Pitääkö vanhempainvapaalla kehittää itseään? (Ajatuksia lapsellisen työnhausta)

Ma-material Girl

 

Koska olen lorvinut vanhempainvapaalla ja hoitovapaalla jo kaksi ja puoli vuotta, on ajatuksissa väkisinkin: Miksi ihmeessä en tehnyt sitä ja tätä ja tuota samalla, kun olin kotona?!

 

Kuinka paljon pitäisi kotona ollessaan suorittaa kursseja tai avoimen opintopisteitä, että olisi vielä vuosienkin päästä haluttua tavaraa työmarkkinoilla?

 

Miten todistaa tuntemattomalle, että vaikka on ollut kotona vuosia, olisi motivoitunut ja halukas palaamaan työelämään?

 

Onko perheellinen nainen  (tai varsinkaan pienen lapsen äiti) missään tapauksessa rekrytoijan unelma?

 

 

Olemme keskustelleet paljon lähipiirissä tästä ja valitettavan moni tuntuu ajattelevan, että työnhaussa ei pieni lapsi ainakaan auta asiaa. Voiko se todella jarruttaa työnhakua, muuten pätevältä hakijalta?

Itse en ihan vielä ole tehnyt tätä, mutta olen kuullut jopa naisista, jotka eivät mainitse lapsia lainkaan perhesuhteissaan, kirjoittaessaan hakemusta.

Aika surullista, eikö?

 

Pliis, sanokaa, ettei tämä ole totta.

 

 

Kommentit

v-e-m
Aerials

En minä kirjoita lapsesta hakemuksessa, enkä hoitovapaastakaan. Huomaan kyllä selvästi, että 30-vuotias yhden lapsen äiti ei ole ihan halutuinta tavaraa työmarkkinoilla. Kai ne olettavat, että toinen on kuitenkin tulossa... 

Kristaliina
Puutalobaby

Voisikohan sen yrittää kääntää vahvuudeksi...? Kertoa motivaatiostaan ja isosta innostuksestaan juuri tässä elämäntilanteessa.

Jokin aikaa ennen raskautumistani vaihdon työtehtävää ison talon sisällä, ja minun paikkaani etsittiin jatkajaa yleisellä haulla. Hakemuksia tuli yli sata - ja yllätys yllätys, kolmen lapsen jälkeen hoitovapaalta palaava henkilö oli koko ajan siellä ihan hakijoiden kärjessä. Hakemuksesta jotenkin paistoi läpi hakijan persoona ja motivaatio, eikä varmasti kukaan hakuprosessissa ajatellut (tai ainakaan ääneen sanonut) kolmea pientä lasta miinusmerkkinä, vaan pikemminkin hakijan "aikuisuudesta ja kypsyydestä" ropisi pisteitä. No joo, totta kai hänellä oli myös kovasti ammatillista näyttöä ennen äitiyslomaansa.

Olin siis itsekin noita hakemuksia lukemassa, vaikka en siis tietenkään itse saanut päätöstä tehdä. Tämä henkilö oltaisiin sitten haastattelukierroksen jälkeen tehtävään myös valittu (sama motivaatio ja hyvä asenne oli kuulemma paistanut hänestä myös "livenä") - mutta harmi kyllä hän ei sitten pystynytkään ottamaan työtä vastaan. Muistaakseni lasten hoitojärjestelyihin tuli joitain mutkia matkaan.

Mutta tämä siis positiivisena esimerkkinä siitä, miten myös pitkään kotona ollut pystyi erottumaan iiiisosta hakijajoukosta edukseen!

Hemmuli (Ei varmistettu)

Mä olen kokenut myös noin, että lapset voivat olla työnhaussa jopa etuna, juurikin siksi että lasten saamista pidetään yleisesti ottaen merkkinä aikuisuudesta.
Olen itse palaamassa työelämään parin vuoden äitiysloman ja hoitovapaan jälkeen, ja yllättäen olen päässyt haastatteluihin asti todella haluttuihin alani työpaikkoihin.

MM
Maijan matkassa

Ihanaa että näinkin!

Piipo79

Just näin! Kun motivaatio on ja näkyy niin se auttaa työpaikan saannissa aivan valtavasti. Oli lapsia eli ei.

