AIKA ENNEN LASTA – 10 ASIAA, JOITA KAIPAAN

Aika ennen lasta. Se tuntuu todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka siitä ei todellisuudessa ole edes pitkä aika. Meiltä kysytään edelleen välillä, että kuinkas se perhe-elämä on nyt lähtenyt liikkeelle ja miten olemme sopeutuneet muuttuneeseen arkeen. En kuitenkaan nää, että meidän arki tai elämä olisi niin paljoa muuttunut, ainakaan mitä alkuun itse odotin. Mitä sitten kaipaan ajasta ennen lasta?

1. Hitaat aamut
En ole koskaan nukkunut pitkään tai ollut mikään torkuttaja, mutta tykkään herätä omaan tahtiin. Rakastan sitä, kun ei tarvitse heti nousta sängystä, vaan voi hetken ihmetellä tai selata puhelinta. Nousta rauhassa ja etsiä lämpöiset vaatteet päälle, jonka jälkeen raahaudutaan kahvinkeittimen luo.

Tällä hetkellä kun saan silmäni auki, on Jasper jo aikeissa tehdä päivän ensimmäisen vapaapudotuksen sängynreunalta. Hyvä että olen saanut toisen silmän auki, kun heittäydyn jo sängyn toiseen laitaan ja huomaan roikottavani touhukasta 11 kuukauden ikäistä lasta nilkoista.

2. Hiljaiset automatkat
Tämä on helpottanut jonkun verran jo, sillä Jasper siirtyi kaukalosta istuimeen. Kaukalossa Jasper huusi kurkkusuorana koko matkan – ellei sattunut nukahtamaan. Istuimessa Jasper katselee ulos useimmiten tyytyväisenä. Ainoastaan jos auto sattuu pysähtymään alkaa järjetön huuto takapenkillä. Mutta ehkä tämäkin helpottaa kun ikää tulee lisää.

3. Oma aika
Oman ajan tärkeys on muuttunut Jasperin jälkeen. Minulla harvoin on omaa aikaa, sillä olen 24/7 lapsen kanssa. Jasper on vähän kuin kolmas käsi, joka roikkuu mukana. Päivisin on ihan turha kuvitella, että ehtisin tekemään mitään omia juttuja tai edes siivoomaan rauhassa. Pyykkien laitto muistuttaa lähinnä pikajuoksua, eikä ole yksi tai kaksi kertaa kun olen löytänyt itseni kuorimasta porkkanoita Jasper olalla. Omaa aikaa saan silloin kun kaikki muut ovat menneet nukkumaan. Äitiyslomalla jäi monesti valvomaan, kun kaikki muut menivät nukkumaan. Nyt kun työt ovat lähteneet käyntiin, yritän pitää työpäiviä ”omana aikana” – vaikka eihän se sitä ole. Mutta parempi kuitenkin kun ei mitään.

4. Siisti koti
Siistiä kotia ei ole hetkeen meillä nähty. Kotimme ei ole pommin jäljiltä, mutta sellainen tasainen kuolapinnoite löytyy niin lattioilta kun pöydiltä.

Koriste-esineet vaihtavat paikkaa päivittäin, milloin minun toimestani ja milloin Jasperin. Lähes jokainen korkeakiiltoinen huonekalu pitää laittaa vaihtoon, sillä Jasper on saanut niistä pinnat naarmutettua / halkemaan.

5. Illanistujaiset
Itse en ole koskaan ollut kova menemään kaupungilla, mutta tykkään istua iltaa ystävien kanssa. Jasperin jälkeen nämä illat ovat enemmän tai vähemmän Jasperin yksityisiä show-iltoja. Kuulumisien vaihtaminen on pääosin sitä, että Jasper höpöttelee ja näyttää kaikki mahdolliset temput mitä hän osaa. Jos häntä ei huomata, nostaa hän hieman volyymia ja laittaa Duracel vaihteen päälle.

6. Kaukosäätimen löytyminen
On ihan uskomatonta, miten nopeasti Jasper saa hävitettyä kaukosäätimen. Joka kerta, kun yrität sammuttaa telkkaria / vaihtaa kanavaa, saa ensin kiroilla 10 minuuttia. Meillä kaukosäädin on aina kadoksissa, koska Jasper kerkeää sen napata ennen kuin itse muistaa sen siirtää laatikkoon turvaan.

7. Vessassa käynti ilman seuraa
Kyllä. Jasper haluaa olla mukana myös vessassa. Jos hän ei ole vessassa, hän hakkaa vessan ovea ja huutaa. Eikö kuulosta mahtavalta?

8. Lenkkeily
Ja nimenomaan yksin lenkkeily. Jasperin kanssa on mahdollista lähteä ulos rattaiden kanssa, mutta varsinkin viikolla, hän nukahtaa samantien rattaisiin. Tämä taas tarkoittaa sitä, että hänellä siirtyy yöunet ja se taas ei ole toivottu lopputulos. Ja myönnän, että olisi välillä kiva käydä kävelemässä ihan yksinäänkin – saisi olla ulkona samalla kun viettää sitä kuuluisaa ”omaa aikaa”.

9. Parisuhde aika
Tämä se vasta surullisen kuuluisa onkin – mutta onneksi myöskin yleinen ongelma, eikä vain meidän. Meillä Jasper on tehnyt parisuhteeseen pienen loven, sillä yhteistä aikaa ei enää ole ja tottakai se näkyy parisuhteessa. Nyt kun Jasper on hieman vanhempi, toivottavasti saisimme hieman enemmän otettu yhteistä aikaa – ettei se yhteinen tekeminen olisi aina vain sitä arjen pyörittämistä. Itse ainakin olen huomannut nyt, kuinka tärkeää on tehdä ja olla yhdessä muutakin kuin vain kotona.

10. Hiljaisuus
Tätä kaipaan kaikista eniten. Sitä, ettei kukaan kokoajan huuda, kilju, hakkaa kaappien ovia tai pidä muuten vaan sellaista ylimääräistä älämölä. Huomaan, että minulla menee nykyään heti hermot kun olen kotona, sillä se 24/7 meluaminen rupeaa olemaan liikaa. Rakastan ajaa töihin, kun saan tunnin kuunnella rauhassa äänikirjaa tai radiota, ilman, että kukaan rääkyy takapenkillä tai korvan juuressa. Meillä päiväkodissakin hoitaja totesi minulle muutaman viikon jälkeen kärsivä ilme kasvoillaan ”kun tämä teidän lapsi pitää niin kamalaa meteliä koko ajan” – joten en ole ainoa, joka tämän on laittanut merkille.

Osa näistä asioista on sellaisia mitä osasin arvata, mutta muutamat yllättivät täysin.
Äitiys on tuonut itsestäni uusia puolia esille, joita en ole aikaisemmin tiedostanut sekä vahvistanut jo joitain olemassa olevia piirteitä. Mielestäni mitään positiivisia piirteitä äitiys ei kuitenkaan ole nostanut minussa esille, vaan itse koen ne enemmänkin huonoiksi piirteiksi – joista mielellään pääsin eroon. Yritän lohduttaa itseäni, että ehkä kun Jasper kasvaa, helpottaa itsellänikin oleminen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *