Tee se itse: Farkkujen lyhennys

Ma-material Girl

Ompelukoulu saa jatkoa, josta on varmasti useammalle hyötyä (kuin äitiysfarkkujen tuunaus): Farkkujen lyhennysopas, jota pystyy soveltamaan kaikkeen lyhennykseen (hihat, hameet jne.), jossa on läpitikkaus. Let´s go!

 

1. Mittaa oikea pituus. Vinkki: Taittamalla polven alapuolelta vekin (ja neulaamalla) näet alkuperäisen lahkeensuun siinä pituudessa, kuin se vastaavan lyhennyksen jälkeen tulisi näyttämään. Pienennä vekkiä, niin lahje pitenee, ja päinvastoin. Huomaa, että vekissä on kangas tuplasti (5cm vekki = 10cm lyhennys).

 

2. Merkitse neuloilla tuleva pituus.

 

 

3. Silitä uusi lahkeensuu, kuin se tulee valmiina olemaan. Saumavarat siis lahkeen sisäpuolelle.

 

 

4. Merkitse tarvittavat saumavarat ja leikkaa ylimääräinen kangas pois. (2cm päärme = jätä 4-5 cm saumanvaraa, koska kangas taitetaan farkkupäärmeeseen tuplasti. Näin kangas ei pääse purkautumaan ja on siisti, vaikka käärisitkin lahjetta.)

 

 

5. Ompele samanvärisellä langalla kuin farkun muutkin tikkaukset ovat. Vinkki: Jos ompelet nurjalta ja mittasit saumanvarat suoraksi (kuten neuvoin kohdassa 4) , saat tikin suoraksi seuraamalla päärmeen reunaa.

 

 

6. Viimeistelysilitys.

 

 

Pari huomiota:

Farkun malli ei muutu, jos kyseessä on polvesta alaspäin suora lahje. Vain roimasti levenevät (=Bootcut) kärsivät n.5cm suuremmasta lyhennyksestä, koska lahje kapenee lyhetessään.

Jos haluat säilyttää alkuperäisen kulutussauman lahkeensuussa, voit lyhentää lahkeen saumalla. Tässä tapauksessa lahkeen tulee olla suora! (Paitsi, jos olet ompelukoneen ystävä ja kavennat/levennät lahkeen sopivaksi.) Tämän voi tehdä todella helposti parin sentin lyhennyksissä: ompele nurjalle puolelle vekki, aivan alkuperäisen päärmeen yläpuolelle ja silitä litteäksi. Huom. Tässä tapauksessa lahjetta ei voi kääriä, koska saumavarat näkyvät nurjalla.

Langan värivalinnalla vaikutat lopputulokseen: Alkuperäisen värinen lanka takaa sen, ettei lyhennys näytä tökeröltä. Kuulostaa mitättömältä seikalta, mutta ei ole.

Farkku kannattaa pestä ennen lyhennystä (kutistuminen).

Pillifarkku nousee polvitaipeesta käytössä, koska lahje on niin kapea. Huomioi mitatessasi lyhennystä!

Leveää lahjetta ei saa jokaiseen korkoon täysin sopivaksi, jos korkosi vaihtelevat loaferista 10cm stilettoon. Lyhennä eri farkku eri korkuisille koroille.

Kapea farkku on supermuodikas vaikka nilkkamittaisena! Toisten mieleen on enenmmän pitkä lahje:  kun farkunlahje jää selkeästi ryttyyn nilkkaan. Päätä itse oma tyylisi.

 

Lopuksi kysyisin mielipidettäsi:

Onko neuvoista hyötyä sinulle? Onko joku tietty ohje, jota toivoisit palstalleni?

Materiaalineuvoja (ja niiden hoitoa) olen ajatellut jakaa kanssanne myös jatkossa.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

kuinka tehdään polven alle ulottuviin farkkushortseihin sellaiset muotosaumat polviin? siis ihan ohuet vekit jotka tulee sivusaumasta keskikohtaa edessä? yleensä miesten farkkushortseissa on nämä mutta naisille ei sellaista ole myynnissä

Mindeka
Ma-material Girl

Veikkaan, että ne löytyvät vain miesten shortseista/housuista, koska ne ovat (yleensä) paljon leveämmät. Naisten on yleensä joko a) minishortsit tai b) niin kapeat, että muotolaskos vain painaisi käyttäjää. Joskus yksityiskohtina näitä voi kuitenkin olla melkein missä tahansa. Silloin muotolaskos ei siis ole käytön kannalta tarvittava vaan vain ulkonäköseikka.

Muotolaskoksen saa tehtyä farkkuhin (tai kaikkialle muuallekin, jossa tarvitsee muotoa: hameen taapuoli, mekon rinnan kohta jne..) näin:

  1. Ratko sivusaumat auki. Muotolaskos on vaatteen valmistuksen ensimmäinen kohta, joten valmisvaatteeseen tehdessä, joutuu "peruuttamaan" paljon taaksepäin.
  2. Merkitse muotolaskoksen kohta, leveys ja syvyys. Huom. Muotolaskoksen kärki loppuu juuri ennen korkeinta kohtaa (polvea, rintaa tms.), johon  muoto halutaan. Toinen kappale nyt siis lyhenee muotolaskoksen verran.
  3. Ompele muotolaskos. Aloita sivusaumasta ja etene kärkeä kohti (pienellä tikillä) sulavasti. Ompele hiukan reunan yli, jotta ei tarvitse edestakaisinommelta (näin tikki ei purkaannu).
  4. Silitä muotoonsa.
  5. (Ompele halutessasi päälitikkaus. Lähinnä vain näihin farkkushortseihin.)
  6. Ompele sivusaumat yhteen.
  7. Tasoita alareuna ja päärmää/huolittele  uusi lahkeensuu/helma.

 

Toivottavasti tästä oli sinulle Vierailija apua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuinka lyhennetään ja kavennetaan pillifarkut? Haluan siis ihan pillit, lahkeisiin asti. Farkut ovat siis alkuperäisestikkin pillit. Käytetäänkö tällöinkin vahvempaa lankaa? farkut on venyvää materiaalia, mutta jos laittaa karhunlangalla/tikkauslangalla niin saanko jalkaa lahkeesta?

Mindeka
Ma-material Girl

Moikka!

Mä käytän aina ihan normaalia polyester-ompelulankaa farkkujenkin lyhennyksessä. Jos haluat erottuvamman tikkauksen (kapea lanka "uppoaa" farkun päärmeeseen), niin joskus olen hurauttanut lahkeen kaksi kertaa ympäri. Eli tikki tulee tuplasti ja erottuu näin selvemmin.

Jos lahke vaatii joustamista että jalan saa pujotettua sisään, kannattaa kokeilla tilkulla (poisleikattu pätä) mikä on oikea tikin pituus. Lyhyempi venyttää kangasta jo ompeluvaiheessa ja pidempi joustaa vähemmän. Toivottavasti onnistuu!

Kommentoi