Äitiys ja pedantti luonne – katastrofi?

Turhantarkka, pikkumainen ihminen. Näin wikipedia määrittelee sanan pedantti. Raskausaikana kävin lukemassa oma kannassa neuvola tekstejä, sillä olin kiinnostunut miten käyntini oli tiivistetty. Neuvolan täti oli kirjoittanut tekstiin ”hyvin pedantti luonne”. Minua ei yllättänyt että minua kutsutaan pedantiksi, vaan se, kuinka nopeasti neuvolan täti oli tämän huomannut. Kuitenkin käynneillä enemmän puhutaan raskaudesta ja yleisestä voinnista kuin muusta elämästä. 

Luonteenpiirre on korostunut minussa nyt aikuisiällä todella paljon. Rakastan järjestystä, listoja ja selkeyttä. Haluaisin karsia kaikken ylimääräisen pois kotoa, sillä en voi sietää tavaran paljoutta. En voi sietää epäjärjestystä. Minulla on pakonomainen tarve järjestää esimerkiksi henkarit viiden senttimetrin välein. Jos jossain on kahden senttimetrin väli viiden sijaan, häiritsee se minua suunnattomasti. Vaatteeni on järjestetty vaatekappaleen ja värin mukaisesti, esimerkiksi valkoiset t-paidat ja mustat t-paidat. Ne eivät voi olla sekaisin, vaan niiden kuuluu olla vierekkäin. Lasit ovat kaapissa aina tietyssä järjestyksessä, tietyillä hyllyillä. Yhdellä hyllyllä lasit toisella kupit. Auta armias jos yrität näitä sekoittaa. 

Kuinka siis ihminen, joka ahdistuu siitä, että juusto on väärällä hyllyllä jääkapissa selviytyy äitiydestä? Yllättävän hyvin. Jasper on oppinut yllättävän siistiksi taaperoksi. Hän vie astiat tiskipöydälle, pyyhkii suun ja pöydän ruokailun jälkeen ja kiittää aina ennen kuin lähtee pöydästä. Jasperilla on iso lelukori olohuoneessa jossa on hänen oma lelukaaos. Lelut saavat olla pitkin lattiaa, mutta ne pyritään joka ilta kasaamaan. Siivoan itse 2-4 kertaa viikossa, koska en kestä sotkua. Meillä Jasper sotkee lattian joka päivä jonka takia pyrin moppaamaan ainakin kerran viikossa. 

Vaatteita meillä pestään usein, sillä en voi sietää lapsella likaisia vaatteita, mutta myös sen takia, ettei meillä ole paljoa vaatteita. Ostan Jasperille vain sen verran vaatteita kun oikeasti tarvii. Tällä hetkellä hänellä on esimerkiksi kahdet collarit, kahdet legginssit ja farkut. Pärjäämme niillä, kunnes taas siirrymme seuraavaan kokoon. Näin ei Jasperin vaatteet vie tilaa, pysyvät järjestyksessä eikä rahaa mene satoja euroja. 

Rakastan rutiineja, jonka takia lapsiarki rullaa näppärästi. Kiertävän ruokalistan takia ei tarvitse miettiä joka viikko mitä syödään, vaan meillä on 2 kuukaudeksi kauppa- ja ruokalistat valmiina. Ruokaa tehdään noin 4 kertaa viikossa, joten joka päivä ei tarvitse viihtyä keittiössä. Robo imuroi maanantaisin ja perjantaisin, tarvittaessa useammin. Perjantaisin on myös moppaus- ja pölyjen pyyhintä. Ja kauppapäivä. Jasper rakastaa siivoamista. Hän haluaa aina osallistua ja pyykit hän laittaa koneeseen kylvyn jälkeen. Imurointi ja pölyjen pyyhintä on lemppari puuhaa johon hän ei kyllästy millään. Siivoaminen on myös helppo toteuttaa, kun Jasperkin haluaa osallistua. 

Millaista sitte on asua pedantin ihmisen kanssa? Kysyin tätä mieheltäni ja hän totesi ”helppoa”. Meillä arki pyörii helposti, koska se on suunniteltu. Kuitenkin myös suunnitelmallisessa ja järjestelmällisessä on ne haittapuolet. Tiedän, että minun tietyt ahdistukset ärsyttää miestäni. Kun räjähdän siitä, että takki on väärässä naulakossa, pyörittelee hän silmiään. Ja ymmärrän sen. Meillä minä olen se, jota ahdistaa kun jääkaappi on aseteltu väärin. Minä olen myös se, joka sen asettelee uudestaan – sanomatta siitä. En valita miehelleni jos henkarit eivät ole tasaisin välein, vaan siirrän ne kaikessa hiljaisuudessa. Tiedostan, että nämä ovat minun ongelmiani ja tapojani eikä niistä pidä tehdä ongelmaa. 

Jasper taas on tarkka porteista ja laatikoista. Ne täytyy olla aina kiinni, eikä niitä jätetä auki. Ei edes poikkeustilanteissa. Vein Jasperia yksi päivä tarhaan ja jätin ulkona portin auki. Meidän taapero huusi kuin palosireeni sylissä ”kiinni, kiinni, kiinni” – joten käännyimme ja laitoimme portin kiinni. Taapero sai mielenrauhan. 

En näe luonteenpiirrettäni huonona tai ongelmana. Äitiyden kannalta näen sen enemmin vahvuutena ja suurena hyötynä. Parisuhteessa se taas vaatii toiselta osapuolelta jonkun verran tottumista, se ei kuinkaan ole asia, jonka voin painaa pois päältä. 

/Elina

Kommentit (3)
 1. Huomenta! Haastan sinut tekemään blogiisi postauksen lempiblogeistasi! Mieti mitä blogeja luet ja listaa niistä parhaimmat! Me tarvitsemme kesäksi luettavaa!🤍

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

 2. Nimimerkki :)
  4.5.2021, 19:45

  Vau oon todella vaikuttunut teidän ruoka- ja kauppalistasysteemistä!! 🙌 Voitko kirjoittaa joskus oman tekstin tästä esimerkkeineen kuinka tämä teillä sujuu? Meillä tällainen järjestys on jäänyt vain haaveilun tasolle, vaikka ärsyttää miettiä joka päivä mitä syötäisiin, mutta ei vaan olla saatu aikaan hyvää ja toimivaa viikko/kuukausisysteemiä.

  1. Modernimutsi
   5.5.2021, 13:27

   Tästä on tullut aikaisemminkin kysymyksiä, joten voisin hieman availla tätä enemmän! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *