilanteen rauhoittuvan ajan kanssa.

v-e-m
Aerials

Minulle määrättiin joskus 15-vuotiaana pillerit just tämän naaman takia. Ne kuitenkin lisäsivät sellaisen 10 kg painoa, joten lopetin ne sitten jossain vaiheessa. Nyt en oo pillereitä syönyt yli 10 vuoteen. En muista huomanneeni mitään eroa pillereiden käytöllä, ainoastaan raskaana ollessa iho oli hyvä! 

jonnanen (Ei varmistettu)

Pystyn todellakin samaistumaan tähän kirjoitukseen! Kärsin keskivaikeasta aknesta 17-vuotiaana, ja sain sen hoitoon e-pillerit (sen jälkeen kun pitkästä antibioottikuurista ei ollut mitään apua). E-pillerit ja Avitcid-niminen voide (reseptilääke) auttoivatkin hyvin, ja pitkän aikaa olin melko vapaa näppylöistä. Reilut 10 vuotta söin pillereitä, mutta lopulta pillereiden sivuvaikutukset (haluttomuus, alakuloisuus/stressaaminen) alkoivat vaivata yhä enemmän ja enemmän, ja kavereiden kokemukset kannustivat lopettamaan. Oloni on nyt pillereiden lopettamisen jälkeen huomattavasti parempi ja tunnen olevani enemmän "oma itseni", mutta akneni on nyt 29-vuotiaana ihan yhtä paha kuin silloin 17-vuotiaana. Pillereiden lopettamisesta on n. 1,5 vuotta, mutta akneni ei osoita laantumisen merkkejä.

Syön melko puhtaasti (vältän sokereita, nopeita hiilihydraatteja ja kovia rasvoja) ja urheilen säännöllisesti, eikä elintavoissani muutenkaan pitäisi olla juuri korjattavaa. Kaikenlaisia paikallishoitoja ja ihonhoitosarjoja (viimeisimpänä Cliniquen anti-blemish -sarja) on tullut kokeiltua vuoronperään, mutta millään ei ole ollut ratkaisevaa vaikutusta. Differin-voide (reseptilääke) rauhoitti ihon tulehdustilaa, mutta uutta näppyä pukkaa edelleen tasaiseen tahtiin... Tässä alkaa keinot kyllä loppumaan - varsinkin kun lasten hankinta ei ole vielä ajankohtaista! Näppyläisessä naamassa ahdistaa pinnallisempien syiden lisäksi se minkälaisia assosiaatioita se muissa ihmisissä herättää - tuntuu että huonoon ihoon (erityisesti aikuisiällä) yhdistetään huonot elintavat ja ajatellaan että ei huolehdita hygieniasta jne. Mutta kaikesta tästä huolimatta hormonaaliseen ehkäisyyn en palaa enää koskaan!

v-e-m
Aerials

Olipa "kiva" kuulla, että meitä on muitakin :)

marijja (Ei varmistettu)

Minulla on erittäin valittettavia kokemuksia hormonaalisesta aknesta. 14-15-vuotiaana ilmestyivät ensimmäiset näpyt ja ne tulivat rintakehän ja selän alueelle. Nopeasti lisääntyivät, koska koko varhaisteini-ikä meni yläkroppaa peitellen. 17-vuotiaana akne puhkesi kasvoihin ja epäonnisen antibioottikuurin jälkeen hain ensimmäiset pillerini.

Söin pillereitä 20-vuotiaaksi asti, kunnes halusin testate josko akne olisi sillä välin kadonnut. Puolen vuoden kuluttua lopettamisesta kasvot, rintakehä ja selkä olivat täysin näppylöiden peitossa. Samalla olivat kadonneet kuukautiset 7 kuukaudeksi. Alkoi puolen vuoden kierre lääkärissä kuukautisten loppumisen takia ja vihdoin 1.5 vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen lääkäri laittoi kouraani Diane Nova-paketin ja iho parani kolmessa kuukaudessa. Oi sitä onnea. Puhdas ja sileä iho oli itselläni se yksi ja ainoa syy itsetuntoni nousuun.

Nyt kuusi vuotta korkeahormonisimpia pillereitä syötyäni olen päättänyt lopettaa ne kokonaan. Syynä kuivat limakalvot ja olematon seksuaalinen vietti. Toisinaan tuntuu, että pillerit ovat tehneet minusta tyhjän kuoren, joka ei tunne mitään. Iho on edelleen priimakunnossa, mutta muuten olo on aika turta ja se vaikuttaa parisuhteeseenkin. Pelonsekaisin tuntein odotan mitä iholleni käy, kun muutama kolme kuukautta ovat menneet pillerittä.

Haluaisinkin kysyä siis, mistä tuota Natura Sibericaa saa Suomesta? Tai mahdollisesti netistä. Jonkun verran googlettelin, mutta päädyin vain venäläisille sivuille.Tällä hetkellä käytän afrikkalaista mustasaippuaa ihonpuhdistukseen ja se on toiminut kuin unelma, mutta toisaalta kasvoni ovat edelleen virheettömät. Haluaisin varautua pahimpaan.

Mindeka
Ma-material Girl

Hei marijja ja kiitos kommentistasi!

Valitettavan paljon on näitä kokemuksia, että hormonaalinen ehkäisy muuttaa luonnetta, haluja, ihoa jne. Toivottavasti pääset helpommalla irti kuin minä!

Natura Sibericaa saa Organic Storesta (minun blogini sivupalkissa alennuskoodikin sinne!) ja täältä sivulta, kohdasta "Tilaus". Näitä nettisivuja hoitaa siis Suomen maahantuoja ja jälleenmyyjä, Organic Store, vaikka heillä onkin kotisivut ja nettikauppa työn alla.

Suosittelen nyt siis paria asiaa:

  • Hyvää ihon puhdistusta aamuin illoin, (antibakteerista), kuten vaikkapa tuo Propolis-saippua
  • Riittävää kosteutusta! Itselläni pintakuiva iho "esti" epäpuhtauksia pääsemästä pinnan alta pois, jolloin ne tulehtuivat
  • Sisäinen hyvinvointi. En ole itse tehnyt niitä radikaaleimpia viljaton/maidoton/sokeriton- kuureja, mutta kehon emäksisen ja happaman tasapainosta kannattaa lukea ja miettiä, onko omassa ruokavaliossaan kaikki kohdallaan.

Olisi niin hienoa, kun voisin vinkata sen oikeasti auttavan keinon, mutta valitettavasti se pitää jokaisen itse löytää. Paljon tsemppiä tulevaan ja toivottavasti tulet takaisin tänne kertomaan, kuinka sinulle kävi!

