Ääneen unelmoimisesta

 

Suomessa vallitsee vähän sellainen mentaliteetti, että omista asioista ei saisi juurikaan puhua suureen ääneen, ainakaan positiivisessa mielessä, saati sitten kehua itseään. Täällä eletään hyvin vahvasti ”se kellä onni on, se onnen kätkeköön”-ajattelumallia, jota itsekin myönnän noudattaneeni usein. Olen potenut joskus jopa vähän huonoa omaatuntoa siitä, jos olen ollut ylpeä itsestäni tai halunnut jakaa omia haaveitani muiden kuultavaksi. Miksi ihmeessä?!

Pelkäämme niin kovasti epäonnistumista ja sitä, että joku pilkkaa selän takana, jos et onnistukaan omissa tavoitteissasi. Tekeekö se omista tavoitteista silti vähemmän tärkeitä? En usko. Ne asiat, jotka ovat meille merkityksellisiä, ovat sitä joka tapauksessa, kerroimme niistä ääneen tai emme. Jokainen saa tietenkin itse tehdä valintansa siitä, kertooko omia asioitaan edes lähipiirille, mutta mielestäni tästä ajatusmallista, jossa kukaan ei puhu ääneen omista tavoitteistaan epäonnistumisen pelossa, tulisi päästä pois. Tarvitsemme enemmän niitä tyyppejä, ketkä avoimesti nostavat omat unelmansa muiden tarkasteltaviksi. Ja tällä en välttämättä tarkoita sitä, että niitä pitäisi kailottaa esim. sosiaalisessa mediassa suurelle joukolle, jos se ei tunnu itselle mukavalta. Kuitenkin edes lähimmille ihmisille kertominen saa aikaan sen, että unelma on niin sanotusti ”pöydällä”, ja inspiroi kenties muitakin tavoittelemaan omiaan.

 

 

Ja vaikka omat unelmasi eivät toteutuisikaan, niin mitä menetit sillä, että kerroit ne ääneen? Jos sattuisi niin hassusti, että joku oikeasti pilkkaisi sinua, mitä sitten? Unelmasi on joka tapauksessa ollut sinulle merkityksellinen, eikä kukaan ulkopuolinen pysty sitä käytöksellään märittämään. Ja todellisuudessahan asia on niin, että se ajatus on vähän utopistinen, sillä kaikki ovat täällä niin keskittyneitä omiin elämiinsä ja tavoitteisiinsa, että aikaa tai energiaa sellaiselle ei vaan yksinkertaisesti ole kellään.

Mitä tällä tekstillä ajan takaa on se, että unelmathan on tehty toteutettaviksi, ja jos sanot ne ääneen, edes sille yhdelle ihmiselle, konkretisoi se kyseistä asiaa huomattavasti. Itse olen huomannut tämän selvästi omassa elämässäni. Vaikka en kaikkea tietenkään julkisesti somessa jaakaan, niin ”oikeassa elämässä” olen puhunut omista lähivuosien tavoitteistani hyvinkin avoimesti. Silläkin uhalla, että ne eivät ikinä kävisikään toteen tai epäonnistuisin jollakin tasolla. Se riski on olemassa kaikessa mitä teemme. Jäämmekö kotiin murehtimaan, vai yritämmekö uudestaan samaa asiaa, tai löydämme kenties epäonnistumisista polun johonkin vielä parempaan? Ääneen puhuminen saa aikaan sen, että alat kenties tiedostamattasikin ajamaan elämääsi siihen suuntaan, että unelmat alkaisivat käydä toteen. Teet valintoja sen mukaan, ja pienet askeleet kasvattavat isoa kokonaiskuvaa.

 

 

Parasta olisi se, jos saisit säännöllisin väliajoin keskustella unelmistasi jonkun kanssa, jonka mielipiteillä on sinulle merkitystä. Näin sitä pysyy itsekin ajan tasalla siitä, onko tehnyt niiden eteen aktiivisesti töitä, vai pitäisikö jossakin petrata. Keskustelu myös auttaa asettamaan välitavoitteita, jotka ovat oleellisia matkalla kohti pitkäaikaista tavoitetta. Harva asia onnistuu yhdessä yössä, mutta yhdessä yössä voit kuitenkin jo aloittaa paljon.

Itse olen saanut käydä hyviä, rakentavia keskusteluita liittyen omiin unelmiini, ja olen saanut paljon myös kullanarvoisia vinkkejä. Unelmointi tuntuu itsestäni joskus vähän hölmöltä, myönnän. Joskus sitä miettii, että olenko ihan outo kun haluan tällaista, ja pitäisikö yrittää jotakin helpomman kautta tai vaihtaa kokonaan helpommin saavutettavaan asiaan? Mutta kun unelma on tarpeeksi motivoiva, niin vaikka se olisikin aikaa vaativaa, unohtuu murehtiminen ja liika analysointi nopeasti. Vaikka olen luonteeltani aika pohdiskeleva, olen kuitenkin myös sellainen, että alan heti toteuttamaan asioita, kun ne loksahtavat mielessäni paikoilleen. En malta jäädä vatvomaan, vaan alan tekemään konkreettisia asioita niiden eteen. Joskus se saattaa tarkoittaa vaikka pelkkää ajatustyötä, mutta jostain se on aloitettava!

 

 

Uskaltakaa kertoa ääneen, mistä unelmoitte! Kenenkään unelmat eivät ole liian vähäpätöisiä tai suuruudenhulluja, vaan niillä on kaikilla omistajilleen suuri merkitys, ja sitä kaikkien ulkopuolisten tulisi kunnioittaa. Kannustus kohti omia tavoitteitasi vain auttaa sinua motivoitumaan lisää, joten valitse ihmiset tarkkaan, kenen kanssa asioita haluat jakaa! Jos taas haluat jakaa asioita laajemmin, sekin on hyvä juttu! Silloin todennäköisesti et lannistu, jos satut saamaan myös epäilyä ja negatiivista palautetta.

 

Näillä ajatuksilla loppuviikkoon!

 

Maija

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.