Suolistosairaus lisää masennusta

Jokaiselle sairastuminen vaikuttaa mieleen, toiselle enemmän ja toiselle vähemmän. Sitä kuinka paljon se vaikuttaa omaan mieleen, niin ei saa koskaan aliarvioida. Sairastuminen on iso muutos elämään ja jollain tapaa siitä myös läheiset voi ”kärsiä”. Suolistosairauteen liitetään vahvasti mukaan masennus. Itse kun sairastuin niin muistan kuinka itkin kotona ja tuntui etten saanut enään elämästä kiinni. Kaikki muuttui, mutta näin jälkeenpäin kun mietin, niin mulla tulee myös paljon hyvää mieleen mitä suolistosairaus toi. Ruokavalio muuttui gluteenittomaksi eli jätin vehnän pois mitä ihminen ei muutenkaan juurikaan tarvitse. Tästä on ajan kanssa tullut vain hyvä asia. Vehnä turvotti ihan valtavasti ja teki kipuja joten pakkohan se oli jättää. Vaikka se aluksi tuntuikin vaikealta enkä tiennyt mitä olisin syönyt. Sillä hetkellä tuntui, että kaikkeen ruokaan mitä söin tulee vehnää. Vaikka eihän se todellisuudessa niin edes ollut. Nopeesti kuitenkin huomasin kaupassa että eihän se niin vaikeaa olekaan, gluteenittomia tuotteita on kaupassa ihan valtavasti!

Löysin myös omaan hyvinvointiin, niin henkiseen kun fyysiseen aivan uuden twistin. Laihduin sairauden alussa seitsemän kiloa enkä ollut koskaan ollut niin hoikassa kunnossa. Olin aina katsonut itseäni hieman inhoten peiliin ja vihasin niitä vatsamakkaroita. Kun ne lähti sairauden myötä pois katsoin itseäni aivan uudessa valossa. Vaikka tiesin, että kilot lähti sairauden takia niin osasin silti ihastella itseäni. Vatsamakkarat oli pois! Kun sairastumisesta oli mennyt puolisen vuotta aloin käymään salilla ja pitämään itseäni huolta. Näin sain oman mielen tasaantumaan niistä mustista pilvistä mitä alkuun oli kun tuntui ettei mikään enään ikinä ole entisellään. Ja eihän se olekaan mutta se, kuinka asiaa katsoo ja omaa tulevaisuutta niin ei sen tarvitse olla täynnä mustia pilviä. Vaikka olen kroonisesti sairas ja kipuja on usein niin silti osaan olla avarakatseisempi niin itseäni, muita kuin koko elämää kohtaan. Mulla se vaati vaan isomman kolauksen että tajusin sen.

Suolisto on meidän toiset aivot

Kun suolisto voi hyvin niin silloin myös mieli on kirkkaampi. Valitettavasti vain suolistosairaudesta kärsivillä vatsakivut on ja kuuluu elämään. Olen vierestä nähnyt masennuksen ja uupumuksem oireita ja sitä, mitä siinä käydään läpi. Hermostutaan ihan pienestä asiasta, heitellään tavaroita ja hautaudutaan omiin oloihin. Silloin on tärkeää pyytää apua ja mennä juttelemaan asiantuntijan kanssa. Monella suolistosairaudesta kärsivälle on todettu masennus ja ymmärrän sen hyvin. Kun vatsa voi huonosti päivät menee vessassa istuen kovissa kivuissa ja on turha edes ajatella lähtevänsä minnekkään. Sosiaalinen elämä valuu nenän edestä ja pian huomaa ettei tuttavia enään lähipiirissä ole. Mikä on TODELLA surullista! Silloin kun huomaa että toinen voi huonosti, niin silloin tämä tarvitsee kaikista eniten tukea ja apua läheisiltä. Oon lukenut monta tarinaa siitä, kuinka ystävät on unohtanut koska ei ole sairaiden takia välttämättä päässyt lähtemään kotoa vähään aikaan minnekkään.

Ja nyt tänään, ystävänpäivänä toivonkin että kaikki me muistetaan meidän omia ystäviä, läheisiä ja tuttuja. Ollaan heihin yhteydessä ja lähetetään ihana ystävänpäivä viesti ❤️ Näin minäkin aion tehdä ❤️

Ihanaa ystävänpäivää teille kaikilla ihanille lukijoille❣️

-Mirva

Instagram @mirva_emilia

Liitännäissairaus, seurannut läheltä masennusta

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *