Toivepostaus: Raskausajan helppo pukeutuminen

Ma-material Girl

Toivepostaus numero kaksi: Raskausajan pukeutuminen ja kuinka tehdä siitä helppoa. Omasta raskaudestani on pian päivälleen kaksi vuotta. Muistan helposti, mihin asioihin piti kiinnittää huomiota ja mistä vouhkaamista en ymmärtänyt lainkaan. En siis juossut ostamaan odotusfarkkuja tai bellybelttejä heti plussan tehtyäni, vaan päätin kokeilla, kuinka pitkälle pärjään ns. normivaatteilla. Kuvia vastaavat vaatteet löytyivät jo kaapistani (lukuunottamatta varsinaisia äitiysvaatteita), joten omalla vaatekaapilla saattaa oikeasti pärjätä melkein koko raskauden yli. Toivottavasti vinkeistäni on apua jollekin:

Taustat:

 • Pukeutuminen ja tyylikkyys on aina ollut minulle tärkeää
 • En suosi kertakäyttökulttuuria ajatuksella: "No, käytän vaikka kerran ja heitän sitten pois"
 • Lihosin raskausaikana parikymmentä kiloa
 • Olin töissä vaateliikkeessä, en missään konservatiivisessa firmassa (ei varsinaisia pukeutumissääntöjä)

 

Huomiot:

 • Trikoomekoilla pärjää raskausaikana pitkälle
 • Trikoovaate ei välttämättä veny pilalle, vaikka sitä käyttäisi koko raskauden ajan ja maha venyttäisi esim. paitaa paljonkin
 • Pitkät topit helpottavat peruspukeutumista
 • Mukavuus on kaiken A ja O
 • Kesällä on helpompaa olla raskaana -Pukeutumisen kannalta
 • Korkokengät voi unohtaa viimeiseksi (tai viimeisiksi) kuukaudeksi aivan suosiolla
 • Imetysliivejä on turha ostaa ennen 9kk:n täyttymistä, jos silloinkaan, koska maito nousee vasta synnytyksen jälkeen
 • Imetystoppi on loistava keksintö, ainakin pienirintaisille
 • Kukaan muu ei näe sinua valaana, vaikka itse itsesi sellaisena näkisitkin

 

 

Ks.täältä

Filippa K:n Long slip tank: Oma luottovaatteeni raskausaikana. Mikä tahansa vastaava pitkä toppi varmasti toimii, kunhan se on tarpeeksi ohutta ja liukasta materiaalia. Tavoite: Jatkaa paidan helmaa, kun maha nostaa sitä jo huomattavasti ylöspäin ei lyhyemmäksi. Tällaisten avulla, pärjäät todennäköisesti ilman Belly beltiä tai tuubeja.

Ks.täältä

 

Väljähkö trikoomekko, jossa ei ole vyöräleikkausta (=kiristävä ja vyötärön kohdan määrittelevä) lainkaan. Myös empire-linjainen sopii (=Leikkaus heti rinnan alla) muuttuvien muotojen kanssa, kunhan se on joustavaa materiaalia.

Ks.täältä

 

Trikoinen maksimekko pelastaa päivän kuin päivän ja sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Tänä kesänä olen nähnyt trikoisia maksimekkoja ainakin H&M:llä, Lindexillä ja Monkilla. Kun materiaali on trikoota ja yläosa (tai koko mekko) suht istuva, vältyt melko varmasti valasefektiltä.

 

 

Ks.täältä

Vältä mekkoja, joissa on vyötärön kohta ommeltuna tai vähänkin laskettuna. Siitä ei saa kaunista kokonaisuutta kuin ihan alkuraskauden aikana.

 

 

Trikoiset imetysliivit ovat mukavat ja joustavat hieman suuntaan tai toiseen, jos koko ei olekaan ihan just oikea. (Itse nappasin kahdet henkkamaukan trikoiset imetysliivit ostoskoriini noin viikkoa ennen laskettua aikaa.)

 

Ks.täältä

 

Äitiyshousut/ -legginsit kannattaa ostaa joustavassa materiaalissa ja vasta, kun todellinen tarve on. Äitiyshousujen kokomitoitus ei ole loogista. Ennen raskautta olin 36- kokoinen ja lihottuani +21kg, käytin H&M:n kirppikseltä löytämiäni pillihousuja, joista toinen oli kokoa 38 ja toinen 42.  Älä osta liian isoa, koska valuva trikookaistale mahan päällä, mutta paidan alla, on vieläkin raivostuttavampaa kuin sukkahousujen haaran alaspäin valuminen!! Äitiyshousuja käytetään vielä synnytyksen jälkeenkin, koska harvalla maha jää synnytyslaitokselle.

Mielstäni pärjää helposti myös ilman äitiyshousuja. En ostanut äitiysleggingsejäkään, vaan käytin vanhoja omia, joissa vyötärö jäi mahan alle. Kesähousuina minulla oli viskoositrikoiset "verkkarit", jotka toimivat ekana esitellyn pitkän topin kanssa mainiosti. En olisi todennäköisesti edes ostanut äitiysfarkkuja, ellei puolisoni työkaveri olisi niitä meille tyrkyttänyt kirppiksellä. (Mutta: ne olivat ihanat!) Raskauden puolivälissä (ennen näitä housuja), ompelin itse löysiin euron farkkuihin (kirppikseltä) trikookaistaleen. Ohje löytyy täältä. Käytin siltikin enemmän mekkoja ja trikoita kuin mitään näistä farkuista.

 

Kuva: lindex.com

Lindexin imetysliivi (14,95€) poistaa ongelmat imetyslivien koosta, toimivasta (imetys-)yöpuvusta ja kesähelteiden naruolkaintopeista. Ostin näitä muistaakseni kolme kappaletta ja imetysliivit jäivät sen jälkeen kaapin perukoille.

 

Ks.täältä

Raskaanaollessani palelin aika paljon. Vaikka odotin kesää vasten, muistan käyttäneeni kashmir-neulemekkoani usein. Yhdistettynä legginseihin se oli myös mukava ja helppo odotusajan asu. Töihin saatoin laittaa vielä jakun päälle, jolloin kokonaisuus oli asiallisempi. Pelkästään kenkää vaihtamalla (tennari vs. korkkari) saa tästä asusta myös todella monipuolisen.

 

Muuta:

 • Äitiysalushousuja en ostanut lainkaan. Tarpeeksi matalat ja pehmeät hipsterit sopivat ainakin minulle hyvin, kunhan koko oli tarpeeksi väljä = ei puristava.
 • Takkiasiaa ei tarvinnut miettiä, koska oli kesä.
 • Jalkani ei kasvanut raskauden myötä, mutta toisaalta, olin tuolloin ollut jo yksitoista vuotta seisomatyössä, joten jalankaari oli jo hieman laskeutunut eli jalan koko "kasvanut".
 • Turvotusta (varsinkin jaloissa) oli viimeisen kuukauden aikana, jolloin käytin vain varvastossuja.
 • Äitiysvaatteissa on usein mietitty valmiiksi imetysasiat, joten jos meinaa pärjätä omilla vaatteillaan, kannattaa miettiä myös tuota funktiota jo etukäteen. Esimerkiksi, viimeisenä mainittu neulemekko ei ole kovinkaan käytännöllinen (muttei mahdotonkaan!) siihen puuhaan.
 • Osaan vaatteeseen jäi henkinen "raskausleima", joka häiritsee käyttöä nyt, normitilassa. Mitkään vaatteet eivät venyneet tai kärsineet muutenkaan raskausajan käytöstä.
 • Äitiysvaatteet menevät hyvin helposti kaupaksi kirppiksillä, kun et itse enää niitä tarvitse. Katso siis itsekin niitä ensin käytettynä, jos vain mahdollista.

 

 

Miltä juttu vaikutti? Unohdinko jonkun merkittävän asian?

Miten sinä pukeuduit odotusaikanasi?

 

 

Kommentit

Hän joka kysyi (Ei varmistettu)

Kiitos! Hyviä vinkkejä, mina olin se joka kyseli. Tuntuu että jotkut ostavat raskausvaatteita heti alussa ja minultakin jatkuvasti kysellään, olenko ostanut jo niitä, vaikka mahaa ei juurikaan vielä näy. Maltan siis hetken :) Ongelma saattaa tulla siinä, mistä löytyy talveksi sopiva toppatakki!

Mindeka
Ma-material Girl

Kiva, että tykkäsit! Saman asian takia, päätin minäkin aikoinani, etten todellakaan osta kaikkea ja hetinytpaikalla, ihan vaan sen takia, että olen nyt raskaana. Vasta jos jotain oikeasti huomaan tarvitsevani.

Sinulla haastetta tosiaan aiheuttaa se talvitakkiasia.. Siskoni sai äidiltämme paksun villamekon (käsinneulottua 100% villaa), joka vähän piti lämpöä lopulla, vaikka takki ei enää mahtunut kiinni. Sitten kun vielä tietäisi, miten kylmä talvi on tulossa ;)

 

Raskaudessa on kaikki niin yksiöllistä, että vinkkejä on hyvä kysyä ja lukea, mutta kuitenkin saattaa tulla eteen asioita, joita lähipiiristä vaikka kukaan ei olekaan kokenut. Yksi positiivinen sellainen oli omalla kohdallani se, että vaikka lihoin sen parikymmentä kiloa, niin mahaani ei tullut yhtään raskausarpea. Ei yhtään. Enkä todellakaan harrastanut rasvaamista kuin perusrasvalla, normaaliin tahtiin.

(Eikä minulle tullut sitä napaviivaa, mikälie negra-pigmenttiviiva-olikaan. Enkä tuntenut pojan liikkeitä kuin vasta 20+ viikoilla, vaikka kätilöt ja ultratyypit inttivätkin asiasta, että

"Kyllä pitää jo tuntea! Katso nyt, siellä se nytkin liikkuu! Miten et muka tunne??")

Heh heh. Hauskoja muistoja!

Sensei
Puuhevonen

Hyvä vinkki tuo Lindexin raskausliivi, täytyy muutenkin käydä tsekkaan sen firman imetysrintsikkatarjonta. H&M:llä ongelmana on tuo rinnanympärys, joka mulla on 65-70 ja kyseisessä firmassa on onnekas jos mammapuolelta löytää koon 75 :/

Mindeka
Ma-material Girl

On muuten niin totta tuo rinnanympärysasia! Minä ostin ne sillä hetkellä pienimmät, olikohan 80-85 ja tyydyin siihen, kunnes löysin tuon imetystopin :)

Voin muuten kuvitella, että todella hoikalla, joka on raskaana, on oikeasti hankaluuksia pukeutumisen kanssa. 

Elina U.
Lentoaskeleita

Tosi hyviä vinkkejä olet kerännyt! :) Minä ostin aleaikaan hiukan isompia neulemekkoja muutaman talvella (en äitiyspuolelta) ja käytin niitä paksujen äitiyssukkahousujen kanssa tai mama-legginsien. Toimi talvella tosi hyvin, ja sai hyvällä omatunnolla sujauttaa Uggit vaan jalkaan ja menoksi! ;) Tykkäsin niistä mekoista tosi paljon, mutta harmikseni niissä tuntuu nyt vaan olevan sellainen mainitsemasi "raskausleima" ja vaikka hyvää materiaalia olivatkin niin vyötärö tuntuu niissä vähän lörpöltä nyt... Eli kiertoon taidan ne laittaa.

Imetykseen minulla olisi noiden loistavien mainitsemiesi Lindexin toppien lisäksi toinen vinkki, eli tuubitopit! Niiden kanssa on superkätevä imettää, ei tarvitse käyttää edes imetysrintsikoita vaan tavalliset olkaimettomat riittää ja toppi suojaa vatsaa. Käytin niitä kesällä sellaisenaan ja talvella aluspaitana.

Mindeka
Ma-material Girl

Totta! Tuubitopit!

paulahelena
ALUAP

mä oon pyrkinyt selviämään mahdollisimman paljon omilla vaatteillani ja uudetkin hankinnat oon tehnyt ennemmin normiosastoilta kuin mammapuolelta, ainoa ostamani varsinainen äitiysvaate on mammafarkut. ne tulikin kyllä tarpeeseen kun olin kärvistellyt jo ties miten kauan verkkareissa ja trikoissa, tosin nyt ei enää tekis mieli vetää ahdistavia farkkuja päälle. eikun hetkinen, ostinhan mä kesää varten yhdet äitiysshortsitkin, hyvä ostos kyllä nekin.

imetysliivejä oon ostanut hennesiltä muutamat jo hyvän aikaa sitten, uusia rintsikoita piti joka tapauksessa ostaa kasvaneille tisseille, joten kun ensimmäinen setti uusia ihan normiliivejä alkoi ahdistaa, päätin suosiolla napata suoraan imetysversioita. tosin tiedä sit kasvaako nää tissit tästä vieläkin isommiksi, kun varsinainen imetys alkaa... toi lindexin toppi vaikuttaa kyllä huipulta, pitänee käydä siellä muutenkin sovittelemassa kun tissien lopullinen koko alkaa olla selvillä!

täällä jotain omia vinkkejäni raskausajan vaateostoksista :)

Amma
Why you little!!

Mä hankin parit äitiyshousut, kun olen enemmän housuihminen. Mulla ei nimittäin omat housut menneet enää loppuvaiheessa reisistä jalkaan, eikä nekään jotka meni, oikein pysyneet jalassa kun ei saanut nappia kiinni. Mutta tosiaan, satsasin vain muutamiin ja niistäkin toiset meni kälylle käyttöön heti kun pääsin itse omien vaatteiden kimppuun (hetkeksi, nythän pitää taas hankkia pienempiä kokoja, kun omat vaatteet tippuu päältä.)

Varsinaisia äitiyspaitoja taisin ostaa yhden, koska se oli alessa ja tosi kiva.

Tuubitoppien nimeen vannon minäkin ja imettäessä niiden lisäksi neuletakit oli erittäin pop. Myös imetystoppi oli tarpeen mm. synnärillä ja ekoina viikkoina kotona. Itse imetysliivit jouduinkin sitten hankkimaan ihan alan liikkeestä, sillä ketjumyymälöissä ei löytynyt tarvittavaa kuppikokoa I (siis oikeasti, ii. Olin pyörtyä.)

Vierailija (Ei varmistettu)

Homous on synti, kuten esiaviollinen seksi. Malakia 3:6 "Minä, Herra, EN MUUTU." Täten Herran käskyt eivät muutu ja homous on ikuisesti synti.

ruuturusetti (Ei varmistettu)

Itse lisäisin sen että kavereilta voi pyytää vanhoja vaatteita. Itse kun olen xs kokoinen sain m kokoisia vaatteita ison säkillisen, löysiä ja ohuita jotka sopivat juuri kevättä ja kesää kohden. Heinäkuussa LA. Tämä postaus auttoi kyllä myös, itse kyllä hairadin jo ostamaan äitiysfarkut, toivottavasti sopivat vielä sitten myöhemmin päälle :D tuubitoppi oli myös aika hyvä idea :) kiitos tästä!

Kommentoi