 

marijja (Ei varmistettu)

Kiitos suuresti! Huomasinkin, että olit kirjoittanut enemmän Natura sibericasta tuossa muutama postaus alaspäin. Ihan uusi sarja minulle, mutta hyvin kiinnostavan kuuloinen. Itse olen myös sitä mieltä, että sopiva ihonhoitosarja ei löydy kuin kokeilemalla ja se mikä toiselle sopii, ei ehkä sovi itselle. Mutta taidan kuitenkin käydä tänään Organic storessa ja ostaa koekäyttöön muutaman tuotteen. :)

Ruokavalion olen onneksi saanut jo alkuvuodesta paremmalle mallille ja noudatankin sokeritonta ruokavaliota tällä hetkellä. Valkoisesta viljasta pyrin pääsemään eroon, mutta vielä on skarpattavaa. Kiitos tuosta linkistä! Tututstuin happo-emästasapainoon Kauneus- ja terveysmessuilla muutama viikonloppu takaperin Pascoe-sarjan muodossa. Hyvin mielenkiintoista, johon voisin jopa uskoa. Täytyy paneutua siihenkin paremmin.

Minulla pillerittömyys on vasta alkusuoralla, mutta ehdottomasti tule kertomaan kokemuksia matkan varrelta. :)

Miia H
Kaunis päivä

Meitä iho-onglemaisia tuntuu olevan nykyään todella monia, joten tavallaan onneksi ei tarvitse yksin tämän kanssa. Harvoin minulla on mitään siloposkia ollut, aina on jotain nyppyä pukannut aika ajoin. Raskaus- ja imetysaikoina iho voi todella hyvin ja unohdin jo miltä tuntuu olla jatkuvasti näppyjä peittelemässä, välillä unohdin koko ihonhoidon tyystin eikä naama ollut moksiskaan.

No sitten tullaan viime kevääseen, imetyksestä oli kulunut n. puoli vuotta ja leukaperäni täyttyivät pienellä nypyllä. Ajattelin, että no tämä nyt menee itsestään ohi. Parin kuukauden jälkeen aloin tarkistamaan ruokavaliotani, tarkensin ihonhoitorutiineja, ilman mitään muutosta. Iho vain tuntui pahenevan aikaajoin ja kipeitä muhkuroita pukkasi. Nyt ollaan siinä pisteessä, että sain lääkäriltä antibioottista nestettä iholle, vaihdoin luonnonkosmetiikkaan ja vedän sinkkiä päivittäin. Hienoisia paranemisen merkkejä on ilmassa mutta vielä en uskalla ilakoida, enkä vetää johtopäätöstä mikä on suurin vaikuttaja. Nyt mietin kierukan hankkimista mutta arveluttaa, mitä se sitten tekee tälle vaivalle. Kiitos, että jaoit kokemuksesi!

Toimitus
Toimitus

Kiitos keskusteluun osallistumisesta, Mindeka! Hyvä pointti tuo, että pillerit aknelääkkeenä tuovat mukanaan muutakin kylkiäistä kuin parantuneen ihon.

Miiu (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta! Tässä oma sairaskertomukseni. Aloitin pillerit reilu kymmenen vuotta sitten teininä ihan siihen itteensä eli ehkäisyyn. Nopeasti meni iho huonoksi ja tuli mielialanvaihteluita. Lääkäri suositteli Diane Novia, ja niitä söinkin sitten kahdeksan vuotta. Aluksi iho oli ihan jees, mutta sitten uusi (vissiin lahjottu) lääkäri suositteli uutta ja tosi hyvää pillerimerkkiä. Iho meni törkeän huonoon kuntoon, sopivasti asiakaspalveluduuneissa aloittamisen kanssa samaan aikaan.

Vaihdoin pian takaisin Diane Novaan mutta ei iho koskaan siitä niin hyväksi enää parantunut. Sitten tuli kaikkea muutakin, migreeniä joka taukoviikolla (johon lääkäri suositteli vain syömään 2 liuskaa putkeen niin niitä olisi harvemmin!), painonvaihteluita, mielialanvaihteluita, haluttomuutta jne. Päätin lopettaa pillerit kokonaan. Kahdessa kuukaudessa laihduin yli viisi kiloa ja iho parani. Siitä kolmen kuukauden kuluttua puhkesi sellainen akne ettei ikinä ennen. Oli kivuliasta pukeutua, puhua, hymyillä, kasvojen pesemisestä puhumattakaan. Kuten pillereiden kanssa, aina ns. tauko- eli vuotoviikoilla iho oli parhaimmassa kunnossa. Myös hiukset oheni tupottain noin puoleen entisestä.

Puolen vuoden jälkeen söin antibioottikuurin joka auttoi tasan kestonsa ajan, sekä siirryin luonnonkosmetiikkaan. Taas kärvistelin tosi huonon ihon kanssa puoli vuotta, kunnes menin ihotautilääkärille siinä vaiheessa kun paidanselkämykset ja tyynyliinat oli aina veritahroilla ja havahduin kipuun esim kylkeä kääntäessäni. Sain Roaccutan-reseptin keskivaikeaan akneen ja e-pillerit. Ihotautilääkäri sanoi että on hyvin yleistä että Diane Novan lopettaneet joutuvat syömään Roan, mutta kyllä nää uudet pillerit on ihan erilaiset ja vaikuttaa vain positiivisesti. Uskoin lääkäriä vielä kerran ja söin pillereitä kolme kuukautta. Samaan aikaan aloitettu Roa ei tuntunut eikä näkynyt missään. Lopetin pillerit, jatkoin Roalla ja antibioottisella paikallisliuoksella - ja noin kuukaudessa iho parani.

Toivon että tämä nyt kestää, Roa-kuurista on nyt kolme kuukautta. Tiedän että saatan joutua uusimaan sen, mutta mieluummin vaikka se kuin pillerit. Luultavasti olisin selvinnyt huomattavasti vähemmällä jos en aikoinaan olisi pillereitä aloittanut, vieläpä juuri siinä teini-iän kasvu- ja hormonipyrähdyksen keskellä, mutta enpä tiennyt paremmasta. Eikä ole tienneet lääkäritkään, ei julkisella tai yksityisellä puolella, aina on vaan ehdotettu uutta merkkiä ongelmiin, vielä ihotautilääkärikin ihmetteli miksi koen pillerit niin negatiivisena ja vähätteli hiustenlähtöä, vaikka suihkussa käsiin jäi nyrkillisiä tuppoja.

