Ladataan...
Mirva Emilia

Olenkin kertonut ja avannut täällä suolistosairauteni tuoman väsymyksen ja siitä kuinka ylimääräisistä väsymyksen aiheuttajista on päästettävä irti. Viime aikoina olen lukenut paljon hyvinvoinnista, etenkin henkisestä hyvinvoinnista. Kirjat on antanut paljon pohdittavaa ja muistuttanut etenkin siitä että itsensä kuunteleminen, hyväksyminen ja rakastaminen on kaiken A ja O. Jos et hyväksy itseäsi ja kuuntele mitä sisimmälläsi on sanottavaa et välttämättä pysty tai elä sellaista elämää kun haluat.

Ite otan aikaa itselleni lähes päivittäin, on se sitten salilla tai lenkilllä käynti tai kirjojen lukeminen mutta sen hetken ajattelen vain itseäni ja rauhoitun. Arjessa pyörii paljon asioita mitä pitää hoitaa ja missä pitää olla. Siksi on tärkeää muistaa huolehtia ja rakastaa itseä jotta jaksaa olla läsnä niissä tilanteissa ja paikoissa missä oman arjen keskellä ollaan.

Alla on muutamia vinkkejä mitkä voi auttaa myös Sinua rauhoittumaan ja löytämään arkeen tasapainoa :)

1. Lue sinulle mielenkiintoisia kirjoja. Kirjojen lukeminen herättää erilaisia ajatuksia joista voi olla hyötyä myös sinun arkeesi.

2. Lenkkeile raittiissa ilmassa ja seuraa ympärilläsi tapahtuvia asioita ja ääniä mitä luonto sinulle tarjoaa.

3. Harjoita kehontasapainoa. Tämä auttaa keskittymään ja harjoittamaan olemaan läsnä juuri siinä hetkessä.

4. Istu tai mene makuulle mukavaan asentoon lattialle tai sohvalle. Sulje silmäsi, tyhjennä ajatuksesi ja ala laskemaan kymmeneen. Joka kerta kun ajatuksesi alkaa harhailemaan kesken laskun, aloita alusta. Toista niin kauan kunnes olet päässyt laskuissa kymmeneen. Sen jälkeen istu/makaa rauhassa ja anna ajatuksesi olla tyhjät ja nauti rauhalllisuudesta. Tämän jälkeen mieleesi voi tulla kirkkaamin uusia ajatuksia ja niitä kannattaa kirjata ylös vaikkei niitä heti käyttäisikään tai ne tuntuisi turhilta. Tämä harjoitus vaatii harjoittelua ja alkuun aikaa mutta tämä on hyvä tapa rauhoittua ja tyhjätä ajatuksia ja mieltä kuormittavista asioista. 

5. Kuuntele rauhoittavaa musiikkia. Esimerkiksi youtubesta löytyy paljon hakusanoilla rauhoittavaa musiikkia meditation music, rentoutusmusiikkia etc. Voit myös kuunnella esimerkiksi luonnon ääniä, veden ääniä tai mitä vain mikä saa mielesi rauhalliseksi ja levolliseksi. Rauhoittavaa musiikkia voi laittaa myös kohdan neljän harjoituksen taustalle soimaan.

Nämä on hyviä tapoja rauhoittua arjen kiireen keskellä ja näitä itsekkin käytän :) Onko sulla jotain keinoja millä rauhoitut tai tapoja millä tunnet itsesi itsellesi hyväksytyksi ja rakastetuksi? 

-Mirva

Ladataan...
Mirva Emilia

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Suomalaisuus merkitsee mulle paljon. Meillä on vapautta, mahtavat koulutusmahdollisuudet, hyvä terveydenhuolto, tasa-arvoisuus miesten ja naisten välillä sekä turvallinen maa asua. Nämä asiat meidän vanhat veteraanit on meille antanut ja siksi heitä halutaan myöskin muistaa <3 Itse näistä asioista olen erityisen kiitollinen koulutusmahdollisuuksista mitä meille tarjotaan ja turvallisuudesta. Vaikka olemmekin "mölliä" kansaa ja pidetään tiukasti kiinni meidän omasta reviiristä eikä päästetä ulkopuolista metriä lähemmäksi niin silti olen ylpeä suomalaisuudesta ja tätä "suojamuuria" osaksi opetan meidän lapsillekkin. Meillä Itsenäisyyspäivään kuuluu kynttilöiden polttamista, hyvä ruoka, linnanjuhlat ja meidän Nikolaksen nimipäiväjuhlat :) Nimipäiviä ei olla koskaan juhlittu suuresti mutta pienet muistamiset aina annetaan ja sukulaisia on saattanut tulla kylään. Niksu on tietysti itse pitänyt huolta siitä että sukulaiset on saanut kutsun nimipäivilleen joten kakkuostoksille joutu tämä äiti :D Tosin ite kyllä tykkään kun ihmisiä tulee kylään ja koti on täynnä naurua ja puhetta :) 

