Ladataan...
Marenkia ja neilikoita

Yhteistyössä Ihohoitola Lupaus

Viime viikolla pääsin osallistumaan Ihohoitola Lupauksessa järjestettyyn luentoiltaan, jonka aiheena oli "Miksi suolisto on tärkeä". Luennon pitäjä oli Lupauksen uusin vahvistus Tuija Tilander-Leppä, joka on koulutukseltaan proviisori ja jooga-opettaja. Hän luennoi eri kohderyhmille muun muassa hyvinvointiin, ravitsemukseen, ravintolisiin ja lääkkeiden käyttöön liittyen.

Meitä oli paikalla Tuijan, Lupauksen perustajan Tarjan ja Lupauksen kosmetologin Ida-Marian lisäksi neljä Lupauksen kanta-asiakasta. Istuimme rennosti Lupauksen olohuoneessa sohvilla ja yksi mukavasti isolla tyynyllä lattialla. Meininki oli tunnelmaltaan siis kaukana perinteisestä koulun luennosta ja opettaja-oppilas-asetelmasta. Ennemminkin tuli olo, että tässä sitä ollaan tuttavaporukalla juttelemassa kaikkia kiinnostavasta aiheesta Tuijan johdolla.

Suolistosta ja sen vaikutuksesta useisiin eri tyyppisiin ihmiskehon toimintoihin on alettu puhua vasta viime vuosina oikein kunnolla. Sanotaan, että suolisto on ihmisen toiset aivot ja suoliston kunto vaikuttaa meihin todella kokonaisvaltaisesti.

Epätasapainossa oleva suolisto voi viestiä monin eri tavoin. Suoliston kunnolla sanotaan olevan vaikutusta muun muassa ihon hyvinvointiin, vastustuskykyyn, mielialaan, painonhallintaan, sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen.

Sain luennolla monia hyviä vinkkejä siihen, miten ylläpitää suoliston tasapainoa. 

Jokaiseen päivään kannattaisi sisällyttää rentoutumisen hetkiä. Rentoutumisen aikana hermosto lepää ja suolisto saa toimia rauhassa. Ja tietenkin rentoutumisen ohella pitää muistaa panostaa unen laatuun ja määrään. 

Suoliston hyvinvoinnin kannalta ravinnolla on tottakai suuri merkitys. Tuija kertoi, että prebioottiset ruuat hellivät suoliston mikrobeita. Näitä ovat esimerkiksi hapanmaitotuotteet, vihreät kasvikset, sienet, pähkinät ja siemenet. Samoin niin kutsuttu resistentti tärkkelys on hyväksi suoliston mikrobeille ja sitä on esimerkiksi raa'assa banaanissa ja keitetyssä, jäähtyneessä riisissä, pastassa ja perunassa.

Jotkut ruuat ovat suoliston pahimpia vihollisia. Vältettävien listalle menee muun muassa sokeri, keinomakeutusaineet ja GMO-ruuat.

Suolisto ei tykkää kovasta stressistä. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta neuvo kuuluu näin: "stressaa vähemmän". Koska yksittäisenä tekijänä stressi vaikuttaa negatiivisesti suoliston tasapainoon, niin omaa ruokavaliotaan ei kannata aivan liiallisuuksiin stressata. Kun syö suurimman osan ajasta terveellisesti, niin pienissä määrissä nautitut yksittäiset pahis-ruuat ei pitäisi hetkauttaa suoliston kuntoa. Ennemmin pahaa tekee se, jos koko ajan vahtii syömisiään eikä nauti ruoka-hetkistä.

Tuija tiivisti lopuksi luennon sanoman ytimekkääksi lauseeksi: "Nuku, syö ihmisten kanssa ja naura".

Jos suoliston hyvinvointi ja terveyden ylläpito kiinnostaa, niin Ihohoitola Lupauksessa järjestetään jatkossakin näitä Tuijan luentoja. Kannattaa siis pysyä kuulolla Lupauksen some-kanavissa, Facebookissa ja Instagramissa. Jatkossa Tuija tekee myös henkilökohtaisia konsultaatioita Ihohoitola Lupauksen tiloissa, joten jos tällainen kiinnostaa, niin kannattaa olla yhteydessä suoraan Lupaukseen ja varata sitä kautta aika.

Ihohoitola Lupaus. Ratakatu 11-13, Helsinki. www.ihohoitolalupaus.fi

Ladataan...