Mutta tämä on tietysti ollut vain vaikutus minuun. Arvet jäi niin poskiin kuin psyykeen, ihon takia olen vuosien ajan monesti mieluummin jäänyt kotiin ja pysytellyt taustalla, puhumattakaan siitä miten paljon aikaa ja rahaa on mennyt meikkaamiseen, vitamiineihin ym, kasvohoitoihin, erilaisiin puhdistusaineisiin, niihin pillereihin ja muihin lääkkeisiin... Suosittelen tosiaankin kaikille ihon kanssa tuskaileville ongelmaan tarttumista itselleen sopivimmalla tavalla, oli se sitten Roa tai mikä vaan. Sanottakoon kuitenkin, että jos pillereistä ei olisi tullut sivuvaikutuksia, söisin niitä varmaan vieläkin, samoin jos iho-oireet olisivat niillä hoidettavissa - se on vain niin näkyvä ja ikävä vaiva ja pillerit tuntuu helpoimmalta keinolta, samoin kuin moneen muuhunkin. Tiedän kuitenkin, että voin kokonaisvaltaisesti paremmin ilman. Ei-pilleri it is!

Mindeka
Ma-material Girl

SweetMay, kiitos kommentistasi. Luulenpa, että sinulla olisi paljon annettavaa tähän hormonaaliseen keskusteluun, joten jos vaan mitenkään rohkenet, suosittelen sen tekemään.

On äärimmäisen tärkeää, että kaikenlaisia kokemuksia tuodaan julki. Itse jätin kirjoittamatta kokonaan mm. suonikohjuista/ verisuonitukoksista, mutta ne olivat tietenkin myös yksi syy jättää kaikenlainen hormonaalinen ehkäisy

Vinkkaathan tänne, jos/kun julkaiset jutun.

Vau, tämä juttu tuli mulle kuin tilauksesta! En edes tajunnut, että mua vaivanneet asiat (mm. haluttomuus, tasaisen tappava tunteettomuus) vois johtua pillereistä, kun niiden käyttö ollut niin "huomaamatonta"! Apua! Olen pitkään pohtinut niiden lopettamista sen vuoksi, että ajatus hormoonien tankkaamisesta kroppaani tuntuu inhottavalta, mutta lääkäri oli kovasti sitä mieltä, että kannattaa ehdottomasti jatkaa, kun niistä ei ole mitään ongelmaa (ei aknea tai muuta näkyvää ongelmaa). Ja tokihan ne ovat niin kätevät, kun voi syödä kaksi tai kolme liuskaa putkeen ja siten säädellä kiertoa menojen mukaan. Ja ovathan ne ehkäisyssäkin erittäin helpot. Mutta herranen aika, mun täytyy tutkia tätä enemmän ja nakata liuskat mäkeen. Kiitos kirjoituksestasi!

Nina89 (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida tähän kun mulla on käynyt sama juttu ja lopetin pitkän pähkäilyn lopuksi hormonaalisen ehkäisyn. Lääkärithän aina kannustavat jatkamaan, vaikka kerroin heille haluttomuudestani, ärtyneisyydestä, pitkistä menkoista. Meni hermo niin pieniin asioihin ja ihmisiin vaikka ennen olin todella rauhallinen ja suvaitsevainen luonteeltani. Olin muuttunut ihan kauheaksi ärtyneeksi akaksi :D ."No, sulla on vaan sellainen elämäntilanne varmaan tai oot stressaantunut jne." Paskanmarjat. Kyllä ne vaan pillereistä johtui, totean nyt kun en enää niitä käytä.

Epe (Ei varmistettu)

Hep! täällä samasta ongelmasta kärsivä/kärsinyt. Vaihtelevasti iho paremmassa kunnossa ja todellakaan en enää aloita pillereitä. Sekoittaavat aivan täysin hormonitoiminnan ja pistää ihon kukkimaan, eikä vain naamaa vaan myös rinta ja selkä täyttyy näpyistä, YÖK! Raskauden jälkeen iho oli hyvässä kunnossa ja aloitin pillerit, jotka ei loppujen lopuksi sitten sopinutkaan minulle (aiheutti mm huimausta ja päänsärkyä). Lopettamisen jälkeen n. kuukaudessa alkoi naamani ja selkäni ja rintani täyttyä nääpyistä. Ahdistava tilanne, kesä tulossa eikä voinut enää verhoutua huivien alle. Aurinko hoisi kuitenkin ihon sellaiseen kuntoon, että kehtasin välillä käyttää jopa tuubitoppeja. Vieläkään homma ei ole ihan tasapainossa, ja tälläkin hetkellä verhoan niskani ja rinnan huivin alle, punaisten näppyjen peitoksi.

Saa nähdä miten käy, hormonaalista ehkäisyä en enää halua aloittaa, vaikka sen ajaksi iho yleensä koheneekin mutta pelko siitä, mitä tapahtuu taasen kun lopettaa voittaa. En jaksa taas samaa ahdistusta.

Onko tuo luonnonkosmetiikka tosiaan auttanut sinua ihon kuntoon saamisessa?

Mindeka
Ma-material Girl

Hei Epe ja kiitos kommentistasi!

Ihon hyvinvointi koostuu monista sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä, joten kokonaisvaltainen kehon hyvinvointi on huomioitava. Mikäli et ole huomannut, että esim. joku tietty ruoka-aine (vilja, maito, sokeri) saa ihosi huononemaan (eli syy olisi sisäisesti käyttämässäsi aineessa), tai olet ruokavalion jo saanut kuntoon, suosittelen kokeilemaan luonnonkosmetiikkaa. Ihon kautta elimistöömme imeytyy ympäristöstä ja mm. käytettävistä kauneudenhoitotuotteista aineita, jotka voivat tuottaa ongelmia ihon hyvinvoinnissa (saasteet, synteettiset lisäaineet jne.). Netistä löytyy paljon lisätietoa tästä asiasta, joten suosittelen lukeman vaikkapa tämän ja tämän nettiartikkelin asiasta.

Luonnonkosmetiikka ei siis automaattisesti paranna iho-ongelmia, vaan täytyy selvittää myös, mistä iho-ongelmat johtuvat.

  • Onko ihosi herkkä?
  • Onko käyttämäsi ihon puhdistusaine tarpeeksi/ liian tehokasta?
  • Onko ihosi pintakuiva? jne.

Itselläni ongelmia toivat hormonaalisen epätasapainon lisäksi siis myös pintakuiva iho, joka esti epäpuhtauksia pääsemästä ihosta pois ja siksi tulehduksia ihon pintakerroksen alle pääsi syntymään. Huolehtimalla siis oikeanlaisista ihonhoitorutiineista ja luopumalla liiallisesta puunaamisesta ja kemikaalialttiudesta, olet matkalla parempaan. Usein aknesta kärsivät karsivat rasvoja, mutta unohtavat, että iho tarvitsee hyvinvointiinsa sisäisesti ja ulkoisesti mm. öljyjä, eli liian vähäinen kosteutuskin voi olla suuri(n) ongelma joissain tapauksissa.

 

Koska iho-ongelmat tuntuvat olevan etenkin 2000-luvun ja aikuisten yleistynyt ongelma, en missään nimessä vähättelisi ympäristön ja/tai (kosmetiikka-)teollisuudessa käytettävien lisäaineiden ja synteettisten aineiden osuutta tässä asiassa.

 

Toivottavasti tästä on apua sinullekin!

massablondi (Ei varmistettu)

Kirjoituksesi aihe koskettaa minua tällä hetkellä erittäin paljon. Tässä oma tarinani, jos jotakuta kiinnostaa. Minulla oli täysi-ikäisyyden kynnyksellä paha akne. Äitini ei onneksi raahannut minua mihinkään ihonpuhdistuksiin (uskon kosmetologien kykyyn parantaa aknea ihan yhtä paljon kuin demokratian toteutumiseen Pohjois-Koreassa) vaan suoraan ihotautilääkärille. Lääkäri määräsi minulle 6 kk Roaccutan-kuurin ja siihen kylkeen Diana Novaa. Roacutan-kuuri oli todella raskasta aikaa mutta puolen vuoden päästä peilistä katsoa kirkasihoinen tyttö. Olin todella tyytyväinen ja käytännön syistä jatkoin pillereiden syöntiä. Kuukautiset tuli kellontarkasti, kestivät yli viikon ja olivat todella kivuliaat. Välillä jouduin hakemaan kipuihin jopa sairaslomaa. Aloin syömään 2-4 laattaa putkeen välttyäkseni kuukautiskivuilta. Lääkäri sanoi, että se on ihan ok. Ihoni oli upea ja kuulas ja teiniajan aknearvetkin alkoivat häiventyä. Alkuvuodesta erosin monen vuoden suhteesta ja päätin lopettaa pillerit samalla, koska en kokenut niitä enää tarpeellisiksi. Elin stressaavaa aikaa elämässäni. Se yhdessä pillereiden jättämisen kanssa ilmeni finneillä naamanssa ja rintakehässä. Myös muutenkin hennot hiukseni ohenivat vielä noin puolella. Tajusin myös kuinka paljon pillerit olivat muuttanaat minua. Mielialani menivät ylös ja alas, raivostuin pienistä ja olin täysin haluton. Kesää kohden mennessä huomasin paljon positiivisia muutoksia huonojen rinnalla: olin muuttunut tasaisemmaksi, kivemmaksi ja lipidossani oli välillä jopa hieman pidättelemistä. Kuukautiset eivät tunnu nykyään enää miltään ja ne kestävät kolmisen päivää. Naamakin alkaa osoittaa rauhoittumisen merkkejä, mutta saattaa olla, että pyydän kolmen kuukauden Roaccutanin, hoitaakseni loputkin näpyt pois, sillä finnit kolmekymppisen sinkun naamalla syövät aika tehokkaasti itsetuntoa. Ja tukkakin on alkanut kasvamaan entiseen malliin. Yhteenvetona: 12 vuotta pillereitä ja voin käsi sydämellä sanoa, että ei enää ikinä.

Nina89 (Ei varmistettu)

Moi
Itsellänikin vain huonoja kokemuksia pillereistä. Olen kokeillut kaikenmaailman eri pillerit, laastarit, kierukat jne. ja mikään ei vaan sovi. Parasta oli se kun yhtien pillereiden käytön jälkeen kävin lääkärissä ja moitin ne koska eivät kahden vuoden jälkeen sopineet kun tiputteluvuoto jatkui ja jatkui ja tuli kauhea migneeri. Lääkäri totesi että pillerithän ovakin suunnattu vaihdevuosi-ikäisille naisille!!!! Ja olin noin 20!! Rengasta käytin varmaan neljä-viisi vuotta kunnes aloin huomaamaan muutokset itsessäni joihin en ollut ennen kiinnittänyt huomiota; ärtyneisyys, pääkivut, pitkät vuodot, haluttomuus jne...Lopetin hormonaalisen ehkäisyn noin puoli votta sitten. Ihon on mennyt huonommaksi, kuivaksi ja näppyjä tulee aina lisää, kun ennen siinä ei ollut mitään. Mutta sen kanssa pystyy elämään, vaikka finnit ja näpyt ovat ärsyttäviä. Ja ihoan kortsulla leikkimistä mutta haluan kuitenkin olla oma itseni ja onnellinen ja se millainen olin ennen! Käyttäisin kyllä hormonaalista ehkäisyä mutta tällä hetkellä minulle ei vain ole löytynyt sitä hyvää ja tuntuu etten enää luota lääkäreiden sanomisiin joten ehkä näin on paras!

migreenitön (Ei varmistettu)

Minulla on hyvin ristiriitaisia kokemuksia pillereistä. Olen 13-vuotiaasta sairastanut todella ikävää basilaarimigreeniä. Jokaiset kuukautiset kuluivat hirveissä kivuissa, sokeutumis-, kuuroutumis-, halvaantumis- ja tajuttomuuskohtauksissa sekä oksennellessa. 19-vuotiaana hain ehkäisypillerit. Koska basilaarimigreeni kuuluu aurallisiin migreeneihin, minulle ei voitu määrätä yhdistelmäehkäisyä vaan sain reseptin Cerazette-minipillereihin.

Pillereiden aloittamisen jälkeen minulla ei ole ollut yhtä ainutta migreenikohtausta. Kaksi vuotta ilman joka kuukautista tuskaa, ihan mahtavaa! Kuukautiskivutkin ovat loppuneet kokonaan ja itse asiassa nykyään minulla ei oikeastaan edes enää ole kuukautisia. Se on toki mukavaa, mutta onko se kuitenkaan tervettä?

Pillereiden haittoja minun kohdallani ovat ihon rasvoittuminen (ei juurikaan finnejä, mutta hirveästi mustapäitä) ja mielialan vaihtelut. Joskus mieli on niin maassa, että koko kehoa jotenkin kalvaa eivätkä ajatukset kulje mihinkään suuntaan. En edes osaa kuvitella, millainen ihminen olisin ilman pillereitä.

