Tee se itse: Farkkujen lyhennys

Ompelukoulu saa jatkoa, josta on varmasti useammalle hyötyä (kuin äitiysfarkkujen tuunaus): Farkkujen lyhennysopas, jota pystyy soveltamaan kaikkeen lyhennykseen (hihat, hameet jne.), jossa on läpitikkaus. Let´s go!

 

1. Mittaa oikea pituus. Vinkki: Taittamalla polven alapuolelta vekin (ja neulaamalla) näet alkuperäisen lahkeensuun siinä pituudessa, kuin se vastaavan lyhennyksen jälkeen tulisi näyttämään. Pienennä vekkiä, niin lahje pitenee, ja päinvastoin. Huomaa, että vekissä on kangas tuplasti (5cm vekki = 10cm lyhennys).

kuva0327.jpg

 

2. Merkitse neuloilla tuleva pituus.

 

kuva0328.jpg

 

3. Silitä uusi lahkeensuu, kuin se tulee valmiina olemaan. Saumavarat siis lahkeen sisäpuolelle.

 

kuva0330.jpg

 

4. Merkitse tarvittavat saumavarat ja leikkaa ylimääräinen kangas pois. (2cm päärme = jätä 4-5 cm saumanvaraa, koska kangas taitetaan farkkupäärmeeseen tuplasti. Näin kangas ei pääse purkautumaan ja on siisti, vaikka käärisitkin lahjetta.)

 

kuva0331.jpg

 

5. Ompele samanvärisellä langalla kuin farkun muutkin tikkaukset ovat. Vinkki: Jos ompelet nurjalta ja mittasit saumanvarat suoraksi (kuten neuvoin kohdassa 4) , saat tikin suoraksi seuraamalla päärmeen reunaa.

 

kuva0332.jpg

 

6. Viimeistelysilitys.

 

 

Pari huomiota:

Farkun malli ei muutu, jos kyseessä on polvesta alaspäin suora lahje. Vain roimasti levenevät (=Bootcut) kärsivät n.5cm suuremmasta lyhennyksestä, koska lahje kapenee lyhetessään.

Jos haluat säilyttää alkuperäisen kulutussauman lahkeensuussa, voit lyhentää lahkeen saumalla. Tässä tapauksessa lahkeen tulee olla suora! (Paitsi, jos olet ompelukoneen ystävä ja kavennat/levennät lahkeen sopivaksi.) Tämän voi tehdä todella helposti parin sentin lyhennyksissä: ompele nurjalle puolelle vekki, aivan alkuperäisen päärmeen yläpuolelle ja silitä litteäksi. Huom. Tässä tapauksessa lahjetta ei voi kääriä, koska saumavarat näkyvät nurjalla.

Langan värivalinnalla vaikutat lopputulokseen: Alkuperäisen värinen lanka takaa sen, ettei lyhennys näytä tökeröltä. Kuulostaa mitättömältä seikalta, mutta ei ole.

Farkku kannattaa pestä ennen lyhennystä (kutistuminen).

Pillifarkku nousee polvitaipeesta käytössä, koska lahje on niin kapea. Huomioi mitatessasi lyhennystä!

Leveää lahjetta ei saa jokaiseen korkoon täysin sopivaksi, jos korkosi vaihtelevat loaferista 10cm stilettoon. Lyhennä eri farkku eri korkuisille koroille.

Kapea farkku on supermuodikas vaikka nilkkamittaisena! Toisten mieleen on enenmmän pitkä lahje:  kun farkunlahje jää selkeästi ryttyyn nilkkaan. Päätä itse oma tyylisi.

 

Lopuksi kysyisin mielipidettäsi:

Onko neuvoista hyötyä sinulle? Onko joku tietty ohje, jota toivoisit palstalleni?

Materiaalineuvoja (ja niiden hoitoa) olen ajatellut jakaa kanssanne myös jatkossa.

Kommentit (4)
  1. Moikka!

    Mä käytän aina ihan normaalia polyester-ompelulankaa farkkujenkin lyhennyksessä. Jos haluat erottuvamman tikkauksen (kapea lanka ”uppoaa” farkun päärmeeseen), niin joskus olen hurauttanut lahkeen kaksi kertaa ympäri. Eli tikki tulee tuplasti ja erottuu näin selvemmin.

    Jos lahke vaatii joustamista että jalan saa pujotettua sisään, kannattaa kokeilla tilkulla (poisleikattu pätä) mikä on oikea tikin pituus. Lyhyempi venyttää kangasta jo ompeluvaiheessa ja pidempi joustaa vähemmän. Toivottavasti onnistuu!

  2. Kuinka lyhennetään ja kavennetaan pillifarkut? Haluan siis ihan pillit, lahkeisiin asti. Farkut ovat siis alkuperäisestikkin pillit. Käytetäänkö tällöinkin vahvempaa lankaa? farkut on venyvää materiaalia, mutta jos laittaa karhunlangalla/tikkauslangalla niin saanko jalkaa lahkeesta?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *