Vaatemerkki, jolla on kiinnostusta muuhunkin kuin vain myymiseen

Ma-material Girl

 

"blingolla me teemme töitä sellaisten materiaalien kanssa jotka ovat hyviä luonnolle, työntekijöille ja heille jotka käyttävät vaatteitamme. Kaikella käyttämällämme puuvillalla on ympäristöcertifikaatti GOTS. Kaikilla muilla materiaaleillamme on myös GOTS tai joku muu ympäristöcertifikaatti."

 

 

"Kaikki värimme ovat myös myrkyttömiä ja ympäristöystävällisiä. Emme käytä ollenkaan muovipainatusta. Myös napeilla, vetoketjuilla yms on Oeko-tex certifikaatti."

 

 

"Puuvilla on yleisintämateriaalia vaatteissamme. Sitä käytetään esim T-paidoissa ja farkuissa. Pehmeä luonnonmateriaali tehdään puuvillan kukista. Puuvilla on maailman myrkytetyin kasvi ja siksi se vaatii myös paljon vettä. Se vaikuttaa ympäristöön ja ihmisiin jotka tekevät töitä puuvillan kanssa. Monet ihmiset kärsivät sairauksista näiden myrkkyjen takia.

Kun valitset ekologisen tuotteen, autat ympäristöä ja myös ihmisiä jotka työskentelevät puuvillan kanssa.

Kaikella käyttämällämme puuvillalla on GOTS certifikaatti."

 

 

"Modal on viskoosin kaltainen materiaali joka laskeutuu tosi kauniisti. Sopii mahtavasti vähän hienompiin vaatteisiin joita ei tarvitse silittää. Materiaali on pääasiassa selluloosaa joka on muokattu kemiallisesti muotoonsa. Useimmiten selluloosa tulee pyökistä. Modaalillamme on GOTS sertifikaatti."

 

 

"Global Organic Textile Standard on kansainvälinen ympäristömerkintä joka takaa ympäristöystävällisen valmistuksen tuotteelle. Se asettaa myös tarkat sosiaaliset rajat jotka kaikkien tuotteen kanssa työskentelevien on täytettävä."

 

"Kaikki vetoketjumme, nappimme yms, ovat saaneet Oeko-Tex sertifikaatin. Se takaa että näissä tuotteissa ei ole mitään sellaista joka aiheuttaisi vaaraa ihmiselle."

 

Perhekahvilassamme vieraili siis Blingo -vaatemerkin edustaja, jonka ansiosta piilevä sisäinen ympäristönsuojelijani ja ihmisoikeustaistelijani taas heräsi täysiin voimiinsa. Tästä piti tulla aivan erilainen, eli paljon kevyempi postaus, mutta kirjoittaessani tätä, se jokin loksahti paikoilleen.

 

Miksi kiinnostuin juuri tästä merkistä?

 

Kaikki lainaukset yllä on suoraan heidän nettisivuiltaan. Ja niissä jokaisessa piilee osasyy ja -vastaus tuohon kysymykseeni. Mikä Blingossa on niin erilaista?

Moni ei taida tietääkään, että vaikka vaatemerkin osa mallistosta olisi esim. ekologista puuvillaa, niin se ei kerro vielä mitään yrityksen sosiaalisista vastuualueista ja haluista vaikuttaa niihin. Mitkä ovat työntekijöiden olosuhteet, niin tehtailla kuin jälleenmyynnissäkin? Näitä sosiaalisia vastuita (social responsibilities) varten on monia sertifikaatteja, joita myönnetään yrityksille, jos/kun tehtaiden ja kaikkien ko. tuotteiden kanssa työskentelevien työolosuhteet ovat kunnossa. Tehdastyössä on vain aikuisia, heillä on tietyn suuruiset palkat, lomat jne. Kuten jo lainauksista saattaa päätellä, Blingolla sellainen on.

Yrityksellä on monia eri tapoja (jos tahtoa löytyy) vaikuttaa osaltaan vastuulliseen toimintaan, joista Blingo on valinnut mm. pienet tuotantoerät (neljä mallistoa vuodessa) ja käytettävien materiaalien sekä työolosuhteiden syynäyksen.

 

No, viimeistään tässä vaiheessa, moni jo miettii, että tämä nyt on taas sellainen yhteistyöpostaus -Mutta kun ei ole. Innostuin itse tästä yrityksestä niin paljon, että ajattelin näiden samojen asioiden kiinnostavan myös lukijoitani. Kerro sinä, kiinnostaako?

 

Minkä perusteella sinä kiinnostut jostain brändistä?

 

 

Translation: Finally I´ve found a brand that isn´t interested just about selling but also corporate´s social responsibilities: Blingo. And just for the record, this isn´t a co-operation post.

Kommentit

Elina U.
Lentoaskeleita

Tämä kyllä herätti mielenkiinnon! Missä noita on myynnissä?