Minulla on siis hyvin ristiriitainen suhtautuminen pillereihin. Kumpi loppujen lopuksi on parempi - basilaarimigreenitön elämä ja viikoittaiset itkukohtaukset vai helvetillinen migreenikohtaus kerran kuussa ja tasapainoinen mieli? Tällä hetkellä kallistun ensimmäiseen vaihtoehtoon, mutta ajatus pillereiden lopettamisesta käy mielessä usein.

epätoivoinen (Ei varmistettu)

Oon miettiny itekkin, että oiskohan nuo Cerazette-pillerit hyviä (sisko kehunut). Mutta sitten tuo, että ei ole ollenkaan kuukautisia, että onko se tervettä..?

epätoivoinen (Ei varmistettu)

Okei hui apua! Syön tässä nyt toista vuotta pillereitä ( Diane Novan rinnakkaisvalmistetta tms. Cypretyliä) akneen ja jutun ja kommentit luettuani oon vähän kauhuissani.. :o Akneni alkoi josks 5. luokalla ja yläasteella sitten kyllästyin siihen, että aina oli naama, selkä ja kaula täynnä kipeitä näppyjä. Söin kaksi ½ vuoden antibioottikuuria (Tetrysal) ja ne autto just sen ½ vuotta kun niitä söin, eli näpyt tuli heti kuurin jälkeen takaisin. Sitten mentiin uudestaan ihotautilääkärille ja sain nämä pillerit. Roacuttaninkin olisin saanut, mutta en halunnut. Pillereistä ei oikeestaan oo ollut mulle haittaa, paitsi lihonut tietysti olen. En voi kuitenkaan sanoa, että olisin huimia etujakaan niistä saanut. Näppyjä löytyy edelleen, ei tietystikkään läheskään niin paljoa mutta kuitenkin. Kuukautiset on säännöliset ja niistä voi siirtää halutessaan, eikä kuukautiskivut oo enää niin pahat kuin ennen, mikä on tosi iso plussa!!
Kuitenkin sekä antibioottien että pillereiden kanssa mulla on ollut myös Epiduo-rasva, jota olen käyttänyt kuuriluontoisesti (vastoin lääkäreiden ohjeita..) aina silloin, kun naama on siltä näyttänyt. Se on kyllä järjettömän tehokasta rasvaa, tosin miinuksia siinä on kauheasti.. Naama kuivaa, punottaa ja iho kuorioutuu pois, niin ja kaikki tekstiilit menee pilalle joiden kanssa rasva on tekemisissä.
Oonkin miettinyt, että ois varmaan lopettaa pillerit. Mutta mulla on esim. vanhojen tanssit tulossa enkä tosiaan halua siellä olla semmonen finninaama.. Pelkään siis, että mulle käy samoin kuin monille muille Diane Novan lopettaneille.. :/ Pitäsköhän syödä pillereitä sinne asti ja sitten lopettaa..?

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kommentistasi ja keskusteluun osallistumisestasi!

Voi, kun todella toivon, että osaisin auttaa sinua ongelmassasi. Kuten kommentteja lukiessasi varmaankin huomasit, yksiselitteistä ratkaisua ongelmaan ei näytä (vielä ainakaan) olevan.

Pohtisin kohdallasi sitä, että minkä koet auttaneen sinua: pillerien, antibiotin vai Epiduon? Vai et minkään niistä?

Minäkin käytin useita kuukausia jotain apteekin (ja ihotautilääkärin) suosittelemaa voidetta (jota ei näytetä enää edes myytävän?), mutta taisin saada vain nuo luettelemasi huonot puolet siitä. Ihoni ei ikinä ollut niin huonossa kunnossa kuin silloin. Surullista mutta totta. (Ja näin jälkeenpäin ajatellen, tuntuu aivan hullulta, että olen ikinä sitä edes käyttänyt. Iho todella rohtui ja kuoriutui pois, puhumattakaan niistä pilalle menneistä tekstiileistä.)

Haluan painottaa, että jokaisen aknen ja surullisen tarinan takana ei ole vain yksi tekijä, vaan monta liikkuvaa osaa: pillerit, hormonaalinen akne, epäpuhtaudet/ talin liikatuotanto, stressi, elämäntavat, lääkekuuri, epäsopiva ruokavalio jne. Olisi tärkeintä siis yrittää keksiä itsensä kohdalla se, mistä akne alkoi ja minkälaisia keinoja sen taltuttamiseen haluaisi käyttää. Itse en ottanut Roaccutania vain, koska ymmärsin oman akneni johtuvan suuresta hormonaalisesta muutoksesta, eli pillerien lopettamisesta, ja toivoin sen vielä paranevan, ilman enempien lääkkeiden syömistä. Minä halusin poistaa kaiken turhan synteettisen ja ei-luonnollisen, jonka jatkumona tämä luonnonkosmetiikkakokeilukin tapahtui.

Jos saat tuosta Epiduo- rasvastakin jo nuo sivuoireet, miksi et kokeilisi Roaccutania (en kuitenkaan halua suositella tätä vaihtoehtoa, koska en ole ammattilainen) ja luopuisi muista -Vaikka vanhojentanssien jälkeen ja kesää vasten, jolloin aurinko saattaa auttaa ihoasi parantumaan? (Tai siis ennen kesää, koska auringossa ei saa muistaakseni olla tuon kuurin aikana!) Monta ystävääni on saanut avun tuosta lääkekuurista, vaikka tuskaa se kuulemma onkin ollut. Toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Toivottavasti löydät avun pian, sillä ymmärrän todella tuskasi ja asian inhottavuuden.

Paljon tsemppiä ja voimia! Toivottavasti sinäkin pääset tänne vielä kertomaan voitontarinasi!

 

pisinreisii
pisinreisii

Hyvä kirjoitus. Itsellä samankaltainen historia. Siksi suutuinkin niin paljon nähdessäni keväällä kyseisen nettikampanjan, jossa siis NUORTEN TYTTÖJEN 'aikakausilehti' ja LÄÄKEFIRMA mainostavat e-pillereitä ratkaisuna voimakkaasti epätoivoittuina esitettyihin kuukautisiin (!). Kehon omien toimintojen ja naisen oan kehon biologisten toimintojen mustamaalaaminen ja vieroksuminen on osa suurempaa karvattomuuden, anti-naiseuden eli keinotekoisen sukupuolen määrittelun ja tuottamisen vallitsevaa ilmapiiriä.

http://www.cosmopolitan.fi/artikkeli/seksi_ja_suhteet/bayer/mita_jos_kuukautiset_eivat_tulisikaan_joka_kuukausi

http://www.bayer.fi/scripts/pages/fi/tiedotteet/tiedote_16042013.php

ElsaTin (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen ja ajankohtainen kirjoitus. Olen itsekin miettinyt paljon hormoniehkäisyä ja leikitellyt ajatuksella siitä luopumisesta. Ehkäisy kuitenkin mietityttää, olen lapseton eli kierukka ei taida olla suositeltu vaihtoehto (ja siitäkin olen kuullut huonoja kokemuksia, lähinnä tehon suhteen) ja kortsuista en ole henk.koht. välittänyt eikä parisuhteessa ole ollut tarvettakaan. Liekö tuuria vai mitä, mutta en ole myöskään kärsinyt pillereiden sivuvaikutuksista kauan käyttämäni merkin kohdalla. Ennen tätä käytin hetken aikaa Cerazettea ja tuloksena oli jatkuvat kuukautiset, not nice.

Joskus sitä miettii omaa haluttomuuttaan ja sen yhteyttä pillereihin. On vain kovin vaikea erottaa hormonaaliset syyt 10+ vuotta kestäneen parisuhteen normaaleista tyrskyistä.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Minulla on ihan sama tarina noiden pillereiden kanssa. Aloitin joskus teininä ja lopetin käytön vasta reilut viisi vuotta sitten. Oikeastaan mitään kovin mullistavaa ei tapahtunut, mitä nyt näin koko maailman ihan eri valossa reilut puoli vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen. Omituiset itkukohtaukset kesken päivää olivat poissa ja muutenkin olo oli paljon reippaampi. Sen jälkeen kyllä päätin, että hormonien kanssa pelleily saa loppua.

No, nyt sitten... tuon viime talven dieetin jälkeen, tapahtui jotain. En tiedä johtuuko siitä dieetistä vai tuliko vain jokin ikä täyteen, mutta PMS-oireet, etenkin ne psyykkiset, on aika kovat. Sen lisäksi on alkanut ilmestyä finnejä, joita minulla ei ole ollut oikeastaan edes teininä. Vähänhän tämä ihmetyttää, olen jopa miettinyt, että täytyykö tässä kuitenkin alkaa johonkin hormonaaliseen ehkäisyyn vielä jos tilanne pahenee. Mutta jos pitää valita joko näpyt tai oman itsensä kadottaminen johonkin hormonisumuun, niin valitsen kai sitten ne näppylät.

Argh. Naisena olemisen vaikeutta.

mma (Ei varmistettu)

Olen syönyt pillereitä kohta 2 vuotta. ainoa haittavaikutus oli alussa esiintyvä jatkuva nälkä joka on lähtenyt pois. Menkkani ovat niukemmat, ihoni parempi, syysmasennus poissa.. kuivuutta ja haluttomuutta ei ole. pillerit sopivat siis minulle, mutta tahtoisin silti nähdä millainen olen oikeasti. on outoa, ettei ole kehitetty menetelmää, joilla kehon totuttaisi pillerien lopetukseen. esimerkiksi masennuslääkkeiden syöminen lopetetaan vähitellen, tai vaikkapa tupakointi. e-pillereihin olisi luotava tälläinen mahdollisuus.

Pilleri (Ei varmistettu)

Hei,

teidän jutut pistää miettimään, että olenko jotenkin erilainen.

Minulla alkoi akne yläasteella. Sain ensin antibioottikuurin vaivaan, mutta kuukauden syömisen jälkeen elimistö ei yksinkertaisesti enää huolinut niitä. Oksensin, kun yritin nielaista pillerin. Nykyäänkin pelkkä haju saa aikaan oksennusrefleksin ja elimistö ei siedä antibioottia.

Akne jatkoi elämäänsä. Koko yläkroppa täynnä punaisia kipeitä mätäpatteja. Kellään muulla tytöllä ei ollut niin pahaa aknea ja vain muutamalla pojallakin. Kärsin myös runsaista ja kipeistä kuukautisista. Migreeniä, kuumetta, kramppeja ym ym ym. Olin säännöllisesti lukiossa pari päivää kuussa pois koulusta kuukautisten takia. Ja särkylääkettä meni. Lukion jälkeen hain apua kipeisiin kuukautisiin ja neuvolan täti kertoi, että pillerit auttavat myös akneen. Hän kysyi esiintyykö suvussani aknea myös muilla. Heti kun kerroin, että kaikilla enoillani ja veljelläni on huono iho, hän kertoi että minulla on hormonaalinen akne. Lääkäri määräsi minulle diane novaa. En olisi silloin halunnut alkaa syömään pillereitä, koska en halunnut kehooni enempää myrkkyjä, kiitos antibiootti kokemusten. Mutta en tiennyt enää mitä muutakaan tehdä. Sama neuvolan täti neuvoi, että kokeile vuoden päästä jättää pillerit pois ja jos akne palaa, niin syö pillereitä kunnes alat lasten tekoon. Tein hänen neuvonsa mukaan.

Minulle pillerit sopivat sanoisinko täydellisesti. Kuukautisvuoto lyheni 10 päivästä viiteen, josta runsasta vuotoa 5 päivän sijasta pari päivää. Kolmen kuukauden kuluessa huomasin kasvojeni alkavan parantua. Ennen käytin meikkiä peittääkseni häpeällisen ihoni, nyt kuljin ilman meikkejä ihan vaan koska ihoni oli niin hyvä. Minulla ei ollut enää mitään piilotettavaa. Vuoden kuluttua jätin pillerit hetkeksi pois. Muutamassa kuukaudessa akne palasi ja aloin syödä pillereitä heti uudelleen kuukautisten palattua.

Söin pillereitä yhteen menoon kaksitoista vuotta. Merkkiä en suostunut ikinä vaihtamaan, koska pelkäsin ettei uusi sopisi minulle yhtä hyvin. Kahdentoista vuoden aikana lihoin ja laihduin. Ikinä ei mielestäni painon nousu liittynyt pillereihin vaan lähinnä stressiin ja elämän tapoihin. Vuosi sitten päätimme mieheni kanssa jättää pillerit pois ja yrittää saada lasta. Varoitin häntä siitä mitä tuleman pitää. Vajaassa puolessa vuodessa akne alkoi palailla. Kipeitä punaisia mätäpatteja alkoi ilmestyä koko yläkroppaan. Ennen kuin kuukautiseni ehtivät kunnolla alkamaan tulin raskaaksi. Valitettavasti raskaus päätyi keskenmenoon. Sinä aikana ihoni oli kuitenkin parempi. Nyt kun elimistöni on palautunut normaaliksi raskauden jälkeen huomaan ilokseni kuukautisten olevan siedettävät. Pärjään jopa ilman särkylääkkeitä. Mutta akne on samanlainen ja huomaan nykyään häpeäväni kasvojani. Olen kokeillut erilaisia hoitotuotteita ilman huomattavaa apua. Mitään lääkekuureja en halua, koska yritämme uudelleen lasta. Lapsen saamisen jälkeen yritän todennäköisesti uudelleen pillereitä, koska mikän muu ei tähän todennäköisesti auta. Yritän kuitenkin löytää muuta keinoa, koska en haluaisi palata pillereihin, koska ei niitä koko ikäänsä voi syödä.