Ladataan...
Marenkia ja neilikoita

Vuosien varrella oon testannut vaikka kuinka montaa eri merkkistä kuivashampoota, mutta mikään ei vedä vertoja apteekista saatavalle Kloranen kuivashampoolle.

Useimmat kuivashampoot on pakattu spray-pulloon, mutta tätä Kloranen versiota kirjaimellisesti puristetaan ulos pullosta. Pakkaus on löysää muovia ja ainetta tulee erilaisella paineella riippuen siitä, miten kovaa pulloa puristaa.

Spray-malliset kuivashampoot on aluksi hieman kosteita hiuksissa, mutta Kloranen tuote on täysin kuivaa valkoista jauhetta. Tällä saa hiustenpesua pidennettyä päivällä tai kahdella helpostikin, kun muiden merkkien kuivashampoot tuntuu mulla ennemminkin vain klähmäävän hiuksia ja saa ne näyttämään vielä entistäkin likaisemmilta. Jotkut vannoo Batisten nimeen, mutta mulla toimii ainoastaan Klorane.

Parhaiten saan ylläpidettyä freesiä ilmettä hiuksissa niin, että ensimmäisenä päivänä pesen hiukset aamulla, laitan muotovaahtoa, föönaan, tupsuttelen pienesti hiuspuuteria ja suihkautan lopuksi hieman hiuslakkaa. Hiukset on auki ekan päivän. Tokana päivänä tupruttelen kuivashampoota hiusten tyveen koko päähän, hieron ja pöyhin tuotteen hyvin hiuksiin ja harjaan hiukset. Taas hiukset voi olla auki. Kolmantena päivänä lisään tarvittaessa kuivashampoota ja laitan harjauksen jälkeen hiukset ponnarille.

Ootteko testanneet Kloranen kuivashampoota vai onko teillä muita suosikkeja?

Ladataan...

Ladataan...
Marenkia ja neilikoita

Viimein meidänkin kodissa on tämä ihana vaatehuoltoa helpottava laite, vaatehöyrystin nimittäin! Silittäminen ei ole koskaan ollut lempipuuhaani ja monta vuotta olenkin miettinyt tämän kapistuksen hankkimista. Ostopäätöstä vauhditti parista eri vaatehöyrystimestä lukemani arvostelut Viiskulma- ja 365 days with Ida -blogeissa.

Tämä meidän vaatehöyrystin maksoi viisikymppiä, ei siis paha hinta ollenkaan tällaisesta arjen helpottajasta. Laitteen pieni säiliö täytetään vedellä, sitten töpseli seinään ja laite on alle minuutissa kuumentunut ja käyttövalmis. Yhdellä säiliön täyttämisellä höyryttelee pari-kolme paitaa.

Myynnissä on myös kalliimpia vaatehöyrystimiä, joissa on suurempi vesisäiliö ja joita voi käyttää myös vaakatasossa. Tällä edullisimmalla höyrytetään vaatteita vain pystyasennossa, mutta se ei ole mun käytössä ainakaan haitannut yhtään.

Höyrytystekniikasta vielä pari sanaa. Höyryttäessä siis laitetta kuuluu pitää pystyasennossa ja painaa koko ajan laitteen liipasinta, jotta höyryä tulee sen sisuksista. Hyörytintä kannattaa pitää aikalailla kiinni höyrytettävässä kankaassa ja kuljettaa sitä kankaan pinnalla rauhallisesti. Pahimmat ryppykohdat voi joutua käymään läpi pariin kertaan, mutta siliämistä helpottaa se, että kangasta vetää toisella kädellä suoraksi.

Vaatehuolto on alkanut tuntua ajoittain jopa mukavalta, nyt kun se on näin helppoa ja nopeaa. Oon aina vihannut romeltaa kaiken maailman silityslautojen ja -rautojen kanssa. Silittäessä joutuu aina ähertämään tuhottoman kauan, kun taas höyryttimellä tulee valmista ihan parissa minuutissa. 

Joko teilläkin on vaatehöyrystin? :)

Ladataan...

Ladataan...
Marenkia ja neilikoita

Intuition voima on välillä todella vahva. Sisimmässään on sellainen olo, että "just näin mun pitää tehdä". Tulee sellainen varmuus, jonka tuntee kehossa. Vaikea kuvailla miltä se konkreettisesti oikein tuntuu, mutta ehkä sitä voisi kuvailla jonkinlaisena keveytenä ja että ottaa vatsanpohjasta sellaisella hyvällä tavalla.

Jos intuitio kertoo jotain, olisi monesti kannattavaa toimia sen mukaan. Mutta välillä väliin iskee sisältä joku toinen ääni. Järjen ääneksi sitä ehkä jotkut kutsuvat, mutta mielestäni se on enemmän pelon ääni. Pelko siitä, että mokaa. Pelko siitä, että tuottaa muille pettymyksen. Pelko siitä, että tekee hirveän virheen.

Mutta tiedättekö. Jos joka kerta valintoja ja päätöksiä tehdessään antaa pelolle vallan, niin siinä hukkaa itsensä. Jos intuitiotaan ei kuuntele, niin voi käydä helposti niin, että joutuu ihan hakoteille. Valinnat ja päätökset ohjautuvat pelosta käsin, eikä siitä, mitä juuri itse haluaisi tehdä.

Täytyy myöntää, että olen monesti jättänyt kuuntelematta intuition ääntä. Valinnan hetkellä tiedän kyllä tasan tarkkaan, kumpi vaihtoehto olisi juuri mulle parempi, mutta sitten jostain kumpuaa ne pelon äänet. Menee hetki ja tajuan, että valitsin väärin. En kuunnellut sisäistä intuition ääntäni, vaikka se kuinka tuntui mielessä ja kehossa oikealta ratkaisulta.

Viimeinen vuosi on ollut muun muassa rohkeuden aikaa. Enää pelot ei ohjaa mua niin vahvasti, vaan osaan jo paremmin kuunnella, mitä intuitiolla on sanottavanaan. Valinnan hetkellä edelleen pelottaa, että mitä jos tuotan muille pettymyksen, mutta sitten muistan, että tää on mun valinta ja intuitiota vastoin toimiminen tekisi hallaa vain mulle itselleni.

Ladataan...

Ladataan...

Mulla on reseptien suhteen oikeastaan jatkuvasti haku päällä. Aina pitäisi päästä testaamaan uusia ruokia. Kyllästyn helposti ja kaipaan muutenkin vaihtelua ruokiin viikoittain.

Blogit toimii hyvänä inspiraation lähteenä uusille resepteille, samoin bongailen erilaisilta ruokasivustoilta ja lehdistä uusia ruokia kokeiltaviksi.

Arjen pyörityksessä ei todellakaan jaksaisi etsiä joka päivä uutta reseptiä. Siksi ajattelinkin jakaa teille meidän kotikeittiössä muutaman hyväksi havaitun helpon ja herkullisen arkiruokareseptin.

Paahdettu myskikurpitsakeitto

Tätä meillä on itse asiassa juuri tänään ruokana. Ihanan herkullinen, kevyt mutta täyttävä keitto. Sopii varsinkin näin talvi-aikaan lämmittämään kehoa.

Kanttarellirisotto

Mmm, tää on yksi mun suosikkiruuista. Risotot ylipäätään on herkkua, mutta siihen täytteeksi vielä tuoreita kanttarelleja syksyllä, ai että. Testatkaa ihmeessä tämä Sikke Sumarin resepti.

Pinaattiletut

Valurautaisella pikkulettupannulla voissa paistetut pinaattiletut vie kielen mennessään. Ja kaveriksi ehdottomasti puolukkahilloa.

Linssikeitto

Toinen sopivasti täyttävä, mutta kevyt keitto. Linssikeiton kaveriksi sopii nokare bulgarianjugurttia.

Napolilaiset lihapullat

Lihapullia pienellä twistillä. Mukana muun muassa pinjansiemeniä ja rusinoita - kuulostaa epäilyttävältä, mutta maistuu herkulliselta. Toinen Sikke Sumarin resepti. Hän se kyllä osaa mutkattomat ja oikeasti hyvänmakuiset ruuat, joiden valmistaminen onnistuu ihan tavalliselta ruuanlaittajalta.

Shahi Paneer

Nepalilaisista ruuista Shahi Paneer on mun ykkössuosikki! Tuore- tai leipäjuustoa tomaattikastikkeessa. Vielä kun opettelisi tekemään lisukkeeksi naan-leipää ja raita-kastiketta.

 

Kommenttiboksissa saa laittaa jakoon teidän lemppareita arkiruokareseptejä! :)

Ladataan...

Pages