Fiffigt från Sverige

Asuin kolme vuotta Tukholmassa. Siellä oli hetkittäin hirvittävän hermostuttavaa (ei saa peittaa, ha ha ha, oj gumman, sinulla on niin suloinen muumiruotsi ah ha ha, oj onko suomi ollut osa ruotsia joskus mina en tiennyt sita, mita mita, olisi maailman ihaninta tavata oj en voikaan tavata anteeksi sovitaan uusi kerta oj en taaskaan voi anteeksi niin paljon sovitaan uusi kerta, oj jalleen kerraan minulla tuli paansarky niin en voi taaskaan tavata, moi mukulat, ah ha ha, sina olet niin hassu miksi et pida schlagerista). 

Mutta sitten siellä oli muutama patenttivalmis järkiratkaisu ja käytännön hoksaus joita jäin  ihan hirvittävästi kaipaamaan. Kansa joka tahtoo tehdä asiat helpoksi ei vain tahdo, vaan myös tekee. Tässä suosikkejani ruotsalaisten näppäryydestä:

  • Pankin tilinumero on sama kuin henkilötunnus. TÄMÄ SUOMEEN!
  • Ulko-ovi suljetaan kotoa lähtiessä avaimella lukkoon. Tämä on joko hyvä tai huono asia- joko avain ei unohdu koskaan kotiin tai sitten unohdat lukita oven ja joku siivonnut poissaollessasi kodin puolestasi. Näppärää!
  • Roskiskuilut. Ihana helpotus arkeen, paitsi silloin kun putki tukkeutuu. Pussien pitää siis olla pieniä ja roskat joutuu "viemään" ulos, eli rappuun, vähän useammin kuin Suomessa. Siltikin ihan paras keksintö.
  • Finduksen pakastetut mausteet. Näitä näkyi hetken aikaa Suomessakin, mutta ainakin meidän kaupungista ne hävisivät yhtä nopeasti kuin tulivat. Aivan mahtava idea saada basilikat, rosmariinit ja muut yrtit valmiiksi pilkottuina pakasteina "tuoreena" ruokaan. Laiskan suomalaisen tahi järkevän ruotsalaisen valinta!
  • Kolikkokoneet kassoilla. Enää ei tarvitse koskea myyjän hipeltämiin lantteihin tai latoa omasta lompuukista örejä vieraan ihmisen hikiseen käteen. Vaihtoraha tulee kilinkolin masiinasta metallikippoon- josta joudut ne tosin omin käsin kauhomaan, mutta ainakin vaihtoraha stemmaa eikä turhaa ihmistenvälistä lääppimistä tapahdu!
  • Bussipysäkeillä jonottaminen. Tämä kansa onkin niin solidaarista, että ensimmäisenä bussipysäkille tulleet pääsevät myös ensimmäisenä bussiin. Ei koskaan toimisi Suomessa koska meillä viimeistään mummot ja vaarit vaatisivat "kävelykepillä kanssamatkustajaa turpaan" veto-oikeuttaan ja konttaisivat barrikadeille.

Kertokaa omat havaintonne jos niitä keksitte, minun loppuivat tällä kertaa tähän vaikka kuinka pinnistin (olen vasta kolmekymppinen mutta aivan USKOMATTOMAN huonomuistinen, saatan unohtaa kokonaisia vuosia elämästäni ja elän jatkuvassa häpeässä/selittelyn maussa siitä miten Kerstinin läksiäiset oli tosi kivat vuonna 2004 mutta kuka on Kerstin ja mistä me tunnetaan).

kuva: findus.se

Kommentit

Dan
Kriitikot

Iso tykkäys kolikkomasiinalle. 

Kerstin on Campoy ja tapasitte kun annoit hänelle printterillä ja laminontikoneella tekemäsi henkilökortit. 

miian
Inspirationainen

Siis ehanaa että joku muukin kolmikymppinen on toivottoman huonomuistinen! Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee vaimitensenytmeni. :D

 

Hosuli
Hömppäblogi

Oi, nää maiden väliset erot on aina yhtä jänniä! Miten henkilötunnus ja tilinumero voi olla sama? Superkätevää! Ja bussipysäkin jonot, vau.

VierailijaLaura (Ei varmistettu)

Paras!! Ja Lontoossakin on bussiin jonottaminen! Mä en tiedä edes kuinka monta kertaa oon kuullut ton "Ei saa peittaa" jutun ruotsalaisilta - miksi se on ensimmäinen asia minkä ne sanoo kun tapaa suomalaisen??!

Marsublog

Ei taida enää olla roskiskuiluja missään (joku kierrätyssäännös, viime vuonna kyllä vielä oli) ja pankkitunnuskin on personnummer vain Nordeassa ja jossain muussa (missä?) pankissa. Bussipysäkin jonoja en ole koskaan huomannut! En finne igen - oon salee kiilaillut. Kreisiä.

Ihanaa: siisti ja toimiva pyykkitupa, autogiro (jee, ei tartte maksaa laskuja), halvdagit, pappaloma.

Suomessa ihanaa: työterveyshuolto, sairaslomat ilman karenssipäiviä, hyvät irtokarkit, hyvät leivät.

Redezi
Changes in Latitudes

En tiedä miten Stokiksessa, mutta Göteborgissa on upea after-work kulttuuri: perjantaisin joka pubissa, baarissa ja ravintolassa saa bissen/viinin hinnalla syödä itsensä täyteen. Tämä Suomeen!

