Taaperon ensimmäinen hammashoitolakäynti

Ma-material Girl

Saimme kutsun hammashoitolaan, Gabrielin 1-vuotispäivän aikoihin. Mielenkiinnolla odotimme ensimmäistä  käyntiä hammaslääkärissä ja perjantaina sitten kipitimme terveyskeskukseen kesken aamutohinoiden.

Hoitaja oli ihanan lapsenmielinen ja asialleen omistautunut. Hän jutteli kokoajan meille molemmille, sen sijaan, että olisi valistanut vain äitiä. Kaikki tietomme kirjattiin koneelle, jonka aikana Gabriel leikki tyytyväisenä huoneessa olleilla leluilla. Suurin osa informaatiosta oli tuttua perhevalmennuksen ajoilta, jolloin ryhmässämme vieraili hammashoitaja, mutta kertaushan on opintojen äiti.

(Lääkäri) Kuinka usein harjaatte hampaat?  (Minä) -Kahdesti päivässä. (Täydet pisteet)

Käytättekö lapselle tarkoitettua hammastahnaa? -Kyllä, ostimme apteekista. (Täydet pisteet)

Käytättekö Xylitol-tuotteita ruoan jälkeen? -Emme. En ole uskaltanut vielä antaa mitään niin pientä pojalle, koska pelkään hänen tukehtuvan. (Nolla pistettä)

(L) Niin, eihän niistä olekaan hyötyä, jos lapsi vain nielaise ne. Mutta voitte halkaista pastillin ensin vaikka puoliksi ja harjoitella sillä. Happohyökkäys alkaa jokaisesta ruokailusta ja se olisi tärkeää pysäyttää pastillilla tai myöhemmin sitten purukumilla. -Okei. Alamme harjoittelemaan.

Sitten katsottiin pienellä peilillä Gabrielin suuhun ja merkittiin hammaskarttaan puhjenneet hampaat: neljä ylhäällä ja kaksi alhaalla. Puhkeamassa: ylärivin kulmahampaat. (Ei pisteitä. Jokaisella lapsella hampaat puhkeavat omaan tahtiinsa.)

Lopuksi äiti sai vielä kysellä, mahdollisesti mietityttäneitä asioita, liittyen taaperon hampaidenhoitoon ja oikeaoppiseen reikien välttämiseen.

Tapaamisen päätteeksi, Gabriel sai lahjaksi reippaudestaan uuden hammasharjan, äiti nivaskan esitteitä aiheesta ja ajanvarauskortin hammashoitolaan, joka muistuttaa, että seuraava käynti on kolmevuotiaana.

 

 

 

P.S. Ehkäpä hyödyllisin uusi tieto oli se, että missä tahansa käy lapsen kanssa tapaturma, jossa suu on saattanut vahingoittua, kannattaa kävellä suoraan (ei puhelinsoittoja!)  lähimmälle Terveysasemalle (mökillä tai kotona), jossa lapsi pääsee heti tarkastukseen. Eli siis, mielummin tarkistaa kuin jää pohtimaan, vahingoittukohan tuossa törmäyksessä/ kaatumisessa/ putoamisessa hampaat vai ei. He pyrkivät aina päästämään pienen lapsen heti jonojen ohi tarkastukseen. Mahtavaa!

 

Puhtaassa suussa ei bakteerit viihdy ;)

 

P.P.S. Suluissa mainitut pisteet kuvitteellisia!

 

Kommentit

innaS
PuuhaPussi

Apua, klikkasin vahingossa tuota "hae vieraskirjoittajaksi", ei ollut tarkoitus, mutten osaa poistaa hakua:) tarkoitukseni oli vain alkaa seuraamaan blogiasi...

Mindeka
Ma-material Girl

:) Hahha, seuraamaan palstaa olet erittäin tervetullut. Kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä että meni hienosti, mutta lapsen hammastarkastuksen pisteyttäminen on kyllä hieman omituista...

Vierailija (Ei varmistettu)

Ksylitolia voi tosiaan antaa jo vuoden ikäiselle lapselle. Pastillien syömistä voi harjoitella, ihan kuten muunkin syötävän. Harjoittelun voi aloittaa vaikka halkaisemalla Läkerol Dents -ksylitolipastillin pienempiin palasiin. Pastilli on pehmeä, joten pilkkominen onnistuu helposti. Pikkuhiljaa annosta voi suurentaa. Erityisen hyödyllistä ksylitolin nauttiminen on maitohampaiden puhkeamisvaiheessa eli juuri ensimmäisen ikävuoden aikana.

Ksylitolipastillit kuuluvat selkeästi ruokailuun ja happohyökkäyksen katkaisemiseen. Ne eivät korvaa hampaiden pesua, joka kuuluu saumattomasti yhteen aamu- ja iltatoimien kanssa. Harjaus ja ksylitoli - ne ovat fiksu tapa ja niiden avulla pienet hymyt pysyvät kauniina!

ksylitoliterveisin,
Milla Vihanto
suuhygienisti, ksylitolitiedottaja / Leaf Suomi Oy

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kommentistasi Milla Vihanto. Aloitimmekin pastillien pilkkomisen ja maistelun jo samana päivänä.

:)

Kommentoi