Mutta kuten sanottu, ikinä en huomannut pillereistä mitään haittaa, ei mielialan muutoksia, ei kuivuutta, eikä muutakaan. Pikemminkin kipeiden kuukautisten pois jäänti tasoitti elämääni ja aknen häviäminen oli valtava plussa. En minä itse tai mieheni huomannut minussa mitään muutosta pillereiden jäädessä pois. Paitsi tietenkin kasvoni. Koen olleeni koko kaksitoista vuotta oma itseni, todennäköisesti vain paljon onnellisempi. Kuuntelin aina kauhulla muiden kertomuksia pilleri helvetistä ja kiitin onneani, että edes tässä asiassa minulle sattui tuuri. Itse olen ajatellut, että mitä jos elimistössäni olikin jokin vika ja en tuottanut tarpeeksi naishormonia ja pillerit korjasivat tilanteen. En tiedä, mutta etsintä ihon paranemiseksi jatkuu ja aioin lukea kyseisen kirjan. Tavalliset finnituotteet kun eivät todellakaan auta tähän hormonaaliiseen akneen ja vaikka pillerit ilmeisesti sopivatkin minulle, ei niitä voi syödä ikuisesti. Varsinkin jos haluaa useamman lapsen. =)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen kanssa kahlannut yli 10 vuotta hormonihelvetissä. 15-vuotiaana aloitin ensimmäiset e-pillerit jotka vaihdoin mukavuussyistä muutaman vuoden käytön jälkeen laastareihin. Nämäkin toimivat ok pari vuotta mutta sitten ongelmat alkoivat. Jokakuinen tiputteluvuoto alkoi ja näppyjä puski. Mielialoissakin näin jälkeenpäin ajatellen oli kyllä vikaa. Sitten alkoi lääkäreillä ravaaminen, erilaisia pillereitä kokeiltiin, renkaat, kapselit yms. Kaikista tuli tiputtelua vaikka jokaista valmistetta kokeiltiin noin puoli vuotta vähintään. Kyllästyin ja olin noin puoli vuotta ilman hormonaalista ehkäisyä ennen raskautta. Välivuodot loppui heti ja ihokin parantui. Synnytyksen jälkeen neuvolassa kuitenkin ylipuhuttiin kokeilemaan hormonikierukkaa sillä sehän auttaa jokaisella ylimääräisiin vuotoihin, just! 3 vuotta sitä tiputtelua siedin ja viimeinen niitti oli sairastuminen ahdistukseen ja paniikkihäiriöön. Kierukan vaihto ja tilalle kuparikierukka. Nyt elämä hymyilee, turvotus, näpyt, välivuodot, ahdistus on historiaa. Jos kuparikierukka osoittautuu joskus sopimattomaksi niin hormonaalisiin vaihtoehtoihin en enää siirry, niin ihanaa on elämä ilman sitä sekamelskaa jonka hormoniehkäisy aiheutti. Kauan siinä kesti tajuta että siinä se vika oli!!!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja vielä vinkkinä, itselläni on ihan ehkäisyäkin hieman rasvoittuva iho johon astaksantiini auttaa. Muutenkin lisäravinteista löytyy valmisteita joilla ihon kuntoa pystyy parantamaan.

Maikku77 (Ei varmistettu)

Hei!

Mitä tuotteita sait silloin Organic storelta käyttöösi?

Mindeka
Ma-material Girl

Propolis-saippuan, Natura Siberican päivä- ja yövoiteen, yönaamion. Käyttöön jäivät kaikki. Lisäksi olen hankkinut savinaamion Organic Shop- merkkisenä ja joululahjaksi sain yllättäen kokeiluun myös ripsivärin ja sävyttävän huulivoiteen, joihin olen totaalisen koukussa!

Kannattaa mennä käymään tai tiedustella meilitse, että tulee oikeat tuotteet juuri omalle ihollesi.

Kiitos kommentistasi.

EMerituuli
Loxodon

On se hassua miten samat lääkkeet vaikuttaa eri ihmisiin ihan päinvastaisesti! Itse aloitin e-pillerit kun jättäydyin pahimmassa teini-iässä jatkuvasti pois koulusta kun en yksinkertaisesti kehdannut mennä kouluun pizzanaamani kanssa. Monet itkut tuli itkettyä ja itsetunto oli pakkasen puolella! E-pillerit korjasivat tilanteen puolessa vuodessa ja lukion alkaessa olin jo henkisesti toipunut aknesta melko hyvin.

Raskaus ja imetys aloittivat finnihelvetin, mutta tilanne ei äitynyt ihan yhtä kamalaksi kuin teininä ennen kun nyt imetyksen loputtua. Aloitin vanhat kunnon e-pillerit heti kun sain luvan ja iho rasvoittuu nyt jo vähemmän ja uusia syviä finnejä ei ole syntynyt. Mielikin on jo hurjan paljon parempi, vaikka naamassa ei varsinaisesti vieläkään ole juhlimista.

Summarum, tykkään itse e-pillereistä todella paljon! Voin henkisesti ja fyysisesti hyvin syödessäni niitä minulle sopivia pillereitä. Ruokahalu on hyvä, saan nukuttua, mieliala ei vaihtele, hiukset eivät rasvoitu, iho pysyy kunnossa, en hikoile, ehkäisy toimii ja pystyn itse kontrolloimaan kuukautisiani. Plussana myös lyhyet ja lähes kivuttomat vuodot, mikä on endometrioosipotilaalle aivan ihanaa.

Toki käyttäisin luonnonmukaisia vaihtoehtoja, jos niillä saavuttaisin edes puolet e-pillereiden hyödyistä, mutta mikään toinen vaihtoehto ei ole osunut edes lähelle.

Zemiii (Ei varmistettu)

Aivan uskomattoman rohkea tarina ja sinun ihosi on aivan mieletön! Olen teinistä asti kärsinyt aknesta ja aloitin pillerit melkein heti 15-vuotiaana Kuitenkin nykyisin tilanne on katastrofaalinen. Olen ollut ilman pillereitä noin 4-5kk nyt ja näyttää taas alkavan tulemaan aknea. Pillereiden aikana näytti että iho olisi parantumassa, mutta silti finnejä tuli ajoittain. Nyt nämä 4-5kk iho on ollut parempi kuin pitkiin aikoihin, kunnes taas alkoi oikein kukkimaan. En sitten tiedä voiko olla että ne e-pillerit vaikuttaa näin pitkään elimistössä, että ne olisi parantanut multa aknen ja sitten nyt palautuu kun teho loppuu?.. En ole uskaltanut roaccuttania syödä, mutta elokuussa se varmaan on seuraava askel.. Mitkään aknevoiteet ei ole auttanut ja vain Natural Code-tuotesarjan meikit ei aiheuta finnejä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi,
Kiva kuulla että muillakin on näitä ongelmia. Itse kamppailen tämän asian kanssa parhaillaan. Kokeilitko Bactosan voidetta? Harkitsen nyt itse kokeilevani sitä ja myös nuo Organis Storen tuotteet kiinnostavat. Lähetinkin sinne meiliä ongelmastani ja toivottavasti saan pian vastauksen sieltä.

17v (Ei varmistettu)

17 vuotias tyttö täällä käyttänyt pillereitä vajaa 2 vuotta. Seurustelin, joten hankin pillerit ehkäisyä varten. Nyt kuitenkin seurustelusuhde on päättynyt muutamia kuukausia sitten ja viimeinenkin pillerilaattani tyhjentyi noin kaksi viikkoa sitten. Minun oli tarkoitus soittaa ehkäisyneuvolaan ja varata uusi aika, jotta saisin lisää pillereitä, no se kuitenkin unohtui ja kun minulta ei niitä enää valmiiksi löytynyt päädyin lopettamaan. Kuten jo sanoin, kaksi viikkoa kulunut ja ihoni on puhjennut aivan kamalaan kuntoon, (en ole koskaan kärsinyt sen kummemmin finneistä kuin normaaliin murrosikään kuuluu) otsalta ja nenän molemmilta puolilta löytyy punaista ihoittuman kaltaista muhkuraista finni rypeikköä, painoni on noussut, mielialani vaihtelee, suutani kuivaa, ruoka ei oikein maistu (ehkä johtuen painon noususta omatunto kolkuttaa), ei tekisi mieli lähteä minnekkään ulkonäköni takia. Olen itkenyt kaksi päivää ulkonäköäni, enkä osaa arvostaa itseäni enää yhtään. Tämän ikäiselle tämä on aika kova pala. Käyn lukiota ja häpeän maasta taivaisiin sitä miltä näytän jo nyt. Kamala stressi siitä kuinka kauan tämä kestää ja mitä pitäisi tehdä edesauttaakseni sitä? Suoraan sanottuna elämän ilo melkein kadoksissa ulkonäköni takia, ajattelen että ihmiset huomaavat vain ja ainoastaan sen. Olen aina ollut hyvässä kunnossa, urheilullinen ja iho mitä parhain. En tiedä mitä teen, haluaisin tähän jotain helpotusta kokeneelta. Mitä pitäisi tehdä? Rohkea tuo sinun tarinasi ja hienoa että pystyit kirjoittamaan sen tänne. Tosiaan se sai minut pelkäämään että tämä ihoni jää tällaiseksi. Kuitenkin toivon, että pystyisit ottamaan sähköposititse yhteyttä ja neuvomaan minua... Tässä kommenttiboksissa kysytään blogin urllää, mutta mulla ei blogia oo, koitan lähettää tämän ilman sitä jos se on mahdollista.

22v. (Ei varmistettu)

Huiks kamala! Pelko hiipi pöksyihin kun luin näitä juttuja. :S

Murros- ja teini-iässä kärsin kamalasta aknesta, johon söin tertralysalia mikä kyllä auttoikin. Näitä antibiootteja tosin menikin monta pitkää kuuria monen vuoden ajan toinen toisensa jälkeen. Kesäisin iho oli aina paremmassa kunnossa, mutta syksyn tullessa piti taas turvautua antibiootteihin ja lääkerasvoihin. 19 tai 20 vuotiaana, avoliitossa eläessäni, aloitin pillerit (diane nova) akneen sekä ehkäisyyn. Pillereiden aikana iho oli kyllä hyvässä kunnossa, mutta pari vuotta niitä syötyäni ja suhteen päätyttyä päätin lopettaa pillerit. Nyt kun olen ollut noin 2 kk "pillerivapaa" mieliala on paljon parempi! Hävettää ihan, että mikä ämmä sitä on ollut viime vuodet. Päättömät itkukohtaukset ovat loppuneet ja seksihalut palanneet. Hiukset on kyllä vähän ohentuneet ja rasvoittuvat herkemmin, mutta muuten olen vakuuttunut että tämä oli hyvä päätös. Pelkään kuitenkin että iho rähäjtää taas.. Varsinkin koska pillerit päärättiinkin juuri akneen. Takaisin pillereille en palaa, eikä antibiootitkaan houkuta.

Silli (Ei varmistettu)

Eksyin blogiin kirjoittamalla googleen "Cerazette akne". Olen nuoresta tytöstä asti syönyt ehkäisypillereitä, about 15v (meliane, yasmin). Raskaus tuli ajankohtaiseksi ja testi näytti plussaa pian pillereiden lopettamisesta. Muutama kuukausi synnytyksestä aloitin syömään Cerazette pillereitä. Alkuun tiputteluvuotoa, mutta pian kuukautiset jäivät kokonaan pois. Aloin kärsimään aknesta. Selkä, rinta ja kasvot olivat ongelma-alueet.
Kävin lääkärissä ja kerroin aknesta, lääkäri määräsi yasmine-ehkäisypillerin. Akne hävisi ja kaikki ok. Pian kuitenkin aloin kärsimään kummallisista silmäsäryistä (särkyä oli ollut jo aikaisemminkin). Monen mutkan kautta päädyin neurologille ja hän totesi että kun kärsii aurallisesta migreenistä ehkäisypillereitä ei saa syödä. Aihettaa nämä silmäsäryt + suurempi aivoinfarktin vaara. Lopetin yasminen ja gynekologi ei antanut kovinkaan monta ehkäisyvaihtoehtoa. Aloitin taas syömään Cerazettea. Nyt mitta on niin täynnä tätä helvetin näppylää. Tuntuu että selkä "mätänee" ja leuassa on peukalonpään kokoinen mätäpaise yms. näpyt naamassa. Iltapäivästä voin rasvata kädet pyyhkäisemällä otsaa. Kasvot ovat todella rasvaiset. Mitä mä teen?? Taidan soittaa huomenna lääkäriin. Harmi kun seuraava raskaus ei nyt ihan vielä olisi ajankohtainen. Taidan lopettaa minipillerit joka tapauksessa.

Maisukkaa (Ei varmistettu)

Onko Roacuttan kuuri tosiaan mahdollista syödä ilman noita e-pillereitä? Minulle ne määrättiin myös Roacuttanin ohelle, mutta tosiaan kun iho-ongelmat ovat lähtöisin myös e-pillereiden lopettamisesta niin mielellään en niitä aloittaisi koska pelkään juuri sitä että kun ne sitten taas lopetan niin naama räjähtää..

Voinko vain tehdä niin että vaikka minulla e-pilleri resepti on niin en vain aloita niiden syöntiä vaan syön pelkän Roacuttanin? En seurustele edes tällä hetkellä joten raskaaksi tulo on käytännössä mahdotonta nyt.. Enkä yhden yön juttujakaan pahemmin harrasta. Eikai sitä näe maksa-arvojen testaamisesta että syönkö niitä e-pillereitä vai en?

Kommentoi