Rositaposita (Ei varmistettu)

Se, että ravintolaan saa tuoda omat juomat!! Tarkemmin ajateltuna se taitais toimia vähän liiankin reippaasti Suomessa....

Haahhahaaa jos Suomen rakastajat-ei saa Sanoa mitään Mikä on huonosti Suomessa-vauhkoojat alkaa negistellä täällä!! :D

mikihara

Dan: lol Kerstin Campoy, vähäkön tuli vanhat Apu-lehdet mieleen tosta!

Kiitos Toimitukselle, hupaisaa miten hyvältä tommonen papukaijamerkki voi tuntua! Hahaa! Ihania ehdotuksia oli tullut Toimituksen palstalle ympäri maailman käytännönidearikkaita kolkkia!

miian: Et usko miten lohduttaa kuulla kohtalotoverista... :) tää ei voi olla normaalia! Vaikutan aina joko välinpitämättömältä tai täysin tunteettomalta kun muistellaan "vanhoja". Yhyy!

Hosuli: Toi henkilötunnus/pankkitili on uskomattoman yksinkertaisen nerokasta! Jos vielä voisi yhdistää pin-koodit, puhelinnumerot, salasanat ja käyttäjätunnukset jollain simppelillä tavalla... ehkä siihenkin on jo Ruotsissa keksitty keino! Täytyy mennä tsekkaamaan viimesimmät vouhotukset :)

VierailijaLaura: Joo "eisaapeittaa" ja "koskenkorva". Lontoossa varmaan jäi noilta rauhaan mutta pidettiinkö sielläkin meitä alkoholisoituneena venäläisenä muumikansana? Voih muualla asumisen muistot... :)

Marsu: MITHÄÄ eikö kuiluja saa enää tehdä? No se ehkä olikin liian boheemia tarkoille ruotsalaisille... mutta toisaalta niin osuvaa kun ne on niin mukavuudenhaluisia. :) Ja joo niin taisikin olla tilinumero/henkilötunnus ainakin Nordean kekkaus, mulla oli ainakin siellä tili! Hassua että Nordea ei ota sitä konsernin yhteiseksi linjaukseksi, ehkä sillä on jotain tekemistä SWIFTien ja maakohtasten lakien kanssa... Ai dont nou.

Mikä olikaan halvdag? Kuulostaa hyvältä! Myös puoli-ilmaiset, siistit ja jokapuolelta löytyvät solariumitkin oli ihana asia, kunnes tajuttiin että ne ei olekaan niin ihana asia... Onko niitä edelleen joka T-bana-aseman kivijalassa? 

Hassua taas on just ton hyvän leivän (ja karkin) puuttuminen plus vasta viime vuosina vihdoinkin lisääntynyt laktoosittomien elintarvikkeiden valikoima! Ja niistäkin suurin osa on Valion tuotteita. Ilmeisesti ruotsalaiset ei ollenkaan kärsi löysästä vatsasta ja laktoosi-intoleranssista? :)

Redezi: Ooooooah! TODELLAKIN! Helsingissä sitä vähän jo on (esim. Le Bonk on vakkarisuosikki ja ainoita tietämiäni paikkoja missä tarjotaan pikkusyötävää juoman kylkeen), mutta tuo on NIIN yksi eniten kaipaamiani asioita täällä Jyväskylässä- Tukholmassa ei tiennyt mihin mennä kun oli niin hyvät AW-tunnit tarjolla paikassa kun paikassa. Viimeksi testasin Marie Laveaun ja se oli <3 

Roosa
Mangomalen

Oj oj, ihan mahtava kirjoitus. Etenkin alku hymyilytti.

Marsublog

Halvdag on aina ennen punaista eli pyhäpäivää. Eli lounaalta voi lähteä kotiin. Solariumeja on edelleen, solarium on hyvä D-vitamiinin lähde! :)

Kamomilla (Ei varmistettu)

Et ollenkaan kirjoittanut fikasta! Pakollinen, tosiaankin pakollinen kahvitauko kaksi kertaa päivässä. Joissain työpaikoissa tarjoillaan myös leipää, hedelmiä tai kahvipullaa (aika monissakin, luulen!) Ei siis kahvia työpöydän ääreen. Kaikki muuta asiat allekirjoitan, paitsi roskakuilun. Koska me asutaan rivitalossa, meillä on karmea roskalaatikki. Karmea, koska sen kansi painaa ainakin satatonnia. Ja sitten: amerikkalainen hömppäkohteliaisuus kaupoissa ja ruokapaikoissa lämmittää. Samoin lenkkeillessä moikataan vieraitakin ja hymyillään. Arjesta tulee kivampaa! IHANA JUTTU, jonka kirjoitit! Olen jo tainnut unohtaa mikä on erilaista.

Mirka S (Ei varmistettu) http://timanttejajamuita.blogspot.fi/

Ihanaa tosiaankin, että jollain muullakin näin nuorella häviää muistista vuosia.. Me katteltiin vanhoja valokuvia viime viikolla. Siellä oli kuvia joistain kihlajaisista joissa mä olin päätähtenä..Mulla ei oo mitään muistikuvaa niistä! EI alkoholilla ei ole osuutta asiaan! Tuntu ihan dorkalta kattoa niitä kuvia.. Ja samalla mietin, että mitä ihmettä miten voi olla noin huono muisti!! :D

Ja ruotsin ruokakaupoista mä kaipaan niitä isoja säästö/perhepakkauksia! 2kg.n juusto, en oo suomessa missään nähnyt!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.