Eerika
Bättre liv

En kyllä muutenkaan kirjoita perhesuhteistani työhakemukseen, cv:n puolelle taidan olla merkinnyt siviilisäätyni "Avioliitossa". Silti mies ja "perhe" tulee aina puheeksi haastattelussa, eli varmastikin kotona lasta hoitaen vietetty aika tulisi siinä vaiheessa puheeksi. Itselläni oli kyllä kovasti ajatuksena tehdä jotain freelancer-töitä hoitovapaan puolella, saas nähdä mitä siitä tulee. Jos näitä teen, se kyllä näkyisi jo cv:ssäkin. Itseäni hieman kauhistuttaa, kuinka palata töihin tai työmarkkinoille alallani, jos olisin ollut puolisentoista vuotta täysin tekemättä mitään työhommia tai etten olisi opiskellut mitään, pysynyt muutosten kyydissä mukana. Tiedä sitten riittäisikö mikään hoitovapaan aikana tekeminen parantamaan arvoa työmarkkinoilla kun lapsi kerran on perheessä (äitihän jää aina sairaan lapsen kanssa kotiin, sanotaan) ja herkästi odotellaan, että milloinkas sitä pikkukakkosta olisikaan tulossa :/

Mindeka
Ma-material Girl

Itse olen tehnyt osa-aikaisesti töitä tässä hoitovapaan ohella, mutta jos muistatte, irtisanouduin edellisestä työstäni silloin äitiysloman jälkeen, joten tämä osa-aikainen on edelliseen työhöni verrattuna aika vaatimaton, ja kyllähän sekin yksinään jo mietityttäisi tulevaa työnantajaa. Sksi olen siihen laittanut, että "Hoitovapaan ohessa" ;) Vanhempainvapaa on mielestäni aika haastava naamioida CV:stä pois, jollei ole tehnyt freelancerina tai muuten projektiluontoisia työtehtäviä ;)

Kyllä minulla lukee, että mies ja lapsi löytyy. Ja tulee lukemaankin. Ei se muuten olisi minun hakemukseni. En minä lasta korosta tai edes sivua missään hakemukseni lauseessa, mutta kyllä se perhesuhteissa lukee.

Lukee myös, että motivaatiota ja aitoa kiinnostusta löytyy ja perusteluita väitteilleni ja ajatuksilleni, myöskin.

Kuten Kristliinakin sanoi, asia on käännettävä vahvuudeksi, sillä sellainenhan se hyvänen aika sentään on! Joustavuudesta, epäitsekkyydestä ja luotettavuudesta pitäisi ainakin kieliä, jos on äiti. (Ihan karusti yleistän.)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Lapsen, perhetilanteen, iän tai sukupuolen ei tietenkään pitäisi vaikuttaa rekrytoinnissa - merkitystä pitäisi olla vain sillä, onko hakijalla tehtävän kannalta sopiva osaaminen ja muita työn kannalta tärkeitä ominaisuuksia. Silti ns. parhaassa synnytysiässä olevat naiset ovat heikommassa asemassa työmarkkinoilla kuin miehet (esim. joutuvat useammin tyytymään määräaikaisiin työsuhteisiin). Mielestäni kertoo työnantajien lyhytnäköisyydestä, jos sopivat hakijat sivuutetaan rekrytointiprosessissa vain siksi, että he _saattavat_ jäädä joskus perhevapaalle.

Mutta, perhesuhteet eivät minusta kuulu hakemukseen tai cv:hen, eihän sitä perheen kanssa mennä niitä töitä tekemään ;). Eikö niissä pitäisi mainita työn kannalta merkittävät asiat? Tietysti jos on perhevapaiden takia "aukkoja" cv:ssä, siitä kannattaa mainita, mutta ei minusta lasten määrä tai varsinkaan siviilisääty kuulu mahdolliselle työnantajalle.

Piipo79

Ei niitä perhesuhteita tosiaan tarvitse erikseen mainita, mutta tuon cv:n aukon vuoksi on varmaankin luontevaa mainita.

Mindeka
Ma-material Girl

Jep, juurikin näin Piipo79! Kiitos, samaa mieltä olen ;)

MM
Maijan matkassa

Olet taas niin samoissa mietteissä kuin minä! Kun toinen vanhempainvapaani viime keväänä päättyi ja olin ollut kotona kaksi vuotta, olin vähän jännittynyt työnhakuasioiden suhteen. Olisin hyvin voinut vielä olla kotonakin niin, että kuopus olisi kasvanut ainakin puolitoista vuotiaaksi. Toisaalta pelkäsin, että kotiäitiyden musta aukko venyy liian pitkäksi. Ja täytyy myöntää, että työhakemuksia laatiessa ja ansioluetteloa päivittäessä oli tarve selitellä katkoa jotenkin. Mutta en selitellyt. Ja sain töitä. :) Toki asia nousi esille haastatteluissa. 

Kommentoi