Kun vanhempainvapaa loppuu

Moikka!

Kävin tänään katsomassa Kelan -sivuilta päätöksen kotihoidontuesta ja itku meinasi päästä, kun näin summan (n. 280€ verojen jälkeen) mitä tulen saamaan vanhempainvapaan päättymisen jälkeen marraskuun alusta alkaen. Summa ei tule kattamaan edes osuttaani vuokrasta, kun meillä menee vuokra puoliksi. Onneksi mulla on jonkun verran säästöjä ja sain tämän kuun alussa veronpalautukset. Kuitenkaan en haluaisi käyttää kaikkia säästöjä hoitovapaani aikana. Joudun sieltä ottamaan vuokraan puuttuvan osuuden. Olen myös aina ollut huono pyytämään rahaa lainaksi muilta, kun olen halunnut pärjätä itsenäisesti myös taloudellisesti. Onneksi miehellä on suht hyvät tulot niin pystyn jäämään kotiin, mutta jotenkin vierastan ajatusta siitä, että joudun olemaan hänen rahojensa varassa. Vaikuttaa se yhtälailla hänen taloudelliseen tilanteeseenkin. Toki saan myös lapsilisän, mutta se käytetään automaattisesti L:lle tehtäviin hankintoihin.

Musta on myös hassua, että kodinhoidontuki on sidoksissa puolison tuloihin. Mitä paremmat tulot puolisolla on sitä vähemmän kotihoidontukea saat. Mielestäni tähän pitäisi saada muutos, koska ei voida olettaa, että puoliso elättää. Sitten ihmetellään sitä miksi Suomessa on syntyvyys laskussa ja lapset laitetaan tosi aikaisin hoitoon. Monilla ei ole varaa jäädä vanhempainvapaan jälkeen kotiin juuri tämän takia. Mutta täytyisi kuitenkin muistaa se, että olemme Suomessa etuoikeutettuja jäämään kotiin hoitamaan lasta vanhempainvapaan jälkeen, vaikka se on taloudellisesti tiukkaa. Monissa maissa tämä ei ole mahdollista ja töihin joudutaan palaamaan usein muutamien viikkojen jälkeen synnytyksestä. Ellei sitten ole rikasta miestä, jolla on varaa elättää.

Joudun nyt todenteolla miettimään alanko tehdä mahdollisesti jotain keikkahommaa, jotta tulisi edes vähäsen taskurahaa. Lisäksi mun täytyy irtisanoa salikortti, Spotify premium ja yksi lehtitilaus ainakin. Joudun myös tinkimään omasta hyvinvoinnistani, koska ei ole varaa mihinkään ylimääräiseen. Täytyy varmaan aloittaa jo nyt ostamaan joululahjoja varastoon.

Nyt ei auta muu kuin tottua ajatukseen siitä, että taloudellinen tilanteeni tulee olemaan heikko jonkun aikaa. Oma päätökseni on jäädä hoitovapaalle, koska haluan nauttia ajasta, kun lapseni on pieni. Kyllä me pärjätään. <3

Kivaa loppuviikkoa!

 

Seuraathan meitä Instagramissa, @mmartzaa

Kommentit (2)
 1. Pauliinaaaa
  11.9.2019, 16:25

  Tsemppiä!

  Olen periaatteessa samaa mieltä, että monessa tilanteessa puolison elätysvelvollisuus on hieman kinkkinen, MUTTA vanhempain/kotihoidonvapaa on mielestäni aivan eri asia. Yhteisen lapsen hoitamisen kulut (eli käytännössä sinun tulojesi puute) ovat yhteisiä kuluja joihin myös miehen kuuluu osallistua eikä ole millään tapaa kyse ”elätettynä olemisesta”. Minusta reiluin malli olisi hoitovapaiden ajan jakaa tulot puoliksi tms. jos kulutkin jaetaan niin. Sinulle ei kerry eläkettäkään. Totta kai perheellistymisen vaikuttaa myös miehen talouteen.

  Varmasti edessä on kulujen karsimista, mutta älä jousta liikaa omasta hyvinvoinnistasi 🙂 Perhe on kuitenkin yhteinen projekti.

  1. Kiitos tsempeistä!
   Sulla on hyvä pointti asiaan. Meillä on aika hyvin mennyt kaikki puoliksi mitä tulee talouteen (vuokra, kauppaostokset & laskut). Lapsen vaatehankinnat yms. ovat olleet enemmän mun vastuulla, kun ei mies niistä oikein mitään ymmärrä. Ehkä sitä kokee itsensä jollain tapaa olevansa toisen ”elätettävänä”, kun ei ole juurikaan tuloja vanhempainvapaan jälkeen. Vaikka eihän se oikeasti niin ole. 🙂 Pudotus taloudellisesti tuntuu vaan niin huimalle, mutta onneksi on vielä pari kuukautta aikaa tottua ajatukseen ja järjestellä raha-asioita. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *