Oletko tekopyhä kasvissyöjä?

Mangomalen

 

"Jos arvostamme laadukkaita raaka-aineita ruuassamme, peräänkuulutamme luomulihaa, kasvissyöntiä ja tuomitsemme lapsityövoiman, niin miksemme vaadi samoja kriteerejä eläinperäisten vaatteiden ja asusteiden kohdalla?"

- Maria Tasula

 

The Cashmere Hourissa on mielenkiintoinen postaus, jonka toivoisin monen lukevan. Aihe on tuttu, muodin ja eläinten hyväksikäyttö, mutta lähestymistapa sopivan pohdiskeleva. On virkistävää lukea aiheesta tyypiltä, joka arvostaa molempia, mutta ei pauhaa kummankaan puolesta.

Maria esimerkiksi pohtii, miksi tuomitsemme angoran samalla, kun tallustamme ympäriinsä merinovillapaidoissa. Ja miettii, miksi itse on turkitsia vastustava kasvissyöjä, mutta samalla ostaa nahkakenkiä ja stailaa kuvaukset turkiksella.

Faktoista tulee inha olo, kuten kuuluukin, mutta jutun suurin anti on juuri oma pohdinta.

Lukaise!

Hepan ikuisti Matilda.

Kommentit

Mahdoton Nainen

En ole kasvissyöjä enkä siis ota kantaa kenenkään tekopyhyyteen. Kasvissyönnin syitä on monia eivätkä ne kaikki liity eläintensuojeluun tai ekologisuuteen. Ja vaikka liittyisikin, niin kulutusvalinnat ruuan suhteen on yleensä tehty vähän helpommaksi kuin esim. vaatteiden. Ruuan alkuperän ja sen sisältämien raaka-aineiden selvittäminen ei vaadi yleensä hillitöntä googlauskierrosta vaan se selviää suoraan paketista. Enkä nyt sano etteikö pitäisi nähdä vähän vaivaa kuluttamiensa tavaroiden alkuperän löytämisen eteen, mutta siihenhän suurimmalla osalla ihmisistä kaikki aika menisikin jos joka ikisen ostamansa tavaran tai elintarvikkeen jokaisen osan alkuperä pitäisi itse henkilökohtaisesti selvittää.

Tiedostan että kasvissyönti olisi jossain mielessä eettisempää ja ekologisempaa kuin sekasyönti (vaikka esim. soijanviljelyssäkin on ongelmansa), mutta olisin todella huono kasvissyöjä ja yritänkin täyskäännöksen sijaan vähentää lihansyöntiäni. Sama kaikessa, ei jokaikisen ihmisen tarvitse ryhtyä vegaaneiksi jotka ompelevat omat vaatteensa itsekasvatetusta hampusta. Maailma pelastuisi vähemmälläkin, vastaus on yksinkertaisesti kuluttaa vähemmän ja laadukkaammin, vaikka se sitten tarkoittaisikin myös eläinperäisten tuotteiden käyttämistä.

Chatadealgo (Ei varmistettu)

No niin, kaikki kasvissyöjät eivät ole sitä eläintensuojelun, ekologisuuden tai maailman pelastamisen vuoksi, ja muutenkin oletus että kasvissyöjien tulisi olla jotenkin jokaisessa asiassa tiedostavampia on aika kapea.

sipulinsyöjä (Ei varmistettu)

Nii, itse ymmärrän kysymyksen siten, että oletko kasvissyöjä JA tekopyhä? Enkä että oletko kasvissyöjä, jotka ovat kaikki aina tekopyhiä...

Roosa
Mangomalen

Hyvia pointteja kaikki kuomaseni!

Kommentoi