Miten meillä nukutaan?

Halusin tulla kirjoittamaan meidän viime vuoden nukkumisista kun vauvavuosi alkaa pian olla takana päin. Me nukuimme ensimmäiset 10,5kk perhepedissä ja nyt ollaan muutama viikko harjoiteltu Olivian nukuttamista omaan sänkyyn.

Kun Olivia syntyi, hän nukkui todella hyvin. Hän nukkui parhaillaan jopa 7 tuntia putkeen. Sitten hän heräsi syömään ja yleensä jatkoi taas uniaan ilman sen suurempia heräämisiä. Olivian paino ei kuitenkaan noussut tarpeeksi ja jouduimme hänet herättämään 3 tunnin välein tästä johtuen. Neuvolasta neuvottiin vielä, että hänet tulee herättää öisinkin aivan hereille ennen syöttämistä ja näin me teimme. No paino nousi tämän myötä, mutta niin huononi myös meidän yöunet, ja paljon.

Aikaisemmin hyvin nukutut yöt muuttuivat pikkuhiljaa siihen, että Olivia alkoi heräilemään ihan itsestään ensin 2 tunnin välein, sitten tunnin ja parhaillaan hän heräili tunnin sisällä jopa 3 kertaa. Tätä heräilyä kesti seuraavat 8 kuukautta ja siihen ei auttanut mikään. Olivia ei ole ikinä suostunut syömään tuttia ja kun Olivia vielä söi öisin, niin olin minä ainoa henkilö joka hänelle öisin kelpasi.

Kysyimme neuvolasta apua unettomuuteen ja jatkuvaan heräilyyn ja sieltä meidät neuvottiin aloittamaan unikoulu, kun Olivia on siihen tarpeeksi vanha. Koimme, että unikoulu olisi paras aloittaa kun Samu jää kesälomalle ja oltaisiin kaikki kotona. Unikoulun aloitimme heinäkuussa ja samalla kokeilimme siirtää Olivian nukkumaan omaan huoneeseensa. No, tästä ei tullut yhtikäs mitään ja Olivia oli takaisin meidän sängyssä heti ensimmäisenä yönä. Teimme kuitenkin niin, että minä nukuin sohvalla ja näin Olivia vierotettaisiin ainakin yösyönnistä. Muutaman yön jälkeen Olivian unet alkoivat selkeästi parantumaan. Hän heräili edelleen, mutta ei vaatinut enää ruokaa ja jatkoi uniaan muutamalla silityksellä. Myös nukkumisjaksojen kesto alkoi pikkuhiljaa pidentyä ja parhaillaan Olivia nukkui aamu 4-5 heräämättä kertaakaan.

Oli tietysti todella hienoa, että Olivia oli alkanut nukkumaan paremmin, mutta siinäkin oli juuri tuo yksi mutta. Olivia ei suostunut enää nukkumaan jos olimme Samun kanssa molemmat sängyssä hänen kanssaan. Eli tämä tarkoitti sitä, että toinen meistä oli aina nukkumassa sohvalla ja toinen nukkui sängyssä Olivian kanssa.Muutama viikko sitten tein päätöksen, että tässä meidän nukkumisessa ei ole enää mitään järkeä. Siirsimme Olivian pinnasängyn meidän sänkymme viereen ja sinne hän sitten nukahti heti ensimmäisenä yönä 30 minuutin itkun jälkeen. Nyt hän nukkuu siellä aamu 4 heräämättä kertaakaan. Muutamat ensimmäiset yöt hän jatkoi suoraan unia kun hänet nosti viereen kun hän heräsi. Sitten, kuten aina tuli taas täysi muutos ja aamuyöstä tulee vaan hirveä itku. Itkuun ei auta enää jos hänet nostaa meidän sänkyymme, eikä hän suostu myös jatkamaan enää unia pinnasängyssä. Viime viikolla olimmekin aika vähillä unilla kun herätys oli lähes tulkoon päivittäin 3-4 aikaan aamuyöstä.

Nyt ollaan kaksi yötä kokeiltu, että minä nukun taas muualla ja Samu on Olivian kanssa meidän huoneessa. Ja nämä yöt ovat menneet taas paljon paremmin. Olivia suostuu jatkamaan unia omassa sängyssä, ja nukkuu klo 6-7 asti. Mutta, olemme taas lähtöpisteessä, jossa joku joutuu nukkumaan sohvalla tai muuten kukaan ei saa nukutuksi.. Kuukauden päästä meillä on onneksi Olivian 1v neuvola ja sieltä aiomme kysyä neuvoa taas tähän nukkumiseen ellei tilanne ennen sitä kerkeäisi muuttumaan!

Jos jollain löytyy kokemusta samanlaisesta tilanteesta, tai muita vinkkejä meidän nukkumisiin niin otetaan enemmän kuin mielellään vastaan <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *