Ladataan...
mar.mat.us

Ollaan vietetty viime aikoina poikkeuksellisen paljon aikaa matkustellen. Rankan kevään jälkeen se on tehnyt ihan hyvää. Matkustaessa voi halutessaan irrottautua tehokkaasti kotona odottavista hommista. Meillä on vielä naapurin vesivahingon jäljiltä puolet olohuoneesta remontin takia käyttökelvottomana, joten kotona oleminenkaan ei hirveästi houkuta. Sovittiin kauan sitten talvella, että vietetään kahdestaan vapun jälkeinen viikonloppu, jolloin kaikkien suurimpien projektien pitäisi toistaiseksi olla ohi. Matias halusi suunnitella viikonlopun niin, että kohde ja ohjelma ovat yllätyksiä Marialle.

Monelle Tallinnan reissu tarkoittaa pääasiassa halvan alkoholin hakemista ja rankkaa ryyppäämistä, mutta me halusimme tutustua nimenomaan Tallinan kulttuuriin ja erityisesti siihen viime vuosina nousevaan ravintolakulttuuriin. Tallinna löytyy yllättävän läheltä, vain parin tunnin matkan päästä Helsingistä, ja kaupungin tarjoama kaupunkimiljöö ja -kulttuuri on rikasta ja erillaista suhteessa suomalaisiin kaupunkeihin. Meitä kiinnosti myös paikallinen moderni käsityö ja taide. 

Käydään tässä tekstissä läpi oman viikonloppumme parhaita paikkoja - sitä Tallinnan meidän mielestä parempaa puolta. Viikonloppu oli aika ruoka- ja juomapainotteinen, joten suurin osa postauksesta käsittelee erilaisia ravintoloita, kahviloita ja baareja, mutta on mukaan päässyt pari muutakin paikkaa. Juttu on aika pitkä eikä superlatiiveja ole säästelty, koitimme saada jokaisesta paikasta jotain sanottua. Nauttikaa Tallinnasta!

Vanha kaupunki on tietysti Tallinnan tunnetuin osa ja nähtävyys. Kapeilta kaduilta ja kujilta löytyy vieri vierestä upeita ravintoloita, tunnelmallisia kahviloita ja söpöjä putiikkeja, joista voi ostaa mm. paikallisia tekstiilejä, koruja ja tuliaiskrääsää. Vanhat, 1000-1400 -luvuilta peräisin olevat rakennukset on pidetty hienossa kunnossa ja niihin on tehty upeita liiketiloja. Myös vanhan kaupungin muurin sisään tehdyt liiketilat ovat hauskoja.

Vanhaan kaupunkiin on helpointa tutustua kävellen. Satamasta kävelee vartissa vanhaan kaupunkiin. Viru-kadulta saapuessa vastaan tulevat ensimmäisenä sympaattiset kukkakauppiaat, jotka ovat puoteineen kauniissa rivissä heti kadun alussa. Viereisellä, muurin seinustaa kulkevalla Muurivahe-kadulla taas naiset myyvät paikallisia käsitöitä ja vaatteita. Heti aluksi on siis mukava mahdollisuus virittyä käsityöläistunnelmaan ja tukea paikallisia pienyrittäjiä.

Tallinnassa on myös nouseva vintage-kulttuuri. Vinkkinä voimme todeta, etteivät vintage-liikkeet ole sunnuntaisin auki. Jätimme vintage-kierroksemme sunnuntaipäivälle, jonka vuoksi emme paikkoihin päässeet, mutta ainakin Fankadelik (Vana-Viru 6), Nolita Vintage (Uus 3) ja Oh so retro (Suur-Karja 13) olisivat olleet listallamme. 

Vanhassa kaupungissa kannattaa kiivetä kaupungin läpi kaupungin yläosaan, josta löytyy ainakin neljä eri suuntaan avautuvaa näköalatasannetta. Niiltä avautuu hienot näkymät merelle sekä uuteen ja vanhaan Tallinnaan. Näköalapaikalle noustessa ja sieltä kaupunkia tutkiessa oppii myös hahmottamaan kaupunkia ja eri paikkojen etäisyyksiä. Kaksi yläpuolelta löytyvää kuvaa on otettu yhdeltä tasanteista.

Aloitimme aamumme heittämällä tavarat hotellille, minkä jälkeen etsimme lähimmän mukavanoloisen kahvilan, josta saisimme aamiaista. Reval Cafe (osoitteessa Vene 1) löytyi nopeasti nurkan takaa. Reval Cafeja on Tallinnassa useampi eri puolilla ja ainakin tämä oli hienossa vanhassa kaksikerroksissa tilassa vanhoine huonekaluineen. Söimme runsaan aamiaisen: suolaista ja makeaa täytettyä lettua, smoothiet ja kahvit. Yhteishinta ei ollut paljoa yli kympin ja olimme tosi tyytyväisiä aamiaiskahvilaan, jossa pystyimme suunnittelemaan päivää rauhassa. Tallinnassa löytyy ilmainen wifi käytännössä jokaisesta ravintolasta ja kahvilasta. Ainakin vanhan kaupungin kaduilla kävellessä on jatkuvasti jokin verkko käytettävissä ilman salasanaa.

Monet ovat kehuneet Tallinnaa kylpyläkaupunkina. Matias oli varannut meille Kalev Spasta (Aia 18) tunnin hieronnat, jotka tulivat todella tarpeeseen pitkien stressikausien ja liikkumattomuuden aiheuttaman jäykkyyden takia. Kalev Spa osoittautui Tallinnan lapsiperheiden suosimaksi kylpyläksi, mutta valikoitui hyvän sijaintinsa ja laajan valikoimansa ansiosta tällä kertaa. Kovin pitkään emme kylpylän puolella viihtyneet, mutta virkistyimme kuitenkin hieronnassa ja lillumisessa. Kalev Spasta ei huomattu ottaa kuvia.

Hotelliksemme valikoitui Cru (Viru 8), jota kehuttiin Trip Advisorin hotellilistauksesta ja löytyi myös Viron parhaiden ravintoloiden listalta, mutta oli viikonloppunamme hotellien halvemmasta päästä. Hotelli on rakennettu Viru-kadun vanhimpaan taloon, joka on rakennettu 1300-luvulla. Upeat portaikot, jykevät kiviseinät ja antiikkiset kalusteet on yhdistetty tyylikkäästi nykyaikaisempaan sisustukseen. Hotelli on keskeisellä paikalla vanhan kaupungin vilkkaimmalla kadulla, mutta hotelli huoneet ovat rauhallisesti sisäpihan puolella. Crun aamiainen oli monipuolinen ja maukas. Tarjolla oli kaikkea jugurtista ja marjoista leipään ja leivonnaisiin ja tiskiltä sai tilata erikoiskahveja. Aamiaiseen kuului myös kuohuviinitarjoilu itsepalveluna (!).

Crun ravintola mainostaa keittiömestariaan maailman 14. parhaaksi kokiksi ja aika taikuri mies olikin. Kaikissa ravintolan ruoissa oli todella hyvän maun lisäksi aina jotain yllättävää ruuan koostumuksessa tai valmistustavassa. Jäiset luomuvasikkarullat, kuohkea sienikeitto tryffelivaahdolla, hienot pyreet, kepeänrapea marenkikakku ja olut crème brûlée olivat kaikki upeita ruokia. Crussa oli myös matkamme paras tarjoilija, joka oli ammattitaitoinen, mukava, mutta ei liian innokas.

Emme yleensä syö lihaa ravintoloissakaan, mutta jos listalla on luomulihaa ja annos näyttää muuten kivalta, saatamme maistaa välillä lihaakin. Kasvissyönnistämme täytyy kirjoitella joskus pidemmin erikseen.

Kuohuviiniä ja tatti-tryffelikeittoa Crun illallisella.

Kuohuviiniä ja teetä Crun aamiaisella.

Vegan Restoran V (Rataskaevu 12) oli matkamme tunnelmallisin ja freesein ravintolakokemus. Täysin vegaaniselta ruokalistalta löytyi upeita annoksia, jotka valmistettiin nopeasti. Ruuat näyttivät ja maistuivat upealta. Tänne tullaan ehdottomasti uudestaan. Tarjolla oli myös runsaasti paikallisia käsityöläisoluita, joista Matiaksen maistama Põhjalan San Diego Session Golden IPA -olut oli matkan suosikki. 

V:n "lihapullat" eli kikherne-sienipallot, perunakannabismuusia ja valkoviinikastiketta.

Lauantaina illallisen jälkeen halusimme lähteä tutustumaan vanhan kaupungin yöelämään. Pienen vaeltelun jälkeen löysimme Kovik Must Puudelin (Müürivahe 20), joka osoittautui tosi mukavaksi illanviettopaikaksi. Helsingin Rytmi ja Turun Dynamo voisivat olla joitain paikkoja, joihin Must Puudelia voisi verrata, mutta omalla tallinnallaisella ja ehkä jopa neuvostohenkisellä tatsillaan. Baari oli paikallisen nuorison suosiossa, dj:t soittivat levareillaan menevää groovea ja poppia ja sisutus oli hauska. Seiniltä löytyi virolaisen Liisa Kruusmägin hauskoja tauluja, joista pari olisi voinut ottaa omallekin seinälle.  Pari kuvaa Must Puudelista löytyy esimerkiksi täältä.

Lauantaina kaupungilla kulkiessamme meinasimme ensin astua sisään Kohvik Sinilinduun (Müürivahe 50), mutta ilta-aikaan käynti oli talon toiselta puolelta niin jatkoimme matkaa. Sunnuntaina palasimme Sinilinduun lounaalle. Paikka oli oikein mukava ja muurin läpi kulkeva huoneisto hauska paikka, jossa iltaakin olisi ollut varmasti mukava istua.  Söimme lounaaksi snack-lautasen ja keitot, jotka olivat oikein hyvät.

 

Tekstiiliteollisuus on Suomestakin muuttanut vuosien aikana Viroon halvemman työvoiman perässä ja erilaisia tekstiilejä onkin laajasti tarjolla eri liikkeissä. Meillä oli Marian asettama tavoite löytää valkoiset pellavaverhot viikonlopun aikana makuuhuoneeseemme. Päädyimme Zi Zi:n (Vene 12) raakapellavalakanoihin, jotka olivat laadukasta Virossa käsin valmistettua pellavaa ja hinnaltaan ainakin selvästi Suomessa myytäviä verhoja edullisemmat.

Vanhan kaupungin ja sataman viereen on viime vuosina noussut uusi kaupunginosa, Kalaranta, joka edelleen on kesken. Kalarannasta löytyvät mm. Tallinn Contemporary Art Museum, joka vaikutti tosi mielenkiintoiselta, mutta johon emme tällä reissulla ehtineet. Kävimme sen sijaan sunnuntaina Eesti Disain Majassa ja Cafe Klausissa (Kalasadama 8). Disain Majassa oli esittelyssä ja myynnissä virolaisten suunnittelijoiden tuotteita Finnish Design Shopin tapaan. Klaus oli tosi mukava, paikallisten suosiossa oleva kahvila, jossa oli niin perheitä kuin nuorekkaampaakin väkeä nauttimassa aurinkoisesta sunnuntaista ja paikallisista herkuista. Listalla oli paljon paikallisia juomia ja naapuripöydässä hyvältä näyttäviä ruoka-annoksia. Sunnuntaiaamupäivisin Klausissa tarjotaan myös brunssia, mikä voisi toimia hienosti laivalta viereiseen satamaan saapuessa.

Matkamme kruunautui illalliseen Tallinnan keskustan ulkopuolella ravintola NOAssa (Ranna Tee 3), jonne matkustimme vartin taksimatkan (n. 5€). NOA:ssa on kaksi puolta, jotka molemmat ovat Viron parhaiden ravintoloiden listalla. Keittiömestarin saliksi kutsuttu puoli ravintolasta on tällä hetkellä rankattu maan parhaaksi, muttei ollut sunnuntaisin auki ja jäi Tallinnan sunnuntaisin suljettujen vintage-liikkeiden tapaan ensi kerralla koettavaksi. NOA Tallinnan lahden rannalla kaupungin keskustaa vastapäätä. Kaupungin siluetti näkyy hienosti meren yllä ravintolan suurista ikkunoista tai suurelta lasitetulta parvekkeelta. Sisutus ja ilmapiiri ravintolassa on rento, mutta laadukas. 

NOAn ruokalistalta löytyy 6 kasvis-, kala- ja lihavaihtoehtoa, joista kolme ensimmäistä on alkuruokia ja kolme seuraavaa pääruokia. Kasvis- ja kalaruuat olivat todella hienosti valmistettuja ja maukkaita. NOA oli kokonaisuutena matkamme paras ravintola ja Keittiömestarin saliin on joskus pakko päästä.  Matiaksen jälkiruuassa ollut basilikajäätelö oli paras asia tänä keväänä!

Aperitiiveiksi saimme matkan parhaat drinkit. Gin-pohjaisessa juomassa oli useampaa sitrusmehua, kurkkumehua, punapippuria ja veriappelsiinin kuorta.

NOA:lla oli oma, käsintehty siiderinsä. Kuiva omenasiideri valmistetaan shampanjan menetelmällä. Siideri olikin tuntumaltaan enemmän kuohuviinin kaltainen mutta maultaan laadukas kuiva omenasiideri.

Alkuruokana grillattu munakoiso, vuohenjuustovaahdolla ja juureslastuilla.

NOAn terassilla on avoin katto, mutta avattava lasiseinä blokkaa kylmän merituulen.

 

 

Ruokailun jälkeen jäimme istumaan ravintolan terassille, jossa katsoimme auringonlaskua ja odotimme laivan lähtöä Helsinkiin.

Maria ja Matias

Ladataan...
mar.mat.us

Terve ihmiset,

Me ollaan Maria ja Matias. Aloitettiin juuri marmatus. Ei sanan perinteisessä merkityksessä (ainakaan koko aikaa), vaan tässä blogissa uudelleen määriteltävässä mielessä. Aiotaan tässä blogissa kirjoitella itsellemme ajankohtaisista ja mielenkiintoisista aiheista, ajatuksista, ilmiöistä ja elämän hetkien kuvista. Marmatamme niistä, kun innostumme.

Halusimme perustaa blogin monesta syystä.

Ensinnäkin, koska haluamme tuoda ihmisille maailman hienoja paikkoja, meille tärkeitä asioita ja arkea, josta yritämme tehdä eettistä ja ekologista, mutta ei ryppyotsaista. Esittelemme mielestämme kauniita, kivoja, hienoja, mutta myös rosoisia, ajatuksia herättäviä ja välillä ahdistaviakin paikkoja, jotka mielestämme ansaitsevat huomiota. Kirjoitamme asioita, joista koemme, että ihimisten pitäisi tietää, tai joista voimme tuoda sellaisia näkökulmia, jotka mielestämme puuttuvat julkisuudesta. Ajatukset pohjautuvat paljon opiskeluumme, Maria opiskelee filosofiaa ja Matias oikeustiedettä. Filosofinen ja oikeudenmukaisuuteen nojautuva ajattelu toivottavasti läpileikkaavat blogimme tekstejä. Tykkäämme käydä keikoilla ja kokeilla erilaisia paikkoja, ruokia ja elämyksiä. Erityisesti sellaisia, joissa on arvostettu eettisyyttä, ekologisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Toinen syy blogillemme on, että poltimme itsemme loppuun elämämme rankimman talven ja kevään aikana, Maria tutkimuksensa parissa ja Matias eduskuntavaaleissa. Tämän kokemuksen jälkeen haluamme nyt keskittyä meille tärkeisiin asioihin asioihin, kuten perheeseen, kotiin, elämästä nauttimiseen ja terveyteen.

Kolmas syy blogin perustamiselle on, ettemme ole löytäneet itsellemme täydellistä blogia ja haluamme yrittää bloggaamista omasta mielestämme mielenkiintoisella tavalla. Blogissamme yhdistyy kultturillinen elämäksellisyys ja yhteiskunnallinen pohdinta. 

Elämme ja vietämme aikaa Helsingissä, Vaasassa ja Lahdessa. Olemme aktiivisia ja välillä kiireisiäkin. Meitä kiinnostaa yhteiskuntaan vaikuttaminen ja maailman muuttaminen, mutta vastapainona tykkäämme nauttia keikoista, ruuasta, teatterista ja liikunnasta. Mannermainen jälkimoderni filosofia, Teksti-tv 666, feminismi, paikalliset käsityöläisoluet ja -siiderit, jälkikeynesiläyisyys, pop up -tapahtumat, Tiede ja edistys sekä festarit sekoittuvat tässä blogissa smoothieksi, johon voi jäädä koukkuun - mutta joka on terveellistä.

Terveisin,

Maria ja Matias