KORONA TOI HELPOTUSTA ARKEEN

Meidän arjessa kevään korona rajoitukset eivät näkyneet juuri mitenkään. Olin vielä äitiyslomalla, joten meidän sosiaalinen elämä ja julkisissa tiloissa liikkuminen oli hyvin vähäistä. Kesällä mietin, että mitä jos taas mennään siihen, että päiväkodit laitetaan kiinni ja lapsien tulee olla kotona. Se tarkoittaisi sitä, että olisin jälleen Jasperin kanssa neljän seinän sisällä – meillä kuitenkin minä olen se, joka voi etätöitä tehdä. En usko, että minulla kestäisi pää tällä hetkellä olla kotiäitinä yhtään. Jo muutamat sairauspäivät tekevät tiukkaa, sillä äitiysloma on edelleen turhan hyvässä muistissa. Ja tottahan se on, että töitä on turha yrittää tehdä jos on vuoden ikäinen Duracell-pupu kotona.

Minä kerkesin olla kaksi kuukautta Helsingin toimistolla, ennen kuin päätimme lokakuun alussa jäädä kokonaan etätöihin. Ennen kokoaikaista etätyöskentelyä tein kaksi päivää viikossa etänä. Nämä kaksi päivää ovat olleet jaksamiseni kannalta tärkeitä, mutta onhan tämä kokoaikainen työskentely aivan eri asia. Koen, että olen paljon tehokkaampi kotitoimistolla ja varmasti oma jaksaminen vaikuttaa tähänkin. Teemme todella tiivistä yhteistyötä, vaikka olemmekin kotitoimistoilla, Teams huutaa lähes poikkeuksetta koko päivän ja voimme käydä juttuja läpi kun siltä tuntuu. Ja tuohan se myös sosiaalisuutta meidän päiväämme.

 

Olen aika varma, että kotona työskentely on tuonut tunteja lisää päivään – tai ainakin se tuntuu siltä, kun ajamiseen ei tarvitse käyttää kolmea tuntia. Saamme Jasperin kanssa nukkua 1,5 tuntia pidempään aamulla, eli olemme molemmat virkeämpiä päivällä. Aamut sujuvat nyt huomattavasti mukavammissa merkeissä, eikä jokainen aamu muistuta enää toista maailman sotaa. Aikaisemmin Jasperin sai kirjaimellisesti repiä sängystä ylös, hän roikkui milloin peitossa tai patjassa kiinni. Nyt meillä herätään monesti hieman ennen herätyskelloa. Jasper saa nukuttua myös päiväkodin jälkeen nykyään pienet powernapit, jolloin meidän iltakin sujuu paljon paremmin. Ennen Jasperin ilta meni huutaen väsymystä, mutta häntä ei saanut nukkumaan ja jos sai, muuttui ne powernapit yöuniksi. Tämä uusi rytmi on sopinut Jasperille paljon paremmin ja niin myös minulle. Jo kuukaudessa huomaa, kuinka elämä on alkanut tasapainottua, jaksaminen on parantunut ja kokoaikainen kiire hävinnyt.

Ennen kotityöt odottivat minua työpäivän jälkeen, mutta nyt ne hoituvat oikeastaan samalla kun teen töitä. Saan aamulla pesukoneet pyörimään ja iltapäivällä vaan tyhjennän ne. Meillä robotti-imuri Robo hoitaa pääsääntöisesti imuroinnin ja se saa huutaa alakerrassa päivisin, kun itse teen töitä yläkerrassa. Iltapäivästä on siis vapautunut aikaa huomattavasti ja se aika vapautuu tottakai Jasperille. Nyt olemme myös kerennyt käymään jopa vaunulenkeillä valoisan aikaan, jos sää vain sen sallii. Aikaisemmin valoisan aikaan meillä aika meni syömiseen, siivoamiseen ja kaikkeen muuhun ”ylimääräiseen”. Jasperin kanssa on myös helpompi tulla kotiin, kun saa kaikki paikat laitettua ennen kuin haen hänet hoidosta. Monesti syön itse ennen Jasperin hakemista, eli saan nykyään syödä ruokani lämpimänä ja kaiken lisäkis, ihan yksin. Jasperilla on hetken aikaa ollut tapana tulla närppimään muiden ruokaa, vaikka omalla lautasella olisi aivan samaa tarjolla.

Minulla on tällä hetkellä ihanteellinen tilanne, sillä saan mahdutettua päivääni työtä, lapsen kanssa oloa, mutta myös omaa aikaa. Jasper viihtyy tällä hetkellä päiväkodissa niin hyvin, ettei malttaisi tulla pois ollenkaan. Tästä syystä Jasperin hoitoaikoja ei lyhennetty, vaikka minä jäinkin kotiin. Eli aikaisempi ajoaika, on tällä hetkellä ”omaa aikaa”. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että siivoan, syön ja teen pakollisia hommia, mitkä ovat helpompi hoitaa ilman lasta, kuten esimerkiksi apteekissa käynnit. Näin Jasper saa illalla jakamattoman huomion, eikä meidän tarvitse neljän aikaa jonottaa täpötäydessä apteekissa kauheassa nälkäkiukussa.

Tämä aamu oli mielestäni täydellinen esimerkki siitä, mitä korona on meidän perheelle mahdollistanut. Heräsimme Jasperin kanssa hieman ennen kello kuusi, jonka jälkeen itse kävin suihkussa ja Jasperi aamukylvyssä. Pesun jälkeen aamupalaa ja hieman lastenohjelmia ennen hoitoon lähtöä. Tällaiset aamut eivät meillä olisi mahdollisia, ellen  voisi tehdä kotona töitä. Ja näistä aamuista haluan nauttia niin pitkään kuin mahdollista! Vaikka maailman tilanne on tällä hetkellä hyvin ikävä, yritän kuitenkin etsiä myös niitä positiivisia asioita. Ja meillä se on nyt arjen helpottaminen.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *