Pottapotaskaa

Ma-material Girl

VVV (vauvan vessaviestintä) ja pottailu. Superäitien lempipuheenaiheet ja ihmelasten saavutukset numero yksi. Joko teillä käydään potalla? -Ai ei vai. Kyllä meidän Pertsa vaan kävi potalla jo tuossa iässä.

Jokainen lapsi on yksilö. Se tarkoittaa kaiken muun oppimisen ohella myös potalle ja kuivaksi oppimista. Kirjojen mukaan, lapsen otollisin aika oppimaan potalle on noin 1,5-2,5 vuoden iässä. Pottaan pissaaminen opitaan lähes aina aiemmin kuin isomman hädän tekeminen, sillä suolen hallinta opitaan vasta myöhemmin, noin kahden vuoden iässä. Vai olikohan se sittenkin toisinpäin?

Meillä on ollut potta jo puolisen vuotta. Tällä hetkellä se toimii suihkuleluna, siinä missä ankat ja kipotkin. Potalla on käyty istumassa ja tarpeilla muutamat kerrat, lähinnä suihkun yhteydessä. Emme ole pitäneet kiirettä oikean pottailun kanssa, koska mielestämme lapsen oppimista tässäkään asiassa ei voi jouduttaa. Pieniä merkkejä olemme kyllä jo olleet lukevinaan Gabrielista, että kohta voisimme harjoittelut aloittaa. Näitä ovat mm. se, ettei hän suostu kakkaamaan sängyssään (nukkumaanmennessään), vaan jos hätä tulee, hän huutaa, kunnes pääsee pois sieltä ja kipittää johonkin rauhaisaan nurkkaan hädälleen (vaippaan). Myöskään ihmisten edessä hän ei sitä tee, vaan siirtyy rauhaisampaan paikkaan, vaikka toiseen huoneeseen, toimituksensa ajaksi.

Emme noudata lapsenkasvatuksessa muutenkaan mitään tiettyjä raameja. Olemme vauva-ajasta lähtien ajatelleet, että kaikki tapahtuu lapsentahtisesti eli omalla painollaan. Emme vieroittaneet Gabrielia mitenkään imetyksestä (poikkeuksena yösyöttö), vaan se vaan loppui, koska hän itse unohti sen pikkuhiljaa, eikä häntä ole siirretty vieläkään omaan huoneeseen. Uskomme, että vaikka emme fanaattisesti häntä potalle istutakaan, hän oppii sen aivan varmasti (kuten kaiken muunkin), kunhan aika on oikea. Osasyy potalle viivyttelyyn voi olla myös se, että olemme kuulleet, kuinka liian varhainen potatus voi laukaista lapsessa pelkoja tai muuta vastarintaa asian suhteen, joten miksi kiirehtisimmekään?

Minua on jäänyt kiinnostamaan tämä, koska olen kuullut, että kestovaippailijat oppivat potalle aikaisemmin kuin kertisläiset. Onko todella näin?

Kertokaa ihmeessä, koska teidän lapsenne oppi potalle (tai mikä on aikomuksenne, jos vauva vielä pienempi)  ja mitä metodeja, onnistumisia ja epäonnistumisia siihen liittyi? Kuinka kauan harjoittelitte ja kuinka pian jätitte yövaipan pois?

Kommentit

Liv
Päiväuniaika

Meillä ei vielä pottailla, ja tyttö on reilu 1,5v. Mulla ei yksinkertaisesti ole asian kanssa mitään kiirettä, neuvolastakin kohauttivat olkiaan (kun aristellen kerron ja odottelin jotain "nyt heti pitää ruveta pottailee"-saarnaa) ja totesivat, että mikäs kiire tässä muutenkaan, yleensä ne kiinnostuu vasta pari vuotiaana. Silloin tällöin tulee pottaan vahingossa jotain, mutta pääosin potta on leikkikalu jossa vähän käydään istumassa. 

Mut juu. Mulla ei henk.koht. ole mitään kiirettä saada lasta kuivaksi. Tehdään se sitten, kun lapsi rupee osoittaa kiinnostusta asiaan. Nykyään kauheen moni asia pitäis muka oppia heti ja pienenä ja herran jestas jos ei vuoden ikänen jo juokse ja puhu ainakin viiden sanan lauseita ja ole jo yökuiva ja ties mitä, niin aina löytyy kauhistelijoita (no okei, meni vähän yli...). 

Lapsen tahtisesti vaan! Kerran ne on vaan pieniä ja siitä vaipattomuudesta kerkee kyllä varmasti nauttii useamman vuoden ;) Nyt nautin siitä, kun saa jahdata lasta vaippa kädessä tai kun lapsi halaa samalla kun pujottaa jalkojaan housuvaipan rei'istä. 

iitukka

Meidän kokemus: poika 2 v 4 kk käyttänyt enimmäkseen kestovaippoja, mutta myös kertiksiä. Ei ole oppinut nopeasti kuivaksi! Käyttää siis vaippoja vieläkin, ja voi ihan tyytyväisenä istua märissä vaipoissa ja housuissa (jos on äiti unohtanut vaihtaa ja tullut läpi...) sanomatta mitään.

