Taaperon kanssa junailemaan eli mitä kaikkea pitää ottaa huomioon (=Totaalinen juna-avautuminen)

Ollaan lähdössä pojan kanssa sukuloimaan ja koska puoliso on tuolloin töissä, päätimme kokeilla, ensimmäistä kertaa junailua. Ensin ajattelin, että ”Tää tulee olemaan niin siistiä ja niin helppo, kun ei tartte enää matkasänkyä tai muutakaan ylimääräistä rompetta mukaan!”, mutta VR sai kyllä intoani hieman latistettua a) hinnoillaan ja b) aikatauluillaan ja c) junavaihtoehdoillaan ja siis ennen kaikkea, kaikkien näiden kolmen kombosta. Yritän kertoa (jos kiukultani pystyn), miksi:

a) Hinnat

  • Omalla autolla matkustaessa, bensaan menisi maksimissaan noin 50€ rahaa. Junalipun hinta on 30€/ suunta, vaikka taas kerran mainostetaan näitä halpoja kesähintoja. ”Alkaen 11€/ suunta. Matkoja rajoitetusti”– tyyppiset bannerit ja aseman mainokset, saa minut näkemään punaista. Ärsyttää! Sanoisivat suoraan, että vaikka matkustaisit mihin kellon aikaan tahansa, ei hinta oikeasti ole 22€ edullisempi, ikinä. -Paitsi siis niille muutamalle, jolle lippu on pitänyt myydä 11€:lla, jotta mainonta on laillista. (Ja minun pitäisi siis ymmärtää tämä firman kantilta, koska olenhan itsekin myynnin ja markkinoinnin ”ammattilainen”. Mutta ei, tämä vaan ärsyttää.) Ja jos hinta olisi kaksinkertainen, niin se vielä menisi, mutta kun lopullinen hinta on melkein kolminkertainen tuohon mainostettuun tarjoushintaan, niin… Joo, ärsyttää.

b) Aikataulut ja 

c) Junavaihtoehdot

 

  • Meille sopii matkustaa oikeastaan mihin aikaan tahansa. Parin tunnin matkalla on kuitenkin huomioitava joko lounas, välipala, päikkärit tai taaperon viihtyminen. Ja ystävällinen ääni VR:n asiakaspalvelussa kertoi sen meille aika suoraan (Kiitos oikeasti rehellisyydestäsi ja avustasi!) että, joko menette:
  • A) Paikallisjunalla, joka on pari euroa edullisempaa, mutta sinne ei saa rattaita (ei siis päiväunia), siellä ei ole leikkivaunua (ei puuhaa) eikä edes ravintolavaunua (ei mitään ruokailumahdollisuutta lounaalle, eikä edes äitille kahvia?!), joten ”Joo, ei kiitos.” Nämä junat olisivat niitä aikaisimpia ja edullisimpia, mutta pelkkä ajatuskin kahden tunnin junamatkasta, maailman ihanimman mutta myös aika vilkkaan, kaksivuotiaan kanssa, istuen kiltisti vierekkäin ja paikoillaan junavaunussa, kuulostaa huonolta vitsiltä. Siis, en usko, että kukaan taaperon äiti lähtisi tähän ihan huvikseen! Kuulostaa epäilyttävästi tosi-tv-formaatilta.
  • Päikkäriaikaan tämä voisi sopiakin, mutta missä se lapsi nukkuu, jos rattaita ei saa siihen johonkin lähettyville? Jätän siihen eteiseen yksinään? En ymmärrä. (Pojan vuorokausirytmiä siis ajatellen, 08-13 on järkevä aika matkustukseen. Tuolla aikahaarukalla vaihtoehtoja oli kuitenkin tasan nämä kaksi.)
  • tai B) Inter Cityllä, joka maksaa (oikeastaan mihin aikaan tahansa) sen min.28€/ suunta, mutta siellä on se jumalainen leikkivaunu, tila jonne jättää rattaat, ravintolavaunu (kahvia, pullaa, pillimehua ja ehkä jopa taaperolle purkkilounasta) ja -mainitsinko jo?- leikkivaunu. Arvaatte varmaankin, kumpaan päädyimme?

-Kyllä. IC- junaan on nyt matkaliput varattu ja vuorokausi aikaa käydä lunastamassa ne asemalta tai miltä tahansa R-kioskilta.

 

Haluaisin vielä tiedustella, että miten olisin voinut varata matkamme netistä, kun siellä ei ole valintaa: matkustan vauvan/taaperon kanssa = meillä on rattaat, vaan pelkästään aikuinen/ opiskelija/ varusmies/ eläkeläinen/ 6-16-v lapsi? Puhelimitse saimme perhelipun, joka on yhden aikuisen hintainen, mutta sisältää myös taaperolle oman isumapaikan.

 

Ja onko sattumaa, että asiakaspalvelija kertoo loppuun vielä heidän kanta-asiakasohjelmastaan ja sen eduista, lähes puhelinmyyjämaisella moodilla, sekä pohtii ääneen heidän tietokoneohjelmansa hitautta, kun puhelinpalvelun hinta VR:lle on 1,90€/ min + paikallisverkkomaksu!?! Puhelun kesto taisi olla sen viisi minuuttia, joten loppujen lopuksi, maksan VR:lle tästä matkasta noin 70€, lippujen ja niiden varaukseen käytetyistä maksuista yhteensä.

Parempi olla sitten täydellinen matka, ilman mitään matkapahoinvointeja….. (Huokaus.)

 

Tästä piti siis tulla vinkkilista junalla, taaperon kanssa, matkustaville, mutta raivo otti kirjoittaessa vallan. Sori siis avautumisestani. Toivottavasti kirjoittelen sitten ensi viikolla, kuinka matka meni ongelmitta ja kaikin puolin hienosti.

Heh.

 

 

Onko teillä muilla kokemuksia vauvan/ taaperon kanssa junailusta?

Kertokaa ihmeessä, varsinkin niitä hyviä, pliis!

 

 

Kommentit (15)
  1. Aivan, meitä kun on tilanteesta riippuen 2-3 niin sinne voi helposti tulla muitakin 🙂 Jos on 4 henkeä matkassa, niin sittenhän hytti on toki ihan omassa käytössä!

  2. No perhehytissä on 4 paikkaa ja meitä 3-4 henkeä riippuen ketä matkustaa 🙂 4h matkalla se oli ainoa tapa saada lapset uniaikaan nukkumaan ilman että toista olisi saanut jahdata pitkin junaa toisen nukkuessa..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *