7 Vinkkiä Vähentää Ruokahävikkiä

Hävikkiviikko vetelee viimeisiään ja ajattelin listata tässä omat keinoni olla tuottamatta ruokahävikkiä, sillä uskaltaisin väittää että koko perheemme hävikki ei täytä kokonaisuudessaan 4-7 henkilöltä edes sitä keskiarvoa joka Suomessa tuotetaan yhdeltä henkilöltä, 23 kiloa vuodessa.

ruokahävikki.jpg

  1. Pidä jääkaappi siistinä. Nosta edustalle vanhenevat tuotteet, ole aina perillä kaappiesi sisällöstä. Siivoa tarpeeksi usein kuivakaappeja ja nosta pöydälle vanhenevat tuotteet. Laadi niiden mukaan viikon ruokalistasi.
  2. Jos puolisosi tai asuinkumppanisi käy kaupassa, laita ostokset kaappeihin jotta tiedät mitä siellä on.
  3.  Ennakoi. Jos käytät purjosta puolet keittoon, ja tiedät ettet käytä sitä usein, niin pilko loput renkaiksi pakkaseen. Sama pätee yrteille. Mikäli ostan tuoreita yrttejä pilkon melkein aina ylijäämät suoraan pakkaseen minigrippeihin. Muuten ne vain vanhenevat jääkaapissa. Joskus teen myös jääpalakuutioihin yrttiöljyjä (esim silputtua rosmariinia ja oliiviöljyä). Niitä on kätevää käyttää ruuanlaitossa tai lisätä sulatettuna vaikka salaatin joukkoon. Leipämenekkejäkin kannattaa aina miettiä etukäteen, ja pakastaa suoraan osa. 
  4. Mieti kerran viikkoon mitä kummallisia tuotteita on tullut haalittua kaappeihin. Valmista ne silti vaikka ei tekisikään mieli. Jos hankinta meni ihan mönkään, niin kuvaa sinulle epämieluisat ruuat ja laita vaikka lähiperheen tai kaveriporukan whatsapp ryhmään kysely kenelle ne kelpaisi. Jos sopivaa porukkaa ei löydy tutuistasi, niin huutele paikallisessa facebookin roskalava-ryhmässä tai ruoka-apuryhmässä. Voitte myös perustaa taloyhtiössänne kierrätyspöydän rappukäytävään tai yhteistilaan (minne vaan säädökset antavat luvan). Sellaiseen on kätevä viedä vaikka kaikki tuore kaapistaan kun on lähdössä matkoille. Huomioi tietenkin kylmäsäilytys, mikäli kyseessä on herkkä tuote niin kysy vaikka suoraan naapurilta onko hänellä sille käyttöä.
  5. Syö itse lasten jämät. Mutta jos teet tätä, niin ota omalle lautaselle huomattavasti vähemmän ruokaa kun mitä olit ajatellut syöväsi.
  6. Anna koiralle tai kanoille kaikki mikä sinulta jää yli. Jos sinulla ei ole eläimiä tai koirasi on nirso, niin ehkä naapurista tai lähipiiristä löytyy koira?
  7. Mieti aina onko tuote oikeasti pilaantunutta. Parasta Ennen-merkintä ei ole sama kuin Viimeinen Käyttöpäivä-merkintä. Esimerkiksi mausteet säilyvät noin kolme vuotta merkinnän jälkeen käyttökelpoisina. Harjaannuta aistejasi. Nuuhki, maistele, tunnustele. Opit tunnistamaan pilaantuneet maitotuotteet ja märentyneet kasvikset vain harjoittelemalla.

On huutava vääryys että 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa lentää vuosittain roskiin Suomessa, se vastaa 7800 rekallista ruokaa! Tehdään parhaamme ruokahävikin vähentämiseksi! Minulla olisi toki paljon lisääkin vinkkejä, mutta let´s keep it short ´n´sweet! 

<3 Paulina

Lähde (Faktat):Luonnonvarakeskus, LUKE

puheenaiheet vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *