Ladataan...
Mansen Muijat

Moro!

Tammelantorin naapurissa Aaltosenkadulla sijaitsee Kätkö Vintage –niminen vuosikertavaatteita ja huonekaluja myyvä aarreaitta. Käväsin jututtamassa paikan omistajaa Henkkaa, joka kertoi mitä kaikkea liikkeestä löytyy.

Kuka Kätköä pyörittää?

Ahosen Henrik, hyvää päivää vaan! Tää on tämmönen yhden miehen show. Toki aina välillä on apuna opiskelijoita, harjoittelijoita ja kavereita. Varsinkin, kun tätä liikettä perusti, oli todella paljon apua kaikista kavereista. Mä olisin muuten varmaan vieläkin maalaamassa tätä liikettä! Tämä oli siis ennen pukuliike Saketin taukohuone ja aika karussa kunnossa. Sitä ennen tämä tila oli entinen Aaltosen kenkätehtaan nahkavarasto. Tässä talossa oli kuitenkin mun mielestä kivasti vanhaa meininkiä. Väri-ideat tuli noista rappusista, josta paljastui punainen alta ja ajattelin, että laitetaan punaista seiniinkin. 

Miten Kätkö sai alkunsa?

Olin pitkään vaatekaupassa töissä ja ajattelin, että olisi kiva perustaa jotain omaa. Aluksi tuli idea omasta vaatekaupasta. Olen aina tykännyt huonekaluista ja designista, joten ajattelin, että olisi kiva yhdistää nämä kaikki. Ja tämmöinen siitä sitten tuli. Vintage ja kierrätys on ollut aina lähellä sydäntäni-  ylipäänsä kaikki mikä niihin liittyy. Näillä tavaroilla on historiaa. Usein vanhat on myös kestävämpiä ja hyvälaatuisia. Törmäsin tähän ensimmäistä kertaa vuonna 2000 Thaimaassa. Ihan sattumalta kävelin tällaiseen liikkeeseen. Olin siellä kaiken sen krääsän keskellä ja ajattelin, että täällähän on ihan superhienoa kamaa. Se oli se hetki, kun sen kärpänen niin sanotusti puraisi. Tällaisia liikkeitähän on paljonkin muualla Euroopassa ja Jenkeissä tietysti, jossa ei ole niin paljon varsinaisia kirppiksiä. Ajattelin, että tännekin voisi sellaisen pistää pystyyn. 

Mitä kaikkea Kätkössä myydään?

Täällä on myynnissä paljon britti- ja jenkkivintagea. Ja sitten ihan kotimaisia, laadukkaampia tuotteita. Toki mukana on uudempaakin. Mulla ei ole mitään tiettyä vuosilukua, että periaatteessa valikoimaa on ihan 20-luvulta 2000-luvulle. Mitään tavaraa ei syrjitä, mutta tietysti otan mielellään brändijuttuja aina myyntiin.  Mielellään aina tietysti laadukkaat kotimaiset tuotteet kuten Marimekko ja muut klassikot on aina haluttuja. Uutta tavaraa on aina myös mukana kuten brittiläinen vintage-henkinen Pop-merkki. Ne tekee hyvin pelkistettyjä, hienoja ja yksinkertaisia leikkauksia. Esimerkiksi anorakkeja, huppareita, kauluspaitoja, mekkoja ja simppeleitä juttuja. 

Mistä myytävä tavara hankitaan?

Kontaktien kautta tietenkin. Ulkomailta ja sitten kiertelen huutokaupoissa. Ihmiset tarjoavat tänne päivittäin tavaraa. Tänäänkin on käynyt kolme tyyppiä esittelemässä juttuja. Kaveri ostaa myös kuolinpesiä, niin siltäkin ostan valikoidusti. Mulla on myös sellaisia vakityyppejä , jotka ostavat paljon tavaraa, jota jää käyttämättä. 

Mitä suunnitelmia on Kätkön tulevaisuudessa?

No suunnitteilla olisi pitää neljävuotisjuhlat. Mitään pitkän tähtäimen maailmanvalloitussuunnitelmia ei ole nyt. Tässä sitä myydään ja ollaan. Tavoitteena on lähinnä uudistaa valikoimaa ja pysyä ajankohtaisena liikkeenä. Se on nyt se isoin juttu ja samalla jatkuva haaste. Vintage-hommissakin muodit vaihtuvat ja eri asiat ovat aina pinnalla. Eli sellainen kartalla pysyminen. 

Minkälaista asiakaskuntaa liikkeessä käy?

Aika laidasta laitaan. Nuorisoa käy paljon ostamassa esim. verkkatakkeja ja nyt on mennyt paljon Adidaksen juttuja. Sitten käy noin 30-vuotiaita tyyppejä ostamassa vähän klassisempaa tavaraa ja sisustusjuttuja. Vanhempi porukka fiilistelee asioita, joita heillä on joskus ollut. Täällä käy myös paljon keräilijöitä. Vaatteet kiinnostavat ehkä vähän nuorempia. On ollut itse asiassa todella kiva huomata, miten asiakaskuntaa on laidasta laitaan. Ja tässä hommassa on mukavaa, kun tapaa kaikennäköisiä ihmisiä. Myös paljon artistiporukkaa on käynyt ostamassa esiintymisvaatteita. Esimerkiksi yksi mun suosikkiartisteista eli J. Karjalainen käy täällä usein. Vielä en ole uskaltanut ottaa kaverikuvaa.

Värikästä jengiä! Liike on kuitenkin löydetty aika hyvin, kun ei tarjoa sitä samaa mitä muilla on. Täällä ei ole sitä vaaraa, että heti samanlaista vaatetta kävelis jollain toisella vastaan. 

Aivan ihana liike tämä! Kannattaa käydä tutustumassa ja vilkaisemassa, millaisia aarteita sen kätköihin on piilotettu!

 

-Anna

Ladataan...
Mansen Muijat

Moro!

Viikon päästä 6.-8. lokakuuta Tampereen valtaa taas mainio kaupunkifestivaali Lost In Music, joka täyttääkin tänä vuonna upeat pyöreet kymmenen vuotta. Tänä vuonna ohjelma on jälleen aika monipuolinen, ja uusien artistien lisäksi tapahtumapaikoilla nähdään myös vähän tunnetumpiakin esiintyjiä.

 

Tapahtumapaikkoina tänä vuonna toimii Tullikamarin Klubi ja Pakkahuone, Bar Passion, Telakka, Yo-Talo, Doris, Dog's Home, Jack The Rooster, Henry's Pub, Paja Bar, TTT-Klubi ja Ylioppilasteatteri.

Esiintyjiä on taas aivan pilvin pimein, mutta Annukkaa kiinnostaisi näillä näkymin käydä bongaamassa ainakin Venior, Kauriinmetsästäjät, Paleface, View... Kotimaisia naisia pitää käydä myös supporttaamassa ja nehän onkin kivasti edustettuna tänä vuonna. Veniorin lisäksi siis vielä Alma, Vilma Alina, Ellinoora ja Eveliina on kyllä jokainen tarkastamisen arvoisia. 

Anna haluis nähdä ainakin Biniyamin, Koria Kitten Riotin, Mavi Phoenixin, Tommishockin & Kalifornia-Keken, aina kovan Van Dammesin ja täytyyhän se Palefacekin päästä todistamaan.

Lost In Musicissa on kyllä vähän se idea, että sielä on niin paljon kaikkea kivaa uutta joka vuosi, että pieni Spotify-soittoralli pitää näiden tuntemattomampien nimien kohdalla aina tehdä ennen tapahtumaa. Ois hirveetä jos jäis joku kiinnostava vahingossa näkemättä.

Kysyttiin myös järjestäjätaholta eli festarin tuottajana toimivalta Emmi Pääkköseltä tärppejä teille ja niitähän kuulkaa tuli! Näitä ei siis ainakaan kannata missata ja tuottaja kertoi myös, että miksi.

1) ALMA

Tehnyt Suomessa tähän mennessä yhden keikan (Flow, noin 5000 ihmistä yleisössä). Esiintyi just menneenä viikonloppuna Reeperbahnin arvostetulla showcase-festarilla Saksassa. Ainoastaan kaksi biisiä (tai oikeastaan vain yksi oma, Karma), mutta herättänyt ihan järkyttävän määrän kv-huomiota Elton Johnia myöten. Menee pitkälle, kannattaa tsekata nyt Suomessa, kun vielä voi! 


2) VENIOR & Evelina
Haluan nostaa nämä mimmit tälleen yhteisesti. Molemmat esiintyivät viime vuonna LIM:ssä pikkupaikoissa, mutta nyt sitten Pakkahuoneella pe ja la. Huikeaa kehitystä vuoden sisällä (esim. Evelinan älyttömät Spotify-streamausluvut, VENIORin kesäkumibiisi ja työ ulkomailla), ja molemmilla on varmasti edessä erittäin menestyksekäs, mutta hyvin erityyppinen ura. Evelina tekee suomen kielellä sellaista musaa, jota ei täällä tällä hetkellä tee kukaan muu yhtä hyvin. VENIORin soundi ja lookki taas ovat tosi kansainvälisiä ja sopivan outoja kv-markkinoille. 


3) White Balance
Esiintyy torstaina meidän uudessa tapahtumapaikassa Paja Barissa. Erittäin kiinnostavaa ja tyylikästä eletronista soundia. Kuulee, että kehittymisen varaa on paljon, mutta näkemys on vahva. Tulee mieleen joku Air:n ja Au Revoir Simonen välillä tapahtuva herkistely.


4) Mavi Phoenix (AUT) 
Mää en tiedä tästä oikeasti yhtään mitään, mutta se jotenkin lisää kiinnostusta. Itävaltalainen nuori naisräppäri. Moderni meininki, helposti pystyn kuvittelemaan näitä biisejä soimaan Bassoon tai HTDJ:n soittolistoille.


5) Antti Paalanen
Olen todella tyytyväinen, että festarin genretarjonta laajenee. Nykykansanmusiikki on yksi elinvoimaisimmista genreistä tällä hetkellä, ja Kaustinen Folk Music Festival on valinnut meille siltä pohjalta kolme artistia. Antti Paalanen on heistä yksi. Ihan uskomaton teknomeininki, ja haitarin ilmaisuvoimaisuus tekee musiikista pidättelemätöntä ja jotenkin alkukantaista. Todella kovat odotukset tästä keikasta, toivottavasti Telakan katto ei lähde lentoon!

TÄÄLTÄ voi käydä katsomassa vielä päiväkohtaisen ohjelman.

Seuraavaksi onkin vuorossa lippuarvonta! Tarjolla ois siis kaksi kappaletta festaripasseja, joilla pääsee kaikille keikoille koko pitkän viikonlopun ajan. Käykää kurkkaamassa yllä olevasta linkistä ohjelma ja kertokaa kommenttiboksissa, mitkä artistit pitäis ehdottomasti päästä näkemään. Sähköposti mukaan ja Lost In Music -passi voi olla sun! Arvonta suoritetaan tänä perjantaina 30. syyskuuta.

Onnee arvontaan!!

- Muijat

 

 

 

 

 

 

Pages