Näin joulun odotukseen ja itsenäisyyspäivälle meillä alkoi kylpyhuone- ja saunaremontti. Meillä on vanha talo ja kylpyhuone alkuperäinen joten remontti on enemmän kuin tervetullut. Sauna on jo purettu ja kylpyhuoneesta osa seinistä on purettu ja kannettu vanha pata pois. Retrokylpyhuoneeseen kuuluu myöskin yhden hengen amme mikä saa nyt luvan poistua :D Paljon on siis työtä luvassa eikä joulusaunaa olla luvattu mutta toivossa on hyvää elää. Kylpyhuoneremontin jälkeen pitäisi alkaa heti remontoimaan meidän ns. välitilaa että saadaan lisätilaa ja kunnon eteinen sekä lapsille omat huoneet. Tällä hetkellä lapset vielä jakavat huoneet mutta niiden viiden vuoden ikäero alkaa näkymään huoneen jakamisessa. Saadaan varmasti monet riidat ja huudot "älä tuu mun puolelle" jätettyä kun saavat omat huoneet. Mulla on siis alkamassa kylpyhuoneen ja uuden eteisen suunnittelu ja jos ei nyt tähän samaan hetkeen niin ehkä viimeistään keväällä lastenhuoneiden suunnittelua ja sisustamista. Kuulisin mielelläni millaisia kylpyhuoneita ja lastenhuoneita teillä on :) 

-Mirva

Ladataan...
Mirva Emilia

IBD on hyvin yleinen sairaus ja moni ei edes tiedä sairastavansa sitä. Joka päivä siihen sairastuu noin viisi ihmistä, joten ei siitä turhaan puhuta jo lähes kansantautina. Olisikin kiva tietää mistä tämä johtuu, stressistä, ruoka-aineista, lisäaineista? Toivottavasti tutkimukset kehittyisi niin että asiaan selvyyttä saataisiin, jotta tähän joku tolkku tulisi. Soittelin lääkärini kanssa ja juttelin väsymyksestä ja siitä olisiko mahdollista lääkärin suosituksella päästä osa-aikatyöhön jotta saisin väsymykseni taas hallintaan. Valitettavasi tähän ei suoraa mahdollisuutta lääkäri tietenkään pysty lupaamaan mutta kelaan hän suositteli että olen yhteydessä ja lupasi auttaa papereiden kanssa jos ja kun kela niitä alkaa kyselemään. Tähän asiaan olen hyvin kriittinen itseäni kohtaan vaikka ite asian lääkärin kanssa otinkin puheeksi kun tämän vuoden toinen akuutti alkoi. Saatan jopa syyttää itseäni siitä etten jaksa tehdä kaikkea ja pidän itseäni laiskana. Tosi asia on kuitenkin se, että suolistosairaus vie välillä kaikki mehut itsestä ja se täytyy hyväksyä ettei kaikkea jaksa tehdä ja että täytyy välillä hengähtää. Tänä vuonna mulla on ollut kaksi kertaa akuutti eli tulehdus suolessa jolloin vessassa juostaan se 10-20 kertaa vuorokaudessa ja kivut on välillä sietämättömät. Oon ollut siis neljä kuukautta yhteensä kortisonikuurilla mitä lääkäri piti maksimina vuoden aikana. Ja jos keväällä tulee taas uusi tulehdus niin lääkkeet vaihtuu voimakkaammiksi. Sitä en siis tietenkään halua ja siksi mun täytyy miettiä oikeesti miten ylläpidän stressitöntä ja rauhallista elämäntapaa. Aina se ei tietenkään ole mahdolllista mutta turhat asiat on karsittava pois ja annettava itselle lupa vain olla ja levätä. 

Tekeekö se musta sitten laiskan, tyhmän ja saamattoman jos teen osa-aikatyötä ja ajattelen omaa terveyttäni ja jaksamistani? Tuskin vaikka omat ajatukset välillä niin sanookin. Mutta onko se mahdollista niin ettei kela, työkkäri tai muu taho tule väliin. Toivottavasti, ainakin aion ottaa asioista selvää ja pyrkiä siihen. 

"Nämä ovat suoria lainauksia Chron ja colitis ry:n ja Takeda Oy:n sosiaalisessa mediassa toteuttamassa kyselystä, jonka kohderyhmänä olivat IBD:tä sairastavat." - Lähde Chron ja colitis ry

-Mirva

Pages