KORVIKEVAUVA

Sanat joka saa minut ärsyyntymään: korvikemutsi, korvikevauva. Nämä sanat tuntuvat olevan synonyymi huonolle äidille, ainakin jos on vanhempaa sukupolvea uskominen. Tämän vuoden aikana olen monesti kuullut päivittelyä ”Ai, hän on korvikelapsi, no mutta se selittää…” Ja ei, ei se selitä. Sukujuhlissa minulle tuntematon henkilö otti asiakseen kertoa kovalla äänellä kaikille, että Jasper on korvikelapsi. En itse asiaa mitenkään häpeä ja kerron sen aina avoimesti, jos joku asiaa kysyy tai tulee imettäminen puheeksi. Mutta, jotenkin en vaan ole koskaan ymmärtänyt asian uutisarvoa, korviketta syöviä lapsia on ollut aina ja on edelleen. Tämän ei pitäisi olla mitenkään kuuluttamisen arvoinen asia.

Jo raskausaikana tiesin, että meillä juodaan korviketta. Imetys ei tuntunut ajatuksen tasolla omalta jutultani, mutta päätin silti kokeilla sitä. Jasper oli osittaisimetyksellä kaksi kuukautta, mutta korvike on aina ollut pääasiallinen maidon lähde. Itse koin sen helpommaksi ja paljon mielekkäämmäksi kuin imettämisen.

Meillä ei imettäminen lähtenyt helposti käyntiin, mutta sairaalassa lisämaitoa Jasperille ei suostuttu antamaan, vaikka sitä pyysin. Sain kyselyilleni aina vastauksen ”kokeillaan ensin tätä imettämistä”. Itselleni kun imettäminen ei ollut mikään virstanpylväs, vaan olisin voinut mennä alusta asti korvikkeella, aiheutti sairaalan henkilökunnan asenne itsessäni lähinnä ärsytystä. Imettämisestä tehtiin kauhea haloo ja imetysneuvoja ravasi meidän luona, vaikka hoitajalle sanoin, että en nää asialle tarvetta. Uskoin, että kotona homma alkaa sujua, jos on sujuakseen. Mutta yllättäen, minua ei kuunneltu ja neuvoja kävi muutaman tunnin välein. Jälleen, ärsyynnyin lisää. Saimme lisämaitoa vasta kolmantena päivä, kun lääkäri sitä määräsi Jasperin painon putoamisen takia.

Itse koin korvikkeen juonnin helpommaksi kuin imettämisen, vaikka monesti kuulee asian olevan toisin päin. Ruokailu ei ole monen tunnin maraton ja syöttämisen voi hoitaa kuka vaan. Meillä mieheni syötti Jasperin alusta asti aina aamuyöllä, jolloin sain itse nukkua yhden pitkän pätkän. Jos olisin vain imettänyt, ei tämä olisi ollut mahdollista. Kun lähdettiin jonnekin niin korvikkeet ja tuttipullo vain mukaan. Syöttää voi missä vaan ja myöhemmin maidon juominen onnistui itsenäisesti pullosta. Minä en ole koskaan ymmärtänyt imetystä julkisilla paikoilla, se on mielestäni asia mitä kenenkään ei kuuluisi nähdä. Koen sen olevan yksityinen asia, enkä koskaan voisi kuvitella imettäväni esimerkiksi ravintolassa. Ehkä tämä on osa syy siihen, että miellän korvikkeen helpommaksi imettämisen.

Meillä korviketaival on päättymäisillään, kun Jasperille viikon päästä tulee vuosi täyteen. Ja onneksi se on ohi, ainoa miinus mikä korvikkeessa on, on sen hinta. Olen ihan onnellinen taloudellisesta näkökulmasta, että siirrymme kaikki samaan maitoon. Meillä siirtyminen normaaliin maitoon korvikkeesta sujuu todella hyvin, eikä Jasperille ole tullut laisinkaan vatsakipuja. Aloitimme normaalin maidon sekoittamisen korvikkeeseen muutama viikko sitten ja nyt Jasper on välillä juonut pelkästään normaalia maitoa jos korvike on päässyt loppumaan.

Kuten kaikessa, myös tästäkin asiasta on olemassa kaksi mielipidettä. Osa ei ymmärrä, miksi antaa korviketa, jos pystyy imettämään. Itse valitsin tämän reitin helppouden ja oman tilan vuoksi. Enkä ole katunut kertaakaan päätöstäni. Jasper on kasvanut hyvin ja läheisyyttä voi antaa lapselle muutenkin kuin imettämällä. Meillä ainakin auttoi imettämisen lopettaminen Jasperin ja hänen isänsä suhteeseen, kun iltaisin ei alkuun suostunut olemaan ollenkaan isänsä sylissä. Imettämisen lopettamisen jälkeen rupesi isänkin syli kelpaamaan iltaisin.

Kommentit (3)
 1. Moikka! Meidänkin esikoinen oli osittaisimetyksellä alusta asti ja 3 kk eteenpäin pelkästään korvikkeella. Mäkin koin korvikkeen helpoksi (vaikkakin kalliiksi). 🙂

  Pakko kuitenkin sanoa, että särähti pahasti korvaan kun sanoit, että imetys on asia, jota kenenkään ei kuuluisi julkisilla paikoilla tehdä. Vauvan ruokkiminen, oli se sitten pullosta tai rinnasta, ei ole mielipidekysymys vaan jokaiselle äidille kuuluisi suoda se vapaus tehdä sitä ilman, että ulkopuoliset ajattelee sen olevan väärin, saati sano sitä ääneen tai kirjoita julkisesti blogiin.

  Toivoisin kovasti, että ajatuksesi muuttuisi tässä asiassa koska nimenomaan tällaisten ”mielipiteiden” vuoksi äidit jumiutuvat kotiin lasten kanssa. Tällaiset asenteet on tosi myrkyllisiä ja vaarallisia naisten aseman kehittymiselle. Toivottavasti tiedostat sen. 🙂

  1. modernimutsi
   2.11.2020, 16:48

   Moikka! Mielestäni kenenkään ei kuuluisi nähdä imetystä, ei tehdä. Imetyksen voi hoitaa monella tapaa, kun ollaan julkisilla paikoilla. Mielestäni kenenkään, kuka ei halua nähdä ravintolassa tai kauppakeskuksen käytävillä paljaita rintoja ei niitä tarvisi nähdä. Vaikka imettäminen on ollut paljon nyt esillä ja varsinkin julkisilla paikoilla imettäminen, koen, että tämän asian voisi hoitaa niin, että suurinosa olisivat tyytyväisiä. Osa haluaa todella vahvasti puoltaa imettämistä ja sitten ollaan rinnat paljaana, vain koska voidaan. Jos asian hoitaisi ”vähemmän ronskisti”, olisi asia varmasti suurimmalle osalle täysin okei. Itse ainakin koen epämiellyttävänä, jos sivusilmällä näkee vieressä istujan rinnat samalla kun yrität syödä. Eli tietenkään kenenkään ei pitäisi olla lastaan ruokkimatta julkisilla paikoilla, mutta sen voisi tehdä niin, että ne jotka eivät halua sitä välttämättä nähdä, eivät nää – esimerkiksi peittää toimenpidettä hieman harsolla.

   Pahoittelut, jos tekstistä sai sen kuvan, että olen täysin julkisilla paikoilla imettämistä vastaan, se ei ole ollut tietenkään tarkoitus 🙂

   1. Okei, kiitos asiallisesta vastauksesta. Ymmärrän nyt näkökulmasi paremmin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *