Pottapotaskaa

VVV (vauvan vessaviestintä) ja pottailu. Superäitien lempipuheenaiheet ja ihmelasten saavutukset numero yksi. Joko teillä käydään potalla? -Ai ei vai. Kyllä meidän Pertsa vaan kävi potalla jo tuossa iässä.

Jokainen lapsi on yksilö. Se tarkoittaa kaiken muun oppimisen ohella myös potalle ja kuivaksi oppimista. Kirjojen mukaan, lapsen otollisin aika oppimaan potalle on noin 1,5-2,5 vuoden iässä. Pottaan pissaaminen opitaan lähes aina aiemmin kuin isomman hädän tekeminen, sillä suolen hallinta opitaan vasta myöhemmin, noin kahden vuoden iässä. Vai olikohan se sittenkin toisinpäin?

Meillä on ollut potta jo puolisen vuotta. Tällä hetkellä se toimii suihkuleluna, siinä missä ankat ja kipotkin. Potalla on käyty istumassa ja tarpeilla muutamat kerrat, lähinnä suihkun yhteydessä. Emme ole pitäneet kiirettä oikean pottailun kanssa, koska mielestämme lapsen oppimista tässäkään asiassa ei voi jouduttaa. Pieniä merkkejä olemme kyllä jo olleet lukevinaan Gabrielista, että kohta voisimme harjoittelut aloittaa. Näitä ovat mm. se, ettei hän suostu kakkaamaan sängyssään (nukkumaanmennessään), vaan jos hätä tulee, hän huutaa, kunnes pääsee pois sieltä ja kipittää johonkin rauhaisaan nurkkaan hädälleen (vaippaan). Myöskään ihmisten edessä hän ei sitä tee, vaan siirtyy rauhaisampaan paikkaan, vaikka toiseen huoneeseen, toimituksensa ajaksi.

Emme noudata lapsenkasvatuksessa muutenkaan mitään tiettyjä raameja. Olemme vauva-ajasta lähtien ajatelleet, että kaikki tapahtuu lapsentahtisesti eli omalla painollaan. Emme vieroittaneet Gabrielia mitenkään imetyksestä (poikkeuksena yösyöttö), vaan se vaan loppui, koska hän itse unohti sen pikkuhiljaa, eikä häntä ole siirretty vieläkään omaan huoneeseen. Uskomme, että vaikka emme fanaattisesti häntä potalle istutakaan, hän oppii sen aivan varmasti (kuten kaiken muunkin), kunhan aika on oikea. Osasyy potalle viivyttelyyn voi olla myös se, että olemme kuulleet, kuinka liian varhainen potatus voi laukaista lapsessa pelkoja tai muuta vastarintaa asian suhteen, joten miksi kiirehtisimmekään?

Minua on jäänyt kiinnostamaan tämä, koska olen kuullut, että kestovaippailijat oppivat potalle aikaisemmin kuin kertisläiset. Onko todella näin?

Kertokaa ihmeessä, koska teidän lapsenne oppi potalle (tai mikä on aikomuksenne, jos vauva vielä pienempi)  ja mitä metodeja, onnistumisia ja epäonnistumisia siihen liittyi? Kuinka kauan harjoittelitte ja kuinka pian jätitte yövaipan pois?

Kommentit (7)
 1. Kiitos kommenteistanne Liv, iitukka, Kristaliina, Vierailija 18:53, Mamma ja Päivi R.

  Kävimme 1,5v-neuvolassa tällä viikolla ja keskustelu meni jokseenkin näin:

  Neuvolatäti: ”Oletteko aloittaneet potattamisen?”

  Me: ”Ei. Ei olla oikein jaksettu, eikä olla nähty siihen vielä mitään tarvettakaan.”

  Neuvolatäti: ”Hyvä. Älkää aloittakokaan. Lapsen siisteys- ja vessakasvatus luonnistuu parhaiten vasta 2-4-vuotiaana ja liian varhaisella aloittamisella saattaa olla vaan huonoja vaikutuksia. Esim. uhmaikäinen hoksaa, että pottailu on vanhemmalle tärkeää, joten saattaakin yhtäkkiä, ihan vaan vastustaakseen vanhempiaan, lopettaa koko touhun. Toinen pahempi vaihtoehto olisi se, että liian ajoissa aloitettu potatus saattaa johtaa siihen, että lapsi ei vaan onnistu potalle ajoissa, jolloin vanhemmat saattavat (vaikka kuinka yrittäisivät tsempata) ärähtää tai torua lasta, joka taas voi johtaa pahimmillaan häpeilyyn vessahädän ja pissan ja kakan suhteen.”

  Emme siis toistaiseksi vielä aiokaan muuta, kuin leikkiä potalla suihkussa, kuten tähänkin asti.

  (On muuten myös kätevä säiliö kylpyankoille ja muille kylpyleluille! :D)

 2. Meillä ei ole pottaa ollenkaan, en vaan tykkää niistä enkä koko touhusta. Meillä käydään heti pöntöllä pienentäjän kanssa ja sitten hetken päästä ilman. Voipi olla että vaatii pienen jakkaran alkuun myös. Esikoinen oli 2v3kk kun aloiteltiin koko hommaa ja 2v6kk oli kaikki vaipat pois. Keskimmäinen oli 2 kun oli kokonaan kuiva jo. Nuorin on nyt 1v 4kk ja vielä ollaan vaipoissa. Pari kertaa on käyty huvikseen pöntön reunalla istumassa, muttei muuta. Luulen että lähempänä 2v sitten.
  Mä uskon että se homma luonnistuu kun on sen aika. Lapset ovat siihen kypsiä hyvin eri iässä. Ei ole ideaa istuttaa liian pientä lasta potalla kun se asiayhteys ei ole vielä korvien välissä vaikka pissa sattuisi sinne lirahtamaankin.
  Vaipoilla ei liene suurta merkitystä, meillä on kestoiltu enemmän tai vähemmän. Nuorimmalla on käytetty vaan kestoja ihan syntymästä lähtien.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *