6 ihmistyyppiä, joita en kaipaa elämääni

"Kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen". En ole asiasta samaa mieltä, vaan omien kokemusten pohjalta parhaimman mielenrauhan saa kitkemällä elämästään ne myrkylliset yksilöt, jotka aiheuttavat vain harmia ja pahaa mieltä. Ja niitähän ehtii yhdessä ihmiselämässä olla paljon! Tässä siis kuusi (enemmänkin varmasti löytyy) ihmistyyppiä, joita en kaipaa elämääni (eikä sinunkaan pitäisi).

 

 

1. HULDA HYVÄKSIKÄYTTÄJÄ

Hyväksikäyttäjillä tarkoitan niitä henkilöitä, jotka ottavat yhteyttä ja kaveeraavat vain silloin, kun siitä on heille itselleen siitä hyötyä. Hyväksikäyttäjän motiivi voi olla raha, yksinäisyys, hyvä kuuntelija, joku jonka luona bilettää, ilmainen ruoka, seksi, kyydit, tai miljoona muuta asiaa. Yleensä nämä henkilöt ovat vielä niin taitavia manipuloijia, ettet välttämättä tajua heidän käyttävän sinua hyväkseen, ennen kuin erehdyt pyytämään heiltä apua jossain. Se ei missään nimessä onnistu, sillä hyväksikäyttäjällä on aina jokin tekosyy hihassa, ja jäät tarpeesi kanssa yksin. Mutta sen jälkeen sama henkilö jatkaa sinun hyväksikäyttämistäsi, jollet itse tee asialle stoppia.

 

2. TAUNO TAKERTUJA

Takertujat ovat yleensä läheisiä ystäviä, jotka ajan saatossa osoittautuvat mustasukkaisiksi ja omistushaluisiksi. Heidän mielestään et tarvitse muita ystäviä kuin hänet, ja jos rohkenet olla eri mieltä niin helvetti on irti. Joskus syynä voi olla se, ettei takertujalla itsellään ole muita ystäviä, joiden kanssa viettää aikaa. Tällaisessa tapauksessa parasta onkin pistää peli poikki mahdollisimman ajoissa, sillä takertuva suhde ei ole terveellinen suhteen kummallekaan osapuolelle. Tietysti ystävän voi koittaa tutustuttaa uusiin ihmisiin, mutta jollei se yritys kanna hedelmää, on ehkä parasta ottaa kyseiseen henkilöön etäisyyttä. Tiedättehän, oman mielenterveyden kannalta.

 

3. VENLA VALEHTELIJA

Pienet valkoiset valheet ovat mielestäni välttämättömiä ihmissuhteissa, jotta vältytään aiheuttamasta muille pahaa mieltä tai ongelmia. Jotkut ihmiset kuitenkin suoltavat valheita jatkuvalla syötöllä, eivätkä ne välttämättä ole edes mitään kovin pieniä. Jos henkilö on tottunut valehtelemaan, hän ei välttämättä edes itse tajua puhuvansa jatkuvasti puuta heinää. Lasken valehtelijoihin myös ne liioittelijat, joiden tarina muuttuu täysin matkan varrella. Osa valehtelijoista ei edes myönnä valehdelleensa, vaikka olisitkin saanut hänet rysän päältä kiinni valheesta. Itse en ainakaan jaksa kuunnella ihmistä, jonka sanojen totuudenperäisyydestä en voi koskaan olla varma.

 

4. TOMMI TUOMITSIJA

Näitä henkilöitä ei kiinnosta sitten yhtään, miltä sinusta tuntuu. He arvostelevat sekä päin naamaa että selän takana kaikkea mahdollista. Kohteena voi olla esimerkiksi paino, musamaku, vaatetyyli, uusi kampaus, mielipiteet, arvot tai uskonto, ja aina löytyy lisää negatiivista sanottavaa. Jatkuva kritisointi yritetään usein naamioida vaikkapa rakentavaksi kritiikiksi, ja lauseet kuten "Ei pahalla mutta...", "On tainut tulla vähän syötyä..." ja "Älä nyt vaan loukkaannu tästä, mutta..." tulevat todella tutuiksi. Tuomitsijalle ei oikeastaan voi edes sanoa mitään takaisin, koska hänhän tietenkin yritti vain auttaa, eikä tarkoittanut asiaa pahalla. 

 

5. HELGA HUOMIONHAKUINEN

Näiden ihmisten kanssa ei kyllä koskaan ole tylsää hetkeä, mutta se ei useimmiten ole hyvä asia. Huomionhakuiset ihmiset eivät koskaan viihdy tilanteessa, jossa he eivät saa olla kaiken keskipiste. Ja jos huomiota ei saa hyvällä, niin sitten sitä hankitaan aiheuttamalla ylimääräistä draamaa, aloittamalla riitoja tyhjästä, tai puhumalla koko illan kovaan ääneen omista ongelmistaan. Tietenkin on sanomattakin selvää, ettei tämän henkilön kanssa voi tehdä kaksinkeskeisiä suunnitelmia, sillä silloin yleisö ei ole tarpeeksi suuri.

 

6. ARTO AGGRESSIIVINEN

Itse vihaan riitelyä yli kaiken jo muutenkin, joten tämä ihmisryhmä on yksiä suurimpia inhokkejani. Riitaa haastetaan koko ajan ja kaikesta, ja siihen kuuluu huutamista, nyrkkien heilumista, ja henkistä väkivaltaa. Tällainen henkilö kiihtyy nollasta sataan sekunneissa, ja usein aivan mitättömistä syistä. Hyökkäävää käytöstä saattaa saada osakseen, vaikkei edes olisi tehnyt mitään väärää. Aggressiivinen henkilö näkee aina vain oman kantansa, eikä edes yritä ymmärtää muita.

 

Oletteko te törmänneet näihin kyseisiin ihmistyyppeihin?

 

Kirsikka W.

Kommentit

Yhtä sirkusta!

Olen törmännyt ja vältän tälläisten ihmisten seuraa. Facebookissakin muutamalta ihmiseltä tuli aina vain negatiivisiä kommentteja, olipan minulla mikä juttu/kuva julkaistuna, niin yksinkertaisesti poistin ne kaverilistaltani.

Minulla on sellainen tapa, jos en löydä positiivista sanomista, en kommentoi ollenkaan. Eihän kaikesta voi, eikä tarvitse pitää pitää, niin silloin ollaan hiljaa vain, ei kommentoida negatiivista..

Kirsikka W.

Tuo on erittäin hyvä periaate! Jatkuva kriittisyys ja negatiiviset kommentit käyvät raskaaksi niin kuulijalle, lähipiirille, kuin pahasuiselle henkilölle itselleenkin. Kaikkien meidän on parempi olla, jos vain osaamme käyttäytyä mukavasti toisiamme kohtaan, ja se pätee ihan jokaiseen listan henkilöön :)

Heli Heinonen (Ei varmistettu)

Totta kaikki, ja vielä yksi mun karvat pystyyn nostattava ihmistyyppi on itsesäälissä rypevä marttyyri, joka tyrkyttää PYYTÄMÄTTÄ pieniä palveluksiaan, joita toinen ei edes haluaisi vastaanottaa.
Tämän ihmistyypin kanssa joudut ikuiseen kiitollisuudenvelkaan, koska mikään määrä nöyristelevää kiitollisuutta, ja suitsutusta hänen pyyteettömästä auttamisenhalustaan ja hyvyydestään ihmisenä ei ole tarpeeksi, ja hän siitä myös jaksaa muistuttaa.
Kuutosen kanssa olen ollut naimisissa, onneksi en enää.

Kirsikka W.

Huhhuh, onneksi liittosi on päättynyt!

 

Marttyyriyys on kyllä myös yksi todella rasittava piirre, jota ei sitäkään välttämättä edes huomaa kuin vasta pidemmän ajan saatossa. Ja, noh, silloinhan saattaa olla jo polviaan myöten marttyyrisuossa!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.