Poika aloitti pottaharjoittelut 8 kk iässä epäsäännöllisesti, ja ehkä vuoden iästä eteenpäin istutettiin potalle aina unien jälkeen - tuloksena yleensä pissi pottaan. Meilläkin alkoi tehdä tuota, että meni piiloon kakkaamaan, joten kerran nyt päälle 2-vuotiaana vein pojan vaan puolipakolla sellaisella hetkellä potalle, ja sinnehän se kakka tuli! Palkitsemistarrat on myös käytössä, ja niistä hän on innostunut. Kakka tulee nykyisin pottaan, kun olen oppinut oikealla hetkellä istuttamaan potalle. Itse ei pyydä sinne päästä, mutta kovasti kyselen että tuleeko kakka ja että mennäänkö potalle. Jos sitten kakkahätä on, niin saattaa sanoa että joo. Mutta tuo pissaaminen pottaan tuntuu hankalammalta... Aamupissi tulee pottaan, ja monesti vaippa on yön jäljiltä kuiva. Mutta se, että kaikki pissit tulis pottaan... Ehkä joskus. Poika ei halua mennä potalle kun ehdotan, joten en ole viitsinyt pakottaakaan. Jos on ilman vaippaa, pissi tulee tuosta vaan housuun. Ehkä ei ole vielä täysin valmis fyysisestikään tunnistamaan hätää? En tiedä. Vinkkejä olen minäkin halukas kuulemaan!

Kristaliina
Puutalobaby

<3 otsikko :)

Me ajateltiin itse asiassa just nyt tulevana viikonloppuna mennä jo pottaostoksille - ja Silva on vasta alle 8 kk :) Me otetaan se varmaan vähän "huvittelutarkoitukseen", kun olen huomannut, että tunnistan jo hyvin esim. kakan tulon. Mutta eihän tämänikäinen tietysti osaa vielä pidättää, lähinnä se on kai vanhemman ajoituksesta kiinni, että osuuko se sinne pottaan vai ei :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun kaksi kestovaippailijaa kyllä oppivat aikaisin potalle, mutta sitä en osaa sanoa oliko syynä kestovaipat vai se, että he nyt sattuivat oppimaan normaalia aiemmin :)
Veikkaan, että on sama legenda kuin sekin, että kestovaippailijoille tulee väärät sääret ja että, kestovaippojen pesu kuormittaa luontoa yhtä paljon kuin kertikset...
Jokainen oppii ajallaan ja jokainen oppii ihan varmasti. No stress.

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Olin yli-innokas äiti ja aloitimme pottakokeiliut sillon 7kk iässä kun milla istui niin hyvin. noh, hetken se onnistuikin. sitten onnistui aamupissat pottaan, sitten lopahti kiinnostus potalla istumiseen kokonaan. mummulassa käy potalla, mutta aika harvoin sinne mitään tulee. Millaa on vaikea lukea että millon tekee tarpeitaan, jossain vaiheessa alkaa haisemaan paska :D :D olisi pakko kyllä aloittaa, helpottaisi arkea huomattavasti kun tämä toinenkin vaippasankari kohta täällä :D

Päivi R (Ei varmistettu)

Meillä ei ole pottaa ollenkaan, en vaan tykkää niistä enkä koko touhusta. Meillä käydään heti pöntöllä pienentäjän kanssa ja sitten hetken päästä ilman. Voipi olla että vaatii pienen jakkaran alkuun myös. Esikoinen oli 2v3kk kun aloiteltiin koko hommaa ja 2v6kk oli kaikki vaipat pois. Keskimmäinen oli 2 kun oli kokonaan kuiva jo. Nuorin on nyt 1v 4kk ja vielä ollaan vaipoissa. Pari kertaa on käyty huvikseen pöntön reunalla istumassa, muttei muuta. Luulen että lähempänä 2v sitten.
Mä uskon että se homma luonnistuu kun on sen aika. Lapset ovat siihen kypsiä hyvin eri iässä. Ei ole ideaa istuttaa liian pientä lasta potalla kun se asiayhteys ei ole vielä korvien välissä vaikka pissa sattuisi sinne lirahtamaankin.
Vaipoilla ei liene suurta merkitystä, meillä on kestoiltu enemmän tai vähemmän. Nuorimmalla on käytetty vaan kestoja ihan syntymästä lähtien.

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kommenteistanne Liv, iitukka, Kristaliina, Vierailija 18:53, Mamma ja Päivi R.

Kävimme 1,5v-neuvolassa tällä viikolla ja keskustelu meni jokseenkin näin:

Neuvolatäti: "Oletteko aloittaneet potattamisen?"

Me: "Ei. Ei olla oikein jaksettu, eikä olla nähty siihen vielä mitään tarvettakaan."

Neuvolatäti: "Hyvä. Älkää aloittakokaan. Lapsen siisteys- ja vessakasvatus luonnistuu parhaiten vasta 2-4-vuotiaana ja liian varhaisella aloittamisella saattaa olla vaan huonoja vaikutuksia. Esim. uhmaikäinen hoksaa, että pottailu on vanhemmalle tärkeää, joten saattaakin yhtäkkiä, ihan vaan vastustaakseen vanhempiaan, lopettaa koko touhun. Toinen pahempi vaihtoehto olisi se, että liian ajoissa aloitettu potatus saattaa johtaa siihen, että lapsi ei vaan onnistu potalle ajoissa, jolloin vanhemmat saattavat (vaikka kuinka yrittäisivät tsempata) ärähtää tai torua lasta, joka taas voi johtaa pahimmillaan häpeilyyn vessahädän ja pissan ja kakan suhteen."

Emme siis toistaiseksi vielä aiokaan muuta, kuin leikkiä potalla suihkussa, kuten tähänkin asti.

(On muuten myös kätevä säiliö kylpyankoille ja muille kylpyleluille! :D)

Kommentoi