Mindeka
Ma-material Girl

miam kerkesi jo vastatakin tuolla alempana kysymykseesi, että blingoa voi tilata netistä ja kotikutsuperiaatteella. Meidän MLL:n perhekahvilaan olimme pyytäneet esittelijän ja siellä itse tähän tutustuin.

miam (Ei varmistettu)

Kiva ja erittäin asiallinen postaus, kiitos Minna! Mäkin vihdoin tulin tänne kommentoimaan..;-)

miam (Ei varmistettu)

Ja vastauksena vielä edelliseen kysymykseen:-)
blingoja myydään kotikutsuilla ja webshopissa www.blingo.fi, mun kautta voi tiedustella lisää mia.melleri@blingo.fi

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitos vastauksesta, täytyykin tutustua tuohon webshopiin! :)

S-S

No tämä kyllä herätti mielenkiinnon!

Iän ja äitiyden myötä olen havainnut omasta ostokäyttäytymisestäni ja brändikiinnostuksestani sen, että aitous, ekologisuus, kestävät ja hyvät (luonnon)materiaalit kiinnostavat. Samoin ajattomuus, sillä olen vaatejumittaja. Kun löydän hyvän, kauniin, toimivan ja kestävän vaatteen, jumitan siinä tasan niin kauan kuin vaate sen kestää. Ja koska nykyään suosin kunnon laatua, se kyllä kestää! Esimerkkinä vaikkapa vuosia ja vuosia vanhat Filippa K:n merinovillatakit, joita minulla on parissa eri värissä. Jollei päivittäin, niin ainakin viikoittain joku niistä on päällä, eikä kunnosta huomaa ikää (esim harmaa taitaa olla seitsemän vuotta vanha, ellen pahasti erehdy). 

Kiitos siis vinkistä, menenpä tutustumaan Blingoon!

Mindeka
Ma-material Girl

En voisi olla enempää kanssasi samaa mieltä S-S!

Olen huomannut kyllä sen, että hinnalla ei enää ole niin suurta merkitystä, jos firman kääntöpuoli on kunnossa. Ja tietty se (vaatteen) ulkonäkö.

Ekologisuus ja eettisyys on todella tärkeitä perusteita vaatteita (ja muitakin asioita) ostaessa. Mutta kaikkein tärkein kriteeri itsellä on viime aikoina ollut ehkä sittenkin kotimaisuus. Se, että materiaalit on suomalaisia, niin pitkälle kuin se on mahdollista. Ja etenkin se, että vaatteen (tuotteen) valmistus takaa suomalaisille työpaikkoja. 

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kommentistasi murina!

Osaisitko suositella niitä kotimaisia meille muillekin? Toki sekin olisi ihana huomioida ja tuo työpaikkapuoli on kyllä aivan ymmärrettävä (ja hyvä!) valintakriteeri. Tuntuu vaan, että niitä saa kaivaa kiven alta, jos löytää sittenkään.

Onko mahdollista nykyisin edes löytää tuotetta, jonka materiaali ja työ on molemmat kotimaisia?

Kimperi ilmeisesti?

Disclaimerinä muuten, ei meilläkään siis pelkästään kotimaisissa vaatteissa olla, myös ties-mistä-peräisin olevaa second handia löytyy paljon. 

Kiven alla kun ovat tosiaan. Tässä muutama esimerkki, joihin itse olen ollut tyytyväinen: 

Taminex, myös materiaalit kotimaisia. 

Ihku Design, myös kankaiden luvataan olevan pääosin kotimaisia.

Melli EcoDesign, kankaat ei ole kotimaisia, mutta plussaa siitä, että ovat luomua. 

Selia, täältä en olekaan muistanut tutkia kankaiden alkuperää, olen vaan ollut niin hurmioitunut tilaustöihin, kun tälläinen ompelukyvytönkin saa juuri sellaisia vaatteita, kuin itse haluaa. 

 

 

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos linkeistä. Nuo kaikki ovat jotenkin tuttuja, mutta minuun ei kolahda nuo kuosit/ värit. Suosin niin simppeliä kuin mahdollista, vaikkakin Ihku Designin hämähäkkipaidan vaikka voisi ostaa villi kortti -meinigiillä ;)

Näissä kotimaisissa tuntuu jostain syystä olevan aivan liian paljon tapahtumaa minun mieleeni. Siis niissä kuoseissa ja kankaissa. Miksi ei saa tylsää (yksiväristä ja mieluiten pääosin harmaa-valkoinen-musta-värikarttaa noudattaen) ja ekologista ja kotimaista?! -Niinpä. Pitänee itse pistää firma pystyyn ;)

tiia_

Voi että, olen ihan samaa mieltä: miksi ihmeessä kotimaisten vaatteitten pitää olla sellaisia megaretroja väri- ja kuosioksennuksia?? Toki se varmaankin miellyttää monen silmää, mutta itse suosisin heti tältä istumalta sellaista kotimaista merkkiä, joka tekisi just niitä perustylsiä, hyviä, ekologisia vaatteita!

Ja hei suurkiitos vielä osuvista kommenteista tuohon vaatteiden laatu-kirjoitussarjaani. Ihan huippujuttu, että toit esille laatuasioiden monimuotoisuutta - itse tajusin oikeastaan vasta eilen illalla olevani aika fakkiintunut omien laatukriteereideni suhteen... ;)

Luru
Changes

Heh, jotenkin hassulle kyllä tuntuu tuo puuvillamateriaalien mainostaminen kotimaisina... Niin, missäs ne puuvillapellot täällä olikaan? ;D Heh, no joo, onhan siinä langassa työstämistä ennen kuin se saadaan neuleeksi/kankaaksi asti, mutta silti vähän huvittaa.

Melli EcoDesign (Ei varmistettu)

Melli EcoDesignin kankaat ovat täysin kotimaisia. Vain itse luomupuuvilla kasvatetaan Kreikassa.

Kiitos tarkennuksesta ja pahoittelut, että olin kirjoittanut väärin!

kotiäiti (Ei varmistettu)

Ostin useita vuosia sitten kalakuviollisen tunikamekon tyttäremme. Nykyään hän pitää sitä yöpaitana. Olen joutunut korjaamaan tunikan kainaloiden ompeleita pariin kertaan, kun on niin pidetty. Materiaali on uskomattoman pehmeää...ihanaa! Itse ihastuin Heidän tämän kauden tuotteisiin... Täytyy varmaan tehdä tilaus *hymy*. Suosittelen blingoa kaikille.

Mindeka
Ma-material Girl

No niin! Täältä löytyy jo kokemuksenkin kautta tulleita suositteluita! Kiitos kotiäiti kommentistasi!

Me tilasimme myös housut -Äidille ja pojalle- joten kohta pääsemme mekin kertomaan kokemuksiamme niistä vaatteistakin ;)

Ai niin Nanso, kiitos muistutuksesta! *ryntää tutkimaan valikoimaa* 

Luru
Changes

Jes, miakuusisto - Nansot todellakin valmistetaan edelleen Suomessa (ja siitä ei luovuta, se on firman periaate. piste), Nokian tehtaalla. Samoin kuin osa Nanso Groupin sukkatuotteista, jotka taas työllistävät Tornion tehtaalla. 

Suomalainen työ on vain niin kallista, että monen merkin on taloudellisista syistä pakko teettää tuotteensa ulkomailla. Silloinkin toivoisin, että kuluttajat suosisivat näitä kotimaisia merkkejä. Ai miksi? No siksi, että työpaikkoja säilyisi meillä suunnittelijoilla, mallimestareilla, suunnitteluassistenteilla, ostajilla, myyjillä, brand managereilla ja vaikka kuinka monilla vaateteollisuuden ammattilaisilla.

Usein näistä kotimaisuusasioista puhuttaessa huomaan ihmisten peräänkuuluttavan nimenomaan tehdastyöläisten työpaikkojen perään. Eivätkö asiantuntijatehtävissä/toimihenkilöinä toimivien työpaikat ole aivan yhtä arvokkaita?

Ode (Ei varmistettu)

Hei löysitkö miakuusisto jo lisätietoa Blingosta? Ellet, niin hae facebookista vaikka Blingo-kirppis -ryhmä. :) Siellä huutelemalla löytyy taatusti edustaja joka asuu samalla suunnalla Suomea kuin sinä :)
Ite hurahdin näihin suunnilleen vuosi sitten ja nyt rupesin edustamaankin. Jokainen ostettu vaate kun on kannanotto sinne tuotantopäähänkin - tuotko valinnoillasi mahdollisuuden vähän vähempimyrkkyiseen elämään siellä missä puuvilla kasvaa?

solja
Muualla

Hoo, Blingon mainokset ovat vainonneet minua viime aikoina Facebookissa. Mielenkiintoista kuulla, millaisesta merkistä oikein on kysymys.

Ekologisuus kiinnostaa ehdottomasti, mutta esimerkiksi puuvillavaatteiden kohdalla sertifikaatit tai edes luomulaatuisuus ei valitettavasti tee matskusta vastuullista vaihtoehtoa. Se turhauttaa. Siksi kiinnitän huomiota laadun lisäksi ennen kaikkea kuluttamisen määrään.

Eettisyyteen on paljon helpompi satsata, koska valmistusmaa on helppo kytätä niskalapusta. Materiaalien alkuperää sekään ei tietysti kerro. Yksi suosikeistani on R/H, jonka suunnittelu tapahtuu ymmärtääkseni Suomessa ja valmistus Virossa. Olen yhtä allerginen retrotyylille kuin yllä olevat kommentoijat...

Kommentoi