Onko raskausajan sairasloma häpeä?

Jos joku olisi kysynyt minulta muutama viikko sitten, onko sairasloma raskaana häpeä, olisin vastannut luultavasti kyllä. Jasperin raskaus meni sujuvasti ja pystyin olla töissä loppuun saakka. Vaikka kipuja oli, onnistuin kuitenkin työni tekemään ilman suurempia murheita. Työtäni helpotettiin oikeastaan ainoastaan ajamisen puolesta, eli aloitin työskentelemään 2 päivää etänä viikossa. Jo tällä muutoksella saatiin helpotettua silloisia selkäkipuja. 

Nyt olen kolmatta viikkoa sairaslomalla ja raskaus on vasta puolessa välissä. Tässä raskaudessa selkäkivut ovat olleet läsnä alusta asti, eikä ne tunnu helpottavan millään poppaskonsteilla. Jatkuva selkäsärky hankaloittaa niin työntekoa kuin muutakin elämää, lisäksi olen kiukkuinen kuin ampiainen. Mutta kuka ei olisi? Jatkuva särky ja väsyminen ei varsinaisesti mielialaa kohenna.

Olen käynyt kahdesti lääkärissä, mutta vieläkään kukaan ei ole selvittänyt mistä kivut tulevat. Oletettavasti iskiashermosta tai si-nivelestä, ehkä molemmista. Yleinen diagnoosi on tuntunut olevan raskaus, jolloin oireet häviäisivät kun lapsi syntyy. Eli maaliskuussa. Minulla kipu pahene istuessa / paikallaan ollessa. Tästä syystä tietokoneella 8 tunnin työpäivä on ollu mahdottomuus. Päivät ja yöt kuluvat parhaiten, kun saan sisällyttää päivääni liikettä ja lepoa selän ehdoilla. Väkisin kuitenkin tulee nosteltua Jasperia tai ajettua autoa, joka taas ärsyttää selkää todella paljon. 

Tällä hetkellä uinti on liikkumisen kannalta parasta ja ainoa, joka ei aiheuta ylimääräistä kipua. Tiistai aamuisin minut löytääkin uimasta, jotta en ihan jää ilman liikuntaa raskausaikana. Pidemmät lenkit olen saanut unohtaa täysin, sillä viimeksi en ollut laisinkaan varma, että selviän lenkiltä takaisin kotiin.

Raskausajan sairaslomaa on yleensä pidetty turhana sairaslomana. Tai tällaisen kuvan olen itse saanut. Raskaus ei ole sairaus, eikä sen takia olla poissa töistä. Täytyy sanoa, että oma tilanteeni on muuttanut omaa käsitystäni täysin. En Jasperin raskaudessa voinut kuvitellakaan tällaista selkäkipua tässä vaiheessa raskautta. Alkuraskaudessa laitoin selkäkipua uuden auton piikkiin. ”Ehkä auton penkki on erilainen ja siksi ärsyttää selkää”, toki näin saattoi olla, mutta luulen että myös raskaus on ollut osa syy tähän. 

Aika näyttää miten loppuraskaus tulee menemään. Helpottaako selkäkipu jossain vaiheessa vai paheneeko tämä vain päivä päivältä. 

/Elina

perhe raskaus-ja-synnytys terveys
Kommentit (4)
 1. Minä yritin olla töissä mahdollisimman pitkään mutta jo alkuraskaudessa monenlaiset kivut ja huono henkinen vointi teki elämästä ihan helvettiä. Sinnittelin siihen muutamaa viikkoa ennen mammalomaa töissä ja nyt kohta 10 päivää mammalomalla olleena en ymmärrä miten oon pystyny ees olemaan töissä! Tämä raskaus on niin helvetillistä aikaa etten toivoisi edes pahimmalle vihamiehelleni moista ja silti poden huonoa omaatuntoa kipeydestä ja kykenemättömyydestä ja siaraslomasta… On se hullu tämä ihmisen mieli.

  1. Modernimutsi
   26.10.2021, 08:17

   Todella ikävä kuulla, onneksi sinulla on jo voiton puolella raskaus! Itselleni kumpikaan raskaus ei ole ollut mukava tai ihmisen parasta aikaa kuten välillä kuulee sanottavan. Mutta on se kuitenkin sen arvoista, vaikka saakin ensin kärsiä 9 kuukautta.

   Jaksamista loppuraskauteen! 🙂

 2. Aivan omituinen ajatusmaailma. Onko sairasloma selkäkivun takia yleensä häpeä? No ei, mikään sairasloma ei ole häpeä, paitsi lusmuloma. Et sinä raskauden takia ole saikulla vaan selkäkivun.

  1. Modernimutsi
   26.10.2021, 08:12

   Minun on aina ollut vaikea olla sairaslomalla. En tiedä mistä ajatusmaailma on tullut, mutta aina olen kokenut huonoa omaatuntoa, jos täytyy jäädä pois töistä. Tiedän, että on täysin oikein olla pois kun siihen on syy. Eikä kenenkään oikeasti töissä pitäisi kipeänä olla, vaan laittaa se oma terveys kaiken edelle! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *