5-vuotiaan säästöjuhlat

Vietimme sunnuntaina Poitsun viisivuotisjuhlia. Budjetti on nyt erittäin tiukilla koska matkamme lähestyy, joten päätin ettemme vielä tänä vuonna vietä kaverisynttäreitä, vaan kavereiksi saa luvan riittää pojan kolme serkkua. Hän ei onneksi ollut pettynyt, vaikken kutsunutkaan edes hänen parasta ystäväänsä kylään… Ehkä saan sen korjattua tässä keväällä, tuntuu vaan että on hieman mahdotonta kaitseta kahta todella villiä viisivuotiasta vauvan kanssa joka vaatii kaiken huomioni enimmäkseen.

IMG_20180204_224337.jpg

Lahjoiksi hän oli toivonut legoja, ja niitä hän sukulaisiltamme saikin. Mieheni kanssa yritimme hätäisesti siivota kaksi päivää ennen kuin edes lähipiirin kehtasi päästää kotiimme. Pinnakin meinasi jossain välissä kiristyä, muttei sentään mitään suurempaa sotaa saatu aikaiseksi vaikka useimmiten niin käy jos järjestämme juhlia. Kaiken kaikkiaan siis oikein onnistunut viikonloppu.

Poitsu on jo niin iso että hänet voi kavereineen luottaa omaan huoneeseensa leikkimään yläkertaan, joten itse saa juoruta roskaa kahvipöydässä, syödä luvattoman paljon kakkua, ja nauraa hysteerisesti samanhenkisten huonon huumorintajun omaavien perheenjäsenten kanssa. Jos vauva on hereillä, hänet voi aina tyrkätä iskän syliin (tuntuu luksukselta kuin on kolme vuotta yksinhuoltajuutta takana).

IMG_20180204_151941.jpg

Varasin pienen juustokakun leipomosta koska epäilin etten jaksaisi mitään tehdä, mutta leivoin sittenkin suolaista kinkku-parsakaali-fetapiirakkaa ja tein suklaisen mutta raikkaan täytekakun. Pohjien reseptit kaivoin netistä ja täytteet sovelsin itse. Juustokakku oli ehkä nätein pöydässä mutta jostain syystä sitä kuitenkin kului vähiten.

IMG_20180204_223934.jpg

Kinkku-parsakaali-feta piirakka (pellillinen)

Pohja*:

250 g voita tai margariinia
6 dl vehnäjauhoja (vaihdoin 1 dl sämpyläjauhoihin 5+1)
1 tl suolaa
1 dl Kylmää vettä
 
Täyte:

  • parsakaalia pari nuppua
  • fetapurkki laktoositon (ei kevyt)
  • pizzakinkkusuikaleita 1,5 pss
  • kapriksia
  • 3 kermaviiliä hyla
  • 3 munaa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1 maustemitta kuivattua timjamia
  • 1-2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • juustoa raastettuna (mozzarella, edam ja emmental)

 
Nypi pohja-ainekset nopeasti kasaan ja laita kelmutettuna kylmään pariksi tunniksi. Esikeitä parsakaali n.5-10 min.
Laita uuni 200-asteeseen, ja kauli taikina suoraan leivinpaperille. Lado päälle kinkku, parsakaali, feta ja kaprikset, ripottele kevyesti suolaa päälle. Sekoita munat, kermaviilit sekä mausteet. Valuta tasaisesti päälle. Ripottele pinnalle juustoa mieleinen määrä. Paista alatasolla. Piirakka on uunissa n. 35-55 min, tai kunnes se on kauniin ruskea ja suhteellisen kuiva (vetäytyy vielä paiston jälkeen).

IMG_20180204_224613.jpg

Raikas, keksisuklainen tätekakku

Pohja**:

5 munan sokerikakkupohja (24 cm:n vuokaan)

  • 5 kpl munaa
  • 2 dl erikoishienoa sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl luontaista vaniljasokeria

(Oma sovellukseni reseptistä poiketen koska en jaksanut lukea:) Laita uuni 175-asteeseen. Voitele vuoka voilla ja korppujauhota. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi. Nostele kuivat aineet varovasti joukkoon. Kumoa vuokaan ja paista 30-45 min kunnes taikina ei enää tartu puutikkuun. Anna vetäytyä pari minuuttia ja kumoa lämpimänä. Anna jäähtyä.

Täyte:

  • 1 prk rahkaa
  • 1 prk vispikermaa
  • ½ levyä fazerin sinistä maitosuklaata
  • rkl sokeria
  • tl vaniljasokeria

Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vispaa kermavaahto. Suklaan on oltava hitusen jäähtynyt, valuta muiden ainesten joukkoon ja sekoita.

muut täytteet:

  • kypsä banaani
  • lettuhilloa tms
  • maitoa n. 2,5 dl

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kelmuta vuoka niin että kelmu tulee runsaasti yli reunojen joka puolelle vuokaa. Laita ensimmäinen kakkupala pohjalle ja kostuta se maidolla. Levitä pohjalle hilloa. Levitä suklaarahkakermaa päälle. Laita välikerros väliin, kostuta se maidolla ja levitä sille muussattu banaani, jonka jälkeen taas suklaarahkakermaa. Laita päällimmäiseksi viimeinen pala kakkua, kostuta se ja sulje kelmut kakun päälle. Pidä mieluiten yön yli jääkaapissa kostumassa.

Päälliset koristelin todella rennosti kiireessä vauva olalla (tässä ei nyt pingoteta! on nykyinen aatteeni, en ole mikään kakkuleipuri enkä tarvitse esittääkkään olevani). Vatkasin kuohukermapurkin jonka levitin kakun päälle huithait sukkelaan, iskin päälle suklaahippukeksejä puolitettuina (söin ne jotka menivät rikki), iskin mukaan marspalasia ja keksisuklaata, sekä kinder buenopatukoita ja yksi kindermuna.

Kakku teki kauppansa hyvin joten kai se oli ok muistakin, itse yllätyin sen raikkaudesta koska kun suklaarahkakermatäytettä jäi yli ja söin sen, oli se mielestäni hieman karvasta ja tunkkaista, mutta toimi näköjään hyvin banaanin ja hillon kanssa. Semmoinen pikainen kermaplösö tällä kertaa… Ei ehkä ollut kauneudella pilattu kun äitini kysyi oliko viisvuotias sen koristellut, mutta tulipahan vaivatta ja oli monen makuun ;).

Koristeluihin meni parisen hassua euroa, ostin salama mcqueen servettejä, 5-vee kynttilän, pussillisen ilmapalloja, serpentiinit unohdin laittaa esille (ihan hyvä niin, inhoan sitä silppua ja Tipu olisi vain syönyt ne).

Leipomistuotosten lisäksi oli edukkaimpia prisman pikajuoksun löytöjä- kanelikeksejä, suolaprezeleitä, purkki tikkareita, karkkikaulakoruja, kahvia ja mehua. Tikkarit ovat olleet erityisesti lasten mieleen viimeisimmissä kemuissamme, eivätkä ne sotke kun niiden kanssa seilataan pitkin taloa. En edes pitänyt ongintaa tällä kertaa, mutta eipä kukaan sitä osannut kaivatakkaan kun oli hauskaa ihan vapaan leikin parissa.

Taidan olla vanhojen perinteisten synttärikaffejen kannalla, miksi pitää nykyään olla yhtä ja toista muovirimpsua ja härpäkettä, tolkuttomia lahjoja tai ylläripussia joka vieraalle kotiinvietäväksi.

Seuraavana yönä nukuimme kaikki hyvin raskaiden juhlien jälkeen, tai niin minä ainakin luulin… Juhlia seuraavana aamuna Poitsu hihkui ylpeänä että ”Kato, kato äiti!” ja osoitti lattiallaan olevaa lego-mitälie-autorakennelmaa. Hän oli herännyt yöllä salaa rakentamaan legoja, ja salaa palannut hissunkissun nukkumaan, joten olimme avomieheni kanssa täysin pimennossa talossamme tapahtuneesta yöllisestä legotoiminnasta. Oli ilmeisesti mieluisia lahjoja.

Rakas lukija, pistä kommenttia jos haluat tarkennusta resepteihin tai jos niistä on jotain kysyttävää ;).

Lue myös eilinen höpöjulkaisuni joka syrjäytti tämän julkaisun ajanpuutteen vuoksi 😉 http://www.lily.fi/blogit/manic-fat-mom/pikku-yllari-poitsulle

*Piirakkapohjan reseptin löysin täältä:  https://kotiliesi.fi/resepti/chorizopiirakka/

**Täytekakkupohjan reseptin löysin täältä: https://www.makeaa.fi/kaikki-sokerikakkupohjasta/

tyo-ja-raha raha ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *