Syrjintä kertoo enemmän syrjijästä kuin syrjittävästä

Ma-material Girl

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa olet pukeutunut itsellesi täysin normaalisti, mutta että sen vaatevalinnan takia, joutuisit koko elämäsi taistelemaan kauppareissuilla, hotelliaamupalalla, ravintolajonossa ja työpaikkahaastatteluissa (lista jatkuu loputtomiin). Pelkästään sen takia, ettet häpeä juuriasi, vaan olet päättänyt vaalia kulttuurisi perintöä ja kunnioittaa sukujuuriasi.

Kuvittele.

Rasismi ja syrjintä on aika lailla nihkeintä, mitä tiedän. Kertoo järjettömästä itsekeskeisyydestä ja sivistymättömyydestä, jos kuvittelee, että ainoa normaaliin kanssakäymiseen (saati sitten hyvään asiakaspalveluun!), arkeen ja palveluiden käyttämiseen on ns. valtaväestöön sulautuva kansalainen, joka ei millään tavalla pukeutumisellaan erotu massasta. Jos kaikki kansa pukeutuisivat kuten suurin osa vaikkapa suomalaisesta valtaväestöstä, niin uskallan väittää, ettei syrjintä koskettaisi niinkään suurta osaa väestöstä kuin nyt, koska esimerkiksi romaneita olisi huomattavasti vaikeampi -ellei jopa mahdotonta- tunnistaa, ilman heille ominaista pukeutumista.

 

Tämä kirjoitus juontaa juurensa Ruotsiin. Naapureidemme hallitus oli kutsunut romaninaisen puhumaan seminaariin syrjinnästä. Majoitus oli hallituksen puolesta järjestetty Hotelli Sheratoniin, jossa naista ei päästetty pukeutumisensa takia aamupalasaliin, vaikka nainen osoitti avainkortilla olevansa hotellin asiakas. Naisen oli tyytyminen aamupalaan käytävässä.

Pari kuukautta sitten luin HBL:stä samankaltaisia uutisia, mutta silloin tapahtumapaikkana oli Suomi, ja syrjintä ulottui kaikkialle, ruokakaupasta työpaikkahaastatteluihin.

Hävettävää, ällöttävää ja todella surullista.

 

Minulle on aivan sama, jos joku yksityishenkilö on itseensä niin täydellisen tyytyväinen ja arvokas, ettei halua avartaa mieltään ja tutustua muuhun maailmaan tai kulttuureihin laajentaakseen omaa tietämystään. Pysyköön omassa pumpulissaan. Mutta että Suomessa ja Ruotsissa, vuonna 2014, elää niin vahvasti ajatus, että romaneita on ihan OK syrjiä, kieltää tulemasta ravintolaan omissa vaatteissaan, koska "Te aiheutatte niin paljon harmia". Jos joku pitkätukka tai pilottitakkinen aiheuttaisi ravintolassa tai hotellissa ongelmia, niin olisiko se tarpeeksi painava syy evätä pääsy kaikilta näitä vaatteita kantavilta henkilöiltä ko. paikkaan? Tai aamupalalle? Hotellissa, jossa henkilö yöpyy ja maksaa palveluista? Eikös nykyisin kannusteta persoonalliseen pukeutumiseen ja siihen, että uskaltaa olla oma itsensä? Muotivaatteista puhuessa tuo kuulostaa niin naurettavalta: Uskalla olla oma itsesi. Pyh. Pukeudu hetkeksi romaninaisen asuun ja kokeile, miltä se tuntuu. Siinä vasta olisikin uskaltamista.

Siihenhän romaneissa aina viitataan: pukeutumiseen. Siitähän heidät on helppo tunnistaa. Siihenhän on helppo tukeutua, kun "Kaikki muutkin".

 

 

Kommentit

Miiza

Olin nuorena tyttönä harjoittelijana hotellissa. Sinne tuli romaniperhe ilman varausta, mutta koska tilaa oli myin heille huoneen. Tämän jälkeen sain kuulla kunniani, että romaneille ei todellakaan saa myydä huonetta vaan pitää aina sanoa että on täyttä vaikka ei olisikaan. He kuulemma varastelevat ja jättävät maksamatta. Siis minun olisi pitänyt pelkästään heidän ulkonäkönsä ja perimänsä vuoksi jättää heidät huoneetta. He maksoivat huoneen ja minibaarilaskun, eivätkä varastaneet mitään, silti minua vannotettiin, etten toiste saa tehdä samaa virhettä. Olin pöyristynyt.

Tämä on yksi niistä syistä miksi en enää työskentele matkailualalla, en vain halua olla se rasistinen virkailija tiskin takana.

Pari sannaa

Jep jep... Mä olin nuorena kesätöissä leirintäalueella. Työhön perehdytyksessä sanottiin, että soitat sitten pomolle heti, jos romaneja ajaa pihaan. Niin syvimmästä hanurista oikeasti. 

Huomenna on paremmin..

Joo, kannattaa lukea siitä Ilta-Sanomien uutisesta vielä alta ne ihmisten kommentit, niin voi saman tien menettää uskonsa tähän kansaan :/

Miiza

Kommentit ilmeisesti olleet niin asiallisia, että kommentit ja kommentointi ko jutun alta poistettu, vai lieneekö vain minun koneen ongelma etten niitä näe.

Huomenna on paremmin..

Voi olla, aamulla katoin. Mutta kommentointi todellakin oli asiatonta ja kovasti hotellin menetelmiä kannustavaa - samaa toivottiin tännekin. Ja sitä korostettiin, että jos "provosoi" pukeutumisellaan niin ihan oikein, ettei muiden seuraan päästetä.

Huomenna on paremmin..

Eikun katsos, se olikin Iltalehden juttu, jonka luin. Kommentit edelleen tallessa ja laatu samaa kuin aamulla http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014032618160552_ul.shtml?fb_action_ids=10202332610930055&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=flb

Tän asian kanssa sai painia ...aina... tilaisuuden sattuessa vastaan kaupan alalla työskennellessä. Pahimmillaan yhdessä paikassa käskettiin soittaa joku henkilökunnasta seuraamaan, jos ei itse pystynyt irtautumaan. Sama jatkui Miizan kokemusten mukaan hotellipuolella, walk-in -romaneille hotelli oli aina täynnä ylemmän tahon käskystä.

Suuri osa meistä alalla työskentelevistä/työskennelleistä tuntuu olevan ihan ok asian kanssa, ja kahvihuoneissa lyödään vaan lisää vettä myllyyn hulluilla kertomuksilla siitä mitä kaikkea hameen alta on löytynyt, ja pari mustalaisvitsiä päälle. Ei mistään muusta ihmisryhmästä puhuta samalla tavalla, kaikille mamuillekin riittää enemmän sympatiaa jakoon.

Ite sitten pohdiskelee alkaako puolustamaan silmätikuksi joutumisen uhalla, ja välillä on saanut kuullakin miten sitä on niin nuori ettei vaan oo vielä niin montaa varastelevaa tummaa nähnyt ja että pää kannattaa ottaa pois pumpulipilvistä ennen kuin työnantaja kärsii tappiota.

Yleensä vaivaudun vain kertomaan niistä parista romanista jotka henkilökohtaisesti tunnen, ja jotka ovat omine kulttuurisine piirteineen kerrassaan viehättäviä ihmisiä. Nämäkin jutut on muutamaan otteeseen kuitattu naurahtamalla, että kyllä sinä vielä opit tyttö, tai että kyllä aina joukkoon poikkeuksia mahtuu.

Kommentoi