Taaperon kanssa junailemaan eli mitä kaikkea pitää ottaa huomioon (=Totaalinen juna-avautuminen)

Ma-material Girl

Ollaan lähdössä pojan kanssa sukuloimaan ja koska puoliso on tuolloin töissä, päätimme kokeilla, ensimmäistä kertaa junailua. Ensin ajattelin, että "Tää tulee olemaan niin siistiä ja niin helppo, kun ei tartte enää matkasänkyä tai muutakaan ylimääräistä rompetta mukaan!", mutta VR sai kyllä intoani hieman latistettua a) hinnoillaan ja b) aikatauluillaan ja c) junavaihtoehdoillaan ja siis ennen kaikkea, kaikkien näiden kolmen kombosta. Yritän kertoa (jos kiukultani pystyn), miksi:

a) Hinnat

  • Omalla autolla matkustaessa, bensaan menisi maksimissaan noin 50€ rahaa. Junalipun hinta on 30€/ suunta, vaikka taas kerran mainostetaan näitä halpoja kesähintoja. "Alkaen 11€/ suunta. Matkoja rajoitetusti"- tyyppiset bannerit ja aseman mainokset, saa minut näkemään punaista. Ärsyttää! Sanoisivat suoraan, että vaikka matkustaisit mihin kellon aikaan tahansa, ei hinta oikeasti ole 22€ edullisempi, ikinä. -Paitsi siis niille muutamalle, jolle lippu on pitänyt myydä 11€:lla, jotta mainonta on laillista. (Ja minun pitäisi siis ymmärtää tämä firman kantilta, koska olenhan itsekin myynnin ja markkinoinnin "ammattilainen". Mutta ei, tämä vaan ärsyttää.) Ja jos hinta olisi kaksinkertainen, niin se vielä menisi, mutta kun lopullinen hinta on melkein kolminkertainen tuohon mainostettuun tarjoushintaan, niin... Joo, ärsyttää.

b) Aikataulut ja 

c) Junavaihtoehdot

 

  • Meille sopii matkustaa oikeastaan mihin aikaan tahansa. Parin tunnin matkalla on kuitenkin huomioitava joko lounas, välipala, päikkärit tai taaperon viihtyminen. Ja ystävällinen ääni VR:n asiakaspalvelussa kertoi sen meille aika suoraan (Kiitos oikeasti rehellisyydestäsi ja avustasi!) että, joko menette:
  • A) Paikallisjunalla, joka on pari euroa edullisempaa, mutta sinne ei saa rattaita (ei siis päiväunia), siellä ei ole leikkivaunua (ei puuhaa) eikä edes ravintolavaunua (ei mitään ruokailumahdollisuutta lounaalle, eikä edes äitille kahvia?!), joten "Joo, ei kiitos." Nämä junat olisivat niitä aikaisimpia ja edullisimpia, mutta pelkkä ajatuskin kahden tunnin junamatkasta, maailman ihanimman mutta myös aika vilkkaan, kaksivuotiaan kanssa, istuen kiltisti vierekkäin ja paikoillaan junavaunussa, kuulostaa huonolta vitsiltä. Siis, en usko, että kukaan taaperon äiti lähtisi tähän ihan huvikseen! Kuulostaa epäilyttävästi tosi-tv-formaatilta.
  • Päikkäriaikaan tämä voisi sopiakin, mutta missä se lapsi nukkuu, jos rattaita ei saa siihen johonkin lähettyville? Jätän siihen eteiseen yksinään? En ymmärrä. (Pojan vuorokausirytmiä siis ajatellen, 08-13 on järkevä aika matkustukseen. Tuolla aikahaarukalla vaihtoehtoja oli kuitenkin tasan nämä kaksi.)
  • tai B) Inter Cityllä, joka maksaa (oikeastaan mihin aikaan tahansa) sen min.28€/ suunta, mutta siellä on se jumalainen leikkivaunu, tila jonne jättää rattaat, ravintolavaunu (kahvia, pullaa, pillimehua ja ehkä jopa taaperolle purkkilounasta) ja -mainitsinko jo?- leikkivaunu. Arvaatte varmaankin, kumpaan päädyimme?

-Kyllä. IC- junaan on nyt matkaliput varattu ja vuorokausi aikaa käydä lunastamassa ne asemalta tai miltä tahansa R-kioskilta.

 

Haluaisin vielä tiedustella, että miten olisin voinut varata matkamme netistä, kun siellä ei ole valintaa: matkustan vauvan/taaperon kanssa = meillä on rattaat, vaan pelkästään aikuinen/ opiskelija/ varusmies/ eläkeläinen/ 6-16-v lapsi? Puhelimitse saimme perhelipun, joka on yhden aikuisen hintainen, mutta sisältää myös taaperolle oman isumapaikan.

 

Ja onko sattumaa, että asiakaspalvelija kertoo loppuun vielä heidän kanta-asiakasohjelmastaan ja sen eduista, lähes puhelinmyyjämaisella moodilla, sekä pohtii ääneen heidän tietokoneohjelmansa hitautta, kun puhelinpalvelun hinta VR:lle on 1,90€/ min + paikallisverkkomaksu!?! Puhelun kesto taisi olla sen viisi minuuttia, joten loppujen lopuksi, maksan VR:lle tästä matkasta noin 70€, lippujen ja niiden varaukseen käytetyistä maksuista yhteensä.

Parempi olla sitten täydellinen matka, ilman mitään matkapahoinvointeja..... (Huokaus.)

 

Tästä piti siis tulla vinkkilista junalla, taaperon kanssa, matkustaville, mutta raivo otti kirjoittaessa vallan. Sori siis avautumisestani. Toivottavasti kirjoittelen sitten ensi viikolla, kuinka matka meni ongelmitta ja kaikin puolin hienosti.

Heh.

 

 

Onko teillä muilla kokemuksia vauvan/ taaperon kanssa junailusta?

Kertokaa ihmeessä, varsinkin niitä hyviä, pliis!

 

 

Kommentit

Liv
Päiväuniaika

Ei oo junailusta kokemusta, mutta busseista! Mehän kuljetaan pk seudulta Isimiestä tapaamaan silloin tällöin ja matka kestää suuntaansa väh 2h15min ja usein lähemmäs kolmea tuntia. Me tähdätään aina päikkäriaikaan niin et tyttö nukkuu osaks mun sylissä ja osaks penkillään osan matkasta, muuten kasataan palapelejä, ppiirretään, napostellaan rusinoita, luetaan kirjoja, katellaan maisemia tai vaikka katellaan kännykästä juutuubin muumeja tai teletappeja. Ruokailu taaperon kanssa on ihan poissuljettu, turhaa sotkua ja vitutuskäyrää nostavaa puuhaa, mieluummin sitä vaan napostelee jotain pientä ja suht siistiä. :) 

Meillä ainakin istuu aika nätisti sen ajan aloillaan kun vaan tekee selväks ettei siitä nyt pääse mihinkään. Mut sit taas, mehän ollaan E:n kanssa reissattu tota matkaa koko tytön iän verran, et se on pienestä pitäen tuttua hommaakin. 

Mindeka
Ma-material Girl

Kivaa, että teillä sujuu! Mutta toki teillä saattaa vaikuttaa positiivisesti se, että E on siihen tottunut, kuten itsekin sanoit.

-JA: minä taas saatan manata aivan turhaan ja poika istuisikin junassa kiltisti sen kaksi tuntia kerrallaan. Ei voi tietää, kun ei ole kokeillut ;) Mutta olen luonteeltani sellainen, että haluan tehdä lapsen kanssa kaiken helpoimmalla tavalla, meille molemmille, joka on taas miellyttävintä esim. meidän kanssa matkustaville.

Liv
Päiväuniaika

Nii, mä luulen että se menee hyvin aina niin kauan, kun ite ottaa rennoin rantein ja vähän sillä asenteella, et jos se muksu haluu raivota koko parituntisen, niin siinähän raivoo. Että on tosi ikävää kanssamatkustajien puolesta, mut kyllä nekin varmasti hengissä siitä selviää. Tosi harvassa on kuitenkin ne tapaukset, kun muksu IHAN OIKEASTI raivoo/huutaa koko reissun alusta loppuun saakka, jos vaan ite jaksaa ottaa rauhallisesti ja oikeesti olla sen muksun kanssa (nojoo, pätee kai näihin vähän "vanhempiin", joiden kanssa voi jo leikkiä pöljiä sormileikkejä, laulaa hämähämähäkkiä tai muuta ja ne jopa tajuaa ne :D). Tai siis et on meilläki välillä huonoja reissuja,- pääsääntöisesti sillon kun mä olen jo valmiiksi vähän pinna kireällä ja yritän vähän liikaa. :) 

Ella F.
Siperian Ella

Mä oon matkustanut lapsen kanssa useamman kerran kun oon ollut nyt opiskelja =opiskelijahintaiset liput. Muuten ollaan laskettu, että sen verran vuodessa reissaamme, että auto, bensa ja vakuutuksetkin tulevat edullisemminksi kuin kaksi aikuista VR:n hinnoilla. Nykyäänhän bussi tulee kaikkein edullisimmaksi, jos mitenkään keskipäivän aikaan pystyy matkustamaan.

Oon tähdännyt parin tunnin junareissut tyllerön päiväuniaikoihin, mutta kuten ehkä luin, viime reissumme ei aivan siltä kantilta onnistunut. Joten maissinaksujen, rusinoiden ja pillimehujen jälkeen sitten vaan sinne lastenvaunuun. Purkista oon myös syöttänyt ruokaa, se meni pienempänä, mutta nyt kun on niin paljon mahdollisuuksia kun pääsee huimapäisesti itse liikkeelle, niin kaikki omassa kädessä pysyvä on ollut parempi vaihtoehto.

Itselle on kaikkein rasittavinta, jos lapsi ei nuku silmäystäkään koko matkan aikana, koska omani ainakin sai avatuksi myös kaikki ne liukuvat väliovet, halusi ulos joka pysähdyksellä ja muuten vaan känistä tai kiusata kanssamatkustajia. Ja jos siellä lastenosastolla on kova meno (paljon lapsia etc.) niin se imee viimeisetkin mehut. Että omat kahvit on saanut kyllä siinä menossa unohtaa. Mutta perillä saa sitten :)

Jos vaihtoehtona olisi takapenkillä koko matkan huutava raivokääpiö tai juna, valkkaisin junan. Mutta kun tylleröinen aika helposti nukahtaa autoon (lue: helpommin kuin junaan), niin olen alkanut mennä lapsen kanssa kahdestaankin autolla.

Mutta ei juna mikään vaikea ole, joten hyvää matkaa, kyllä se hyvin menee!

Mindeka
Ma-material Girl

Mä myös epäilisin sitä nukahtamista junaan/ rattaisiin junassa, koska kyseessä on tosiaan pikku-pojan (junafani) ensimmäinen junamatka, jolloin energia ja aika kuluu ihan varmasti kaiken ihailuun ja tutkimiseen.

Joskus vuosi sitten se olisi vielä saattanut onnistua, mutta -heh- ei enää.

Ja kiitos, ihan luottavaisin mielin täällä ollaan :)

phocahispida

Kirjoittelin meidän äiti+vauva-kombon Kerava-Kuopio-Kerava-reissuun valmistautumisesta ja matkan sujumisesta täällä:

http://www.lily.fi/blogit/ilman-sinua-olen-lyijya/naa-lahtis-nyt

&

täällä: http://www.lily.fi/blogit/ilman-sinua-olen-lyijya/reissumietteita-ja-muutama-pikakuva

Kerro ihmeessä, miten meni. Joskus on nimittäin varmaan taas tilanne, jossa reissaan Keski-Suomeen auton sijaan junalla taaperon kanssa.

Leluteekin Emilia (Ei varmistettu)

Leikkivaunu on ihan parasta. Me matkustettiin esikoisen kanssa ennen kaksosia aika säännöllisesti Turkuun mun isoäidin luokse, ja leikkivaunussa matka meni aina ihan huomaamatta (toisin kuin autossa, kiitos matkapahoinvoinnin). Kaksosetkin vietiin junassa vauvoina pari kertaa, sujui mainiosti, kun otti kantokopat mukaan yläkertaaan - ja kanssamatkustajista löytyi jopa pitelijöitä vauvoille tarvittaessa. Mutta joo, hinnat on kyllä suolaiset.

Mindeka
Ma-material Girl

Ymmärrän niin täysin sinua! Gabrielilla on alkanut myös ilmenemään matkapahoinointia, joten tällaiselle matkalle juna on varmasti paras vaihtoehto -Sen kannalta siis.

Leikkuvaunu voimaan uskon aivan täysin itsekin, vaikka kyllähän siellä pitää varmaan muutamat vaununvälit ravata aukomassa niitä ovia  (kuten myös Ella F. tuolla myös sanoi) ja juosta edes takaisin tms. Mutta siinähän sitten juoksee.

Mua ei siis hermostuta tämä ko. matka, koska jos leikkivaunussa on liukumäki, niin pari tuntia sujahtaa helposti.

 

Caelia
Caelia's

Meillä oli harkinnassa mennä Olivian kanssa junalla Itä-Suomeen heinäkuussa, mies olisi sitten työmatkansa jälkeen tullut autolla perässä. Jotenkin kummasti tuo reilu neljän tunnin junamatka ei kauheasti houkuttele... Olivia ei tällä hetkellä suostu istumaan sylissä yhtään paikallaan, ja ilmaisee myös mielipiteensä kuin oopperalaulaja konsanaan. Leikkivaunussa voisi tosin hetkisen viihtyä, mutta tuskin koko matkaa kuitenkaan. Joten siirrän ne junareissut suosiolla parin vuoden päähän, olkoonkin sitten tänä kesänä vähän lyhyempi mökkireissu kun miehen työreissu lohkaisee siitä puolet.

Mindeka
Ma-material Girl

Ymmärrän. Neljän tunnin junamatkalle en lähtisi varmaan minäkään. Ainakaan tosiaan vielä pariin vuoteen :D

Mä alan jo toivomaan, että oltais tehty se tuttivieroitus vasta tämän reissun jälkeen ;) Sen verran vaikealta (tai siis mahdottomalta!) on parin päivän aikana tuntunut kaikki, mutta varsinkin unet. On sitten kivaa olla kylässä pienen vauvan perheessä, kun parivuotias taapero raivoaa päivät ja yöt tuttinsa perään..

Kippuralla

me asuttiin pitkään turussa, josta muutettiin sittemmin keskisuomeen. ja mulla ei ole ajokorttia vieläkään :) eli siis junalla kuljettiin lapsen & lasten kanssa, tosin kolmen kanssa en ole koskaan yksin mennyt.

me lähdettiin usein yhden junalla (IC), koska yhden maissa nuorempi sammui, nukkui 1½h-2h, lapset söivät välipalan ja sitten isompi sammui vuorostaan.

varasin paikat perhehytistä, jonne nostettiin rattaat, jotta päiväunikombo oli mahdollista. tää toimi neljä vuotta, sitten päästin ekaa kertaa lapset leikkivaunuun ;)

yhden kanssa matkatessa mentiin myös aina päikkäriaikaan, ja välistä kannoin huutavaa vauvaa kolmisen tuntia junaa kävellen päästä päähän vain, ja välistä hän nukkui miltei koko ajan.

Mindeka
Ma-material Girl

Perhehytti? Mikä ihmeen perhehytti? Miksen mä ole kuullut tällaisesta?

Sinnehän saisi kaikki tavaratkin huoletta ja voisi vaikka katsoa Puuha Peteä läppäriltä!! ;) Nyt olen pakannut tavarat "ykkös- ja kakkoskasseihin", joista toinen jää varkaiden armoille rattaisiin (alakertaan) ja toinen tulee mukaamme ylös. Alas jää siis pyyhkeet, varavaipat, kumisaappaat jne. (Ehkä potentiaaliset varkaat eivät lue blogiani?)

v-e-m (Ei varmistettu)

Joo perhehytti on paras, tosin rattaita en sinne veisi kun ne vie sitten tilan niiltä muilta ihmisiltä siellä... Sen perhelipun saa ostettua netistä kun valitsee toiseksi matkustajaksi sen 6-16-vuotiaan, taapero menee sillä lipulla myös! ;) Rattaille ei tarvitse erikseen ostaa paikkaa, vaan ne viedään sinne lastenvaunu paikoille kun junaan mennään. Niin ja kyllä niitä kympin lippujakin on yllättävän paljon myynnissä ainakin itä-suomeen, niitä meillä hyödynnetään! Ne pitää vaan ostaa tarpeeksi ajoissa, eli suunnitelmat pitää tietää jo aikaisin. Liput saa myös kännykkään kun tilaa netistä.

Kippuralla

No perhehytissä on 4 paikkaa ja meitä 3-4 henkeä riippuen ketä matkustaa :) 4h matkalla se oli ainoa tapa saada lapset uniaikaan nukkumaan ilman että toista olisi saanut jahdata pitkin junaa toisen nukkuessa..

v-e-m (Ei varmistettu)

Aivan, meitä kun on tilanteesta riippuen 2-3 niin sinne voi helposti tulla muitakin :) Jos on 4 henkeä matkassa, niin sittenhän hytti on toki ihan omassa käytössä!

Kommentoi